ביטקוין: כל מה שרציתם לדעת על המטבע הדיגיטלי הראשון בעולם

אלא אם חייתם במערה בשנים האחרונות או שרק נחתתם מהירח לא מזמן, אז בוודאי השם "ביטקוין" מצלצל לכם מוכר. המטבע הוירטואלי המבוזר שמתיימר לשנות את פני הכלכלה העולמית מסרב לדעוך ולרדת מהכותרות.

הוא צבר לא מעט חסידים מושבעים ויזמים שגרפו מיליונים בזכותו לצד מבקרים קולניים ומשקיעים מבולבלים שיושבים על הגדר ומתקשים לעכל את ההיסטריה סביב המטבע הוירטואלי הראשון.

מה שנראה בהתחלה רעיון הזוי ותלוש מהמציאות שנועד למביני עניין בלבד גרם לכל המבקרים לאכול את הכובע ומתחיל לחדור למיינסטרים של העולם הפיננסי המסורתי.

תוהים מה באמת עומד מאחורי מילת הקסם הזאת ואיך אפשר להשקיע בביטקוין ולגרוף רווחים נאים? הגעתם למקום הנכון. אם מושגים כמו: "מטבע קריפטו", "ארנק דיגיטלי" או "בלוקצ’יין" נשמעים לכם כמו סינית, אין צורך להיבהל.

במדריך המקיף והמפורט הזה נסביר לכם בשפה ברורה ובגובה העיניים את כל מה שצריך לדעת על המטבע הדיגיטלי שכבש את העולם וננסה להסביר על מה כל המהומה וההתלהבות סביבו.

חדשים בעולם הקריפטו ולא יודעים מאיפה להתחיל? הנה 3 מקומות להתחיל מהם:

רוצה ללמוד?
בחור צעיר לומד על קריפטו מהמחשב שלו בחוץ
קורס קריפטו הכי טוב בארץ
למי שרוצה ללמוד את התחום מהמומחים הכי גדולים.
למידע נוסף
רוצה לחסוך?
ארנק קריפטו דיגיטלי מצויר על רקע כחול
ארנקי קריפטו מומלצים
המלצות על ארנקים דיגיטליים בטוחים לאכסון המטבעות שלהם.
למידע נוסף
רוצה לסחור?
יד מחזיקה ביטקוין בזמן שהיד השניה סוחרת בו במחשב
מערכת מסחר מתקדמת
למי שרוצה לסחור במטבעות קריפטו במערכות המסחר הכי טובות בעולם.
למידע נוסף

קודם כל בואו נבין על קצה המזלג מה זה ביטקוין ומה עומד מאחוריו. מדובר במטבע וירטואלי שפועל ללא גוף ריכוזי אחד המנפיק ומסדיר אותו ומפקח עליו כמו בנק מרכזי או ממשלה.

במקום זאת, הוא מסתמך על "ספר חשבונות" ציבורי הנאכף באמצעות רשת מחשבים שיתופית וטכנולוגיית הצפנה מתקדמת המשמשת לאבטחת ואימות הביטקוין והעסקאות המתבצעות בעזרתו שנקראת קריפטוגרפיה. 

אחד ממאפייני המפתח המהפכניים ביותר של הביטקוין הוא היכולת להעביר את המטבע ישירות בין המשתמשים ללא מתווך חיצוני שמסרבל ומייקר את כל העסק.

כיצד זה מתאפשר? פנקס חשבונות ייחודי מתעד את כל העסקאות ושומר עותקים של המידע הזה ברשת שרתים מסועפת המפוזרת בכל רחבי העולם.

כל אחד עם גישה למחשב פנוי יכול להתחבר לאחד מהשרתים של הרשת הבינלאומית הזאת המכונה "צומת" (Node).

רישום ואימות הבעלות על מטבעות הביטקוין מתבצע באמצעות צמתים שונים ברחבי הרשת הענפה הזאת ומאובטח היטב על ידי קריפטוגרפיה (הצפנה) חזקה ללא בנק מרכזי שמכתיב את החוקים ושולט בכל העסק. 

כל עסקה בביטקוין משודרת ברחבי רשת המחשבים הזאת ומשותפת בצמתים השונים כל עשר דקות פחות או יותר. כל העסקאות בטווח הזמן הזה מאוגדות יחד על ידי "כורים" (המשתמשים היוצרים את הביטקוין) ליחידת מידע הנקראת "בלוק" המכיל רישום של כל העברת מטבע.

כל בלוק כזה מצטרף לשרשרת ארוכה המכילה את כל ההיסטוריה של העסקאות לפני כן.

כל פגיעה באחד מהבלוקים האלה הופכת את העסקה ללא תקפה. זה אומר שהביטקוין הוא לא יותר מרשומה דיגיטלית בקובץ הציבורי הזה המכונה "בלוקצ’יין" (בתרגום חופשי "שרשרת בלוקים").

בדומה לכסף רגיל ומסורתי שאתם שומרים בתוך ארנק "פיזי", מטבעות וירטואליים מאוחסנים בארנק אלקטרוני שיכול להיות תוכנה מקוונת או ארנק חומרה שאינו מחובר לרשת. 

בדומה לשקל שמתחלק לאגורות, ניתן לחלק את הביטקוין ליחידות קטנות יותר עד 7 ספרות עשרוניות כדי להקל ולפשט על עסקאות במטבע. אלפית הביטקוין ידועה בתור "מילי" בעוד שיחידת החלוקה הקטנה ביותר שלו נקראת "סטושי" (למען הדיוק מדובר ב-0.00000001 מביטקוין שלם). 

חשוב להבין שלביטקוין או לארנק דיגיטלי אין כל קיום פיזי ומוחשי מחוץ למרחב הדיגיטלי והם מתבססים על הסכמה מלאה בין רשת המשתמשים בנוגע לבעלות על המטבע.

הגישה לארנק הדיגיטלי שלכם מתבצעת באמצעות "מפתח פרטי" סודי המוכיח את הבעלות שלכם על מטבעות קריפטו שאתם מחזיקים בהם בעת ביצוע עסקה מסוימת.

כל משתמש יכול לשנן בעל פה את רצף הסיסמאות המרכיבות את ה"מפתח הפרטי" כדי לאחזר או לבזבז את המטבעות הדיגיטליים שלו. הקונספט הזה נקרא "ארנק מוח".

עדיין מתקשים לתפוס את המושג החמקמק והמעורפל הזה ולהבין לעומק מהו הביטקוין, מאיפה הוא הגיע וכיצד הוא יכול לעצב מחדש את כלכלת העתיד? המשיכו לקרוא ותגלו תשובות לכל השאלות שלכם. 

תוכן העניינים הצג תוכן עניינים

מה זה ביטקוין?

נתחיל מהיסודות וננסה להבין מה זאת החיה הזאת בכלל. ביטקוין הוא מטבע הקריפטו הראשון בעולם שממנו החל כל השיגעון. הוא הומצא ב-31 באוקטובר 2008 והושק באופן רשמי ב-3 בינואר 2009 על ידי גורם מסתורי ועלום שקרא לעצמו סטושי נקמוטו.

למרות שעד היום אף אחד לא יודע בוודאות את הזהות האמיתית של יוצר הביטקוין, זה לא מנע מהמטבע הדיגיטלי פורץ הדרך הזה לכבוש בסערה את העולם ולהפוך לדבר החם הבא בעולם הפיננסים. 

המונח ביטקוין יכול לייצג ולתאר שלושה דברים שונים: 

  • המטבע הדיגיטלי ביטקוין (BTC)
  • הבלוקצ’יין (שרשרת הבלוקים) של הביטקוין
  • רשת הביטקוין

כדי למנוע בלבול בין כל המשמעויות האלה, בואו ננסה להבין מה אומר כל אחד מהמושגים האלה. המטבע ביטקוין (BTC) הוא המטבע הדיגיטלי ואמצעי התשלום והחליפין שכל אחד יכול לקבל ולהעביר באמצעות רשת האינטרנט.

