קריפטו: המדריך המלא למטבעות דיגיטליים 

שומעים את המילה קריפטו בכל מקום אבל אין לכם מושג מה המשמעות? בדיוק בשביל זה החלטתי להכין לכם מדריך מפורט שיענה על כל השאלות שלכם.

אבל מה באמת עומד מאחורי מילת הקסם שכולם לא מפסיקים לדבר עליה? האם שמות כמו ביטקוין, דוג’קוין, לייטקוין, XRP או אתריום אומרים לכם משהו? למקרה שתהיתם- לא מדובר בלהקות רוק כושלות משנות ה-90 וקריפטו זה לא סרט אימה איטלקי.

כל השמות הללו מתייחסים למטבעות וירטואליים מבוזרים שכבשו בסערה את העולם וצברו המוני חסידים מושבעים ומתעשרים שגרפו באמצעותם סכומים דמיוניים.

חדשים בעולם הקריפטו ולא יודעים מאיפה להתחיל? הנה 3 מקומות להתחיל מהם:

רוצה ללמוד?
בחור צעיר לומד על קריפטו מהמחשב שלו בחוץ
קורס קריפטו הכי טוב בארץ
למי שרוצה ללמוד את התחום מהמומחים הכי גדולים.
למידע נוסף
רוצה לחסוך?
ארנק קריפטו דיגיטלי מצויר על רקע כחול
ארנקי קריפטו מומלצים
המלצות על ארנקים דיגיטליים בטוחים לאכסון המטבעות שלהם.
למידע נוסף
רוצה לסחור?
יד מחזיקה ביטקוין בזמן שהיד השניה סוחרת בו במחשב
מערכת מסחר מתקדמת
למי שרוצה לסחור במטבעות קריפטו במערכות המסחר הכי טובות בעולם.
למידע נוסף

מתקשים להבין על מה כל המהומה, ההתלהבות וההיסטריה סביב מטבעות קריפטו ולהכריע האם מדובר בעתיד של הכלכלה העולמית או בבלון מנופח ובדיחה לא מצחיקה? הגעתם למקום הנכון.

אנחנו הולכים לעשות סדר בבלאגן, לעזור לכם להבין מי נגד מי והכי חשוב לעזור לכם לענות על שאלת מילון הדולר (או יותר נכון הקריפטו): האם מדובר באפיק השקעה אמין וסולידי שכדאי לשים אליו לב או בועה שתתפוצץ לכולנו בפרצוף?

בניגוד לכל הנוכלים והגורואים מטעם עצמם שמבטיחים לכם הרים וגבעות ומוכרים לכם מעשיות שמטבעות קריפטו הם הימור בטוח שאי אפשר לפשל ולפספס איתו, כמובן שהמציאות מורכבת יותר.

במדריך הזה ננסה להסביר לכם בשפה פשוטה ובגובה העיניים מה זאת החיה הזאת בכלל בלי לבלבל לכם את המוח עם מיתוסים וקלישאות שחוקות ולייפות את המציאות.

תקבלו סקירה מקיפה, אובייקטיבית ולא משוחדת על עולם הקריפטו ותלמדו כיצד הוא נולד והתפתח, על אילו טכנולוגיות הוא מתבסס ואילו סיכונים והזדמנויות הוא טומן בחובו.

כמובן שאם תרצו לסחור במטבעות קריפטו, האינטרנט מלא בקורסים שנוצרו על ידי מומחי מסחר לקריפטו. תוכלו ללמוד קורס מסחר במטבעות קריפטו ולהתחיל להרוויח בעצמכם.

אבל לפני שנצלול לתוך שוק הקריפטו ונבין איך אפשר לגרוף רווחים נאים באמצעותו וממה חשוב להיזהר, קודם כל צריך לפזר את הערפל סביב המונח המפוצץ הזה ולפענח מה הוא אומר באמת. 

תוכן העניינים הצג תוכן עניינים

מה זה מטבע קריפטו? 

מטבעות קריפטו הם נכסים דיגיטליים המשמשים בתור אמצעי תשלום לקניות אונליין ואפיק השקעה פופולרי. אתם ממירים כסף אמיתי כמו שקלים ודולרים במטרה לקנות "מטבעות" או "אסימונים" וירטואליים שאין להם שום קיום פיזי במציאות.

עדיין מתקשים לתפוס במה מדובר? אתם יכולים לחשוב על זה בתור המרת מט"ח בבנק או בצ’יינג’ בחו"ל. לדוגמה, כשאתם נוסעים לחופשה לאיטליה, לא תוכלו לשלם בשקלים אם תרצו ליהנות מפיצה מושחתת או גלידה טעימה ותצטרכו להחליף אותם לאירו.

מדובר במטבע המקומי המאפשר לכם לשלם על שירותים ומוצרים שתרכשו בארץ המגף. זה עובד בצורה דומה גם עם מטבעות קריפטו.

אתם ממירים כסף אמיתי לסוג מסוים של מטבעות קריפטו ומשתמשים בהם בתור אמצעי תשלום וחליפין לרכישות אונליין (במקומות המוכנים לקבל אותם בתור אמצעי תשלום).

זה טבעי ומתקבל על הדעת שהקניות שלנו באינטרנט יתבצעו על ידי "מטבע וירטואלי" המתקיים במרחב הדיגיטלי בלבד. תוהים למה בכלל קוראים להם "קריפטו" ומה לעזאזל אומר המושג הזה? שאלה מצוינת.

קריפטו הוא קיצור של המילה "קריפטוגרפיה" שהמשמעות שלה היא הצפנה. מה הקשר בין הצפנה מתקדמת למטבעות וירטואליים? פשוט מאוד: מנגנון הצפנה מתוחכם מאפשר לאתר ולזהות עסקאות במטבעות קריפטו בלי לפגוע בפרטיות ובאנונימיות של סוחרי המטבע.

ההצפנה של מטבעות קריפטו מונעת את האפשרות לזייף ולשכפל אותם ומספקת רמת אבטחה וביזוריות מירבית. 

כולנו שמענו סיפורים רבים על משקיעי קריפטו מצליחים שגלגלו רווחים עצומים (או הפסידו הכול ויצאו עם כיסים ריקים!). מטבעות הקריפטו הפכו תוך כמה שנים מרעיון הזוי וקוריוז שולי לתופעה חובקת עולם שרק הולכת וצוברת תאוצה.

קדחת הקריפטו הבלתי נתפסת מזכירה את הבהלה לזהב. נראה שכולם ממהרים לקפוץ על העגלה ולגזור קופון שמן באמצעות השקעה בשוק הקריפטו.

אבל תזכרו שלא כל הנוצץ זהב, ולפני שאתם שמים את כל החסכונות שלכם על הטרנד המגניב והחדשני הזה, חשוב להבין לעומק במה בכלל מדובר.

איך נולד והתפתח קונספט וחזון מטבעות הקריפטו 

הרעיון המהפכני ליצירת מטבע דיגיטלי מבוזר המגן על האנונימיות של המשתמשים ואינו נשלט על ידי גוף ריכוזי שמנהל את כל העסק (כמו בנק) הופיע בסוף שנות ה-80.

בשנת 1995 הקונספט פורץ הדרך הזה קרם עור וגידים במציאות כאשר מומחה ההצפנה האמריקאי דיוויד צ’אום הציג מטבע וירטואלי אנונימי שנקרא דיגיקאש.

מדובר בגרסה ראשונית של רשת תשלומים מקוונים מוצפנת המאפשרת למשוך כסף מהבנק ולשלוח אותו באופן ישיר לנמען באמצעות כמה מפתחות הצפנה לאימות וזיהוי העסקה.

בשנת 1998 ניק זאבו הלך צעד אחד קדימה ופיתח את רשת המטבעות הדיגיטליים ביט גולד (Bit Gold) שנחשב למבשר ומקור ההשראה של מטבע הקריפטו הראשון – הביטקוין.

