מכשיר שמיעה: 3 מכשירי שמיעה מומלצים לשנת 2024 [מדריך מקיף]

מכשירי שמיעה יכולים לשדרג באופן ניכר את איכות החיים של אנשים הסובלים מליקויי ובעיות שמיעה ולעזור להם לנהל אורח חיים תקין ושגרתי. אז מדוע כבדי שמיעה רבים מוותרים על המכשיר המועיל והשימושי הזה ונרתעים מלהשתמש בו?

בדרך כלל מדובר בשילוב של חוסר מודעות, חוסר רצון להודות ולהכיר בלקות שלהם או חשש מכל הסטריאוטיפים והדעות הקדומות שנקשרו למכשירי שמיעה.

אבל הפחד והרתיעה מהמבוכה, הסרבול וחוסר הנוחות בשימוש במכשיר שמיעה יכולים רק להחמיר את המצב של אנשים שסובלים מירידה בשמיעה ולהקשות עליהם לתקשר ביעילות ובקלות עם אנשים אחרים.

ממהרים? הנה טבלה להשוואה מהירה:

השורה התחתונה
יתרונות
חסרונות
הבחירה שלנו
מכשיר שמיעה Jabra Enhance
Jabra Enhance
תקופת ניסיון של 100 ימים
למידע נוסף
השורה התחתונה
מכשירי השמיעה של Jabra Enhance מציעים את הטכנולוגיה העדכנית ביותר, תקופת ניסיון למשך 100 יום ואפשרות מעקב אונליין על השמיעה שלכם.
יתרונות
טכנולוגיית שמיעה מתקדמת.
100 ימי התנסות בחינם.
סוללות ומשלוח חינם.
חסרונות
פחות מתאים למי שיש בעיות שמיעה קשות.
טכנולוגיה מתקדמת
מכשיר שמיעה מתקדם של Starkey Evolv AI
Starkey Evolv AI
טכנולוגיית בינה מלאכותית
למידע נוסף
השורה התחתונה
מכשיר שמיעה חדשני המשתמש בטכנולוגיית בינה מלאכותית כדי לספק התאמות קול בזמן אמת, מה שמאפשר חוויית האזנה אישית וטבעית להפליא. המכשיר גם עמיד בפני מים וזיעה, מה שהופך אותו למתאים לבעלי אורח חיים פעיל.
יתרונות
טכנולוגיית בינה מלאכותית מתקדמת שמתאימה את עצמה לרעשי הסביבה.
תהליך התאמה אישי שנועד כדי לוודא התאמה מושלמת בין המכשיר לאוזן.
חסרונות
מכשיר יקר בהשוואה לאחרים.
תמורה מעולה למחיר
מכשירי שמיעה של Audicus Wave
Audicus Wave
מקסימום איכות במינימום מחיר
למידע נוסף
השורה התחתונה
Audicus Wave הוא מכשיר שמיעה נוח עם עיצוב יפה, שמגיע עם אפליקציה פשוטה לשימוש במחיר משתלם.
יתרונות
מגיע במחיר זול יחסית לדגמים אחרים.
עיצוב מעולה ודיסקרטי.
חסרונות
פחות טכנולוגי ממכשירים אחרים.

אם גם אתם שוקלים להיעזר במכשיר שמיעה או רוצים לדעת יותר על כלי העזר החשוב והמהפכני הזה, הגעתם למקום הנכון.

אין ספק שהמבחר העצום של מכשירי השמיעה השונים בשוק מקשה על בחירת האחד והיחיד שיתאים לצרכים ולהעדפות שלכם ויספק את איכות השמע החדה, הנקייה והטובה ביותר.

למזלכם אנחנו נמצאים כאן כדי לעשות סדר בבלאגן ולהסביר לכם מה זה מכשיר שמיעה, איך הוא עובד, אילו סוגי מכשירי שמיעה נפוצים תמצאו בשוק, והכי חשוב: איך להתאים את מכשיר השמיעה הנכון והיעיל ביותר עבורכם שישנה את חייכם לטובה?

אז תפתחו טוב טוב את האוזניים כי אנחנו עומדים לצאת לדרך וללמוד את כל מה שצריך לדעת על מכשירי שמיעה ואופן השימוש בהם.

בואו נתחיל עם:

תוכן העניינים הצג תוכן עניינים

3 מכשירי שמיעה מומלצים לשנת 2024

1

מכשיר שמיעה-Jabra Enhance

תמורה מעולה למחיר
10
מכשיר שמיעה Jabra Enhance

הבחירה שלנו

קבלו את התמורה הכי טובה למחיר עם סדרת מכשירי השמיעה של Jabra Enhance! עם הטכנולוגיה העדכנית ביותר, מגוון רחב של דגמים, תקופת ניסיון בחינם למשך 100 יום ושירות לקוחות מעולים, מדובר באחת החברות הכי טובות בעולם למכשירי שמיעה. למה אתם מחכים? שדרגו את השמיעה שלכם עוד היום עם Jabra Enhance!
יתרונות
  • תקופת ניסיון חינם ל-100 ימים.
  • אחריות ל-3 שנים.
  • אפליקציה מתקדמת לסמארטפון.
חסרונות
  • מצריך סמארטפון כדי להשתמש באפליקציה היעודית.

אם אתם מחפשים מכשיר שמיעה שייתן לכם תמורה מעולה למחיר, אני ממליץ לכם לבדוק את ה-Jabra Enhance!

חברת Jabra ידועה בטכנולוגיית הסאונד המתקדמת שלה, מגוון רחב של דגמים שמתאימים לתקציבים שונים, תקופת ניסיון בחינם למשך 100 יום, והתאמות מיוחדות באמצעות אפליקציית ה-Jabra Enhance Select שלהם לסמארטפון.

בנוסף, יש גם ביטוח של 3 שנים שמכסה אובדן ונזקים. בנוסף, אתם גם הולכים להינות ממחיר משתלם בזכות אפשרויות המימון שלהם, סוללות חינם ומשלוח בחינם.

המחירים של מכשירי השמיעה של חברת Jabra נעים בין $1,195 ל-$1,995 לזוג, שזה הרבה יותר זול ממה שתשלמו אם תקנו אותם דרך סוכנים או מתווכים למיניהם. תמיד עדיף לקנות ישירות מהחברה עצמה מאשר דרך "סוכן".

מכשירי השמיעה של Jabra Enhance גם מאפשרים רכישה נוחה ופשוטה באינטרנט, וגם מגיעים עם כמה תכונות מדהימות: סטרימר הטלוויזיה הופך את מכשירי השמיעה שלכם לאוזניות, כך שתוכלו ליהנות מצליל ברור ממרחק של עד 6 מטרים. וה-MultiMic שלהם יאפשר לכם לשמוע את מה שאתם רוצים לשמוע בסביבה רועשת, על ידי הזרמת הצליל ישירות למכשירי השמיעה שלכם ממרחק של עד 25 מטרים!

חשוב רק לציין ש-Jabra Enhance היה ידוע בעבר בשם Lively, אבל הם עדיין מציעים את כל אותם מוצרים ושירותים נהדרים של החברה.

2

מכשיר שמיעה Starkey Evolv AI

טכנולוגיה מתקדמת
10
מכשיר שמיעה מתקדם של Starkey Evolv AI

טכנולוגיית AI

מכשיר השמיעה Starkey Evolv AI הוא בחירה מצוינת לכל מי שמחפשים מכשיר איכותי עם תכונות מתקדמות. עם איכות צליל יוצאת דופן, התאמה נוחה וטכנולוגיה קלה לשימוש, אין ספק שהוא ישפר את חוויית השמיעה שלכם.
יתרונות
  • תקופת ניסיון חינם ל-30 ימים.
  • אחריות ל-3 שנים.
  • איכות שמע מצוינת גם בסביבה רועשת.
חסרונות
  • מבחר צבעים מוגבל.

מכשיר השמיעה Starkey Evolv AI הוא מכשיר מהשורה הראשונה המספק איכות צליל ונוחות יוצאות דופן. הוא כולל טכנולוגיית בינה מלאכותית מתקדמת שמתאימה את עצמה לסביבה, ומעניקה צליל ברור וטבעי בכל מצב.

אחת התכונות הבולטות של הבינה המלאכותית של Evolv, היא היכולת שלה להתחבר למכשירים אחרים, כמו הטלפון או הטאבלט, מה שמאפשר הזרמה של סאונד ישירות למכשיר השמיעה, כך שתוכלו ליהנות מהמוזיקה או משיחות הטלפון שלכם באמצעות המכשיר. בנוסף, הבינה המלאכותית של Evolv תואמת לאפליקציית Starkey Hear, המאפשרת לכם לבצע התאמות במכשיר ולנטר את בריאות השמיעה שלכם.

היבט נהדר נוסף של הבינה המלאכותית של Evolv הוא ההתאמה הנוחה שלה. מכשירי השמיעה הם קלי משקל ומגיעים עם מספר אפשרויות כדי לאפשר התאמה בטוחה, כך שתוכלו להרכיב אותם כל היום מבלי להרגיש אי נוחות. בנוסף, לבינה המלאכותית של Evolv יש חיי סוללה ארוכים, כך שאינכם צריכים לדאוג לגבי טעינה מתמדת של המכשיר.

גם בקטגוריית שירות הלקוחות לחברת Starkey יש מוניטין מעולה של מתן תמיכה מצויינת. החברה מציעה תקופת ניסיון ללא סיכון למשך 30 יום, כדי שתוכלו לנסות את מכשיר השמיעה של Evolv ולראות אם הוא מתאים לכם.

3

מכשיר שמיעה Audicus Wave

זול ואיכותי
10
מכשירי שמיעה של Audicus Wave

תמורה מעולה למחיר

מכשיר השמיעה Audicus Wave הוא אפשרות נהדרת למי שמחפשים איכות צליל מהשורה הראשונה במחיר נגיש. עם העיצוב המלוטש, הטכנולוגיה המתקדמת והמחיר המשתלם שלו, מדובר בבחירה מעולה!
יתרונות
  • יחסית זול.
  • תקופת ניסיון של 30 ימים.
  • מגיע ב-3 צבעים שונים.
חסרונות
  • אחריות לשנה אחת בלבד.

ה-Audicus Wave הוא אפשרות נהדרת עבור כל מי שמחפשים מכשיר שמיעה איכותי וזול. המכשיר הזה מלוטש ודיסקרטי, ומגיע במגוון צבעים שונים.

ה-Wave מציע איכות צליל מעולה, מסנן רעשי רקע, ומגיע עם מצבי האזנה מרובים. המכשיר גם פשוט לשימוש, עם אפליקציה המאפשרת לשלוט במכשיר השמיעה דרך הסמארטפון.

ה-Wave הוא בחירה נגישה וזולה, עם תקופת ניסיון של 30 יום. בסך הכל, Audicus Wave הוא אפשרות נהדרת עבור מי שמחפשים איכות צליל מהשורה הראשונה במחיר סביר.

מה זה מכשיר שמיעה?

לפני שנצלול למים העמוקים וננסה להבין מה זה מכשיר שמיעה, למי הוא מיועד ואיך הוא פועל, הייתי רוצה להתחיל מהתובנה העמוקה והמשעשעת של סאם ליברגר – אחד מהחלוצים בתחום עזרי ואביזרי השמיעה.

כשביקשו ממנו להסביר מה זה מכשיר שמיעה, הוא סיפק את המשפט המבריק הבא:

"זה מוצר שהאדם שהכי זקוק לו דוחה את הרכישה שלו בעשר שנים, ואז כשהוא עושה את הצעד הגדול ומתחיל להשתמש בו, הוא לא מצליח להחזיק מעמד חצי שעה בלעדיו כשצריך למסור אותו לתיקון."

סאם ליברגר

אין ספק שהציטוט הגאוני הזה מתאר בצורה מדויקת את המציאות. כבדי שמיעה רבים לא "מוכנים לשמוע" על מכשיר שמיעה ונרתעים מלהשתמש בו בגלל שהם לא מפנימים עד כמה הוא יכול לעזור להם ולשפר את חייהם.