כל עסקה הכוללת העברה של המטבע מתועדת במסד נתונים שנקרא הבלוקצ’יין של הביטקוין. "שרשרת הבלוקים" הזאת היא סוג של "ספר חשבונות" ציבורי המכיל תיעוד מקיף ומאובטח של כל עסקה שהתבצעה אי פעם במטבע מאז ה-3 בינואר 2009. הבלוקצ’יין משתכפלת ומסתנכרנת באופן רציף ועקבי עם כל מחשב הפעיל ברשת הביטקוין. 

רשת הביטקוין מורכבת מאלפי מחשבים המתופעלים על ידי משתמשים פרטיים, עסקים קטנים וחברות גדולות בכל רחבי העולם. כל מחשב המרכיב את הרשת הענפה והמסועפת הזאת נקרא "צומת" (node). 

כל הגדולה של הביטקוין היא שמדובר במטבע מבוזר לגמרי. אין גוף ריכוזי אחד שמנפיק, מנהל ומסדיר אותו ועל פיו יישק דבר. לביטקוין אין מנכ"ל, מטה או דובר רשמי.

לאף אחד מהמחשבים הפעילים ברשת אין משקל וערך רב יותר מהשני. זהו הסוד מאחורי השוויוניות, האמינות והבטיחות הגבוהה של הביטקוין. בגלל שאין גוף אחד ויחיד שמנהל את כל העסק, קשה מאוד לעשות מניפולציות עם המטבע, לזייף ולשכפל אותו או לשלוט בו באופן בלעדי.

עקרונות המפתח של הביטקוין

ביטקוין הוא מטבע דיגיטלי מבוזר בטכנולוגיית "עמית לעמית" המאפשרת להעביר תשלום מיידי וישיר לכל גורם ברחבי העולם ללא רשות ריכוזית וגורם מתווך. רישום ואימות פרטי העסקה והנכסים הדיגיטליים מאובטח על ידי מפתחות הצפנה השומרים על הפרטיות והאנונימיות של הסוחרים במטבע.

בשפה פשוטה, ביטקוין הוא אמצעי תשלום דיגיטלי המתבסס על רשת תקשורת "עמית לעמית" מבוזרת המאפשרת לגלגל עסקאות במטבע ללא תיווך ופיקוח של גוף פיננסי כלשהו.

זה ההבדל העיקרי בין הביטקוין לכל מטבע פיזי רגיל המונפק ומוסדר באמצעות בנק מרכזי או כל רשות ממשלתית אחרת ונמצא תחת הרגולציה שלהם. 

איך הכל התחיל?

יד מחזיקה נורת חשמל דולקת ומוארת ברקע מחשב נייד וכוס קפה

הביטקוין נולד בשנת 2009 כאשר אלמוני שקרא לעצמו "סטושי נקמוטו" וטען שהוא יפני בן 36 פרסם את החזון שלו למטבע דיגיטלי מבוזר מהפכני במסגרת נייר עמדה שפרסם ברשימת תפוצה העוסקת בקריפטוגרפיה.

לכאורה הוא כתב את פרוטוקול התוכנה של הביטקוין במשך יותר משנה כדי ליצור מטבע מהפכני שיתקן את כל הרעות החולות של הכלכלה העולמית שהתגלו במלוא חומרתן במהלך המשבר הפיננסי בשנת 2008. 

המטרה של נקמוטו הייתה ליצור מטבע עצמאי, נגיש ושוויוני החסין בפני מניפולציות, משברים כלכליים ושינויים גיאופוליטיים פתאומיים. התוכנה שפיתח ועיצב נקמוטו מסוגלת להנפיק מספר מירבי של 21 מיליון מטבעות ביטקוין כדי להגביל את ההיצע של המטבע הדיגיטלי בדומה לזהב, כסף ומתכות יקרות אחרות שהכמות שלהן סופית ומוגבלת.

עם זאת, בניגוד אליהן לביטקוין אין ערך פנימי בפני עצמו והשווי שלו מתבסס אך ורק על הסכמת המשתמשים. 

זהותו האמיתית של יוצר הביטקוין אינה ידועה עד היום. בשנת 2011 נקמוטו העביר את קוד המקור של הביטקוין והשליטה בפיתוח הרשת לאנשים אחרים ונעלם. 

מפתחות ציבוריים ופרטיים

יתרות הביטקוין נרשמות ומתועדות באמצעות "מפתחות" ציבוריים ופרטיים המורכבים מאוסף אותיות ומספרים הנוצרים באמצעות אלגוריתם הצפנה מתמטי מורכב. 

המפתח הציבורי שנקרא גם "כתובת ביטקוין" דומה למספר חשבון בנק שאותו אתם חולקים עם אחרים כדי לשלוח ולקבל מטבעות ביטקוין.

לעומת זאת, מפתח פרטי או סיד דומה לקוד האבטחה של כרטיס האשראי והוא משמש לאימות וזיהוי עסקאות ביטקוין ולמניעת גישה של אדם זר למטבעות שאתם מחזיקים בהם. השימוש במפתחות האלה מאפשר לשמור בסוד את הזהות של הקונים והמוכרים ולהגן על הפרטיות שלהם. 

ארנק ביטקוין

באופן טכני, ביטקוין הוא מטבע מבוזר שאינו מאוחסן במקום אחד ספציפי. אבל, כדי להחזיק במטבע יש צורך בארנק המאפשר ליצור כתובת ציבורית ולאחסן את המפתח הפרטי המשמש לזיהוי ואימות עסקאות.

הארנק מאפשר גישה למטבעות שהמשתמש מחזיק. בדומה ליתרה בחשבון העו"ש בבנק שלכם, הארנק מייצג את מאזן הביטקוינים שנמצאים ברשותכם. 

רשת הבלוקצ'יין

כשמדובר בכסף פיאט רגיל, הבנקים משמשים בתור גורמים מתווכים לביצוע כל העסקאות הנרשמות בספר חשבונות פרטי וחשאי שהם מנהלים. לעומת זאת, הביטקוין הוא בעצם קובץ דיגיטלי בפנקס חשבונות ציבורי שנקרא "בלוקצ’יין" ומאפשר להעביר את המטבע באופן ישיר ומיידי ללא גורם חיצוני ששני צדי העסקה סומכים עליו.

כל העסקאות המאומתות שהתבצעו בהצלחה מתועדות ברשת הבלוקצ’יין. המנגנון הזה מאפשר למנוע "בזבוז כפול" של הביטקוין (נקודת תורפה בולטת של מטבעות קריפטו) בגלל שהרשת הציבורית הנגישה, השקופה והמבוזרת מאפשרת לכל אחד לאמת את הבעלות על המטבע.

התקינות והסדר הכרונולוגי של כל העסקאות המתועדות בבלוקצ’יין מוגנות באמצעות טכנולוגיות קריפטוגרפיה (הצפנה) מתקדמות. 

השקעה בביטקוין

יד של גבר מכניסה מטבע ביטקוין לתוך קופת חסכון וערימת מטבעות ביטקוין

כולנו שמענו סיפורים על משקיעי קריפטו מצליחים שהפכו למיליונרים בן לילה וגלגלו רווחים דמיוניים.

אז למה שגם אתם לא תצטרפו לחגיגה ותתחילו להשקיע במטבע הדיגיטלי שסחף את העולם? לפני שאתם קופצים למים העמוקים והולכים על כל הקופה, חשוב שתזכרו את כלל הברזל הבא: אף פעם אל תסכנו את כל החסכונות שלכם או תשימו את כל מה שיש לכם על משהו שאינכם מבינים לעומק רק בגלל שהוא טרנדי, חדשני ונראה מגניב.