משתמשי הרשת היו צריכים לנצל את הכוח החישובי של המחשב שלכם כדי לפתור חידות מתמטיות סבוכות ולפצח צפנים מורכבים. אלה שהתמודדו בהצלחה עם האתגר זכו לתגמול בדמות מטבע דיגיטלי.

אם משלבים יחד את הפיתוחים של שני חלוצי המטבעות הוירטואליים צ’אום וזאבו מתקבל קונספט חדשני המזכיר מאוד את התשתית הטכנולוגית והרעיונית עליה מתבסס הביטקוין.

המיזם של זאבו לא הצליח להתרומם ולפרוץ קדימה בגלל שהוא לא הצליח למצוא פתרון יעיל לבעיית ה"בזבוז הכפול" (ניתן להשתמש כמה פעמים באותו המטבע) בלי לערב גוף ריכוזי שיפקח את הרשת וינהל אותה.

פריצת הדרך הגדולה הגיעה כעבור עשור כאשר אלמוני אשר קרא לעצמו "סטושי נקמוטו" הצליח להתגבר על הבעיה הזאת ופרסם נייר עמדה שנשא את הכותרת: "ביטקוין: מערכת מזומן אלקטרוני מעמית לעמית".

כך החל מפץ הקריפטו הגדול וכל השאר שייך להיסטוריה. בואו נצא למסע מרתק אחורה בזמן ונכיר את אבני הדרך החשובות והמשמעותיות ביותר בהתפתחות מטבעות הקריפטו. 

תחילת הדרך (2008-2010)

ב-31 באוקטובר 2008, גורם אנונימי שהשתמש בכינוי סטושי נקמוטו פרסם נייר עמדה בכותרת "ביטקוין: מערכת מזומן אלקטרוני מעמית לעמית" שבו הוא פירט את החזון שלו להקמת רשת הבלוקצ’יין שעליה מתבסס הביטקוין.

אבל הרעיון לא נשאר "על הנייר בלבד" וסטושי השיק באופן רשמי את מיזם הביטקוין ב-18 באוגוסט 2008 כאשר הוא רכש את כתובת הדומיין Bitcoin.org.

במאמר מוסגר, כל מטבעות הקריפטו מסתמכים על טכנולוגיית הבלוקצ’יין שבלעדיה פשוט לא היה ניתן לבצע עסקאות במטבעות דיגיטליים בצורה יעילה, אמינה ובטוחה. 

מהפכת הביטקוין יצאה לדרך בקול תרועה רמה. סטושי נקמוטו עשה היסטוריה ופתח עידן חדש בכלכלה העולמית כשכרה את הבלוק הראשון ברשת הבלוקצ’יין של הביטקוין ב-3 בינואר 2009.

אבי הביטקוין הטמיע במטבע הדיגיטלי הראשון את הכותרת הראשית של עיתון ה"ניו-יורק טיימס" כדי לשלוח מסר חשוב בנוגע למניעים לפיתוח מטבע הקריפטו המבוזר ווהתרומה הפוטנציאלית שלו לתיקון הרעות החולות של המערכת הפיננסית המסורתית.

הבלוק הראשון ב"שרשרת הבלוקים" (בלוקצ’יין) שנברא באותו היום איגד את 50 מטבעות הביטקוין הראשונים שנוצרו אי פעם וזכה לכינוי "בלוק הבראשית".

ההתחלה הייתה צנועה ובחודשים הראשונים לאחר לידתו של המטבע הוירטואלי החדש, הערך שלו היה כמעט אפסי. באפריל 2010, חצי שנה לאחר תחילת המסחר במטבע הדיגיטלי האלמוני, השווי שלו עמד על פחות מ-14 סנט.

במאי של אותה התרחש ציון דרך חשוב נוסף כשאר התבצעה העסקה הראשונה בביטקוין (רכישת פיצה) ובנובמבר שער המטבע "זינק" לרף של 36 סנט לפני שהוא התייצב והתקבע על שווי של 29 סנט. 

שוק הקריפטו הולך וצובר תאוצה (2010-2014)

עד כמה שזה נשמע מצחיק ביחס לשווי הבלתי נתפס שלו כיום, בפרובאר 2011 הביטקוין רשם הישג משמעותי כשהמחיר שלו חצה בפעם הראשונה רף של דולר אחד, למרות שזמן קצר לאחר מכן הוא רשם ירידה לאזור של 87 סנט.

באביב השמועה אודות המטבע החדשני החלה להתפשט והחשיפה שלו זכתה לתנופה רצינית בעקבות כתבה ב"פורבס". זה התבטא היטב בשער הביטקוין שעלה בחדות מ-86 סנט בלבד ללא פחות מ-8.89 דולר. 

בראשון ביוני לאחר פרסום תחקיר באתר Gawker על הפופולריות הרבה של הביטקוין בעסקאות סמים ברשת, השווי שלו יותר משילש את עצמו לרף מרשים של 27 דולר.

המטבע הוירטואלי הראשון הגיע לשווי שוק מכובד של 130 מיליון דולר. אבל כפי שהרגיל אותנו הביטקוין, לאחר כל עלייה יפה מגיעה צניחה בלתי נמנעת. בספטמבר 2011 שווי המטבע התכווץ ל-4.77 דולר בלבד.

חודש לאחר מכן, מופיע מטבע קריפטו חדש בשם לייטקוין לצד מתחרים נוספים המאיימים על ההגמוניה של הביטקוין. כל המטבעות הוירטואליים החלופיים האלה שגם מתבססים על רשת הבלוקצ’יין נקראים "אלטקוינים". 

בשנת 2012, שווי הביטקוין עלה בצורה עקבית ורציפה ומגמת ההתחזקות שלו רק הלכה וצברה תאוצה. בספטמבר הוקמה קרן הביטקוין- ארגון שחרט על דגלו לקדם ולפתח את מטבע הקריפטו הראשון.

באותו הזמן, שחקן חדש הופיע בשכונה. מטבע קריפטו נוסף שנקרא ריפל יצא לדרך וזכה למימון של כמה קרנות הון סיכון מובילות.

בשנת 2013 הביטקוין המשיך את הדהירה שלו והצליח להתגבר על שורה ארוכה של בעיות רגולציה, תקלות תוכנה ופרשיות מביכות שהאירו אותו באור שלילי.

משקיעי הקריפטו לא התרגשו יותר מדי ממבול ההשמצות, האזהרות והביקורות הארסיות והמשיכו להאמין ולעמוד מאחורי המטבע הדיגיטלי המבוזר.

התנודתיות הידועה לשמצה של הביטקוין נתנה את אותותיה ו"הנדנדה" המטורפת במחיר שלו נמשכה כל העת. ב-19 בנובמבר שווי הביטקוין הגיע ל-755 גולר לפני שהוא התרסק באותו היום לרמה של 378 דולר בלבד.

לא עבר זמן רב עד ששער הביטקוין נסק לסכום שובר שיים של 1,163 דולר ב-30 בנובמבר. תנחשו מה קרה לאחר מכן? הזינוק הפתאומי בישר על קריסה חדה נוספת כאשר מחיר הביטקוין התרסק ל-152 דולר בלבד בינואר 2015. 

הונאות קריפטו לא יורדות מהכותרות (2014-2016)

האופי המבוזר והאנונימי של מטבעות הקריפטו הפך אותם למפלט בטוח ומטרה נוחה וקלה עבור נוכלים ופושעים שרצו להרוויח כסף קל בלי להותיר סימנים ועקבות שיעזרו לרשויות החוק לאתר אותם.

מטבעות הקריפטו החלו לככב בחדשות בהקשרים ואזכורים שליליים בלבד, מה שרק העניק רוח גבית נוספת למתנגדים ולמבקרים הקולניים של הביטקוין ושאר מטבעות הקריפטו.

בינואר 2014, בורסת הקריפטו הגדולה בעולם באותה התקופה Mt.Gox קרסה והכריזה על פשיטת רגל לאחר שאיבדה לא פחות מ-850 אלף מטבעות ביטקוין שהחזיקה עבור הלקוחות שלה.