מכשירי שמיעה יכולים לשפר באופן משמעותי את חייהם של אנשים שסובלים מליקוי שמיעה תחושתי-עצבי באוזן הפנימית. אובדן שמיעה מהסוג הזה יכול להיגרם מהזדקנות, מחלה או פציעה והוא אינו הפיך. וכאן בדיוק נכנס לתמונה מכשיר השמיעה שיכול להציל את המצב ולהקל על הבעיה.

מדובר במכשיר אלקטרוני המורכב בתוך או מאחורי האוזן במטרה להגביר את הקולות המגיעים מהסביבה ולהפוך אותם לברורים ופשוטים להבנה. הוא כולל מיקרופון (אחד או שניים) שקולט את צלילי הסביבה, מגבר דיגיטלי שמגביר את עוצמת הצליל, ומקלט ששולח את האות החשמלית לתוך תעלת האוזן.

קיימים כמה סוגים שונים של מכשירי שמיעה, וכל אדם צריך לבחור את המכשיר המתאים ביותר לרמת אובדן השמיעה שלו ולאורח החיים שהוא מנהל. אז בואו נכיר מקרוב את סוגי מכשירי השמיעה העיקריים שעומדים לרשותכם:

רמקול (רסיבר) בתעלת האוזן (RIC)

נקרא גם רמקול באוזן (RIE). מדובר בסוג מכשיר השמיעה הפופולרי והנפוץ ביותר. מתחבר לאוזן באמצעות כבל דקיק ו"כיפת" סיליקון נסתרת או אוזנייה.

מיני מכשיר שמיעה מאחורי האוזן (mBTE)

הגודל שלו דומה למכשיר שמיעה מסוג RIC, אבל הרמקול נמצא בתוך גוף המכשיר ולא ממוקם בנפרד בתוך תעלת האוזן. הצליל מועבר לאוזן באמצעות צינורית דקיקה שמחוברת לכיפה או לאוזנייה המותאמת למידות ולמבנה האוזן.

מאחורי האוזן (BTE)

במכשיר שמיעה מהסוג הזה, כל הרכיבים האלקטרוניים נמצאים במארז קשיח המורכב מאחורי האוזן. צינורית דקיקה מחברת את גוף המכשיר לאוזנייה המונחת בתוך האוזן. יכול להיות פתרון טוב עבור אנשים הסובלים מליקוי שמיעה חמור.

נסתר כולו בתוך תעלת האוזן (CIC)

מכשיר קטנטן המורכב בתוך האוזן וכמעט בלתי נראה למתבונן מהצד. מדובר בסוג מכשיר השמיעה הנסתר והמוסווה ביותר. הגודל הקטן והקומפקטי של מכשיר שמיעה מהסוג הזה מונע ממנו לנטרל ביעילות רעשי רקע או לכוונן את עוצמת הקול.

בתוך התעלה (ITC)

מכשיר שמיעה בתצורה הזאת מעוצב בהתאמה אישית ומורכב בחלקו בתוך תעלת האוזן. הוא מעט גדול יותר ממכשיר שמיעה בטכנולוגיית CIC, מה שמאפשר להתקין עליו מרכיבים מתקדמים יותר כמו מיקרופון כיווני.

בתוך האוזן (ITE)

כל המרכיבים האלקטרוניים של המכשיר מותקנים במארז שמורכב על האוזן החיצונית. מכשיר השמיעה הזאת גדול מספיק כדי להכיל כפתור לכוונון עוצמת הקול וסוללה עמידה בעלת קיבולת גדולה יחסית.

כיצד אנחנו שומעים? מבנה האוזן ותהליך השמיעה

מערכת השמיעה האנושית מורכבת מארבעה חלקים:

  • האוזן החיצונית: קולטת, מכווינה ומגבירה את הצלילים המגיעים מהסביבה. היא כוללת את האפרכסת, תעלת השמע, ועור התוף – קרום דק המפריד בין האוזן החיצונית לאוזן התיכונה.
  • האוזן התיכונה: מתפקדת בתור מגבר. מאחורי עור התוף נמצאות 3 העצמות הקטנות ביותר בגוף: הפטיש, הסדן והארכובה (Malleus, Incus ו-Stapes לכל חובבי הלטינית והסטודנטים לרפואה). תנועת העצמות האלה מעבירות באופן מכני את גלי הקול המוגברים לאוזן הפנימית. קבוצת העצמות האלה נקראת "עצמות השמע". חלק נוסף באוזן התיכונה שנוטים להתעלם ממנו לעתים קרובות זאת חצוצרת האוזן בתעלת אוורור שמחברת בין האוזן התיכונה לחלק האחורי של חלל האף. היא זאת שאחראית לתחושה של "סתימה" (לחץ וחוסר נוחות) באוזניים בזמן טיסה או צלילה.
  • האוזן הפנימית: מכילה את הקוכליאה ("השבלול") ואת המערכת הווסטיבולרית (שיווי המשקל). הקוכליאה (שבלול האוזן) מכילה 30 אלף סיבי עצב המכונים תאי "שערה" שתפקידם הוא להמיר את תנודות הקול בנוזל הקוכליאה לאותות עצביים. איברי שיווי המשקל באוזן הפנימית ממירים את התנודות האלה לאותות חשמליים העוברים לעצב השמע.
  • מערכת עיבוד השמיעה המרכזית: מתפקדת בתור "מחשב העל" שאחראי על עיבוד ופענוח הצלילים שמגיעים אלינו מהסביבה. מדובר במערכת מסועפת ומתוחכמת שמתפרשת על פני עצב השמיעה, גזע המוח ומרכזי השמיעה במוח. הם ממירים את האותות המגיעים מהאוזן הפנימית לצלילים בעלי תדירות, גובה ומשך זמן מסוים. מערכת השמיעה יחד עם הזיכרון שלנו מאפשרים לשמוע ולהבין מסרים מהסביבה.

סוגים של אובדן שמיעה והגורמים שלהם

בחורה עם אובדן שמיעה עושה תנועה של הקשבה

נהוג לתאר את היכולת שלנו לשמוע קולות ורעשים מהסביבה במונחים של היכולת שלנו לזהות צלילים (רגישות) ועד כמה אנחנו מסוגלים לשמוע אותם בצורה בהירה, צלולה ומדויקת (הבחנה).

ניתן לסווג בעיות שמיעה על פי החלק במנגנון השמיעה שנפגע (סוג אובדן השמיעה) ועד כמה צריך להיות חזק וגבוה הצליל כדי שתוכלו לשמוע אותו (חומרת הירידה בשמיעה). אז בואו נכיר את שני סוגי אובדן השמיעה העיקריים ונבין את הסיבות לירידה בשמיעה.

ליקוי שמיעה הולכתי

נגרם כתוצאה מירידה ומפגיעה בתפקוד האוזן החיצונית או התיכונה. הירידה בשמיעה משפיעה בעיקר על הרגישות (קושי לשמוע צלילים מהסביבה שהופכים לשקטים וחלשים יותר) אבל לא פוגעת ביכולת ההבחנה בגובה הצליל (הגברת הצליל מקלה על הזיהוי וההבנה שלו).

ירידה הולכתית בשמיעה מהווה כ-10% מסך ליקויי השמיעה וניתן לטפל בה באמצעיים רפואיים. לפניכם כמה סיבות שכיחות לליקוי שמיעה הולכתי:

חסימה של תעלת האוזן החיצונית

נגרמת כתוצאה מהצטברות של שעווה שנוצרת באופן טבעי (צרומן) או חדירת חפץ זר. גורם מקצועי מוסמך (רופא, אחות, קלינאי תקשורת, מומחה לשיקום שמיעה) יכולים להסיר את גורם החסימה.

ניתן להסיר "פקק" שעווה שהצטבר באוזן גם באופן עצמאי בבית באמצעות שימוש בתכשירים מרככים וממיסים מיוחדים יחד עם שטיפה עדינה של האוזן במים, אבל מומלץ לפנות לגורם רפואי שיעזור לשחרר את החסימה ויבדוק את מצב האוזן והשמיעה שלכם.

חוסר תפקוד של חצוצרת השמע יכול להיגרם כתוצאה מאלרגיות, צינון או זיהום בסינוסים. ליקוי בתפקוד חצוצרת השמע (תעלת אוסטכיוס) גורם לשקיעת עור התוף באוזן התיכונה בעקבות לחץ אוויר שלילי. התוצאה היא פגיעה ביכולת לשמוע בצורה חדה תדרים נמוכים וגבוהים.

הימנעות מטיפול בבעיה הזאת עלולה לגרום להצטברות נוזלים באוזן התיכונה (תפליט). מדובר בכר פורה לשגשוג ולהתרבות חיידקים שעלולים לגרום לזיהום שנקרא "דלקת האוזן התיכונה". רופא המשפחה שלכם יכול לאבחן ליקוי בתפקוד חצוצרת השמע ולטפל בה, אבל אם הבעיה אינה נפתרת תוך כמה שבועות, תבקשו ממנו הפניה לרופא אף-אוזן- גרון.

פגיעה בעצמות השמע באוזן התחתונה

נגרמת על ידי טרשת האוזן או פציעה פוגעת ביכולת של עצמות השמע להגביר ולהעביר את תנודות גלי הקול בצורה יעילה ותקינה. ניתן לטפל בליקויים האלה בעזרת ניתוח, ואבחון הבעיה צריך להתבצע על ידי רופא אף-אוזן- גרון שמתמחה באוטולוגיה (ניתוחי אוזן).

 נקב בעור התוף

יכול להתרחש בעקבות תפליט (הצטברות נוזלים) באוזן שאינו טופל כראוי או כתוצאה מטראומה כמו פיצוץ, ירי מטווח קרוב, או שינויי לחץ גדולים ומהירים במהלך צלילה. הקרע בדרך כלל מתאחה בעצמו, אבל חשוב שהבעיה תהיה תחת מעקב צמוד של רופא אף-אוזן-גרון שיוודא שלא נדרשת התערבות חיצונית.

ליקוי שמיעה תחושתי-עצבי (סנסונוירלי)

מתאפיין בתפקוד לקוי של הקוכליאה (שבלול האוזן) ועצב השמע והוא מהווה בערך 90% מסך ליקויי השמיעה בקרב מבוגרים. ליקוי שמיעה מהסוג הזה מכונה לעתים קרובות "חרשות עצבית" והוא נובע בדרך כלל ממחסור בתאי חישה (תאי ה: "שערה") בשבלול האוזן או מפגיעה בהם. ליקוי שמיעה תחושתי-עצבי יכול להיות מולד או להתפתח עם הזמן.

אני מניח שרוב הקוראים של המדריך הזה אינם סובלים מלקות שמיעה מולדת אלא מאובדן שמיעה נרכש שהופיע בשלב כלשהוא בחייהם. אז בואו נכיר את הגורמים העיקריים לבעיות שמיעה מהסוג הזה:

פגיעה בשמיעה הקשורה לגיל (פרסביקוסיס)

היא הסיבה השכיחה ביותר לירידה בשמיעה העצבית במבוגרים. היא מתחילה בדרך כלל מליקוי בתפקוד תאי השערה החיצוניים שמגבירים צלילים עדינים וחלשים כדי שנוכל לשמוע אותם בחדות ובבירור.

בשלבים המוקדמים של אובדן שמיעה מהסוג הזה, אנשים שומעים את דברי האנשים הסובבים אותם אבל לא מצליחים להבין מה הם בדיוק אומרים. הגברת עוצמת הקול בדרך כלל פותרת את הבעיה, מה שהופך מבוגרים עם פרסביקוסיס מוקדם למועמדים מושלמים להיעזר במגבר שמיעה שיעזור להם לשמוע באופן ברור ומובן את המתרחש בסביבה.

בדיקת פלט אקוסטי מאפשרת להעריך את טיב התפקוד של תאי השערה החיצוניים באוזן הפנימית. נדבר בהרחבה על הבדיקה החשובה הזאת בהמשך המאמר. בשלבים מאוחרים ומתקדמים יותר של פרסביקוסיס, גם תאי השערה הפנימיים נפגעים וניזוקים. זה מגביר את חומרת לקות השמיעה בגלל הפגיעה בהבחנה השמיעתית.