במקום לגשש באפלה, לשלוף מהמותן ולהמר על העתיד הכלכלי שלכם, אתם צריכים ללמוד לעומק את תחום המסחר בקריפטו ולדעת היטב מה אתם עושים.

תזכרו שהשקעה בביטקוין אינה תעודת ביטוח עם רווח מובטח מראש והיא כרוכה בסיכון לא מבוטל בגלל התנודתיות הגבוהה של שער המטבע. קורס מטבעות דיגיטליים איכותי ומועיל יכול לספק לכם את כל הידע והכלים הנדרשים כדי להצליח במסחר בביטקוין ולגרוף רווחים נאים.

אין ספק שלהשקעה בביטקוין ובמטבעות קריפטו אחרים יש מקום בכל פורטפוליו השקעות, רק חשוב לא לשים את כל הביצים בסל אחד ולשלב בין כמה אפיקי השקעה סולידיים ואמינים כדי להפחית את הסיכון להפסד משמעותי. אם כבר החלטתם להשקיע, חשוב לעשות את זה בצורה חכמה, מושכלת וזהירה. 

כיצד פועל ביטקוין?

לאחר שלמדתם מה זה ביטקוין "על הנייר", הגיע הזמן להבין איך כל העסק עובד בתכל’ס. כל ביטקוין הוא למעשה קובץ דיגיטלי המאוחסן בארנק אלקטרוני המותקן על גבי הסמארטפון או המחשב שלכם.

לפניכם כמה מושגי מפתח שחייבים להבין כדי לקלוט איך עובדים מטבעות קריפטו באופו מעשי. 

מערכת הבלוקצ’יין: ביטקוין מופעל באמצעות תוכנה בקוד פתוח הנקראת "בלוקצ’יין". היא יוצרת רישום ציבורי נגיש ושקוף של כל העסקאות שהתבצעו אי פעם עם המטבע ומסדרת את המידע החשוב הזה בתוך "בלוקים" המחוברים זה לזה בשרשרת ארוכה ומסועפת שנועדה למנוע כל עיוות של הנתונים. היא מאפשרת לתעד ולאמת למי שייך כל מטבע ובכמה מטבעות הוא מחזיק בצורה אמינה ויעילה.

מפתח ציבורי ופרטי: כל ארנק ביטקוין מכיל מפתח ציבורי ופרטי הנדרשים לביצוע, אימות וחתימה דיגיטלית על עסקאות במטבע. המנגנון הזה אחראי לאחד מהיתרונות המכריעים של הביטקוין- רמת אבטחה ופרטיות גבוהה. 

כריית ביטקוין: משתמשי רשת הביטקוין מאמתים את העסקאות המתבצעות במטבע באמצעות תהליך ייחודי שנקרא "כריה". הוא נועד לתקף את התקינות של כל עסקה חדשה והעקביות שלה ביחס לעסקאות שנרשמו בעבר. זה מבטיח שלא תוכלו לבזבז מטבעות שאינם נמצאים יותר ברשותכם או שכבר השתמשתם בהם בעבר. 

כיצד נוצרים מטבעות ביטקוין?

ביטקוינים חדשים מיוצרים במהלך תהליך שנקרא כרייה שבמסגרתו מוצע תמריץ ותגמול כספי לאנשים המנצלים את מערכות המחשב שלהם לאימות עסקאות ברשת הביטקוין. 

כורי ביטקוין – הידועים גם בתור "צמתים" ברשת המטבע- הם למעשה הבעלים של מחשבים עוצמתיים ומהירים שמאמתים באופן עצמאי כל עסקה המתווספת ל"בלוק" שלם של עסקאות שנעשו במטבע הקשורים זה לזה בשרשרת בלתי נגמרת של בלוקים שכל הזמן גדלה ומתרחבת.

כל תיעוד של עסקה בפנקס החשבונות הזה הוא קבוע ובלתי הפיך. הכורים לא עובדים בחינם והם מקבלים תשלום על תרומתם לפעילות הרשת המבוזרת שעליה מתבסס הביטקוין.

בגלל שכל כורה עובד באופן עצמאי ובלתי תלוי באחרים, זה מפחית באופן משמעותי את הסיכון להונאות, תרמיות וזיוף נתונים שכן התקינות של כל "בלוק" המכיל את פרטי העסקאות החדשות צריכה לעבור אימות על ידי רוב הכורים לפני שהוא מתווסף ל"שרשרת הבלוקים" וזוכה לאישור סופי, התהליך הזה ידוע בתור "הכחת עבודה" (PoW) .

כריית ביטקוין

כל העסקאות משודרות בזמן אמת לרשת מבוזרת ומאושרות תוך 10 עד 20 דקות באמצעות תהליך הנקרא "כרייה". 

במהלך כריית ביטקוין, קבוצת אנשים משתמשים במחשבים עוצמתיים כדי להריץ חישובים מורכבים במטרה לנחש מספר אקראי שיוביל לפתרון בעיה מתמטית מסובכת שהוגדרה מראש על ידי המערכת.

ככל שהכוח החישובי של המחשב גדול יותר, כך מספר הניחושים הנכונים שלו בשניה יהיה גבוה יותר, מה שיגביר את הסיכוי לפתרון מוצלח של החידה המתמטית. אפשר לחשוב על זה בתור תחרות לוטו נושאת פרסים שבה כל הקודם זוכה. 

המחשב שפותר נכון את המשוואה זוכה בכבוד לעדכן את רשת הבלוקצ’יין באמצעות אימות עסקאות ביטקוין המתרחשות בפרק זמן מסוים וסידור שלהם בתוך "בלוק" ספציפי.

המנגנון הזה מבטיח שכל הבלוקים מסודרים בסדר כרונולוגי ומגן על השוויוניות והניטרליות של הרשת. האימות של כל עסקה מתבצע על ידי כמה מחשבים שונים הפועלים בנפרד ללא גוף ריכוזי אחד ויחיד שאפשר להערים עליו. 

במילים אחרות, הכורים פועלים על תקן "רואי חשבון" המעדכנים את הבלוקצ’יין בדומה לספרי חשבונות בנקאיים. כדי שהעסקה תאומת ותאושר באופן סופי, היא חייבת להיכנס לתוך "בלוק" המידע שחייב לעמוד בכללים וסטנדרטים קריפטוגרפיים מחמירים וקפדניים במיוחד שהרשת דואגת לאמת ולתקף.

כל שינוי בבלוק מסוים יוביל לשלילת הבלוקים העוקבים שיבואו אחריו, מה שעוזר לוודא את השלמות והמיהמנות של המידע בכל בלוק. הבלוק הראשון בשרשרת הבלוקים המרכיבה את רשת הבלוקצ’יין, המכונה גם "בלוק בראשית", נכרה על ידי סטושי נקמוטו בכבודו ובעצמו ב-3 בינואר 2009. 

המנגנון המבוזר הזה מונע מכל אדם להוסיף בלוקים חדשים כאוות נפשו. התוצאה היא שלאף קבוצה, אדם בודד, ארגון או ישות אין שליטה מלאה ובלעדית על הבלוקצ’יין והם אינם רשאים להחליף חלקים בתוך המערכת או להחזיר לעצמם מטבעות שהם כבר בזבזו. נכון להיום, כל כורה שפותר את החידה המורכבת זוכה ב-12.5 ביטקוינים בתור פיצוי על כל המאמץ והזמן היקר שהוא השקיע. 