למרות שלא ברור מה בדיוק גרם להתרסקות של החברה, רוב הסיכויים שמדובר במעילה מתוחכמת שבמסגרתה מטבעות הביטקוין שהיו ברשותה פשוט נגנבו בשיטתיות.

אבל זה בכלל לא עניין את הלקוחות שלה שהסתמכו בצורה עיוורת על זירות מסחר בקריפטו ויום אחד פשוט נכנסו לארנק הדיגיטלי שלהם וגילו לתדהמתם שהוא ריק וכל כספם נגנב. 

למרבה הצער זאת לא הייתה תקלה נקודתית וחד פעמית והונאות קריפטו נוספות התרחשו חדשות לבקרים. נקודת האור היחידה בכל הסיפור הזה היא שסטירת הלחי הזאת שחטף שוק הקריפטו הדליקה נורה אדומה בקרב שאר הבורסות וזירות המסחר בשוק ועודד אותן לשפר באופן משמעותי את רמת האבטחה שלהן כדי להימנע מגורל זהה ולהגן על כספי הלקוחות מפריצות ותרמיות.

המאמצים האלה לא תמיד הוכיחו את עצמם ולמרות שבשנת 2019, נפרצו לא פחות מ-7 בורסות קריפטו גדולות ומוכרות נוספות, החברות המובילות הפועלות כיום בשוק משקיעות משאבים רבים בהחזרת האמון של ציבור המשקיעים ועושים עבודה טובה יותר בהגנה על הכסף שלהם.

לדוגמה, בורסת הביטקוין בינאנס (Binance) הקימה קרן ביטוח חירום להגנה על נכסי המשקיעים במקרה של פריצה וגניבה. החדשות הטובות הן שבניגוד לעבר, כיום עומדים לרשותכם ארנקים אלקטרוניים בטוחים, אמינים ונוחים לשימוש המאפשרים להחזיק ולנהל את המטבעות הדיגיטליים שלכם בראש שקט וללא דאגות.

מדובר באלטרנטיבה הרבה יותר מומלצת וטובה לאחסון מטבעות קריפטו בבורסה חיצונית החשופה בפני התקפות האקרים ופריצות מתוחכמות. 

הביטקוין הופך לתופעה עולמית (2016-2018)

התפוצה, הפופולריות ונפח המסחר של הביטקוין המשיכו לצמוח ולשבור שיאים ושוק הקריפטו הגיע לנקודת רתיחה. יותר ויותר משקיעים ויזמים קלטו את הפוטנציאל הטמון במטבעות קריפטו והחליטו לקפוץ על המציאה.

שווי הביטקוין שיקף את האופטימיות ההולכת וגוברת כשרשם עלייה יציבה ומתמדת מ-434 דולר בינואר 2016 ל- 998 דולר בינואר 2017.

קהילת הביטקוין שאבה עידוד מהמעבר לרשת ה-Lightning החדשנית שהסירה את "צוואר הבקבוק" שפגע ביעילות של מערכת הביטקוין והקשה על אימוץ המוני שלה בקנה מידה רחב.

שבוע לאחר השדרוג החשוב שהושלם באוגוסט,הביטקוין נסחר סביב 2700 דולר וב-17 בדצמבר הוא הגיע לשער שובר שיאים (לאותה תקופה) של 20 אלף דולר. 

בזמן שהביטקוין עלה על דרך המלך וסחף את העולם, מיזם בלוקצ’יין חדש בשם את’ריום עשה המון רעש והכה גלים בעולם הקריפטו.

כך יצא לדרך המטבע השני בגודלו בשוק המטבעות הקריפטוגרפיים. אבל הבשורה האמיתית שהביאה איתה רשת האת’ריום היא מערכת ה"חוזים החכמים" החדשנית שמתיימרת לשנות את כללי המשחק ולהרחיב את השימושים הפוטנציאליים של טכנולוגיית הבלוקצ’יין למגוון אינסופי של תעשיות, תחומים וענפי פעילות שונים.

קיימים כיום למעלה מ-200 אלף מיזמי קריפטו שונים החורגים הרבה מעבר לרשת תשלומים מבוזרת ואמצעי תשלום וחליפין. מטבעות קריפטו חדשים כמו קרדאנו (Cardano) וטזוס (Tezos) צומחים כמו פטריות לאחר הגשם ומגבירים את תנופת הצמיחה של שוק הקריפטו.

קריסה גדולה והתאוששות חסרת תקדים (2018- הווה)

לאחר שמחיר הביטקוין והאת’ריום הנושף בעורפו הגיעו לשיא של כל הזמנים, התיקון הגיע ומגמת העלייה שלהם התחלפה בירידה תלולה.

שורה של כללי רגולציה נוקשים ובעיות אבטחה שהדאיגו את המשקיעים רק הגבירו את המפולת ובסוף שנת 2018 שווי הביטקוין צנח לרמה של 3,700 דולר בלבד. האם המשבר הזה בישר על סופו של עידן המטבעות הדיגיטליים המבוזרים? כמובן שלא. 

שוק הקריפטו הוכיח בפעם המאה שאף פעם אסור להספיד אותו. הביטקוין, האת’ריום ומטבעות קריפטו מובילים נוספים ביצעו קאמבק מהסרטים וגרמו לכל המבקרים לאכול את הכובע כאשר הם המשיכו לעשות היסטוריה ולשבור שיאים.

אין ספק שהפוטנציאל האינסופי של מטבעות הקריפטו ורשת הבלוקצ’יין המבוזרת, השקופה והנגישה שעומדת מאחוריו הולכים להפוך מהקצה לקצה תעשיות ומגזרים רבים.

קונספטים חדשניים כמו "כלכלה מבוזרת" או "מטבעות יציבים" (מטבע דיגיטלי מבוזר הצמוד לשער חליפין קבוע של מטבע מסורתי) הולכים לדבר חזק בעתיד ולהפוך לחלק בלתי נפרד מהחיים של כולנו.

זה בדיוק מה שהופך את ההשקעה בשוק הקריפטו הצומח והמתפתח לכל כך אטרקטיבית, משתלמת וקורצת עבור משקיעים רבים. 

מה ההבדל בין מטבעות קריפטו לכסף רגיל 

מעבר להבדל הברור והמובן מאליו שמדובר בקובץ דיגיטלי שאי אפשר למשש ולהחזיק ביד, למטבעות דיגיטליים מבוזרים יש כמה מאפיינים יחודיים נוספים שהופכים אותם לאמצעי התשלום הדיגיטלי הנוח, הנגיש והבטוח ביותר.

בואו נראה במה זה מתבטא בתכל’ס. נניח שאתם רוצים להחזיר כסף לידיד טוב ששילם על הארוחה שלכם כששכחתם את הארנק ואתם מעדיפים לשלוח לו את הסכום לחשבון הבנק שלו.

אבל עדיין יש לא מעט דברים שיכולים להשתבש ולהרוס לכם את כל התוכניות. לדוגמה, המוסד הפיננסי שדרכו מתבצעת ההעברה סובל מתקלה, בעיה טכנית או שהמערכות שלו מושבתות ואינן זמינות.

החשבון שלכם או של החבר שלכם שבו שוכב הכסף שלכם חשוף ופגיע בפני פריצות ומתקפות האקרים או שלל הונאות בנקאיות מסוגים שונים.

ייתכן שסכום ההעברה חורג מהמגבלות שהציב הבנק ואינכם יכולים לשלוח אותו. כל הצרות הצרורות האלה נגרמות על ידי גורם בעייתי אחד: הבנק.

בגלל שמדובר בגוף אחד ויחיד שמכתיב את כללי המשחק ומנהל את כל העסק, כל בעיה, תקלה או פרצת אבטחה שהוא חווה עלולים לעלות לכם ביוקר. ובדיוק בנקודה הזאת מטבעות קריפטו נכנסים לתמונה.