הגברת עוצמת הקול מאפשרת לשמוע צלילים מהסביבה, אבל חלק גדול מהם נשארים לא ברורים.

זה ממש לא אומר שמכשירי שמיעה יהיו חסרי תועלת בהתמודדות עם לקות שמיעה הסוג הזה, אבל ייתכן שיהיה צורך בשימוש בעזרי שמיעה משוכללים ומתקדמים יותר עם טכנולוגיות מיוחדות לשיפור הבנת הדיבור בתנאי האזנה שונים (נכיר אותן טוב יותר מאוחר יותר).

רעילות לאוזן

מציינת נזק הנגרם לשמיעה או למערכת שיווי המשקל בגלל תרופות או כימיקלים מסוימים. תרופות נפוצות רבות עלולות להחמיר אובדן שמיעה או טנטון (צלצולים, זמזומים והמהומים באוזניים). אם אתם קוראים את המאמר הזה, רוב הסיכויים שאתם מודאגים מהשמיעה שלכם ולא בטוחים שהיא תקינה לגמרי.

כדי למנוע פגיעה באיכות החיים שלכם, אתם צריכים להיות מודעים להשפעה השלילית של תרופות מסוימות על השמיעה שלכם. תוכלו למצוא טונות של מאמרים וכתבות בנושא באינטרנט או להתייעץ עם הרופא או הרוקח בנוגע לתופעות לוואי של התרופות הרלוונטיות אליכם כמו ירידה באיכות השמיעה או החמרת טנטון (רעשים מציקים באוזניים).

אם אתם צריכים לקחת תרופה רעילה לאוזן שיכולה לפגוע בשמיעה שלכם, תבקשו מהרופא שנתן לכם את המרשם להפנות אתכם לקלינאי תקשורת למעקב רציף ושוטף אחר מצב השמיעה שלכם כדי לשלול כל פגיעה משמעותית בעקבות נטילת התרופה.

חשיפה לרעש חזק

היא סיבה שכיחה נוספת לאובדן שמיעה תחושתי- עצבי. רעש חזק עלול לגרום לפגיעה בלתי הפיכה בשמיעה. היקף וחומרת הפגיעה בשמיעה תלויים בתדירות ומשך החשיפה לרעש המזיק והטורדני שנחשפתם אליו. אנשים רבים חושבים שרק רעש מזיק בסביבת העבודה יכול לגרום ללקות שמיעה, אבל זה לא ממש מדויק.

האוזן שלנו לא מבדילה בין חשיפה מתמשכת למוזיקה מחרישת אוזניים במועדוני ריקודים ובמסיבות פרועות ל-40 שעות עבודה שבועיות במפעל עם מכונות רועשות. מבוגרים רבים משלמים מחיר יקר על ההוללות בתקופת הנעורים הפרועה והסוערת שלהם. אתם צריכים להפנים שפגיעה בשמיעה בעקבות רעש חזק ממש לא חייבת להתרחש בעבודה בלבד.

כל חשיפה רציפה וממושכת לרעש חזק עלולה להזיק ולהגביר את הסיכון לאובדן שמיעה.

החשיפה המזיקה הזאת לרעש חזק מדי פוגעת בהתחלה בתאי השערה החיצוניים של האוזן הפנימית, אבל אם היא נמשכת במשך כמה שנים, היא יכולה להוביל להתנוונות של תאי השערה הפנימיים. אז תגנו על עצמכם מחשיפה ממושכת לרעש חזק. אחרי הכול, גם קצת שקט לא יזיק.

מחלות אוטואימוניות

נקשרו לאחרונה לליקויי שמיעה מסוימים.

אופן ההשפעה המדויק של הפרעות וכשלים במערכת החיסון על השמיעה עדיין לא מובן וברור במלואו, אבל אם אתם סובלים ממחלות אוטואימוניות, זה רעיון חכם לבקש הפניה לבדיקת שמיעה מקיפה אצל קלינאי תקשורת וכדאי להישאר תחת המעקב הרציף והצמוד שלו, במיוחד אם אתם מרגישים בשינויים בתסמינים שאתם חשים או שהתחלתם ליטול תרופות חדשות.

בעיות רפואיות אחרות

שיכולות לפגוע בשמיעה כוללות בין השאר סוכרת, מחלת מנייר, לבירינטיטיס (דלקת באוזן הפנימית), מנינגיטיס (דלקת קרום המוח) וזיהומים נגיפיים שונים.

אם סבלתם מהמחלות האלה בעבר או שאתם מתמודדים איתן כעת, מומלץ לא לקחת סיכונים מיותרים ולבצע בדיקת שמיעה אצל קלינאי תקשורת גם אם אינכם מרגישים בשום סימן לירידה בשמיעה שלכם.

סימנים מוקדמים לירידה בשמיעה

הצעד הראשון בטיפול יעיל בבעיה הוא להכיר בה ולעלות עליה כמה שיותר מהר. בסרטון הוידאו שלפניכם תלמדו על סימני האזהרה הראשונים לפגיעה בשמיעה שצריכים להדליק אצלכם נורה אדומה.

תוכלו להבין האם הדאגה בנוגע לשמיעה שלכם באמת מוצדקת או שמדובר בהתרעת שווא.

איך לדעת שאתם סובלים מירידה בשמיעה?

לאחר שהכרתם את סוגי ליקויי השמיעה העיקריים על קצה המזלג וקיבלתם מושג ראשוני בנוגע לסיבות שיכולות לגרום למערכת השמיעה שלכם לרדת מהפסים, הגיע הזמן להבין איך לקבוע האם אתם באמת לא שומעים טוב או שאתם סתם אוכלים סרטים לחינם.

אנשים שסובלים מאובדן שמיעה נוטים לאמץ את אחת מההתנהגויות הבאות:

  • לבקש מאנשים לחזור על הדברים שלהם, במיוחד אם השיחה מתנהלת בסביבה רועשת (מקום הומה אדם כמו מסעדה, חנות או משרד).
  • להאזין לטלוויזיה או לרדיו בעוצמת קול גבוהה יותר מזאת שנדרשת לחברים או לבני משפחה.
  • להימנע ממצבים חברתיים הדורשים הקשבה ותקשורת (פגישות, מסיבות, בתי כנסת).
  • לפספס פאנצ’ים ("שורות מחץ" לאוהבי העברית התקנית) של בדיחות.
  • קושי להבין בבירור דיבור של אנשים אחרים.
  • להשתלט על השיחה ולא לאפשר לאנשים אחרים להשחיל מילה כדי להימנע מהקשבה והבנה של הדברים שלהם.

אם שמתם לב שאתם מתנהגים בצורה הזאת לעתים קרובות, אתם צריכים לבצע אבחון של השמיעה שלכם. עומדות לרשותכם שתי דרכים עיקריות לבדוק את השמיעה שלכם: סינון והערכה.

סינון שמיעה

מיועד לזיהוי ואיתור ליקוי שמיעה פוטנציאלי. לא מדובר בבדיקת אבחון שתעזור לקבוע את סוג אובדן השמיעה והסיבה האפשרית לליקוי. היא מאפשרת להעריך את חדות ורגישות השמיעה בלבד, אבל בדיקות סינון לא לוקחות הרבה זמן, מתבצעות בחינם בדרך כלל ומעניקות אינדיקציה האם יש צורך בבדיקת שמיעה מקיפה ומעמיקה יותר.

תוכלו לבחור בין כמה אמצעים שונים לסינון השמיעה שלכם כדי לאתר ליקויים פוטנציאליים:

שאלון מודפס או מקוון

תתבקשו לדרג את יכולות השמיעה ו/או ההקשבה שלכם במצבים שונים ובסוף תקבלו ציון שמדרג את רמת השמיעה שלכם. שאלון נפוץ להערכה עצמית של ליקויי שמיעה הוא HHIE-S. מילוי שאלון הסקר הזה לוקח כמה דקות בלבד ותוכלו לבצע את זה באופן עצמאי או יחד עם מומחה שמיעה.

השאלון שמורכב מעשרה סעיפים מאפשר לזהות את התחומים שבהם מתבטא ליקוי השמיעה שלכם ומסווג אותם על פי היבטים רגשיים או חברתיים. חישוב הציון שקיבלתם יאפשר לכם לקבוע האם יש חשד סביר לכך שאתם סובלים מירידה בשמיעה שמצריכה בדיקת אבחון מלאה.

בדיקות סינון שמיעה עם אפליקציה

מדובר בתופעה ש שהופכת ליותר ויותר נפוצה בגלל העלייה החדה בהיקף השימוש בטלפונים חכמים.

למרות שהכיול של בדיקה מהסוג הזה פחות מדויק בהשוואה לבדיקת שמיעה רפואית, היא מספקת תמונת מצב די אמינה וטובה בנוגע ליכולת השמיעה שלכם. תוכלו להעריך את איכות השמיעה שלכם ולבדוק האם קיימים הבדלי שמיעה בין שתי האוזניים שלכם (רופא אף-אוזן-גרון יבדוק את הסוגייה הזאת לעומק).

קיים מגוון רחב של אפליקציות לזיהוי ראשוני של חשש לאיבוד שמיעה והן זמינות עבור טלפונים ניידים שמריצים את מערכת ההפעלה iOS של חברת אפל ומכשירי אנדרואיד.

רוב האפליקציות האלה חינמיות, ככה שלא תצטרכו לשלם אפילו שקל כדי להשתמש בהן. גם יצרניות מכשירי שמיעה מובילות מציעות אפליקציות מהסוג הזה כדי לאתר לקוחות פוטנציאליים שיכולים להתעניין בעזרי השמיעה שהן מציעות.

בדיקת סף שמיעה לצלילים טהורים (אודיומטרית)

מתבצעת על ידי קלינאי תקשורת, טכנאי מכשירי שמיעה או רופא המתמחה בתחום. הבדיקה הזאת מוכרת לכולנו מהילדות ורוב הסיכויים שעברתם אחת כזאת בבית הספר. בדומה לאפליקציות לסמארטפונים, הבדיקה הזאת מאפשרת לבחון את איכות השמיעה שלכם ולהצביע על בעיות אפשריות שמצריכות אבחון מעמיק יותר.

מה בנוגע לרפואה מרחוק?

מגפת הקורונה האיצה את המעבר לשירותי ייעוץ ואבחון רפואי מרחוק שאינם דורשים מכם להגיע באופן פיזי למרפאה. רוב קופות החולים בישראל מאפשרים להתייעץ עם רופא ישירות ממסך הסמארטפון שלכם ולקבל שירותים רפואיים רבים בכמה לחיצות אצבע פשוטות.

אין ספק שהמהפכה הזאת בעולם הרפואה רק תלך ותצבור תאוצה, אבל למרות שמכשירי ובדיקות שמיעה מסתמכים על מערכות ממוחשבות מתוחכמות ומתקדמות, כרגע לא ניתן לבצע אבחון שמיעה מקיף אונליין. קיימות אפליקציות ושאלונים לאומדן איכות השמיעה שלכם, אבל הם לא מהווים תחליף לבדיקת שמיעה של קלינאי תקשורת ולא יחסכו לכם את הביקור אצל הרופא.

ייתכן שזה ישתנה בעתיד, אבל כרגע אבחון ירידה בשמיעה דורש את הנוכחות שלכם במרכז השמיעה או במרפאה ויכול להתבצע באופן פיזי בלבד.

הערכת שמיעה

אם סינון השמיעה שלכם העלה חשד סביר לאובדן שמיעה, תצטרכו לעבור אבחון שמיעה מקיף. בדיקת השמיעה מתבצעת על ידי קלינאי תקשורת. מדובר במטפל פרא-רפואי בעל השכלה אקדמאית שקיבל הכשרה מקיפה ונדרש לעמוד בבחינת הסמכה ממשלתית.

הוא מתמחה בין השאר בביצוע בדיקות שמיעה, אבחון הפרעות שמיעה והתאמת מכשירי שמיעה. אבחון אובדן שמיעה מורכב ממכלול רחב של בדיקות שונות. חשוב להבין שטיפול יעיל בליקוי שמיעה הוא מסע ארוך ומתמשך. ממש לא מדובר בזבנג וגמרנו. לכן, חשוב שתתאזרו בסבלנות ותמצאו גורם מקצועי אמין שתוכלו לסמוך עליו.