מידת הקושי הכרוכה בכריית מטבעות חדשים תלויה בעוצמת רשת המחשבים המעורבת בתהליך. רמת הקושי גדלה באופן יחסי למספר המחשבים המשתתפים בכרייה. במילים אחרות, ככל שפחות אנשים לוקחים חלק בכרייה, כך התהליך הופך לפשוט יותר. 

כיום, רמת הקושי של כריית ביטקוין עומדת בערך על 6.379 מיליון לעומת 1 בלבד בתחילת דרכו של המטבע בשנת 2009. זה אומר שכריית ביטקוין הפכה כעת למשימה מורכבת ותובענית במיוחד הזוללת כמויות עצומות של אנרגיה וחשמל ומשאירה שולי רווח נמוכים יותר.

מהסיבה הזאת, כורים בודדים מעדיפים להצטרף למאגרי כריה (קבוצות של כורים המאחדים כוחות ומשלבים את המשאבים העומדים לרשותם כדי לקצר ולייעל תהליכים) שעוזרים להם למקסם את סיכויי ההצלחה והתגמולים שלהם שהם חולקים עם שאר חברי הקבוצה. 

האם שווה להשקיע בקריפטו?

הגיע הזמן לענות על שאלת מיליון הדולר: האם כדאי לרכוב על הגל ולהשקיע בביטקוין או לא למהר ללכת אחרי העדר ולהישאר בחוץ? קודם כל, חשוב לזכור שמדובר באפיק השקעה תנודתי בעל רמת סיכון גבוהה.

המחיר שלו עולה ויורד כמו רכבת הרים פרועה, מה שמספק פוטנציאל לרווח אדיר, אבל עלול להוביל גם להפסדים כבדים. לכן, חשוב לגוון את תיק ההשקעות שלכם כדי לפזר את הסיכונים ולבחור בחוכמה מגוון אפיקי השקעה מסוגים שונים.

במקום לשים את כל מה שיש לכם על ביטקוין ומטבעות קריפטו אחרים או מניות של חברה ספציפית, תבנו תמהיל אופטימלי של אפיקי השקעה סולידיים ויציבים כמו קרנות נאמנות לצד השקעות אלטרנטיביות.

עד כמה השקעה בביטקוין מתאימה עבורכם? זה לגמרי תלוי בצרכים, בהעדפות ובמטרות שלכם. כדי שתוכלו לקבל החלטה נכונה, מושכלת ומבוססת שלא תצטערו ותתחרטו עליה אחר כך, חשוב להכיר לעומק את היתרונות והחסרונות העיקריים של המטבע הזה. 

יתרונות

הקלף המנצח של עסקאות בקריפטו זאת רמת הפרטיות, האבטחה והנגישות הגבוהה שלהן. ניתן להעביר מטבעות ישירות בין שני משתמשים שונים בכל מקום ובכל זמן במהירות ובנוחות מירבית ובלי להישחט בעמלות גבוהות.

בנוסף, עסקאות ביטקוין מאפשרות רמת אנונימיות גבוהה ואינן דורשות מכם לחשוף באופן פומבי שם פרטי, פרטי כרטיס אשראי וכל מידע רגיש ואישי, מה שמונע את הסיכון לגניבה ושימוש לרעה בפרטים האלה. 

יתרון אטרקטיבי נוסף זה פוטנציאל הרווח העצום. חלק מהמשקיעים קונים ביטקוין ומחזיקים בו במשך זמן רב בתקווה שככל שהשימוש במטבע יהיה נפוץ יותר והוא יזכה ליותר אמון, קרדיט והערכה מהציבור הרחב, המחיר שלו יזנק בצורה חדה וימשיך לשבור שיאים. 

מאפיין מפתח נוסף הוא שמדובר במטבע מבוזר שאינו תלוי בגחמות, במניפולציות ובאינטרסים של מוסד פיננסי או ממשלה מסוימת.

לאחר שורה ארוכה של משברים כלכליים חמורים שזעזעו את הכלכלה העולמית, לחלק מהמשקיעים פשוט נמאס והם חיפשו מטבע מבוזר, שוויוני ואוניברסלי שישנה את כל כללי המשחק ויהיה חסין בפני שינויים גיאופוליטיים או קריסות בשוק ההון. 

חסרונות

בחורה מחזיקה את מטבע ביטקוין וביד השנייה עושה תנועת עצור רקע ורוד

כמובן שלא הכול פרחים ופרפרים. כמו כל דבר בחיים, גם לביטקוין יש את החסרונות שלו. החסרונות הללו עשויים להרתיע משקיעים פוטנציאלים מלצלול למים העמוקים של השקעה במטבעות דיגיטליים.

תנודתיות

הביטקוין ידוע לשמצה בתנודתיות חסרת התקדים שלו. שער המטבע נוסק למעלה וצולל למטה בצורה חדה ופתאומית, מה שאומר שהתזמון הנכון עושה את כל ההבדל בין לגרוף רווחים נאים לבין להישאר עם כיסים ריקים.

לדוגמה, אלה שרכשו את המטבע בשנת 2017 כשהשווי שלו נגע ב-20 אלף דולר היו צריכים להמתין בסבלנות עד לדצמבר 2020 כדי לא לספוג הפסדים בזמן שמחיר הביטקוין דשדש וקרטע.

גם בשנת 2021 שבה מחיר הביטקוין שבר שיאים והרקיע שחקים, היו לא מעט תקופות שפל שבהן השווי שלו התרסק. התנודתיות הגבוהה הזאת מגבירה את רמת הסיכון בהשקעה. 

חשש מפריצות וגניבות

למרות שהוא מגובה על ידי טכנולוגיית הבלוקצ’יין המהפכנית שנחשבת למאובטחת יותר מהעברות בנקאיות ותשלומים אלקטרוניים רגילים, לאחרונה עלו לכותרות כמה פריצות חמורות לבורסות קריפטו גדולות ומוכרות שמדירות שינה מעיני המשקיעים בביטקוין.

לדוגמה, במאי 2019, נגנבו מטבעות בשווי של למעלה מ-40 מיליון דולר מכמה ארנקים דיגיטליים של משתמשי בורסת הקריפטו הפופולרית והמוערכת Binance (נקודת האור היחידה היא שהחברה לקחה אחריות והעניקה פיצוי מלא ללקוחות שנפגעו).

תפוצה מוגבלת ומצומצמת

למרות שיותר ויותר מותגים וקמעונאים ממתחילים לקבל ביטקוין בתור אמצעי תשלום, רוב החנויות והעסקים עדיין לא אימצו את המטבע. זה אומר שרוב הסיכויים הם שלא תוכלו להשתמש בביטקוין כדי לקנות מצרכים במכולת השכונתית או ליהנות מארוחה טובה במסעדה המועדפת עליכם. 

ביטוח

השקעות בביטקוין אינן מפוקחות ומבוטחות. רוב המוסדות הפיננסיים המובילים והגופים הממשלתיים ברחבי העולם כמו רשות הני"ע בישראל עדיין אינן יודעות איך לאכול את החיה הזאת ומתעקשות לסרב להכיר בביטקוין.

זה אומר שאם מטבעות הביטקוין שלכם נגנבו או אבדו או שזירת המסחר שעבדתם איתה פשטה את הרגל, כל הכסף שלכם יורד לטמיון ואין לכם כתובת שתוכלו לפנות אליה כדי לבקש פיצויים או להחזיר את כספכם.

לדוגמה, קיימים גופים כמו SIPC (התאגיד להגנת משקיעים בניירות ערך) שמבטח את פקדונות המשקיעים עד לסכום של חצי מיליון דולר במקרה שהבנק או הברוקר פושטים את הרגל, אבל כמובן שהוא אינו מכסה השקעה במטבעות קריפטו. 