הם חוסכים לכם את כל כאב הראש הזה ומאפשרים לבצע תשלומים מקוונים בצורה יעילה, אמינה ובטוחה יותר מאי פעם. נניח שאתם רוצים להעביר כסף לאדם אחר באמצעות רשת הביטקוין.

אתם בוחרים את הסכום הרצוי, מאשרים את הסכמתכם לביצוע ההעברה ונותנים אור ירוק להשלמת תהליך העסקה.

הרשת הציבורית המבוזרת והנגישה שעליה מתבססים מטבעות הקריפטו דואגת לאמת את זהות צדדי העסקה, לוודא שהיתרה של השולח מספיקה לביצוע ההעברה וכו’.

רק לאחר שהיא מוודאת שהכול כשורה, הכסף שלכם נוחת בשלום בחשבון של הנמען. וכל זה לוקח כמה דקות בלבד. 

מדובר במהפכה אמיתית המאפשרת להתגבר על כל נקודות התורפה וההיבטים הבעייתיים של הבנקאות המודרנית. אין כל מגבלות לסכומים שאתם יכולים להעביר, הכסף שלכם מאובטח ברמה הגבוהה ביותר וחסין בפני זיוף ושכפול והכי חשוב- אין גוף ריכוזי אחד שיכול להפיל את כל העסק.

תוכלו לשכוח מגורם ביניים או מתווך ששוחט אתכם בעמלות גבוהות, מטיל עליכם מיליון מגבלות נוקשות ורק מייקר ומסרבל את העברת הכסף.

ניתן להעביר מטבעות ישירות בין שני משתמשים בכל מקום ובכל זמן וליהנות מרמת הפרטיות, האבטחה והנגישות הגבוהה ביותר.

יותר ויותר אנשים פרטיים, חברות, ארגונים ציבוריים ואפילו ממשלות וגופים פיננסיים מתחילים להפנים שמטבעות הקריפטו הם כאן כדי להישאר ושאי אפשר להמשיך ללכת עם הראש בקיר ולהתעלם מהתועלת המרשימה והפוטנציאל האדיר שלהם.

הקהל מצביע ברגליים ועם מאות זירות מסחר שונות ולמעלה מ-1,600 מטבעות קריפטו שונים (כשמדי יום מיזם קריפטו חדש מצטרף לרשימה המכובדת ), חייבים להודות בכך שלנגד עינינו נכתב פרק חדש בכלכלה העולמית ושכבר לא ניתן להתכחש לשיגעון הקריפטו שכבש את העולם.

מטבעות הקריפטו המוערכים והפופולריים ביותר כמו ביטקוין, לייטקוין, את’ריום ו- Zcash כבר קנו את אמונם של משקיעים רבים ואין ספק שתחום הקריפטו שעדיין נמצא בחיתוליו לא מפסיק לצמוח, להתפתח ולהתחדש בקצב מסחרר. 

קריפטוגרפיה 

מנעול דיגיטלי עשוי קווים מוארים בכחול  ומחוברים בנקודות מוארות

יש סיבה טובה לכך שמטבעות דיגיטליים מבוזרים נקראים "מטבעות קריפטו". קריפטוגרפיה היא מערכת הצפנה מורכבת ומתוחכמת המשמשת בתור עמוד התווך של מטבעות קריפטו.

קריפטוגרפיה היא ענף במתמטיקה ובמדעי המחשב העוסק בהצפנה ופענוח של נתונים כדי לאפשר העברה בטוחה ומוגנת היטב שלהם בסביבה פתוחה הנגישה לגורמים חיצוניים עוינים העלולים לגנוב את הפרטים הרגישים האלה ולהשתמש בהם לרעה.

ההצפנה המשוכללת של מערכת הבלוקצ’יין העומדת בבסיס מטבעות הקריפטו היא "שומר הסף" המונע כל פגם, עיוות וניסיון חבלה בנתוני העסקה.

הצפנת רשת הביטקוין נשענת על אלגוריתם המחשוב העוצמתי SHA-256 השומר על פרטי העסקאות שלכם הרחק מעיניים וידיים זרות. שכבת אבטחה נוספת של מטבעות דיגיטליים הם מפתח ציבורי (מקביל למספר חשבון בנק שתוכלו לשתף עם כל גורם רלוונטי) ומפתח פרטי- קוד גישה סודי המספק גישה למטבעות הדיגיטליים שלכם ומוכיח את הבעלות שלכם עליהם. 

קריפטוגרפיה בעסקאות ביטקוין 

כדי לאבטח עסקאות המתבצעות בביטקוין נעשה שימוש בהצפנה מתקדמת. פרטי העסקה כולל זהות הנמען וסכום ההעברה המבוקש מוצפנים היטב בעזרת אלגוריתם גיבוב מתקדם שנקרא SHA-256.

הפלט המקודד נחתם בצורה דיגיטלית על ידי המפתח הפרטי של המשתמש המשמש בתור אמצעי זיהוי אישי שלו. החתימה הדיגיטלית הזאת מועברת הלאה ברחבי הרשת המסועפת והמבוזרת כדי שמשתמשים אחרים יאמתו את הנכונות והתקינות שלה-תהליך זה מתבצע באמצעות המפתח הציבורי.

המשתמשים המאמתים את העסקאות המתבצעות במטבעות קריפטו נקראים "כורים". התיעוד של העסקה לצד כמה עסקאות נוספות מסודר בתוך "בלוק" אחד מתוך השרשרת הארוכה (בלוקצ’יין) ולאחר שהוא נחתם ומאומת, כבר לא ניתן לשנות את פרטי העסקה. כל ניסיון לפגוע בבלוק מסוים מבטל את התקפות של כל השרשרת ומסכל פריצה פוטנציאלית. 

בלוקצ’יין – הטכנולוגיה הייחודית מאחורי מטבעות הקריפטו 

למרות שטכנולוגיית הבלוקצ’יין התפרסמה בזכות שיגעון הקריפטו והנסיקה החדה בשווי של הביטקוין ומטבעות קריפטו מובילים נוספים, הפוטנציאל העצום והתועלת האפשרית שלה חורגים הרבה מעבר לתחום המטבעות הדיגיטליים המבוזרים.

תשתית הבלוקצ’יין המהפכנית אחראית לכמה מהיתרונות החשובים והאטרקטיביים ביותר של מטבעות קריפטו והיא הוכיחה את עצמה בתור אחת משיטות אבטחת המידע הטובות, האמינות והיעילות ביותר בעולם.

היא מתיימרת לעצב מחדש את הכלכלה העולמית ויכולה לעזור לשנות מהיסוד ולהמציא מחדש מגוון עצום של תעשיות וענפים כלכליים שונים.

מה זה בלוקצ’יין? 

בואו ננסה להבין מה זאת החיה הזאת בכלל. בלוקצ’יין היא שיטה חדשנית לתיעוד ואימות מבוזר ומאובטח של סדרת פעולות ועסקאות שונות.

היא מאפשרת להעביר מטבעות דיגיטליים או כל מידע רגיש וחשוב אחר בין שני גורמים שונים ללא מתווך וגוף ריכוזי השולט באופן בלעדי בתהליך.

יחידות המידע בתוך רשת הבלוקצ’יין נקראים "בלוקים" והם מקושרים אחד לשני באמצעות קריפטוגרפיה (הצפנה). כל עסקה מאומתת באופן עצמאי בעזרת רשתות תקשורת במודל "עמית לעמית", מקבלת חותמת זמן ומתווספת לשרשרת המידע ההולכת ומתארכת.

ברגע שהעסקה נרשמה ותועדה, לא ניתן לשנות את הפרטים שלה. במילים פשוטות, מדובר בסוג של "ספר חשבונות" דיגיטלי ציבורי המאפשר תיעוד מבוזר ומאובטח של מידע ועסקאות, מה שמקשה מאוד לפרוץ למסד הנתונים הזה או לשנות אותו. 