אבחון שמיעה מורכב מסוגי הבדיקות הבאות:

בדיקה חיצונית

בדיקה חזותית של האוזן החיצונית והאפרכסת כדי לשלול פציעות, נגעים חשודים או מום מולד.

אוטוסקופיה

בדיקה מדוקדקת של תעלת האוזן ועור התוף. היא מתבצעת בעזרת מכשיר רפואי מיוחד בשם: "אוטוסקופ" שמאפשר להאיר את פנים האוזן. גרסה מתוחכמת יותר של הבדיקה הזאת מתבצעת באמצעות החדרת אנדוסקופ קטן (צינור גמיש בעל מצלמה זעירה) שמאפשר לתעד את חלל תעלת האוזן ועור התוף ולצפות בהם על המסך.

הבדיקה הזאת מאפשרת לאבחן הצטברות יתר של שעוות האוזן או כל בעיה חריגה אחרת.

הערכת תפקוד האוזן התיכונה

ניתן לבצע זאת בשתי דרכים. ניתן למדוד בצורה ישירה את תנודתיות עור התוף ועצמות השמע בעזרת טימפנומטריה (היענות אקוסטית). מדובר בבדיקה נפוצה וסטנדרטית שמבצע קלינאי תקשורת כדי לבחון את תפקוד האוזן התיכונה. היא מתבצעת באמצעות מכשיר בשם הלא מקורי במיוחד: "טימפנומטר".

התקן גומי קטן מוכנס לתוך קצה תעלת האוזן ומשמיע צליל המהום. לאחר מכן, משאבה זעירה משנה את לחץ האוויר בתוך האוזן התיכונה והמכשיר מודד את תנודתיות עור התוף בזמן מתן הצליל. למרות השם הארוך של הבדיקה, היא נמשכת זמן קצר. עבור אדם בעל אוזן תיכונה תקינה זה יכול להרגיש כמו טיסה קצרה (תחושת "סתימה" באוזניים).

טימפנומטריה חושפת את שלמות עור התוף (על פי השינויים בנפח תעלת האוזן), תנועתיות עצמות השמע (שמוצגת ונרשמת בצורת גרף) והתפקוד של חצוצרת השמע. דרך נוספת להעריך את תפקוד האוזן התיכונה ותקינות מסלול "הולכת עצם" היא בדיקת אודיומטרית.

הנבדק מתבקש להרכיב מכשיר מאחורי עצם האוזן שמשדר את הצלילים ישירות לאוזן הפנימית. הוא צריך ללחוץ על כפתור או להרים את היד בכל פעם שהוא שומע צליל "צפצוף" המושמע בתדרים ובעוצמות שונות על ידי מכשיר שנקרא אודיומטר.

אם תוצאות הבדיקה מראות שהאדם שומע טוב יותר צלילים ב"הולכת עצם" (מועברים ישירות לאוזן הפנימית) מאשר ב"הולכת אוויר" (דרך האוזניות), זה מצביע על ליקוי שמיעה הולכתי שנגרם מפגיעה או מירידה בתפקוד האוזן התיכונה. במקרה כזה, יש להפנות את הנבדק לרופא אף-אוזן-גרון.

בדיקת סף שמיעה לצלילים טהורים

משלבת בין "הולכת אוויר" ל"הולכת עצם". בדיקת שמיעה בהולכת אוויר מתבצעת בצורה זהה לבדיקת אודיומטריה רגילה, למעט העובדה שהנבדק ישמע את הצלילים דרך אוזניה. הנבדקים מקבלים אוזניית קשת המורכבת על האוזניים באמצעות רצועת ראש או אוזניות כפתור הנכנסות לתוך האוזן.

המיקום של האוזניות לא אמור להשפיע על תוצאות הבדיקה ואין עדיפות לסוג מסוים של אוזניות. בחלק מהמקרים מסופקים אוזניות מיוחדות המותאמות למבנה ומידות האוזניים של הנבדק. הצלילים "הרכים" בתדרים השונים שהצלחתם לשמוע יוצגו בנפרד עבור כל אוזן בצורה גרפית באמצעות מכשיר שנקרא: "אודיוגרם".

ככל שהמדדים שהשגתם נמוכים יותר, ככה קשיי השמיעה שלכם חמורים יותר. כל עמודה בתצוגה הגרפית הזאת נקראת "סף שמיעה". הדו"ח החשוב הזה מציין את הפגיעה בחדות השמיעה, אבל הוא לא תמיד מספר את כל הסיפור וצריך לשלב אותו עם בדיקות אחרות שיספקו תמונה מלאה על המהות של בעיית השמיעה שלכם.

בדיקת דיבור

מאפשרת לבדוק רמה ויכולת של קליטת והבחנת דיבור בקרב אנשים עם חשד לבעיות שמיעה. קיימים כמה סוגים שונים של הערכות שמיעה מהסוג הזה:

בדיקת סף שמיעה לדיבור

קובעת את עוצמת השמע המינימלית בה הנבדק מסוגל לחזור על מילים דו-הברתיות (כמו פרפר, בובה, בקבוק) ברמת דיוק של 50%. תוצאות הבדיקה צריכות להיות קרובות לסף השמיעה הממוצע שהתקבל באודיוגרמה שלכם בתדרים של 500, 1000 ו-2,000 הרץ (Hz).

בדיקת הבחנה שמיעתית (זיהוי מילים)

הידועה גם בתור מבחן דיסקרימינציה מודדת את אחוז המילים החד הברתיות שהנבדק מסוגל לחזור עליהן בצורה נכונה בעוצמת רעש גבוהה יותר באופן משמעותי מבדיקת ה-SRT.

עבור אודיוגרמות עם גרף "שטוח", תוצאות הבדיקה הזאת בדרך כלל גבוהות יותר ב-40 דציבל. אם עקומת הגרף צונחת כפי שמתואר בדוגמה למעלה, עוצמת הצליל תנוע בין 10-25 דציבל מעל סף השמיעה בתדר 2000 Hz בהתאם לגודל הירידה בגרף האידיוגרמה.

בדיקת עוצמת השמיעה הנוחה ביותר

רוב האנשים שסובלים מליקוי שמיעה תחושתי -עצבי (סנסונוירלי) מתמודדים עם גידול חריג ומהיר בעוצמת הקול ברמות צליל חזקות. תופעה כזאת נקראת: "גיוס עוצמת הקול".

במקרה כזה, עוצמת השמע המוערכת בבדיקת הבחנה שמיעתית (מבחן דיסקרימינציה) עלול להיתפס כגבוהה מדי. בדיקת MCL מתעדת את עוצמת הקול הנוחה ביותר שבה הנבדק מעדיף להקשיב לצליל מסוים במשך זמן מסוים. קביעת עוצמת השמיעה הנוחה מאפשרת להעריך את עוצמת ההגברה המתאימה ביותר עבור מכשיר השמיעה שלכם.

בדיקת עוצמת שמיעה בלתי נוחה (UCL)

מודדת את רמת הקול הגבוהה ביותר שהנבדק יכול לסבול. היא נמדדת בדיוק כמו רמת ה-MCL, למעט העובדה שעוצמת הדיבור מוגברת אל מעבר לרמה הנוחה והנסבלת עבור הנבדק. רמת הרעש הבלתי נוחה נמדדת בצלילים טהורים ויכולה לעזור בהתאמת מכשיר השמיעה המתאים והנוח ביותר עבורכם.

הפער בין סף השמיעה לדיבור (SRT) לסף אי נוחות (UCL)

נקרא "טווח שמיעה דינמי". חשוב למדוד את הנתונים האלה בצורה מדויקת כדי לכוונן ולהתאים בצורה הטובה ביותר את מכשיר השמיעה שלכם.

סוגים נוספים של בדיקות

בדיקות נוספות שיכולות להיכלל בתהליך אבחון והערכת השמיעה שלכם הן בדיקת הדים קוכליאריים/פלט אקוסטי (OAE) ובדיקת תפיסת דיבור על רקע רעש.

מדובר בבדיקות חשובות ומועילות במיוחד וכדאי להתייעץ עם קלינאי התקשורת שפניתם אליו בנוגע לנחיצות שלהן.

בדיקת הדים קוכליאריים/פלט אקוסטי (OAE)

מודדת את עוצמת הקול שמעבירים תאי השערה החיצוניים כשהם מגיבים לצלילים שהגיעו מבחוץ. מיקרופון זעיר עם ציפוי גומי מונח בתוך האוזן ומפיק סדרת צלילי נקישה ושריקה. אם תאי השערה החיצוניים באוזן הפנימית מתפקדים בצורה תקינה ובריאה, משדר ה-OAEמקליט את הפלט האקוסטי משבלול האוזן.

היעדר הפלט אינו מייצג סף שמיעה, אבל הוא יכול לספק מידע חשוב על אופי ליקוי השמיעה שממנו סובל הנבדק. בדיקת הדים קוכליאריים (OAE) פחות נפוצה בקרב אנשים בני 75 ומעלה עם ליקויים באוזן התיכונה, אבל היא נחשבת לבדיקה מכריעה בתהליך אבחון שמיעה בקרב מבוגרים.

בדיקת תפיסת דיבור על רקע רעש (SIN)

היא הרחבה של בדיקת שמיעה אודיומטרית והיא מספקת תמונת מצב מדויקת ואמינה יותר בנוגע ליכולת ורמת השמיעה שלכם ב"עולם האמיתי" ולא רק בתנאי מעבדה. היא נועדה לבדוק את השמיעה שלכם על רקע רעשים חיצוניים שמגיעים מהסביבה. מבחן ה-SIN הנפוץ ביותר פותח על ידי מייד קיליון.

המבחן הזה הוטמע בתוך אודיומטרים (מכשירי בדיקת שמיעה) רבים ומורכב מהקלטה של אישה בוגרת המקריאה משפטים בעוצמת קול נוחה. המטרה שלכם היא לחזור על מה שהיא אומרת. נשמע קלי קלות, נכון? אז זהו שלא. מה שמסבך את העלילה זה שהקול הסמכותי והנעים שלה מתערבב בהמון קולות אחרים, כאילו שאתם מקשיבים למסיבה שבה כל הקולות נבלעים וצריך להתאמץ כדי להבין משהו בתוך כל ההמולה.

רמת הקושי רק הולכת ועולה עם כל משפט בגלל שעוצמת קולות הרקע מתגברת עד שהיא משתווה לקול של הדוברת העיקרית. התוצאות מדווחות בתור "ירידה ביחס אות לרעש" ועל פי סולם ההערכה של המבחן, כל ציון מתחת ל-5 אומר שאתם מתגברים בקלות על רעשי רקע, וכל ציון מעל ל-10 אומר שמומלץ בחום להשתמש במכשיר שמיעה מתקדם בעל טכנולוגיות חדישות לסינון ונטרול רעשי הסביבה.

איפה אפשר לקנות מכשיר שמיעה והאם צריך מרשם?

אדם חירש בוחר איזה מכשירי שמיעה לקנות מתצוגה

מכשירי שמיעה מסווגים בתור מכשירים רפואיים על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי שנתן להם את ההגדרה הבאה: "כל מכשיר או אביזר לביש שנועד או הוענק במטרה לעזור לאנשים המתמודדים עם אובדן שמיעה לפצות על לקות השמיעה שלהם."

זה אומר שלא כל מכשיר שמגביר ומעצים את עוצמת הקול נחשב מבחינה טכנית למכשיר שמיעה. קיימים אביזרי עזר אחרים לכבדי שמיעה, אבל ההבדל הוא שמכשיר שמיעה חייב להיות מותאם אישית על ידי קלינאי תקשורת או מומחה שמיעה מוסמך אחר. מכשיר שמיעה אינו "מוצר מדף" שניתן לרכוש בקלות בחנות, אלא אביזר שיקומי המותאם באופן מקצועי ופרטני לכל אדם.