רגולציה ופיקוח

ביטקוין אינו נמצא תחת הפיקוח והרגולציה של אף גוף ממשלתי . לפני שאתם משקיעים, חשוב להפנים ולהבין לעומק את הנקודה הזאת.

בניגוד להשקעה בבורסה או פיקדון בחשבון בנק, מסחר בביטקוין מתבצע מחוץ לשוק ההון המסורתי. מדובר בהשקעה אלטרנטיבית שאינה נמצאת תחת המעקב, הפיקוח והרגולציה של הגופים המוסמכים.

זה אומר שהבנקים בישראל ובעולם אינם מעניקים לגיטימציה למטבעות קריפטו ואינם מחויבים להפקיד רווחים ממסחר בביטקוין ומטבעות דיגיטליים אחרים.

זה עלול ליצור לא מעט מוקשים וקשיים שתצטרכו להתמודד איתם בעצמכם ללא גוף שיגבה אתכם. לא ברור מתי הגופים הפיננסיים המסורתיים יאמצו את הביטקוין בצורה מלאה, כך שמדובר בסיכון שתצטרכו לקחת בחשבון.

לצד לא מעט משקיעים נלהבים שמוכנים להישבע שביטקוין הוא העתיד של הכלכלה העולמית, קיימים לא מעט מומחים המפקפקים במטבעות קריפטו וטוענים שמדובר בבלון מנופח שיתפוצץ במוקדם או במאוחר.

בניגוד לזהב שיש לו ערך פנימי ומוחשי משלו, השווי שלו נמדד אך ורק לפי מה שאנשים מוכנים לשלם עליו בכל רגע נתון, מה שעלול להרתיע חלק מהמשקיעים שרוצים ללכת על בטוח ולהתמקד באפיק השקעה סולידי ויציב יותר. 

כיצד להשקיע בביטקוין ב-5 צעדים פשוטים

מדרגות עשויות קוביות ועליהן חצים מצביעים למעלה במדרגה הגבוה סמל ביטקוין אדום

רוצים להצטרף לכל האנשים שהחליטו להמר על הביטקוין ודפקו קופה יפה? החלטתם לצלול לתוך עולם המסחר במטבעות קריפטו, אבל אין לכם מושג מאיפה מתחילים ואיך עושים את זה נכון? לא צריך להיבהל ולהיכנס להיסטריה, אנחנו הולכים להסביר לכם צעד אחר צעד איך להשקיע בביטקוין בלי להסתבך ולשבור את הראש.

החדשות הטובות הן שלא צריך להיות גאוני מחשבים או מדעני טילים כדי לקנות מטבעות ביטקוין משלכם, פשוט תחזרו על כל השלבים המפורטים במדריך הזה ואתם מסודרים:

  • להצטרף לבורסת ביטקוין
  • להשיג ארנק ביטקוין
  • לקשר את הארנק הדיגיטלי לחשבון הבנק שלכם
  • לקנות מטבעות משלכם
  • לנהל את השקעות הביטקוין שלכם

להצטרף לבורסת ביטקוין

קודם כל, אתם צריכים להיסגר היכן תרכשו את מטבעות הביטקוין שלכם. רוב המשקיעים משתמשים בזירות מסחר במטבעות קריפטו. קחו בחשבון שאין בורסת "ביטקוין" רשמית ובלעדית כי המטבע הדיגיטלי הזה מבוסס על טכנולוגיה מבוזרת בקוד פתוח ללא גוף ריכוזי אחד שמנהל את ההצגה ושולט בכל העסק.

עומדות לרשותכם כמה בורסות קריפטו שונות המאפשרות לגלגל עסקאות בנוחות ובקלות מירבית. הן מתפקדות בתור מתווך החוסך לכם זמן ומאמץ בדומה לברוקר בשוק ההון המסורתי. 

אם החלטתם לקנות מטבעות ביטקוין בבורסה ייעודית, תצטרכו לבחור על זירת מסחר אמינה, נוחה ויעילה שתוכלו לסמוך עליה ושתעבוד בצורה הטובה ביותר בשבילכם.

לפניכם כמה זירות מסחר מומלצות שכדאי להכיר: 

קוינבייס (Coinbase)

בורסת קריפטו פופולרית במיוחד המספקת ביטוח לכסף שלכם במקרה של כל פריצה, גניבה או העברה לא מורשית, כך שתוכלו להשקיע בביטקוין בראש שקט וללא דאגות. 

בינאנס (Binance)

בורסה למסחר במטבעות קריפטו שנוסדה בשנת 2017 ומאפשרת למכור במגוון רחב של אלטקוינים (מטבעות דיגיטליים אחרים מעבר לביטקוין). 

קראקן (Kraken)

בורסת הקריפטו שבסיסה נמצא בעיר סן-פרנסיסקו מאפשר להשקיע בביטקוין באמצעות מגוון רחב של מטבעות שונים מכל רחבי העולם. 

ג’מיני

הפלטפורמה שהושקה בשנת 2015 על ידי קמרון וטיילר וניקלווס מצטיינת בממשק נוח וידידותי לשימוש ועמלות סבירות והוגנת שהופכים אותה לאפשרות מצוינת למשקיעים מתחילים וטירונים וסוחרי ביטקוין ותיקים ומנוסים כאחד. 

ביטפינקס (Bitfinex)

בורסת הקריפטו הוותיקה ביותר המתאימה יותר לסוחרים ומשקיעים מתקדמים ומנוסים שיודעים מה הם עושים. 

הצמיחה האדירה של שוק הקריפטו גורמת לזירות מסחר חדשות להופיע כמו פטריות לאחר הגשם, מה שעלול להפוך את בחירת בורסת הקריפטו המתאימה והנכונה עבורכם למשימה מורכבת ותובענית יותר.

תבדקו לעומק את המאפיינים, אפשרויות המסחר והעמלות של בורסת המטבעות הדיגיטליים שאתם שוקלים להצטרף אליה ותוודאו שהיא מחזיקה ברקורד מוכח בתחום וזוכה לפידבק חיובי.

לא תתקשו למצוא זירת מסחר טובה שתאפשר לכם להשקיע במטבעות ביטקוין בכלום זמן וללא מאמץ גם ללא כל רקע, ניסיון והיכרות מוקדמת עם עולם הקריפטו. 

להשיג ארנק ביטקוין 

לאחר שבשעה טובה רכשתם מטבעות ביטקוין משלכם, תצטרכו לפתוח "ארנק דיגיטלי" שבו תאחסנו אותם. קיימים שני סוגים שונים של ארנקים אלקטרוניים לאחסון מטבעות קריפטו: "ארנק חם" או "ארנק קר". 

ארנק "חם" מחובר לאינטרנט ומסופק על ידי בורסת הקריפטו שדרכה אתם סוחרים במטבעות או חברה אחרת. בורסות קריפטו מסוימות מספקות לכם ארנק דיגיטלי מובנה ללא כל עלות כשאתם פותחים חשבון משתמש.

בכל מקרה, ארנק מהסוג הזה מעניק לכם גישה מהירה ונוחה למטבעות הקריפטו שאתם מחזיקים בהם באמצעות חיבור לאינטרנט או תוכנה ייעודית.

לפניכם כמה ארנקים "חמים" מובילים: 

  • אלקטרום (Electrum): תוכנה המאפשרת לשמור את המטבעות הדיגיטליים שאתם מחזיקים בהם במחשב שלכם.
  • מייסליום (Mycelium): אפליקציית מובייל למכשירי אייפון ואנדרואיד המספקת גישה נוחה וקלה למטבעות הקריפטו ישירות מהסמארטפון שלכם

לצד הנוחות הרבה של ארנקים "קרים", הם מגיעים עם כוכבית חשובה שצריך לקחת בחשבון: ארנקים דיגיטליים מהסוג הזה נחשבים לפחות מאובטחים ומוגנים בגלל שהם חשופים ופגיעים יותר בפני פריצות, גניבות ומתקפות האקרים שיסכנו את מטבעות הקריפטו היקרים שלכם. 