מערכת הבלוקצ’יין יוצרת רישום ציבורי נגיש ושקוף של כל העסקאות שהתבצעו אי פעם עם המטבע ומסדרת את המידע החשוב הזה בתוך "בלוקים" המחוברים זה לזה בשרשרת ארוכה ומסועפת שנועדה למנוע כל עיוות של הנתונים.

היא מאפשרת לתעד ולאמת למי שייך כל מטבע ובכמה מטבעות הוא מחזיק בצורה אמינה ויעילה.

גולת הכותרת של טכנולוגיית הבלוקצ’יין היא שמדובר בתשתית נגישה ושקופה המאפשרת גישה שוויונית וישירה למידע שהיא מתעדת, אבל מונעת כל אפשרות לעוות את הרשומות הדיגיטליות שהיא מכילה ולפגוע בהן. 

אם אחרי כל ההסבר הזה עדיין לא הצלחתם להבין מה זה בדיוק בלוקצ'יין, הכנו לכם מדריך מפורט שיסביר לכם הכול על הטכנולוגיה שמשנה את העולם.

ביטקוין לעומת את’ריום-מה ההבדל? 

כשחושבים על מטבע קריפטו, השם הראשון שעולה לראש הוא ביטקוין. מדובר במטבע הדיגיטלי המבוזר הראשון, הפופולרי והידוע ביותר.

אבל זה ממש לא אומר שהוא היחיד. את’ר (Ether) הוא מטבע הקריפטו השני בחשיבות ובשווי שלו אחרי הביטקוין והוא האסימון (טוקן) של פלטפורמת האתריום.

בניגוד לביטקוין, האת’ריום אינו עוד מטבע דיגיטלי, אלא פלטפורמת בלוקצ’יין עצמאית בקוד פתוח המאפשרת ליצור ולהטמיע שלל מטבעות ואסימונים דיגיטליים חדשים.

בואו ננסה להבין מה מבדיל בין הביטקוין לפלטפורמת האת’ריום שנחשבת לאחת מהבשורות וההבטחות המשמעותיות ביותר בעולם הקריפטו. 

נקודות דמיון 

ביטקוין ואת’ר הם שני מטבעות הקריפטו היקרים והמבוקשים ביותר בפער אדיר מכל השאר.

שניהם מסתמכים על טכנולוגיית הבלוקצ’יין, שבה כל העסקאות מתועדות בתוך יחידת מידע שנקראת "בלוק" המצטרף לשרשרת ארוכה ומסועפת של בלוקים שונים, מה שמונע כל אפשרות לעוות ולשנות את פרטי העסקה ברגע שהם אומתו ונחתמו בתוך הבלוק.

בתחילת הדרך, כריית (ייצור) שני המטבעות הדיגיטליים המבוזרים התבצע באמצעות מנגנון "הוכחת עבודה", שבמהלכו ה"כורים" משתמשים בכוח החישובי של המחשבים שלהם כדי לפתור חידות מתמטיות מורכבות כדי לאמת את פרטי כל בלוק שמתווסף לשרשרת.

לאחרונה, האת’ריום עבר להתבסס על מנגנון "הוכחת החזקה" המתקדם יותר. שני מטבעות הקריפטו האלה זוכים לפופולריות ותמיכה עצומה. 

הבדלים 

ההבדל העקרוני והמהותי ביותר בין הביטקוין לאת’ריום הוא שהראשון הוא מטבע דיגיטלי מבוזר העוזר לפשט ולייעל תשלומים מקוונים, בעוד שהשניה היא פלטפורמה מבוססת בלוקצ’יין שניתן להשתמש בה ליצירת חוזים חכמים ואסימונים מבוזרים אחרים.

בדומה לכסף רגיל, עסקאות בביטקוין מתבצעות באופן ידני ועליכם ליזום באופן אישי העברה של כל נכס דיגיטלי.

לעומת זאת, פלטפורמת את’ריום מאפשרת לבחור האם לבצע את העסקאות באופן ידני או אוטומטי- מה שאומר שניתן לתכנת ולתזמן אותן בהתם לתנאים וקריטריונים מסוימים.

הבדל נוסף הוא בזמן ביצוע העסקה ברשת והתווספות הבלוק לשרשרת. בעוד שאישור עסקת ביטקוין אורך 10 דקות שלמות, האת’ר מקצר את זמן ההמתנה ל-20 שניות בלבד.

בנוסף, כמות הביטקוינים שניתן ליצור מוגבלת לרף מירבי של 21 מיליון. על פי ההערכות, בשנת 2140 תסתיים כריית הביטקוין ולא תהיה אפשרות לייצר מטבעות חדשים.

האת’ר צפוי להישאר איתנו זמן רב יותר ומגבלת הכרייה המירבית שלו עומדת על 100 מיליון יחידות. שוני נוסף הוא סוג מנגנון כריית (ייצור) הנכסים הדיגיטליים, בעוד שהביטקוין מתבסס על אלגוריתם SHA-256, האתריום מסתמך על אלגוריתם ethash.

למעט ההבדלים הטכניים האלה, חשוב להפנים שהביטקוין משמש בתור אמצעי תשלום דיגיטלי למוצרים וסחורות, בעוד שפלטפורמת את’ריום היא מערכת בלוקצ’יין מתקדמת המאפשרת לפתח ולנהל שלל רשתות מבוזרות המותאמות לצרכים ושימושים שונים. זה כל הסיפור. 

היתרונות והחסרונות של מטבעות קריפטו 

זכוכית מגדל מונחת על שולחן דרכה רואים קוביה עם איקס ו-וי

היתרונות של מטבעות קריפטו 

הגנה מפני אינפלציה 

האינפלציה היא אחד מהאיומים הגדולים ביותר על יציבות המערכת הפיננסית העולמית. לאחרונה היא הרימה ראש והכתה במדינות רבות וגרמה לזינוק חד במחירים וביוקר המחייה.

התוצאה היא שהכסף שלנו מאבד מהערך שלו וכוח הקנייה שלו יורד. בדיוק בנקודה הזאת מטבעות קריפטו נכנסים לתמונה. כל מטבע דיגיטלי מבוזר מגיע עם מגבלת ייצור מסוימת הקובעת רף יחידות מסוים שלא ניתן לעבור.

לדוגמה, כריית הביטקוין מוגבלת ל-21 מיליון מטבעות בלבד. המגבלה הזאת נועדה למנוע מניפולציות בשווי המטבע ואפשרות של אינפלציה כי לא ניתן להציף את השוק עם כמות בלתי מוגבלת של ביטקוינים.

המסקנה פשוטה: מטבעות קריפטו מוגנים בפני אינפלציה, מה שהופך אותם לסוג של "תעודת ביטוח" בפני משברים כלכליים.

מטבע שוויוני ואוניברסלי המנוהל על ידי רשת המשתמשים 

הערך והייצור של מטבע קריפטו נקבעים על ידי רשת המשתמשים והם אלה שאחראיים על אימות ותיקוף כל עסקה המתבצעת עם המטבע.

הם פועלים על "תקן" של רואי חשבון המעדכנים את הבלוקצ’יין בדומה לספרי חשבונות בנקאיים. כמובן שהם לא עושים את זה מרצונם הטוב ומקבלים תגמול על כל רשומה דיגיטלית שהם עוזרים לאמת, מה שמאפשר להבטיח את דיוק ומהימנות הנתונים בצורה מבוזרת ללא תלות בגוף פיננסי ריכוזי שעל פיו יישק דבר.

רמת אבטחה ופרטיות גבוהה 

אחד מהמניעים העיקריים לפיתוח מטבעות דיגיטליים מבוזרים הוא הגנה מקסימלית על הפרטיות של המשתמשים והפחתת הסיכון לדליפת וגניבת מידע אישי ורגיש.

בגלל שמטבעות קריפטו מתבססים על מערכות הצפנה מתקדמות ומאפשרות רמת אנונימיות גבוהה, הן הרבה יותר בטוחות מתשלום אלקטרוני רגיל. 