תהליך התאמת מכשיר שמיעה מורכב מאבחון רפואי של רופא אף-אוזן-גרון, בדיקת שמיעה מקצועית המתבצעת עלי ידי קלינאי תקשורת מוסמך והתאמת מכשיר השמיעה מתבצעת במכון שמיעה מורשה בכפוף לתוצאות הבדיקות.

למרות שמכשיר שמיעה איכותי שהותאם בצורה נכונה ומדויקת לצרכים ולהעדפות של כבד השמיעה יכול לשפר באופן משמעותי את איכות החיים והתפקוד הכללי שלו, עד לפני שנים ספורות, 20% בלבד מכבדי השמיעה בישראל, עשו שימוש במכשירי שמיעה. ייתכן שזה נובע מהקושי להסתגל למכשיר והחשש מהתפעול והתחזוקה השוטפת שלו.

למרות שהתאמת מכשיר שמיעה דורשת סבלנות ואורך רוח וכרוכה בתקופת הסתגלות מסוימת, זה לא אומר שאתם צריכים להרים ידיים ולוותר על מכשיר שמיעה אם הוא באמת יכול להועיל בשיפור ובשיקום השמיעה שלכם. תחום מכשירי השמיעה ממש לא קופא על השמרים וכיום תמצאו דגמים מתוחכמים עם שפע טכנולוגיות חדשניות, שכלולים ופיצ’רים מגניבים שיספקו חווית שמיעה נוחה, נעימה ומדויקת.

הקפיצה הטכנולוגית בעולם מכשירי השמיעה הפכה אותם לדיסקרטיים, יעילים וידידותיים במיוחד לשימוש. אם אתם נרתעים מהמחיר הגבוה של המכשיר, יש לי חדשות טובות עבורכם: קופות החולים וארגוני סיוע לכבדי שמיעה מסבסדים חלק מהעלות של המכשיר ויאפשרו לכם לרכוש דגם איכותי שמותאם לרמת, סוג והיקף לקות השמיעה שלכם בלי לשבור את הכיס.

אילו סוגים של מכשירי שמיעה קיימים בשוק?

ישנם שני סוגים עיקריים של מכשירי שמיעה: מכשיר חיצוני שממוקם מאחורי האוזן ומכשיר פנימי המוחדר אל תעלת השמע. ניתן לחלק את שני הסוגים האלה לקטגוריות משנה נוספות על פי העיצוב והצורה של המכשיר.

באופן כללי, המרכיבים האלקטרוניים הפנימיים פחות או יותר זהים בקרב דגמים שונים בקטגוריה מסוימת, אבל חלק מהמכשירים מגיעים עם מפרט בסיסי וצנוע יותר ואינם כוללים פיצ’רים מתוחכמים ותוספות מתקדמות עקב הגודל שלהם שלא משאיר מקום למערכות ולמרכיבים האלה.

הטבלה הבאה מסכמת בצורה נוחה וברורה את האפשרויות השונות שעומדות לפניכם ותעזור לכם לעשות סדר בראש:

סוג המכשירדרגת הירידה בשמיעה
(IIC) בלתי נראה בתעלת האוזןקלה עד בינונית
(CIC) נסתר כולו בתוך תעלת האוזןקלה עד בינונית-חמורה
(ITE) בתוך האוזןקלה עד חמורה
(RIC) רמקול (רסיבר) בתעלת האוזןקלה עד חמורה
(BTE) מאחורי האוזןקלה עד חמורה
התקן תוך אוזניקלה עד בינונית

כמו שאתם יכולים לראות, לא חסרות אפשרויות שתוכלו לבחור מהן וקיימים מכשירי שמיעה במגוון רחב של גדלים, עיצובים ותצורות. רוב האנשים מעוניינים להסוות את לקות השמיעה שלהם ולא מעוניינים במכשיר בולט ומסורבל שישר יקפוץ לעין וימשוך מבטים ותשומת לב מיותרת.

אז אם אתם מחפשים מכשיר שמיעה קומפקטי ודיסקרטי שקשה מאוד להבחין בו, מכשיר IIC או מכשיר תוך אוזני לנשיאה ממושכת יכולים להיות פתרונות מצוינים עבורכם. מכשירי שמיעה עם עיצוב אופנתי ואטרקטיבי (או לפחות סביר) מאוד מבוקשים, אבל חשוב שתפנימו היטב את הכוכבית החשובה הבאה: לפעמים הגודל הקומפקטי והעיצוב המגניב יבואו על חשבון הביצועים והיכולות של המכשיר.

זה אומר שאם תרצו ללכת על מכשיר זעיר שקשה לעלות שאתם בכלל לובשים אותו, ייתכן שתצטרכו להתפשר על כמה מאפיינים שימושיים ותכונות מתקדמות. אז בואו ננסה להבין למה צריך לשים לב כשקונים מכשיר שמיעה חדש.

מדריך קנייה: איך בוחרים מכשיר שמיעה?

מכשירי השמיעה המודרניים שתמצאו כיום בשוק הם סוג של מחשבים זעירים שמעבדים את הצליל באופן דיגיטלי ובזמן אמת. הם מציעים מגוון רחב של פיצ’רים מתוחכמים וקל מאוד להתבלבל בין כל הפיתוחים והשכלולים השונים.

מה שעוד יותר מסבך את המצב זה שאין מונחים אחידים ותקניים לתיאור הטכנולוגיות והמרכיבים של מכשירי השמיעה השונים. כל יצרן מנסה לשלוף מהשרוול כמה שיותר שמות מפוצצים וגימיקים שיווקיים שימשכו אליו כמה שיותר לקוחות.

אז כדי שלא יהיה לכם סלט בראש מכל התכונות והמאפיינים של הדגמים השונים בשוק, אני הולך לעשות סדר בבלגן ולהסביר בשפה פשוטה ובגובה העיניים את הפיצ’רים החשובים והנפוצים ביותר שחייבים לשים אליהם לב כשאתם בוחרים מכשיר שמיעה חדש.

סוללות

מכשירי שמיעה, כמו כל מכשיר אלקטרוני אחר, זקוקים למקור אנרגיה כדי לפעול. במשך שנים ארוכות, מכשירי שמיעה הסתמכו על סוללת "כפתור" קטנטנה שהעניקה לו את העוצמה הנדרשת לפעולתו.

כיום, במכשירי השמיעה נעשה שימוש בסוללות המבוססות על טכנולוגיית "אבץ-אוויר" שמספקות זמן פעולה של 2 עד 14 יום בהתאם לגודל מכשיר השמיעה, עוצמת ההגברה ונתוני צריכת החשמל שלו. סוללות אבץ אוויר אינן עולות הרבה, אבל חשוב לא להתפשר על איכות ולרכוש סוללות אמינות בעלות חיי מדף ארוכים.

כל מכשיר שמיעה פועל על סוללות מסוג אחר, ולכן חשוב שתכירו את סוג הסוללה המתאים למכשיר שלכם. ישנם ארבעה גדלים עיקריים של סוללות למכשירי שמיעה. כדי להקל על זיהוי גודל הסוללה המתאים עבורכם, כל גודל מסומן בעזרת מספר וצבע קבוע.

השיטה הזאת הופכת את החיים שלכם להרבה יותר נוחים ופשוטים כשתצטרכו להחליף את הסוללה במכשיר שלכם. הטבלה הבאה מכילה את כל הפרטים החשובים על גדלי הסוללות התקניים:

גודל הסוללהצבע סימוןתוחלת חיים
10צהוב3-7 ימים
312חום7-10 ימים
13כתום10-14 ימים
675כחול14-18 ימים

בשנים האחרונות, הופיע מגוון רחב של דגמים שונים המופעלים באמצעות סוללות נטענות. רוב מכשירי השמיעה החדישים האלה פועלים על סוללות ליתיום-יון.

האפשרות הזאת זמינה במכשירי שמיעה מהסוגים RIC ו-BTE והיא תחסוך לכם את ההתעסקות הבלתי נגמרת עם החלפת הסוללות. רוב מכשירי השמיעה הנטענים מגיעים עם זמן טעינה של כמה שעות ומספקים זמן שימוש של 24 שעות.

מכשירי שמיעה המופעלים באמצעות סוללות ליתיום-יון מגיעים בדרך כלל עם מטען רגיל הדורש חיבור לחשמל, אבל דגמים מסוימים מגיעים עם סוללת גיבוי משנית שתסגור לכם את הפינה בנסיעות ובמקומות ללא שקע חשמלי זמין.

מספר ערוצי השמע

מדובר בנתון חשוב ובולט שתמצאו בקלות במפרט הטכני של מכשיר השמיעה. יצרנים רבים אוהבים להשוויץ שהמכשיר שלהם מגיע עם מספר גדול של ערוצים דיגיטליים, אבל מה זה בדיוק אומר?

תחשבו על זה כעל סוג של איקוולייזר גרפי במערכת סטריאו איכותית. כל צליל מחולק למספר מקטעים (ערוצים) על פי התדרים השונים כדי לעבד אותו בצורה יעילה יותר ולספק את הסאונד המדויק, הנקי והטבעי ביותר. אנשים רבים חושבים שמכשיר שמיעה עם הרבה ערוצים הוא בהכרח טוב יותר, אבל זה לא ממש מדויק.

מה שבאמת חשוב זה לא המספר של הערוצים, אלא ההתאמה שלהם לאודיוגרמה ולאופי וחומרת הירידה בשמיעה שלכם. אם הירידה בשמיעה שלכם מתונה יחסית, תוכלו להסתפק במכשיר שמיעה עם 8 עד 10 ערוצים בלבד.

לעומת זאת, אם יכולת השמיעה שלכם צונחת באופן תלול בתדרים גבוהים ואתם מתקשים לשמוע אותם, תצטרכו מכשיר שמיעה מתוחכם יותר עם הרבה ערוצים דיגיטליים.

מיקרופון כיווני

כל אדם, אפילו אם יש לו שמיעה מושלמת, מתקשה להבין דיבור בצורה ברורה וחדה כאשר יש רעשי רקע שמפריעים לו. כמובן שהבעיה הזאת מחמירה אצל אדם כבד שמיעה. מיקרופון כיווני יכול לשפר את המצב ולעזור לכם לשמוע דיבור בצורה בהירה וטובה יותר גם בסביבה רועשת.

הוא "מתביית" על הדובר ומגביר את עוצמת הדיבור שלו בהשוואה לרעשי הרקע. היכולת של מיקרופון כיווני לעזור לכם לשמוע טוב יותר את האדם שמשוחח איתכם בסביבה מאתגרת עם רעשי רקע רבים תלויה בקושי שלכם להתמודד עם רעשים חיצוניים (ניתן לבדוק זאת במהירות בעזרת מבחן SIN) ועוצמת הרעש בסביבה. ההבדל בין עוצמת הדיבור שאתם צריכים לשמוע לרעש הכולל בסביבה נקרא "יחס אות לרעש" (SNR) והוא נמדד בדציבלים (dB).

מערכות המיקרופונים הכיווניים האיכותיים והמתקדמים ביותר משפרים את ה-SNR ב-15 דציבלים פחות או יותר. בואו ננסה להמחיש איך כל העסק הזה עובד בפועל. אם ה-SNR בחדר הוא 20 (כלומר עוצמת הרעש בחדר גבוהה ב-20 דציבל מהדיבור שאתם צריכים לשמוע), אז יחס האות לרעש (SNR) שייקלט במוח שלכם עדיין יעמוד על -5 דציבל. ובדיוק כאן היכולת שלכם להבין דיבור ברעש שנמדדת בבדיקת SIN נכנסת לתמונה.

אם אתם מסוגלים לשמוע דיבור בעוצמה שנמוכה בשני דציבלים מרעשי הרקע שמאפילים עליו ומפריעים לכם, אז אתם מסודרים ותוכלו להבין מה רוצים מכם. אבל, אם אתם מסוגלים להבין בבירור את דברי האדם שמולכם רק אם העוצמה של הקול שלו גבוהה בעשרה דציבלים מרעשי הרקע בסביבה, אז אכלתם אותה.