ארנק "קר" הוא פתרון הרבה יותר אמין ובטוח לאחסון מטבעות הקריפטו שלכם. מדובר בהתקן חומרה נייד המזכיר "דיסק און קי" קומפקטי המאפשר לשמור בבטחה על ההשקעה שלכם. טווח המחיר הממוצע של ארנק דיגיטלי "קר" נע בין 60 ל-100 דולר.

לפניכם כמה ארנקים "קרים" פופולריים ומוערכים שכדאי לשים אליהם לב: 

  • טרזור (Trezor)
  • לדג’ר נאנו (Ledger Nano)

על איזה ארנק כדאי ללכת? אם אתם רוכשים כמויות קטנות של מטבעות דיגיטלייים, אפשר להסתפק בארנק דיגיטלי מובנה של בורסת קריפטו אמינה ומקצועית המבטחת את הכסף שלכם.

לעומת זאת, אם אתם רוכשים כמויות גדולות של ביטקוינים בסכומים גבוהים מאוד, עדיף ללכת על בטוח ולהשקיע בארנק "קר" שיעניק לכם יותר שקט נפשי בנוגע לאבטחה של מטבעות הביטקוין שלכם. 

לקשר את הארנק הדיגיטלי לחשבון הבנק שלכם

לאחר שהשגתם ארנק דיגיטלי משלכם, תצטרכו לקשר אותו לחשבון הבנק שלכם. זה יאפשר לכם לקנות ולמכור מטבעות ביטקוין. אפשרות אחרת היא לקשר את הארנק עם חשבון המשתמש בבורסת הקריפטו שאתם רשומים אליה. 

לקנות מטבעות ביטקוין משלכם

הרגע הגדול הגיע, לאחר כל ההכנות והפעולות המקדימות סופסוף תוכלו לגשת לדבר האמיתי ולקנות את המטבעות הראשונים שלכם. השאלה הגדולה היא כמה מטבעות לקנות? 

בגלל שביטקוין אחד עולה מאות אלפי שקלים, רוב הסיכויים שלא תוכלו להרשות לעצמכם לקנות מטבע שלם. אבל זאת בכלל לא בעיה כי לא תתקשו לרכוש גם שבריר של ביטקוין אחד.

זה אומר שגם משקיע מתחיל ללא כיסים עמוקים יוכל להשקיע בביטקוין בלי לפשוט את הרגל. סכום ההשקעה המינימלי של בורסות קריפטו רבות הוא 25 דולר בלבד. 

אל תשכחו שהשקעה בביטקוין כרוכה בסיכון די גבוה שלא כל אחד ירגיש בנוח איתו, לכן חשוב לבדוק מראש את סכום והיקף ההשקעה שלכם ולוודא שהיא תואמת לצרכים, ליכולות הפיננסיות, לאסטרטגיית ההשקעות הכוללת וסיבולת הסיכון שלכם. 

ניהול השקעות הביטקוין שלכם 

לאחר שרכשתם ביטקוין, תוכלו:

  • לנצל את המטבעות שלכם לתשלום על מוצרים ושירותים שתרכשו באינטרנט
  • להחזיק במטבע במשך זמן רב וליהנות מהעלייה במחיר שלו
  • לסחור במטבעות על בסיס יומיומי כדי לגרוף רווח מהיר

זירת המסחר שהחלטתם ללכת עליה תספק לכם את כל מה שצריך כדי למכור ולקנות את המטבעות שלכם בנוחות, בקלות וביעילות מירבית. 

ואם אחרי כל ההסבר הזה אתם עדיין חוששים להשקיע. תמיד תוכלו לשלב לימודים זריזים של קורס מסחר בקריפטו, שיעזרו לכם להבין יותר לעומק את עולם ההשקעות במטבעות הדיגיטליים.

השוואה בין הביטקוין לאפיקי השקעה אחרים

קובייה עם סמל ביטקוין וקובייה עם סמל דולר ברקע איש עם חולצת משבצות

בחירת אפיק ההשקעה הנכון והמתאים ביותר עבורכם יכול להיות כאב ראש רציני. קל ללכת לאיבוד בהיצע הרחב והמבלבל ועדיף לא לפספס ולפשל עם ההכרעה הגורלית הזאת שיכולה לעשות את כל ההבדל בין תשואה יפה לאורך שנים רבות להתרסקות כואבת ומכה לא פשוטה לכיס שלכם.

לצד אפיקי ההשקעה המסורתיים בשוק ההון, אי אפשר להתחמק מהביטקוין שלא יורד מהכותרות ושכולם לא מפסיקים לדבר עליו. חייבים לקחת ברצינות את הטרנד הלוהט שסחף את העולם.

כשטירוף הקריפטו מעלה הילוך ושובר שיאים, אנשים רבים תוהים האם מדובר בהשקעה לגיטימית וראויה או גימיק חסר טעם ומשמעות עם יחסי ציבור מצוינים? חשוב להקדיש זמן, מחשבה ותשומת לב לבחירת אפיק ההשקעה האופטימלי עבורכם התואם לצרכים, להעדפות ולמטרות שלכם.

אם תדעו מה אתם עושים ותתנהלו בצורה חכמה, זהירה ויעילה, ניתן לתרגם את הצמיחה המרשימה של שוק הקריפטו לרווחים יפים. אבל זה רק קצה הקרחון.

מעבר לפוטנציאל המבטיח של הביטקוין בתחום התשלומים אונליין, ייתכן שהבשורה האמיתית של מטבעות קריפטו טמונה דווקא בטכנולוגיית הבלוקצ’יין פורצת הדרך שהם נשנענים עליה.

היכולת לבנות פלטפורמות מבוזרות,שקופות ונגישות לכולם המתבססות על קוד פתוח ותקשורת ישירה יכולה לעורר מהפכה אמיתית במגוון רחב של תעשיות וענפי פעילות שונים ולעצב אותם מחדש.

אחד מהבולטים שבהם הוא ענף הנדל"ן. בשנים האחרונות גם שוק הנדל"ן גילה את שלל היתרונות המהפכניים של טכנולוגיית הבלוקצ’יין שעשויה לשנות מהקצה לקצה את הדרך שבה מתנהלות עסקאות נדל"ן.

המהפכה הבאה תגיע באמצעות טוקניזציה (tokenization) של נכסי נדל"ן פיזיים, מוחשיים ולא נזילים. למה הכוונה? מדובר ביצירת אסימון דיגיטלי מבוזר המייצג יחידות בעלות בנכסי נדל"ן שונים.

החידוש הזה יהפוך השקעות בנדל"ן להרבה יותר נגישות, נזילות ושקופות ויאפשר להסיר חלק גדול מהמכשולים והחסמים המונעים מהציבור הרחב להשקיע בתחום.

השילוב הייחודי בין ענף הנדל"ן הרווחי והמבוקש שנחשב ל"השקעה בטוחה" ומגלגל מיליארדים לטכנולוגיית הבלוקצ’יין החדשנית יכול לפתוח בפני המשקיעים אפשרויות השקעה רווחיות ומשתלמות במיוחד בעתיד, אבל בואו נערוך השוואה קצרה בין שני אפיקי ההשקעה הפופולריים האלה: 

ביטקוין

  • מומחים רבים מזהירים שביטקוין הוא לא יותר מבועה מנופחת שתתפוצץ למשקיעים בפנים במוקדם או במאוחר כשלכולם יימאס מהלהיט התורן.
  • התנודתיות הגבוהה שלו עלולה להפוך אותו למלכודת דבש מסוכנת למשקיעים מתחילים. לצד הפוטנציאל לגרוף רווחי עתק עקב הזינוק החד בשווי שלו, אי אפשר להתעלם מהעובדה שהמחיר שלו נוטה להתרסק בפתאומיות וללא כל הכנה מוקדמת.
  • ביטקוין הוא לא יותר רשומה דיגיטלית ללא כל קיום פיזי מחוץ למחשב, מה שהופך אותו לחשוף ופגיע יותר בפני מתקפות סייבר וגניבות בהשוואה לנכס מוחשי.