סיכון גבוה ופוטנציאל רווח גדול יותר 

כיום עומדים לרשותכם לא פחות מ-10,000 מטבעות קריפטו שונים והיד עוד נטויה. כל אחד מהם מגיע עם גימיקים ומאפיינים ייחודיים משלו, אבל המכנה המשותף לכל המטבעות הדיגיטליים האלה הוא התנודתיות הידועה לשמצה שלהם.

המחירים שלהם עולים ויורדים כמו רכבת הרים פרועה ותלויים בכוחות הביקוש וההיצע בשוק ומגמות שונות בעולם הקריפטו. התנודתיות חסרת התקדים הזאת יוצרת סיכון מסוים, אבל מהצד השני היא יכולה לעבוד לטובתכם ולספק תשואה חלומית.

לדוגמה, מחיר האת’ריום כמעט הכפיל את עצמו תוך כמה חודשים ספורים בשנת 2021, מה שאומר שהמשקיעים שזיהו את ההזדמנות וניצלו אותה בשתי הידיים נהנו מרווחים אדירים.

כל עוד תקראו את המפה נכון ותקפצו על העגלה בזמן, תוכלו לדפוק קופה יפה .

מטבע מבוזר 

המהות וגולת הכותרת של מטבעות קריפטו היא טכנולוגיית הרישום המבוזר שעומדת מאחוריהם. למרות שלמפתחי המטבע ולמשקיעים כבדים המחזיקים בכמות מכובדת ממנו יש תפקיד חשוב ומשקל רב בהתנהלות שלו, לאף אחד אין מונופול עליו ושליטה מלאה ובלעדית במטבע.

בניגוד למטבע פיזי רגיל הנשלט על ידי בנקים וממשלות שיכולים לשחק עם הערך והתפוצה שלו ככל העולה על רוחם, מטבעות דיגיטליים מתבססים על רשת מבוזרת, מאובטחת ונגישה הפתוחה בפני כולם.

תיעוד העסקאות המתבצעות במטבע לא נשמר במקום אחד ספציפי שיכול להפוך לחוליה החלשה בכל מקרה של פריצה וגניבה, אלא מפוזר ברשת מסועפת ומורכבת שכמעט בלתי אפשרי להפיל. 

יכולת לבצע עסקאות ישירות בעלות מינימלית 

אחד מהשימושים העיקריים במטבעות קריפטו הוא העברות כסף בינלאומיות.התשתית המבוזרת, המאובטחת והנגישה של מטבעות קריפטו מאפשרת להעביר כסף בין שני משתמשים שונים בצורה מיידית וישירה ללא ללא צורך בגוף חיצוני אמין ומוסכם כמו בנק או חברת אשראי שיתווך ביניהם.

זה חוסך את כל העמלות הגבוהות שהיינו צריכים לשלם לחברות תשלום וסליקה חיצוניות כמו VISA או PayPal .

העברת כספים מהירה 

מטבעות קריפטו מאפשרים להעביר כספים אונליין לכל גורם ברחבי העולם במהירות הבזק בלי להתעסק עם מיליון טפסים ולהמתין זמן רב להשלמת העסקה. 

חסרונות של מטבעות קריפטו 

כלי נוח לפעילויות לא חוקיות 

רמת האנונימיות הגבוהה של מטבעות דיגיטליים שתומכי הקריפטו לא מפסיקים להלל יכולה לעבוד גם בכיוון ההפוך והפכה אותם לפתרון המושלם לפעילויות לא חוקיות כמו הלבנת הון והעלמת מיסים.

פושעים ורמאים רבים שמעדיפים לשמור בסוד על זהותם מגלגלים עסקאות מפוקפקות בעזרת מטבעות דיגיטליים.

איבוד המפתח הפרטי ישאיר אתכם עם כיסים ריקים 

כדי להבטיח את רמת אבטחת המידע הגבוהה ביותר, רשת הבלוקצ’יין מתבססת על מנגנוני הצפנה מתוחכמים שכמעט בלתי אפשרי לפצח ולהערים עליהם.

בגלל שמטבעות קריפטו הם לא יותר מקבצים דיגיטליים המתועדים ברשת מבוזרת, הגישה שלכם למטבעות הדיגיטליים שאתם מחזיקים מתבצעת באמצעות מפתח פרטי (סיסמה אישית) המוכיך את הבעלות שלכם על המטבעות בעיני רשת הבלוקצ’יין.

הבעיה היא שאם אתם מאבדים את קוד הגישה הזה, לא תראו יותר את הכסף שלכם. תאבדו כל גישה לארנק האלקטרוני שלכם וכל המטבעות שאחסנתם בתוכו ללא כל יכולת לשחזר ולהשיב אותם.

זה אומר שכל הכסף שלכם יירד לטמיון רק בגלל ששכחתם או איבדם סיסמה אחת. 

מטבע קריפטו מבטיח להיות מבוזר לגמרי אבל לא תמיד מקיים 

עקרון המפתח ועמוד התווך של מטבעות קריפטו זה האופי המבוזר שלהם. עד כמה שהקונספט הזה של מטבע דיגיטלי מבוזר החף ממניפולציות,אינטרסים וגחמות של גוף ריכוזי ששולט עליו נראה מרשים ואטרקטיבי על הנייר, הוא לא תמיד מתקיים בצורה מלאה במציאות.

למרות שמטבעות קריפטו מתבססים על רשת הבלוקצ’יין המבוזרת, חלק מהם עדיין מנוהלים ומפוקחים על ידי היארגונים והמפתחים שיצרו אותם.

זה אומר שהם יכולים להשפיע על שווי המטבע ולנפח או להוריד אותו בצורה מלאכותית בהתאם לשיקולים ולהעדפות שלהם. זה נכון אפילו למטבעות קריפטו מצליחים ופופולריים כמו הביטקוין שנשאר חשוף ופגיע בפני מניפוציות של ספקולנטים וכרישי קריפטו מיומנים. 

לא תמיד ניתן להמיר מטבע קריפטו לשקלים 

לא תמיד קל להמיר את מטבעות הקריפטו שאתם מחזיקים בהם או לרכוש חדשים בשקלים או במטבעות פיאט אחרים. חלק מבורסות הקריפטו דורשות להמיר אותן קודם כל לדולרים ולאירו, מה שמסרבל ומייקר את כל העסק. 

כריית מטבעות קריפטו פוגעת בסביבה 

תהליך כריית (ייצור) מטבעות קריפטו כרוך בצריכת חשמל עצומה המביאה לנזק לאיכות הסביבה. זה נכון שבעתיים למטבע הדיגיטלי המוביל מבחינת השווי והיקף המסחר שלו- הביטקוין.

כשמאות אלפי מחשבים עוצמתיים עובדים מסביב לשעון וזוללים המון חשמל, נוצר בזבוז אנרגטי אדיר. הגידול המשמעותי בצריכת החשמל המופק משריפת פחם מגביר את הזיהום האוויר וגובה מחיר אקולוגי כבד.

זה משתקף היטב במדינות כמו סין שנחשבת לאחד ממוקדי כריית הביטקוין הגדולים בעולם. בשנים האחרונות, טביעת הרגל הפחמנית (סך הזיהום הנוצר בעקבות שריפת פחם) גדל באופן משמעותי. 

פריצות ומתקפות האקרים 

למרות שמטבעות הקריפטו עצמם מוצפנים ומאובטחים היטב, הבורסות המאפשרות לסחור ולהשקיע בהם הרבה פחות בטוחות ומוגנות.

רוב זירות המסחר מתעדות ושומרות את פרטי הארנק האלקטרוני של הלקוחות, מה שהופך אותן למטרה נוחה וקלה עבור האקרים ונוכלים שיוכלו לפרוץ לחשבונות האלה ולגנוב את מטבעות הקריפטו המאוחסנים בהם.