גם המיקרופון הכיווני בדוגמה שלנו לא יציל את המצב, כי עדיין יהיה פער של חמישה דציבלים בין הדברים החשובים שאתם צריכים לשמוע לרעש הטורדני שמסיח את דעתכם.

מכשירי שמיעה לבדם לא תמיד מספיקים כדי שתוכלו לשמוע ולהבין בבירור אנשים אחרים במקום הומה ורועש, אבל למרבה המזל יש כמה אביזרים ופיצ’רים אחרים שיכולים לעזור לכם לסנן ולנטרל רעשים חזקים ולהפריד אותם מהקולות החשובים ביותר עבורכם.

מכשיר שמיעה עם קישוריות אלחוטית

כמעט כל מכשירי השמיעה מהסוגים ITE, RIC,ו-BTE וחלק מהמכשירים בטכנולוגיית CIC יכולים להתחבר באופן אלחוטי למכשירים תומכים אחרים.

כל הרעיון הוא להתגבר על מכשולים כמו מרחק, רעש רקע והדהוד ולאפשר לכם לקלוט ישירות את האות הרצוי (דיבור, מוזיקה, תוכנית טלוויזיה וכו’). בתנאים מושלמים, ניתן לקשר בין מכשיר השמיעה למכשירים אחרים שנמצאים במרחק של 9-24 מטר בהתאם לטכנולוגיית הקישוריות האלחוטית שבה מצויד המכשיר.

תוכלו לשמוע היטב את החדשות בטלוויזיה בלי להגביר את עוצמת הקול ולהפריע לאנשים מסביבכם, לקבל שיחות טלפון ישירות למכשיר השמיעה בלחיצת כפתור פשוטה או להקשיב מרחוק להרצאה ולשמוע אותה כאילו אתם יושבים בשורה הראשונה. קיימות כמה טכנולוגיות שונות של קישוריות אלחוטית במכשירי שמיעה והגיע הזמן להכיר אותן מקרוב.

מיקרופון אישי

תוכלו לתת את המיקרופון הקטן והנייד הזה שניתן לתלייה על דש הבגד לאדם שאותו אתם רוצים לשמוע ותוכלו לשמוע בבירור את הדובר גם בסביבה רועשת ובמרחק רב ממנו. המיקרופון מקליט את הקול ומשדר אותו ישירות אל מכשיר השמיעה שלכם באיכות גבוהה במיוחד.

הוא יגביר את האות עד לרמת SNR מרבית של 24 דציבל. תוכלו לשמוע ולהבין את הדובר בצורה צלולה וברורה כאילו שאתם עומדים בסמוך אליו. רוב המיקרופונים הניידים הזמינים כיום בשוק מסוגלים לזהות את המיקום שלהם ולווסת את רגישות ההקלטה כדי להבטיח סאונד נקי ללא שיבושים והפרעות.

ניתן להניח את המיקרופון בצמוד לרמקול או על השולחן בחדר הישיבות. קיים מבחר עצום של מיקרופונים אישיים למכשירי שמיעה שמגיעים בטווח רחב של רמות מחיר שונות. אין ספק שמדובר באביזר שמיעה אלחוטי מועיל ושימושי שיכול לעשות חיים קלים לכל אדם כבד שמיעה שמתקשה לשמוע היטב ולהבין את הנאמר בסביבה רועשת.

סטרימר

היכולת שלכם לשמוע היטב את הטלוויזיה תלויה בגורמים רבים: גודל ומבנה החדר, הבידוד האקוסטי בחדר, איכות הרמקולים בטלוויזיה ואיכות השמע של התוכנית שאתם צופים בה. סטרימר שמשדר ישירות למכשיר השמיעה שלכם מנטרל את התלות שלכם בכל הפרמטרים האלה ומבטיח את איכות הסאונד הטובה והנקייה ביותר.

אז במקום שתצטרכו להגביר את הווליום עד הסוף ולהבריח את כל האנשים האחרים בבית, תוכלו לחבר את הסטרימר לטלוויזיה או לממיר ולשדר את אות האודיו למכשיר השמיעה שלכם. ההתקנה וההגדרה הראשונית של הסטרימר מתבצעת בכלום זמן וללא מאמץ וכל אחד יכול להסתדר עם התפעול שלו.

גם הצימוד של הסטרימר עם מכשיר השמיעה שלכם נוח ומהיר במיוחד ובחלק מהמקרים הוא מזהה את מכשיר השמיעה בעצמו ובאופן אוטומטי. בדגמים אחרים, הקישור מתבצע בלחיצת כפתור פשוטה או בעזרת אפליקציה לסמארטפון שתאפשר לשלוט מרחוק בסטרימר. ממש לא תצטרכו להיצמד למסך כדי ליהנות מהתוכנית האהובה עליכם, תוכלו להתרווח בנוחות על הספה וליהנות מאיכות שמע מצוינת.

שלט רחוק

גם מכשירי השמיעה הגדולים והמסורבלים ביותר מגיעים עם כפתורי שליטה קטנטנים שצריך לקחת זכוכית מגדלת כדי להשתמש בהם. שלט רחוק אלחוטי מאפשר שליטה קלה, נוחה ונטולת מאמץ במכשיר השמיעה שלכם.

תוכלו לשלוט על עוצמת הקול, להחליף תוכניות שמיעה שונות ולשלוט על הזרמת אודיו ממכשירים תומכים. השלט הזה קטן, קומפקטי ונוח לנשיאה. הוא מגיע עם סוללה עמידה במיוחד כמו של שעון יד שתחזיק בלי בעיה כמה שנים טובות או סוללה נטענת, ככה שלא תצטרכו לקנות ערמה ענקית של סוללות ולדאוג להחליף אותן כל שבועיים.

מכשיר שמיעה עם אפליקציה לסמארטפון

כמעט כל אביזרי ועזרי השמיעה האלחוטיים מגיעים עם אפליקציה ייעודית לסמארטפון. האפליקציות האלה בדרך כלל זמינות גם עבור מכשירי אפל ומכשירי אנדרואיד וניתן להוריד אותן ללא כל עלות מאתר היצרן.

מעבר לפונקציות בסיסיות כמו שליטה מרחוק בעוצמת הקול ותוכנית השמיעה של המכשיר, אפליקציות מסוימות מאפשרות לעקוב אחר מיקום המכשיר. הפיצ’ר הזה יכול להועיל לכם בשתי דרכים שונות. קודם כל, תוכלו לכוון ולכייל את מכשיר השמיעה שלכם על פי הסביבה שאתם נמצאים בה.

לדוגמה, בכל פעם שתיכנסו לבית הקפה האהוב עליכם שאתם מעבירים בו זמן רב, המכשיר "יזכור" את ההגדרות שקבעתם ויפעיל אותן באופן אוטומטי. שנית, אם איבדתם את אביזר השמיעה האלחוטי ואתם לא זוכרים איפה השארתם אותו, תוכלו למצוא אותו בקלות בעזרת האפשרות לאתר את המיקום שלו בעזרת האפליקציה.

מצב Telecoil

מדובר בטכנולוגיה ותיקה יחסית שהוטמעה לראשונה במכשירי שמיעה בשנת 1930. ה-Telecoil הוא מקלט שפועל באמצעות שדה אלקטרו מגנטי ומאפשר לחבר את מכשיר השמיעה עם אביזרי עזר אלחוטיים אישיים וציבוריים. הרכיב האלקטרוני הזה אינו נמצא בכל סוגי מכשירי השמיעה.

הזרמת צליל ישירה

מכשיר שמיעה בעל קישוריות אלחוטית יכול להתחבר ישירות לסמארטפון או לנגן המוזיקה שלכם. כל 6 יצרניות מכשירי ואביזרי השמיעה המובילות תומכות באפשרות הזאת עבור אייפון, ומותג Phonak מציע דגמים שמתחברים גם עם מכשירי אנדרואיד.

פונקציית הזרמת שמע ישירה מבוססת על קישוריות Bluetooth ומאפשרת לקבל שיחות ישירות למכשיר השמיעה, לשמוע התרעות ועדכונים מהסמארטפון ולהזרים אודיו משירותים כמו יוטיוב, נטפליקס וכו’. תוכלו להישאר מחוברים בכל זמן ובכל מקום ולינות מחוויית שמע מצוינת בכל סביבה.

עמידות בפני לחות

מכשיר השמיעה הולך ללוות אתכם לכל מקום ואתם תבלו איתו לא מעט זמן גם בחוץ, ולכן חשוב שהוא יהיה עמיד בפני פגעי מזג האוויר. מכשירי השמיעה המודרניים, במיוחד אלה המופעלים באמצעות סוללות ליתיום-יון נטענות, עמידים בפני לחות, רטיבות ואבק, ככה שתוכלו להשתמש בהם בראש שקט וללא דאגות מחוץ לבית.

דגמים רבים עומדים בתקן IP67 או IP68, מה שאומר שהם מוגנים בפני אבק ונתזי מים ואפילו יצאו ללא פגע מטבילה של כמה דקות במים עד לעומק של מטר אחד. למרות שמבחינה טכנית הם אינם נחשבים למכשירים אטומים למים, תוכלו להשתמש בהם בלי בעיה כשאתם מזיעים בחדר הכושר או מטיילים בחוף הים.

אפשרויות תכנות וכוונון אישי

לאחר שעסקנו ב"חומרה" של מכשירי השמיעה והכרנו כמה מרכיבים ואביזרים חשובים, הגיע הזמן לדון בכמה פיצ’רים וטכנולוגיות שמאפשרים להתאים את ביצועי המכשיר לצרכים ולהעדפות שלכם ולהבטיח צליל מדויק, נקי ומאוזן בכל סביבה.