נדל"ן

  • אין צורך להרחיב מילים על שוק הנדל"ן שלא מפסיק להטיל ביצי זהב, לייצר רווחים יוצאי דופן למשקיעים ונחשב מאז ומתמיד להימור בטוח שאי אפשר לטעות איתו. מדובר באפיק השקעה יציב, סולידי ואמין שהוכיח את עצמו במבחן הזמן.
  • העלייה העקבית והמתמשכת בערך נכסי נדל"ן מספקת גידור יוצא מהכלל מהאינפלציה הדוהרת. במקום שהכסף שלכם ישכב בחשבון הבנק שלכם ויאבד מהערך שלו, תוכלו לגרום לו לעבוד בשבילכם ולהשקיע אותו בחוכמה בנדל"ן מניב.
  • השבחת ושדרוג נדל"ן היא אסטרטגיה מנצחת למקסום הרווחים שלכם.
  • השכרת נכסי נדל"ן מייצרת הכנסה חודשית יציבה ויפה שתוכלו לבנות עליה לזמן רב.

אסטרטגיות השקעה בביטקוין

למרות ההבדלים המהותיים בין מניות, אגרות חוב ואפיקי השקעה מסורתיים אחרים בשוק ההון לביטקוין ומטבעות קריפטו, שיטות ההשקעה בו דומות בהרבה מובנים למניות רגילות.

ההבדל העיקרי בין אסטרטגיות ההשקעה השונות הוא משך ההשקעה. כדי להפיק את המירב מההשקעה שלכם במטבעות ביטקוין ולחסוך לעצמכם אכזבות, תקלות והפתעות לא נעימות בהמשך, חשוב לבחור בחוכמה באסטרטגיית ההשקעה הנכונה והמתאימה ביותר עבורכם.

לפניכם המאפיינים העיקריים של שלושת אסטרטגיות ההשקעה הנפוצות ביותר:

  • "HODL" – רכישת והחזקת מטבעות ביטקוין לתקופה בלתי מוגבלת
  • השקעה בביטקוין לטווח הארוך
  • מסחר יומי לטווח קצר

"HODL": החזקה לפרק זמן בלתי מוגבל

אסטרטגיית ההשקעות הייחודית הזאת היא לא מרדף אחר רווח מהיר, אלא פילוסופיה שלמה ותפיסת עולם עמוקה. מדובר בחסידים נלהבים של הביטקוין שמאמינים באמת ובתמים בפוטנציאל העצום של המטבע הדיגיטלי החדשני ומוכנים ללכת אחריו באש ובמים.

הם לא מתרגשים מהתנודתיות הגבוהה של הביטקוין וברגע שהם קונים את המטבע- הם מחזיקים אותו לנצח ולא ממהרים להיפטר ממנו בעד שום הון שבעולם כי הם בטוחים שמדובר בעתיד של הכלכלה העולמית.

האסטרטגיה הזאת דורשת לא מעט נחישות, התמדה ואומץ כי תצטרכו לשמור על קור רוח ולא לאבד את העשתונות גם כשמחיר המטבע צולל מטה ומתרסק בפראות והדבר ההגיוני והמתקבל ביותר על הדעת הוא למכור אותו במהירות. 

השקעה לטווח הארוך

אסטרטגיית ההשקעה הזאת די דומה לשיטת "HODL", למעט הבדל דק ומהותי שחשוב להבין: מדובר במשקיע שמשוכנע שהערך של הביטקוין יעלה בטווח הארוך ולכן הוא מחזיק בו כדי לגרוף רווחים נאים.

הוא אינו דבק בביטקוין בכל מחיר וברגע שהוא מרוצה מהתשואה שההשקעה הניבה לו, הוא ישמח לממש רווחים ולהיפטר מהביטקוינים שברשותו.

האסטרטגיה הזאת מושלמת עבור אנשים המתייחסים לביטקוין בתור "זהב דיגיטלי"- אפיק השקעה סולידי ויציב שהמחיר שלו ממשיך לעלות בתקופות של אי וודאות וחוסר יציבות כלכלית, ולכן עדיף להתאזר בסבלנות ולמכור אותו ברווח משמעותי כשיגיע הזמן הנכון. 

מסחר יומי לטווח קצר

התנודתיות הידועה לשמצה של הביטקוין יכולה לעבוד לטובתכם אם תהיו מסוגלים להרוויח מהשינויים התכופים במחיר המטבע.

אם אין לכם סבלנות להחזיק זמן רב במטבעות שברשותכם ואתם מחפשים רווחים מהירים במינימום זמן ומאמץ, אסטרטגיית ההשקעה הזאת מתאימה לכם כמו כפפה ליד.

עם זאת, מדובר גם בשיטת ההשקעה המסוכנת ביותר שאינה מתאימה לבעלי לב חלש שמעדיפים ללכת על בטוח ולהימנע מסיכונים. 

אבני דרך חשובות בהתפתחות הביטקוין

יד מניחה מטבעות מעל דיאגרמה של השקעות עם מספרים

הגיע הזמן לצאת למסע מרתק אחורה בזמן ולראות מאיפה הכול התחיל וכיצד התפתח המטבע הוירטואלי הפופולרי והיקר ביותר בעולם. לפניכם סקירה תמציתית של כמה אירועים מכוננים בתולדות הביטקוין. 

2009: העסקה הראשונה בביטקוין 

אחר הצהריים ב-12 בינואר 2009 התרחש אירוע היסטורי שפתח עידן חדש בכלכלה העולמית: המתכנת האל פיני קיבל את מטבעות הביטקוין הראשונים שנוצרו אי פעם (10 BTC) בתור תגמול על כריית בלוק מס’ 70 ברשת הבלוקצ’יין של המטבע המהפכני.

הוא קיבל את המטבעות מלא אחר מאבי וממציא הביטקוין סטושי נקמוטו שבשנת 2008 פרסם מאמר פורץ דרך שבו מתוארת רשת הביטקוין – מערכת תשלומים דיגיטלית מבוזרת שעתידה לשנות את כל כללי המשחק. 

2010: פיצה נמכרה בביטקוין

שנה לאחר מכן, הביטקוין הוא עדיין סוג של קוריוז שרק קבוצה קטנה של מביני עניין וגאוני מחשבים נחשפו אליו. אבל בשעה טובה התבצעה העסקה הראשונה בביטקוין כאשר שני מגשי פיצה של רשת פאפא ג’ונס נמכרו תמורת 10,000 BTC.

כנראה שמדובר באחת מהפיצות היקרות ביותר אי פעם, כי על פי השווי של הביטקוין כיום, מדובר בסכום בלתי נתפס של 613 מיליון דולר (באותה התקופה רוב האנשים חשבו שהמטבע האלמוני לא שווה גרוש). 

2011: שער הביטקוין הגיעה לראשונה לדולר אחד 

על פי נתוני אתר investing.com, ב-9 בפרואר 2011 התרחשה נקודת ציון חשובה נוספת כאשר מחיר הביטקוין הגיע לדולר אחד ונפח המסחר במטבע באותו יום עמד על 49,630 מטבעות בלבד. אין ספק שמדובר במספר מצחיק ביחס למחיר הביטקוין כיום. בנוסף, שווי שוק הקריפטו הגיע לרף מכובד של 10 מיליון דולר. 