בשנים האחרונות התרחשו כמה פריצות חמורות בבורסות קריפטו גדולות ופופולריות כמו Bitfinex ו- Mt Goxשבמהלכן נגנבו מטבעות קריפטו בשווי של מאות מיליוני דולרים.

ככל שעולם הקריפטו ממשיך לצמוח, להתפתח ולהשתכלל, כך גוברת גם המוטיבציה של האקרים למצוא פרצות וחורי אבטחה שיאפשרו להם לבצע את זממם.

למרות שבורסות הקריפטו המובילות שיפרו ושדרגו את מערך האבטחה שלהם, תמיד יש סיכון שמישהו יצליח לפרוץ את קווי ההגנה ולגנוב את כספי הלקוחות. 

לא ניתן לבטל העברה או לבקש החזר כספי 

אם העברתם בטעות מטבעות קריפטו לארנק האלקטרוני הלא נכון או שהתחרטתם על העסקה שביצעתם, תצטרכו להיפרד לשלום מהכסף שלכם ולא תהיה לכם כתובת שתוכלו לפנות אליה כדי לדרוש החזר כספי ופיצוי.

לכן, נוכלים רבים מציעים שירותים ומוצרים מזויפים תמורת מטבעות קריפטו ונעלמים בלי להשאיר עקבות ברגע שמעבירים להם את התשלום. אם נפלתם קורבן לעוקץ כזה, כל הכסף שלכם ירד לטמיון.

עד כמה רווחית כריית קריפטו? 

מטבעות ביטקוין מונחים על מפת העולם ברקע מסך מחשב

יצירת הכנסה פסיבית יציבה ויפה מכריית ביטקוין הופכת למשימה יותר ויותר מאתגרת וקשה בגלל הגידול האדיר במספר הכורים הפרטיים וחברות הכרייה המסחריות שהופכים את השוק לרווי, צפוף ותחרותי במיוחד.

כרייה דורשת השקעה מוקדמת במערכות מחשוב עוצמתיות ותשלום חודשי של חשבונות חשמל מנופחים, מה שמשאיר שולי רווח קטנים יחסית.

אם בעבר כל אחד היה יכול לקנות מכשיר בסיסי ולהתחיל לכרות מטבעות קריפטו בעצמו, כיום תצטרכו להוציא הון תועפות על מחשב מתקדם בעל מפרט מפלצתי כדי לעשות את זה ביעילות.

כתוצאה מכך חברות גדולות המפעילות מאגרי כרייה שיתופיים השתלטו על שוק כריית הקריפטו שהפך להרבה פחות אטרקטיבי, נגיש ורווחי עבור כורים פרטיים שרוצים לנצל את המחשב הביתי שלהם לכריית קריפטו.

באוקטובר 2021, הלשכה הלאומית למחקר כלכלי של ארצות הברית (NBER) קבעה ששוק כריית הביטקוין הולך והופך ליותר ריכוזי. 10% מגופי הכריה המובילים שולטים ב-90% מהשוק, כשרק 0.1% מחברות הכרייה (בערך 50) אחראיות על קרוב לחצי מתפוקת הכרייה. המספרים האלה מדברים בעד עצמם. 

ביטקוין: דוגמה מאלפת לרווחיות העצומה של כריית קריפטו 

קדחת הביטקוין שברה שיאים בזכות הנסיקה החדה בשווי שלו שהגיע לסכומים בלתי נתפסים. רוצים לדעת כמה כסף אפשר להרוויח בתכל’ס באמצעות כריית ביטקוין? בואו נעשה את החישוב הפשוט.

בשנת 2009, המטבע הדיגיטלי הראשון סיפק לכורה הראשון שלו תגמול נדיב של 50 BTC שהיו מוערכים בסכום של כ-6,000 דולר באותה התקופה.

בראשית דרכו של הביטקוין, גם עוצמת המחשוב והצריכה האנרגטית שנדרשו לכריית ביטקוין אחד היו הרבה יותר קטנים וצנועים, כך שהרווח הנקי שהכורה שלשל לכיס היה גבוה מאוד.

עם התפתחות הביטקוין, התגמול עבור כריית כל בלוק בשרשרת הבלוקצ’יין הלך והצטמצם עד שהוא הגיע לסכום של 6.25 BTC בלבד במאי 2020.

למרות שמגמת הפיחות בתגמול על כריית מטבעות קריפטו צפויה להימשך, הנסיקה בשער הביטקוין תבטיח שכורי קריפטו נחושים עדיין יוכלו להרוויח סכומים נאים.

מאגרי כרייה מאפשרים לכורי קריפטו לייצר הכנסה פסיבית נאה בלי לצאת מהבית ולזוז מהמחשב. רק כדי לסבר את האוזן, השווי של 6.25 BTC נכון לנובמבר 2021 הוא 360 אלף דולר, כך שתוכלו לעשות אחלה כסף מכריית מטבעות דיגיטליים. 

האם ישנה חלופה "ירוקה" יותר לכריית קריפטו? 

מנגנון הכרייה של רוב מטבעות הקריפטו מתבסס על פרוטוקול "הוכחת עבודה" (PoW) שבו כל בלוק המתווסף לשרשרת מאומת על ידי רוב משתמשי הרשת.

הבעיה הא שהשיטה הזאת דורשת המון אנרגיה ומשאבים- מה שגורם לנזק אדיר לסביבה. החדשות הטובות שקיים מנגנון כרייה חלופי הנקרא: "הוכחת החזקה" (PoS). במסגרת המנגנון הזה, אימות העסקאות ברשת הבלוקצ’יין מתבצע באמצעות החזקת המטבע במשך זמן מסוים ללא כל צורך לפצח חידות מתמטיות מורכבות.

מנגנון הכרייה הזה הרבה יותר בר קיימא וידידותי לסביבה. הוא מאפשר לכרות מטבעות קריפטו בתמורה לתגמול נאה ללא ייסורי מצפון ורגשות אשם שאתם פוגעים בכדור הארץ. 

שימושים שונים במטבעות קריפטו 

אישה מחזיקה שקיות צבעוניות רקע מטושטש ומטבע ביטקוין זהב

העברת כסף 

השימוש הנפוץ והידוע ביותר של מטבעות קריפטו הוא שליחת וקבלת תשלומים מקוונים במהירות מסחררת ובעמלות נמוכות ואטרקטיביות.

טכנולוגיית הרישום המבוזר זוכה לעניין רב בקרב מוסדות פיננסיים ובנקאיים, תעשיית הפינטק, קרנות הון-סיכון, משקיעים ויזמים שרוצים לנצל לטובתם את הפוטנציאל המבטיח של התשתית פורצת הדרך הזאת.

מערכת התשלומים המאובטחת והמבוזרת במודל "עמית לעמית" (P2P) משנה את כל כללי המשחק ומאפשרת להעביר כסף בכל זמן ובכל מקום ללא צורך בגוף חיצוני המפקח ומסדיר את העסקה.

התוצאה היא העברות כספים פשוטות, נגישות ונוחות יותר מאי פעם ללא עמלות מנופחות ובירוקרטיה מורכבת. מה עוד אפשר לבקש? 

מלונות יוקרה מקבלים תשלומים במטבעות קריפטו 

כן, כן, קראתם נכון. כמה מלונות יוקרה מפוארים בפינות שונות ברחבי הגלובוס הצטרפו למהפכת הקריפטו ומאפשרים ללקוחות שלהם לשלם במטבעות דיגיטליים על החופשה המפנקת במלון.

לדוגמה, מלון היוקרה Dolder Grand Hotel בציריך הכריז לאחרונה שהוא מקבל תשלום במטבעות קריפטו על לינה, ארוחות ושירותים נוספים הניתנים במלון.

גם חברת Airbnb הודיעה שבכוונתה להטמיע עם הזמן את טכנולוגיית הבלוקצ’יין והמטבעות הדיגיטליים המבוזרים בפלטפורמת השכרת דירות הנופש שלה.