  • ניתוח אוטומטי של תנאי הסביבה כדי לזהות את מקור הקול העיקרי ולסנן את רעשי הרקע המשניים שנבלעים בתוכו ומפריעים לכם לשמוע אותו בבירור. המטרה היא לזהות את כיוון הקול, להתמקד בו ולהתעלם מרעשים סביבתיים שמטשטשים ומעוותים אותו. התוכניות הממוחשבות האלה מווסתות אוטומטית את פעילות ותפקוד מכשיר השמיעה על פי הסביבה שבה אתם נמצאים. מערכות זיהוי הסביבה וסינון רעשי הרקע האלה לא מפסיקות להשתפר ולהשתכלל כדי לספק את חווית השמע הנוחה והטובה ביותר.
  • תיעוד אופן השימוש במכשיר השמיעה ומעקב אחר נתונים כמו משך השימוש במכשיר, סוג תוכניות השמיעה שהיו פעילות והביצועים של מערכת הכוונון האוטומטי על פי סוג הסביבה שבה אתם נמצאים. ניטור כל הנתונים החשובים האלה מאפשר לקלינאי תקשורת או לטכנאי מכשירי השמיעה לכייל ולכוון את המכשיר על פי הרגלי השימוש שלכם. דגמים מסוימים משתמשים במידע הזה כדי "ללמוד" את ההעדפות וההרגלים שלכם במהלך הזמן ולספק חווית שמע "התפורה" לצרכים שלכם. היכולת של מערכות ממוחשבות לעבד ולנתח נתונים היסטוריים כדי לייצר מסקנות, תובנות ותחזיות נקראת: "למידת מכונה". התחום הזה רק נמצא בחיתוליו ואין ספק שהוא רק ימשיך לצמוח ולהתפתח בשנים הקרובות.
  • קיימים מכשירי שמיעה רב תכליתיים המבוססים על בינה מלאכותית שמציעים טונות של פיצ’רים מגניבים ויכולות חדשניות כמו ניטור הפעילות הפיזית והמנטלית שלכם, זיהוי נפילה, מד דופק, ואפילו תרגום מיידי לשפות!
  • עם כל הכבוד למערכות זיהוי הסביבה, כוונון השמע והפחתת הרעש האוטומטיות, אי אפשר לוותר על לחצני התפעול הישנים והטובים. תמיד תוכלו לבנות על מערכת הבינה המלאכותית של המכשיר שתחסוך לכם המון זמן ומאמץ, אבל לא צריך לסמוך עליה בעיניים עצומות ותמיד נחמד להחזיק ביכולת לשלוט במכשיר באופן ידני אם משהו משתבש או שאם אינכם מרוצים מההגדרות שהמערכת הממוחשבת בחרה עבורכם. לחיצה פשוטה ומהירה על הכפתור תעזור לכם לשמוע טוב יותר המלצה על מניה חמה שכדאי להשקיע בה או לסנן את הסיפורים המשעממים והמרדימים של הדודה החופרת שלכם בארוחת הערב המשפחתית.
  • מנגנון לנטרול צפצופים ורשרושים יפחית את הסיכון שמכשיר השמיעה יגרום לכם לצלצולים באוזניים בכל פעם שתתחבקו עם האנשים היקרים לליבכם.
  • טכנולוגיה של הסטת ודחיסת תדרים מזהה את אות הקול המשמעותי והחשוב עבורכם בתדרים בעייתיים עבורכם שאתם מתקשים לשמוע ולהבין היטב ומעבירה את הצליל המקורי לתדרים נמוכים יותר שאתם שומעים בצורה ברורה וחדה. לוקח זמן להתרגל ולהסתגל לפיצ’ר הזה, אבל אין ספק שהוא יכול להיות מועיל ושימושי במיוחד עבור אנשים שמתקשים לשמוע תדרים גבוהים. הטכנולוגיה הזאת מאפשרת לשפר ב-20% את היכולת שלכם לזהות ולהבין דיבור. כל יצרני מכשירי השמיעה המובילים מציידים את הדגמים שלהם בגרסה של הטכנולוגיה הזאת.
  • בשוק תמצאו היצע עצום של מכשירי שמיעה שונים במגוון רחב של גדלים, מפרטים ורמות מחיר. למרות שהמרכיבים הבסיסיים ו"החומרה" של כל הדגמים פחות או יותר זהה, ההבדל בין הדגמים השונים הוא בטכנולוגיות עיבוד הקול ובפיצ'רים המתקדמים שהם מציעים. כלל האצבע אומר שככל שהירידה בשמיעה שלכם בעייתית וחמורה יותר וצרכי השמיעה הספציפיים שלכם מורכבים ומסובכים יותר, ככה תצטרכו להשקיע במכשיר שמיעה מתקדם ומשוכלל יותר (שיגיע עם תג מחיר מנופח). זה עובד ככה ברוב המקרים, אבל החדשות הטובות הן שאם תשתמשו בצורה נכונה ויעילה באביזרי העזר שתיארתי קודם לכן (מיקרופון אישי, סטרימר וכו’), תוכלו לשפר באופן משמעותי את איכות השמיעה והתפקוד היומיומי שלכם בלי שתצטרכו לבזבז הון תועפות על מכשיר השמיעה המתוחכם והיוקרתי ביותר. במקום לסמוך על הפיצ’רים והטכנולוגיות של מכשיר השמיעה עצמו, תוכלו לשדרג את היכולות והביצועים שלו אם תשלבו אותו עם אביזרים שימושיים אחרים. בדרך הזאת תוכלו לחסוך כסף רב ולהסתפק במכשיר שמיעה בסיסי יותר שאינו מגיע עם כל הפיתוחים האחרונים והטכנולוגיות החדישות ביותר.

רכישת מכשיר שמיעה מומלץ

ידיים מרכיבות מכשיר מיוחד לשמיעה על אוזן של גבר

לאחר שנפל לכם האסימון שאתם זקוקים למכשיר שמיעה שיהפוך את החיים שלכם להרבה יותר נוחים ופשוטים ונסגרתם על המאפיינים והתכונות שאתם צריכים, הגיע הזמן לעשות את הצעד הגדול וללכת על זה.

מכשיר שמיעה איכותי יכול להיות תענוג יקר שלא כל אחד יכול להרשות לעצמו. מדובר בהשקעה גדולה ורצינית לטווח הארוך וחבל שהיא תרד לטמיון. אתם צריכים לעשות בחירה חכמה במכשיר שמיעה איכותי שישרת אתכם בנאמנות ויהיה "כמו מוזיקה לאוזניים שלכם".

טווח המחירים של מכשירי שמיעה הוא מאוד רחב ותלוי ברמה הטכנולוגית ובמאפיינים הטכניים של המכשיר. לפניכם כמה דגשים ושיקולים חשובים שיעזרו לכם לעשות בחירה מנצחת במכשיר השמיעה המתאים עבורכם.

תקופת ניסיון

לוקח זמן עד שהאוזן שלכם תתרגל למכשיר ולחוויית השמיעה שהוא מספק. כל מכשירי השמיעה ניתנים לתקופת ניסיון של חודש, ככה שתוכלו לבדוק עד כמה אתם מרגישים בנוח איתם ומרוצים מהביצועים שלהם.

אם אינכם שבעי רצון מהמכשיר ומרגישים שהוא לא ממש מתאים לכם, תוכלו להחזיר את המכשיר או לבקש לכייל ולכוונן אותו מחדש. זה אומר שתוכלו לוודא שהמכשיר עונה בצורה טובה על הצרכים והדרישות שלכם לפני שתתחייבו לשלם עליו. רק תקפידו לברר את תנאי תקופת ההתנסות והחזר המוצר.

מחיר של מכשיר שמיעה

תזכרו שמכשיר שמיעה זאת השקעה בבריאות ובאיכות החיים שלכם, ולכן עדיף לא להתקמצן ולהתפשר על האיכות, העמידות ונוחות השימוש של המוצר. זה לא אומר שאתם חייבים ללכת על מכשיר השמיעה המשוכלל והיוקרתי ביותר.

מה שבאמת חשוב זה לבחור בחוכמה את המכשיר הנכון והמתאים ביותר לצרכים השמיעתיים, לאורח החיים ולהרגלי השימוש שלכם. תמצאו את הדגם שמספק את התמורה הטובה ביותר לכסף שלכם ועוזר לכם לשמוע טוב יותר. החדשות הטובות הן שניתן לקבל סיוע במימון מכשיר השמיעה שלכם.

קופות החולים מכסות חלק מסוים מעלות המכשיר בהתאם לתנאי הזכאות. אפשר לרכוש את המכשיר גם באופן פרטי בסוכנות של היבואן.

היום הגדול הגיע

בשעה טובה רכשתם מכשיר שמיעה חדש, והגיע הזמן להתאים ולכייל אותו על פי הצרכים השמיעתיים וההעדפות שלכם. תצטרכו למדוד את המכשיר, לבדוק שאתם מרגישים איתו בנוח ושהוא עונה על הצרכים שלכם.

אם בחרתם במכשיר שמיעה RIC, ייתכן שתוכלו לצאת איתו ממכון השמיעה כבר ביום של הבדיקה. תהליך ההתאמה והכוונון האישי יכול לקחת בין יומיים לכמה שבועות ותצטרכו להתאזר בסבלנות עד שתתרגלו למכשיר.

לאחר פגישת הייעוץ וההתאמה, תצטרכו לעבור תהליך כוונון אישי שמכיל את ההיבטים הבאים:

  • בדיקת מידת ההתאמה הפיזית של המכשיר למידות ולמבנה האוזן שלכם. יש לוודא שמכשיר השמיעה מתאים בצורה מושלמת למידות האוזן שלכם ובדומה לשן תותבת, ייתכן שתצטרכו לבצע כמה שינויים וכוונונים קטנים כדי שהמכשיר ייכנס בצורה הדוקה ונוחה לאוזן ויישב בצורה בטוחה ויציבה. כשמדובר במכשיר שמיעה מסוג RIC, תצטרכו לוודא ש"כיפת" המכשיר יושבת היטב בתוך האוזן ואינה זזה ממקומה או מפריעה לכם. לאחר שהותאם לכם מכשיר ה"תפור" על פי המידות שלכם, תצטרכו להפעיל אותו ולוודא שאתם שומעים צליל יציב, ברור ונקי ללא "פידבק" (צפצופים ושריקות שנובעים מבריחת צלילים מהמכשיר).
  • כוונון עוצמת ההגברה של מכשיר השמיעה. האקדמיה האמריקאית לאודיולוגיה, האגודה האמריקאית לדיבור, שפה ושמיעה ואיגוד אובדן השמיעה האמריקאי ממליצים על ביצוע בדיקת REM שנועדה לוודא שההגברה והאפיונים האקוסטיים של מכשיר השמיעה בפועל תואמים לצרכים השמיעתיים שלכם. חשוב להתאים את רמת ההגברה האופטימלית שתעזור לכם להבין בבירור צלילי דיבור חלשים, לשמוע היטב דיבור בעוצמה רגילה ולהרגיש בנוח עם צלילים בעוצמה גבוהה (ההגברה של צלילים חזקים יותר לא צריכה להיות בלתי נסבלת). בדיקת UCL תעזור לוודא שרמת הגברת המכשיר עומדת בסף אי הנוחות שלכם. אם מדובר במכשיר השמיעה הראשון שלכם, עוצמת ההגברה שלו יכולה להיראות חזקה ומוגזמת מדי עבורכם. תבקשו מקלינאי התקשורת או הטכנאי להפחית את עוצמת ההגברה עד לרמה שתחושו בנוח איתה. ייתכן שתצטרכו לחזור למכון השמיעה כדי לבצע כוונונים והתאמות בהגברת המכשיר.

יש לכם מכשיר שמיעה? תוודאו שאתם יודעים לתפעל אותו

אתם צריכים ללמוד איך לתפעל את מכשיר השמיעה שהותאם לכם. תבקשו מקלינאי התקשורת או טכנאי מכשירי השמיעה להסביר לכם על אופן השימוש, התחזוקה והניקוי של המכשיר.

בקטע הזה ממש לא מומלץ לאלתר, לשלוף מהמותן ולגשש באפלה. תוודאו שאתם מבינים איך לשלוט בהגדרות המכשיר, יודעים איך לטעון ולהחליף סוללות ומודעים לתוכניות השמיעה והאפשרויות השונות שמציע המכשיר.

כמובן שלא מספיק לדעת את כל זה "על הנייר" בלבד, אלא חשוב שתשתפשפו בתפעול המכשיר ותתאמנו להרכיב ולהסיר אותו עד שתעשו את זה בעיניים עצומות ובאופן עצמאי. לא תוכלו להשתמש בנוחות ובחופשיות במכשיר אם תצטרכו לקרוא לטכנאי בכל פעם שתרצו להוריד אותו מהאוזן או לשנות את עוצמת ההגברה שלו.

מעקב אחר השיפור בשמיעה

תבקשו מספק מכשיר השמיעה להעניק לכם כלים להערכת רמת השיפור בשמיעה שלכם לאחר תחילת השימוש במכשיר. חשוב שתוודאו שמכשיר השמיעה שאתם משתמשים בו באמת מקל על לקות השמיעה שלכם ומסייע בשיפור ובשיקום שלה.

חבל שתרכיבו סתם את המכשיר בלי שהוא יספק את הסחורה וישפר את איכות החיים ויכולות השמיעה והתקשורת שלכם. תוכלו להיעזר במבחן APHAB להערכת התועלת השמיעתית של מכשיר שמיעה או בשאלון IOI-HA לדירוג מידת שביעות הרצון מאביזר שמיעה. שני הכלים האלה מוטמעים בתוך תוכנה שמאפשרת למדוד את מידת השיפור בשמיעה שלכם בעקבות השימוש במכשיר השמיעה.

חשוב שתבדקו באופן אובייקטיבי את האפיונים האקוסטיים של מכשיר השמיעה במהלך תהליך ההתאמה ותקופת ההתנסות במכשיר. כל הכלים האלה יעזרו לכם לוודא שאתם משתמשים במכשיר השמיעה הנכון והמתאים ביותר עבורכם שישפר באופן ממשי את השמיעה שלכם.

אם המכשיר מקרטע ואינו עושה את העבודה, חשוב שתעשו את הכוונונים הנדרשים או שתחזירו אותו (בסוף תקופת הניסיון) ותבקשו להתאים לכם דגם אחר.

אחריות

למרות שחלק מהדגמים מגיעים עם עמידות משופרת בפני אבק, לחות וזיעה ובעלי הגנה משעוות האוזן, ההתקן התוך אוזני או האוזנייה שמורכבת בתעלת השמע עלולים להינזק או להיסתם.

לכן, בשביל השקט הנפשי שלכם, מומלץ לבחור בדגם שמגיע עם אחריות מקיפה ורחבה. לפני שאתם רוכשים מכשיר שמיעה מסוים, תוודאו את תקופת האחריות שמגיעה עליו ותבדקו לעומק מה היא כוללת ואילו נזקים ותקלות היא מכסה.

תוכלו להשתמש במכשיר בראש שקט ולדעת שתהיה לכם כתובת שתוכלו לפנות אליה בכל בעיה או תקלה עם המכשיר ולא תצטרכו לשלם על התיקונים היקרים מכיסכם. משווקים ויצרנים רבים של מכשירי שמיעה מציעים חבילת שירות מורחבת שכוללת ניקוי תקופתי של המכשיר, ערכת סוללות ומספר מוגבל של כוונונים וכיולים על פי הצרכים וההעדפות שלכם.

אל תשכחו לברר מהו הזמן המקובל לקבלת שירות תיקון של המכשיר, היכן הוא מתבצע והאם אתם זכאים לקבלת מכשיר חלופי לתקופה שבה המכשיר שלכם נמצא בתיקון ובתחזוקה.

כוונון והתאמה אישית

אם מכשיר השמיעה הותאם לכם בצורה נכונה ומדויקת, לא תצטרכו לבצע הרבה כוונונים וכיולים נוספים לאחר מכן, אבל חשוב לבדוק כמה כוונונים אישיים כלולים במחיר הראשוני של המוצר ומהן העלויות הנוספות שתצטרכו לשלם על תחזוקת, ניקוי או כיול המוצר בהמשך השימוש.

קחו בחשבון שהתאמה ותחזוקה של המכשיר יכולה להצריך ביקורים חוזרים במכון השמיעה או במרכז השירות. חלק מהיצרנים והמשווקים של מכשירי השמיעה מציעים חבילת שירות מקיפה ורחבה שנכללת במחיר המכשיר (כמובן שהוא יהיה גבוה יותר) וכוללת ייעוץ, התאמה מלאה של המכשיר על פי מידות ומבנה האוזן שלכם, הדגמה, כוונון, סט סוללות והתחייבות לדאוג לכיול ולתחזוקה השוטפת שלו במשך תקופה מסוימת.

במקרים אחרים, תצטרכו לשלם בנפרד על כל השירותים האלה. חלק מהספקים אפילו מציעים לבצע את התאמת וכוונון המכשיר בבית הלקוח, ככה שתוכלו לחסוך את הביקור במכון השמיעה. חשוב שתקראו היטב את כל הכוכביות והאותיות הקטנות כשאתם מתחייבים לחבילה מסוימת ותוודאו שהיא מתאימה לצרכים, לרמת הניסיון שלכם עם מכשירי שמיעה ולהרגלי השימוש שלכם.

שאלות ותשובות

סטודנטית צעירה עם תיק ומחברות שואלת שאלה

מה זה מכשיר שמיעה "נעול"?

מכשירי שמיעה חדשים רבים מגיעים מהיצרן במצב "נעול". זה אומר שתחזוקת וכיול המכשירים האלה מתבצעים בנקודות שירות מורשות בלבד.

כוונון מכשירי השמיעה של מותגים ידועים כמו Miracle-Ear, Audibel ו-Beltone אינו יכול להתבצע בכל מכון שמיעה אלא רק במעבדות מיוחדות המאושרות על ידי החברה.

החזקת מכשיר שמיעה "נעול" יכולה להפוך לכאב ראש רציני אם תצטרכו לכוון ולתקן את המכשיר בעת נסיעה או טיול במקום שבו לא קיימת נקודת שירות רשמית הרשאית לטפל במכשיר השמיעה שלכם.

אם אין מרכז שירות זמין של המותג באזור המגורים שלכם, כדאי לחשוב פעמיים האם כדאי לרכוש מכשיר "נעול". בכל בעיה או תקלה במכשיר, לא יהיה לכם למי לפנות.

למה כבדי שמיעה מסוימים מעדיפים להשתמש במכשיר שמיעה אנלוגי במקום דיגיטלי?

למרות שמכשירי שמיעה דיגיטליים הם "סטנדרט הזהב" בעולם האודיולוגיה (חקר השמיעה), חלק מהאנשים שומרים אמונים למכשירי שמיעה אנלוגיים בגלל צורת העברת הצליל שלהם.

מכשירי שמיעה דיגיטליים מבצעים עיבוד דיגיטלי של הצליל בעוד שמכשירים אנלוגיים רק מגבירים את הצליל בלי לשנות אותו.

חלק מהאנשים רואים בזה יתרון וטוענים שהם מתחברים יותר לצלילים האמיתיים והטבעיים יותר שמספקים מכשירי שמיעה אנלוגיים.

מהי טכנולוגיית שמיעה המבוססת על גלי אור?

טכנולוגיית השמיעה המהפכנית הזאת מסתמכת על עדשות שממירות גלי קול לגלי אור במקום עיבוד קול דיגיטלי שעליו מתבססים רוב מכשירי השמיעה המודרניים.

העדשות האלה מונחות על עור התוף על ידי אודיולוג בדומה לאופן הנחת עדשות על העיניים. הפיתוח החדשני הזה אינו מתאים לכל כבד שמיעה, אבל הטכנולוגיה הזאת היא חוד החנית של תחום מכשירי ועזרי השמיעה והיא מספקת את הצליל הטבעי והנקי ביותר שאפשר להשיג באמצעות מכשיר שמיעה.

אבל מדובר בתענוג יקר. מכשיר שמיעה המבוסס על הטכנולוגיה הזאת עולה עשרות אלפי שקלים, לכל אוזן.

למה מיקרופון כיווני כל כך חשוב?

המרכיב הזה מאפיין יותר מכשירי שמיעה דיגיטליים מאשר מכשירים אנלוגיים. הוא מסוגל לזהות את כיוון מקור הרעש ולשפר את קליטת צלילי הדיבור של האדם שמשוחח איתכם.

זה אומר שתוכלו לשמוע ולהבין בצורה טובה יותר את הדובר גם בסביבה רועשת.

מכשירי שמיעה פשוטים וזולים יותר בדרך ככל אינם כוללים מיקרופון כיווני שאפשר להפחית את רעשי הרקע ולהגביר את הצלילים החשובים והמשמעותיים שבאמת מעניינים אתכם.

האם אנשים שסובלים מירידה עמוקה בשמיעה יכולים להיעזר במכשירי שמיעה?

אכן כן! אבל רק אם הם סובלים מחירשות באוזן אחת.

מכשירי שמיעה בטכנולוגיית CROS ו-BiCROS מיועדים לאנשים הסובלים מירידה עמוקה בשמיעה באוזן אחת.

ההתקן ממוקם על האוזן החרשת שלא ניתנת לשיקום ומשדר את הצלילים שמגיעים אליה לאוזן השנייה, ככה המשתמש אינו מפסיד חלק גדול מהמידע השמיעתי המגיע אליו ומרגיש כאילו שהוא שומע בשתי האוזניים.

השורה התחתונה

ילד קטן עם משקפיים מחזיק זכוכית מגדלת ליד האוזן שלו

הגיע הזמן שתכניסו את זה טוב טוב לאוזניים: מכשיר שמיעה איכותי יכול לעזור לכם ליהנות מחיים מלאים ורגילים גם אתם סובלים מאובדן שמיעה. החדשות הטובות הן שמכשירי השמיעה שעומדים לרשותכם כיום קומפקטיים, נגישים, יעילים ונוחים לשימוש יותר מאי פעם.

אז מספיק עם כל הדחיות, ההיסוסים והתירוצים, תבחרו בחוכמה את מכשיר השמיעה המתאים ביותר לצרכים ולהעדפות שלכם. מכשיר שמיעה מתקדם ואיכותי בכלל לא חייב להיות מכשיר מסורבל ובולט שנראה לקילומטרים ולא מפסיק לצפצף ולרשרש באוזן. במדריך הזה למדתם את כל מה שצריך לדעת כדי לבחור במכשיר השמיעה המושלם עבורכם שיעניק לכם חווית שמע יוצאת דופן ויאפשר לכם לתקשר עם האנשים מסביבכם בצורה יעילה, חלקה ונטולת מאמץ.

אין ספק שהמבחר העצום והמבלבל של מכשירי השמיעה בשוק יכול להפוך את בחירת האחד והיחיד שעובד הכי טוב בשבילכם למשימה קשה ומאתגרת. אבל כל עוד תעשו מחקר מעמיק, תגדילו ראש, לא תפחדו לשאול שאלות קשות ולהיות ביקורתיים ותהיו נחושים וסבלניים מספיק, בסופו של דבר תמצאו מכשיר שמיעה שיתאים לצרכים, לאישיות ולסגנון החיים שלכם ויעזור לכם להרגיש בנוח ולתקשר עם הסביבה בצורה טובה ויעילה.

תוכלו לשמוע בצורה ברורה את מה שחשוב באמת ולהתעלם מכל רעשי הרקע המציקים. תזכרו שאובדן שמיעה זה ממש לא סוף העולם, במקום להרים ידיים ולהשלים עם המצב, תנסו להשתמש במכשיר שמיעה ותטרפו את החיים!

דילים סודיים ועדכונים על ירידות מחיר לזמן מוגבל: השאירו פרטים!

נשלח לכם רק תוכן איכותי!

שלומי מור
שלומי מור

שלומי הוא המומחה הכי גדול בישראל לכל מה שקשור לדירוגים, השוואות וסקירות של מוצרים. הוא אוהב לטייל בים (לא בשעות השיא - ג'ינג'י אחרי הכל), לבדוק גאדג'טים חדשים, ואת הכלב שלו רקסי.

7 תגובות
הכל הכי עוזר הציון הכי גבוה הציון הכי נמוך הוספת סקירה
  1. תגובה
    שלמה ריבנבך 7 באפריל 2022 ב11:58

    כתבה מאוד רחבה מלמדת עושה סדר בכל הקשור למכשירי שמיעה לזוכים ולמונחים.
    תודה גדולה

    • היי שלמה,
      תודה על הפירגון, שמח שאהבת!
      רק בריאות.

      • בס"ד ליל שלישי יג שבט התשפ"ד
        שלומי מור.
        תודה לך על כל הכנת הכתבה המלאה והמושקעת ועל כל מסירת הידע המקצועי והמסודר בנושא מכשירי שמיעה בטוב טעם ודעת.
        שמי רחמים עובדיה תושב העיר בית שמש.
        לפני כשלוש שנים בערך,רכשתי זוג מכשירי שמיעה בתוך האוזן שנקראים – CIC(לא ממליץ על המקום שרכשתי מהם -אין שרות, לא עונים, ועד שעונים כל הזמן עם תרוצים למה הם לא מגיעים).
        לפני כשלושה חודשים היתה לי ירידה פתאומית של השמיעה באוזן שמאל שמגיעה כמעט לחרשות.היתי אצל רופא אא"ג, וכן עברתי בדיקת שמיעה ×2, ועברתי בדיקת MRI מוח.ברוך השם-אין גידול,אבל יש פגיעה בעצב השמיעה,באוזן שמאל שנובע מפגיעה בעצב ההולכה שמוביל למוח.רציתי בבקשה לדעת על איזה מכשיר שמיעה בתוך האוזן אתה ממליץ ומאיזו חברה.
        אפשר לחזור אליי גם במייל באופן פרטי,
        ואשמח לעוד תובנות והמלצות.
        בברכת כל טוב סלה
        רחמים עובדיה

  2. כתבה מעניין ומפורט אבל לא הצלחתי למצוא מי מספק המכשירים האלה והאם יש הסדרים מול קופות החולים.
    מתעניין ב-JABRA

  3. כמי שמתעתד להשתמש במכשירי שמיעה, אין ספק שהכתבה האירה עבורי נקודות מאד חשובות ועל כך נתונה לך תודתי

השארת תגובה

מייליסט
Logo
דילוג לתוכן