לאחרונה, גם חברת התיירות מבוססת הבלוקצ’יין Travala מאפשרת לשלם על ההזמנות באתר שלה בעזרת למעלה מ-30 סוגי מטבעות קריפטו שונות.

מטבעות הקריפטו מדברים חזק בעולם התיירות והנסיעות וזה רק עניין של זמן עד שנוכל לטייל ולנפוש בעולם בעזרת מטבעות דיגיטליים. 

השקעה אלטרנטיבית סולידית ואמינה 

מטבעות קריפטו הם סוג של "תעודת ביטוח" בפני אינפלציה, משברים כלכליים וזעזועים פוליטיים. מדובר בנכס השומר על הערך שלו לאורך זמן בדומה לזהב.

למה עדיף להשקיע בקריפטו מאשר לפתוח תוכנית חיסכון בבנק? פשוט מאוד: מעבר לעובדה שהכסף שלכם נשחק ומאבד מהערך שלו כשהוא שוכב ומעלה אבק בחשבון שלכם, תמיד יש אפשרות שהחשבון שלכם יוקפא, שמישהו יפרוץ אליו או שהבנק יפשוט רגל.

לא מדובר בתסריט דמיוני ותלוש מהמציאות והוא מתרחש לעתים קרובות יותר ממה שנדמה לכם. הכסף שחסכתם כל חייכם כדי להבטיח את העצמאות והיציבות הכלכלית שלכם יכול להיעלם בן רגע בגלל משבר כלכלי, סנקציות, חדלות פירעון ושאר ירקות.

לעומת זאת, מטבע קריפטו חסין בפני גניבות, פריצות, מעילות ועיקולים. מדובר באפיק השקעה שוויוני ואניברסלי הפתוח בפני כולם. הוא תמיד זמין לרשותכם ואף גורם ריכוזי לא יכול לחלוט ולהחרים אותו. 

צדקה ותרומות 

מי אמר שמטבעות קריפטו הם לא יותר ממדפסת מזומנים המאפשרת לגרוף רווחי עתק? הם יכולים להיות מועילים ושימושיים במיוחד גם עבור ארגוני צדקה ועמותות ללא כוונת רווח.

תרומות במטבעות דיגיטליים מתבצעות בצורה הרבה יותר מהירה, נוחה, שקופה והכי חשוב-חסכונית בהשוואה לכסף פיזי רגיל. גיוס תרומות בעזרת רשת בלוקצ’יין מבוזרת ומאובטחת תעזור להבטיח שכל הכסף יגיע לייעודו ללא גניבות, מעילות ותרמיות.

בנוסף, היא מאפשרת לתרום כספים בצורה אנונימית בלי להזדהות ולהיחשף. תוכנית המזון העולמית של האו"ם (WFP) הטמיעה את טכנולוגיית הבלוקצ’יין כדי לפשט ולייעל את תהליך חלוקת שוברי המזון לאנשים נזקקים בכל רחבי העולם. 

גיימינג 

טכנולוגיית הבלוקצ’יין חוללה מהפכה משמעותית בעולם הגיימינג והפכה את המשחקים מרובי המשתתפים למציאותיים, אינטרקטיביים ומהנים יותר מאי פעם באמצעות שלל אפשרויות מתקדמות.

היא מאפשרת לרכוש נכסים וירטואליים שניתן לסחור בהם בקלות ולהעביר בין משחקים שונים או לצלול לתוך המטאברס שמאפשר למזג בין העולם הפיזי למרחב הוירטואלי.

גם אתרי הימורים נהנים מיתרונות הבלוקצ’יין ומציעים ללקוחות שלהם אסימונים מבוזרים בתור תמריץ נוסף לשחק אצלהם.

אחריות תאגידית 

בגלל שרשת הבלוקצ’יין מאפשרת לתעד בצורה שקופה ומאובטחת כל עסקה ומהלך של הארגון, זה עלול לדרבן עסקים לגלות אחריות תאגידית גדולה יותר ולהתחשב בשיקולים סביבתיים, קהילתיים וחברתיים ולהתנהל בצורה מוסרית ואחראית יותר כדי לשמור על תדמית נקייה ומוניטין ללא רבב.

זה נכון במיוחד עבור תעשיות וענפי פעילות הידועים ברקורד בעייתי של ניצול ופגיעה בזכויות אדם או באיכות הסביבה. 

השורה התחתונה

בחור בחולצה לבנה מחזיק ביד אחת שטרות כסף וביד השניה מניח ביטקוין על העין מחייך

אי אפשר להתעלם מהפוטנציאל המבטיח והמרשים של מטבעות הקריפטו וטכנולוגיית הבלוקצ’יין העומדת מאחוריהם, אבל האם זה אומר שכל השקעה במטבעות קריפטו היא תעודת ביטוח עם רווח מובטח מראש וסיכון אפסי? ממש לא.

כשרכבת ההרים הפרועה של שוק הקריפטו דוהרת במלוא הכוח והתנודתיות הידועה לשמצה של המטבעות הדיגיטליים המובילים לא מפסיקה להכות בכל משקיע שחולם "לעשות מכה", אי אפשר לקרוא להם עוגן של יציבות או מפלט בטוח בפני חוסר וודאות ומשברים כלכליים.

וזה עוד לפני שדיברנו על כך שרוב גופי הרגולציה והמוסדות הפיננסיים המסורתיים עדיין מתקשים לעכל את הביטקוין ולהכיר בו בתור אפיק השקעה לגיטימי ושלל מכשולים ומוקשים נוספים שיכולים לעשות חיים קשים לכל משקיע קריפטו מתחיל ולהוציא לו את כל הרוח מהמפרשים.

לפני ששוק הקריפטו יממש את ההבטחה הגדולה שלו לשנות את פני הכלכלה העולמית, להחליף את כל המטבעות הפיזיים המסורתיים, לשים סוף למונופול ולמניפולציות של בנקים וממשלות על הכסף שלנו ולאפשר לבצע תשלומים ללא מתווכים וגורמי ביניים, הוא צריך להבשיל בצורה מלאה ולרשום קפיצת מדרגה נוספת.

לכן, לפני שאתם ממהרים לרכוב על הגל ולהשקיע בקריפטו, חשוב שתשקלו היטב את כל הבעד והנגד ותלמדו את התחום לעומק בלי לשלוף מהמותן ולעגל פינות.

המדריך המפורט הזה אינו מתיימר לכסות כל היבט ועניין הקשור לעולם הקריפטו הדינמי, המורכב והמתפתח וייתכן שגם לאחר הקריאה תישארו עם כמה שאלות ללא מענה וקצוות פתוחים, אבל המטרה שלו היא לספק לכם מושג וכיוון ראשוני מה זה קריפטו ולהעניק לכם נקודת זינוק מצוינת ללימוד מקיף ומעמיק יותר של התחום.

כשאתם חמושים בכל הידע המועיל והשימושי הזה ומודעים היטב לעקרונות המפתח, היתרונות ונקודות התורפה של מטבעות הקריפטו ואפשרויות הרווח שהם מספקים, תוכלו למקסם את סיכויי ההצלחה שלכם ולהשקיע בקריפטו בצורה חכמה, נכונה וזהירה יותר. 

לוגו לבן של חברת Zengo
מחפשים ארנק דיגיטלי מושלם?
קבלו (בחינם) את הארנק הדיגיטלי הכי טוב בעולם!

דילים סודיים ועדכונים על ירידות מחיר לזמן מוגבל: השאירו פרטים!

נשלח לכם רק תוכן איכותי!

יאיר ורדי
יאיר ורדי

יאיר הוא מומחה טכנולוגיה, שמתעסק בחומרה ותוכנה של מחשבים וגאדג'טים מכל הסוגים. בעל תואר שני במדעי המחשב מהטכניון (כרגע עובד על הדוקטורט), מתגורר בראשון לציון.

נשמח לשמוע את דעתכם!

השארת תגובה

מייליסט
Logo
דילוג לתוכן