 2012: השימוש בביטקוין הולך וצובר תאוצה, קבוצת סטודנטים מקימה את כספומט הביטקוין הראשון

קבוצת סטודנטים בגרמניה בונה את כספומט הביטקויון הראשון אי פעם שמאפשר להמיר אירו לביטקוין ולהיפך בשנת 2012, על פי כתבה באתר Verge.

מדובר באבן דרך משמעותית עבור מטבעות הקריפטו שעד אז נחשבו לטכנולוגיה דיגיטלית הזויה ומוזרה שאין לה כל אחיזה במציאות.

השנה הזאת האירה פנים לביטקוין ונרשם זינוק חד במחיר ובנפח המסחר במטבע הדיגיטלי הראשון. השווי שלו עלה ל-9 דולר ונפח המסחר שלו חצה רף של 20 אלף יחידות.

2013: שווי השוק של המטבע הגיע לראשונה למיליארד דולר 

מספר מטבעות הביטקוין עמד על 11 מיליון בעוד שהשווי שלו נסק למעלה במחצית השנייה של שנת 2013. באוקטובר, מחיר הביטקוין עמד על 196 דולר, אבל תוך חודשיים בלבד הוא רשם קפיצה מטורפת והגיע ל-1,153 דולר.

2014: נערכה החתונה הראשונה שאורגנה בעזרת ביטקוין ורשת הבלוקצ’יין

ב-5 באוגוסט 2014, זוג מפלורידה שילם על טקס החתונה החגיגי שלו שנערך בדיסנילנד בביטקוין. אתר Coindesk.com דיווח שכל התענוג עלה להם 0.1 BTC. ב-11 בדצמבר 2014, ענקית התוכנה מיקרוסופט הודיעה בקול תרועה רמה שהיא תתחיל לקבל תשלומים בביטקוין עבור המוצרים והשירותים הדיגיטליים שלה. זאת הייתה הסנונית הראשונה בתפוצה הרחבה של הביטקוין שהפך לאמצעי תשלום לגיטימי ואמין. 

2015: בורסת ניו יורק, אוניברסיטת MIT ואפילו הבית הלבן הכריזו על תוכניות ויוזמות חדשניות בנוגע לביטקוין 

בשנה הזאת גם לתאגידי ענק משפיעים, לממשלות ואוניברסיטאות מובילות בכל רחבי העולם סופסוף נפל האסימון שהביטקוין טומן בחובו פוטנציאל עצום שאי אפשר להתעלם ממנו.

בורסת NASDAQ הכריזה על הכוונה לשקול באופן רציני את האפשרות להטמיע את טכנולוגיית הבלוקצ’יין. אבל זה היה רק קצה הקרחון.

גם מעבדת המדיה במכון הטכנולוגי של מסצ’וסטס (MIT) שנחשב לאחד מהמוסדות האקדמיים היוקרתיים והטובים ביותר בעולם הכריזה על יוזמה משלה לחקר הביטקוין ומטבעות דיגיטליים נוספים.

בראש התוכנית השאפתנית עמד בריאן פורד, לשעבר יועץ בכיר בבית הלבן. הוא הסביר שמטרת התוכנית היא לחקור את היתרונות, המשמעויות והאתגרים באימוץ רחב של מטבעות דיגיטליים. 

2016: שנת הפריצה של הביטקוין

שער החליפין של הביטקוין זינק בשיעור מדהים של 121% משווי של 433 דולר ל-959 דולר בסוף השנה, בהתאם לנתוני אתר coinmakretcap.com.

המומחים העריכו שהנסיקה במחיר התרחשה עקב עלייה חדה בנפח המסחר במטבע כאשר ממשלת סין החלה לרכוש אותו בכמויות עצומות כדי לגדר את עצמה מהפסדים כתוצאה מפיחות חד בערך המטבע הסיני בשנת 2016. 

2017: תאגיד ראיית החשבון המוביל Ernst & Young אימץ את הביטקוין 

גם תאגידים פיננסיים גדולים שהתייחסו לביטקוין בזלזול ובחשדנות נאלצו להחליף דיסקט ולחשב מסלול מחדש. בינואר 2017, אחת מארבע חברות ראיית החשבון הגדולות והמצליחות ביותר בעולם- ארנסט אנד יאנג (EY) החלה לקבל תשלום בביטקוין עבור השירותים שהיא מספקת.

כמובן שלא כולם התלהבו ממהפכת הביטקוין ובאותו הזמן, ג’ימי דיימון, מנכ"ל בנק ההשקעות הבינלאומי JPMorgan הביע באופן פומבי את סלידתו מהביטקוין וכינה אותו "הונאה".

מאוחר יותר הוא נאלץ לאכול את הכובע ולקחת את דבריו בחזרה. הביקורת הארסית שלו לא הפריעה למחיר הביטקוין לשבור שיא של כל הזמנים ולהגיע לרף של 20 אלף דולר. 

2018: המשקיע האגדי וורן באפט מתייחס לביטקוין 

איל ההון האמריקאי, גורו ההשקעות והמנכ"ל של חברת Berkshire Hathaway, וורן באפט אמר מה הוא חושב על מטבעות דיגיטליים במסגרת ריאיון שהעניק לרשת CNBC בו טען שהשקעה בביטקוין ודומיו היא כמו "רעל עכברים בריבוע".

באותו הזמן, מחיר הביטקוין כבר חצה את רף העשרת אלפים דולר. באפט הסביר שהוא אינו מעוניין להשקיע בביטקוין לטווח הקצר והארוך ושהוא לא ממש מבין את הטכנולוגיה העומדת מאחוריו והבשורה שהיא מביאה איתה.

שנת 2018 הייתה די קשה עבור הביטקוין והתנודתיות הידועה לשמצה של המטבע הרימה ראש כשהשווי שלו התרסק ב-70%, על פי דיווח באתר Coindesk. 

2019: שווי הביטקוין רשם זינוק יומי חסר תקדים של 40%

מחיר הביטקוין זינק בחדות בלמעלה מ-40% תוך כמה שעות ספורות לאחר ההכרזה של נשיא סין שי ג'ינפינג בדבר המוכנות של המדינה שלו לבחון לעומק את טכנולוגיית הבלוקצ’יין ולשקול בחיוב שילוב והטמעה שלה במערכת הפיננסית של סין.

במסגרת הנאום שלו, הוא אמר שסין "צריכה לנצל את ההזדמנות הייחודית שמספקת טכנולוגיית הבלוקצ’יין". 

2020: הקריסה הגדולה של הביטקוין

ב-12 במרץ 2020 שער הביטקוין התרסק ונחתך ביותר מחצי לשפל של 4,000 דולר. בשנה המשוגעת הזאת גם מגיפת הקורונה פרצה לחיינו יחד עם סגרים ומדיניות נוקשה של בידוד חברתי.

בגלל הירידה החדה בשווי הביטקוין והעובדה שלבורסות הקריפטו אין "בלם חירום" המאפשר לעצור את המסחר במטבע ולמתן את הירידות שלו, משקיעים רבים שנבהלו מהקריסה הפתאומית של המטבע החליטו להציל את מה שנשאר ולממש את האחזקות שלהם.

המשבר הזה שמכונה בקהילת הקריפטו "יום חמישי השחור" גרם למפולת גם במטבעות דיגיטליים אחרים. מגזר ה-DeFi שהתבסס בעיקר על ביטקוין ומטבעות דיגיטליים מפוזרים אחרים ספג מכה לא פשוטה והתמודד עם הפסדים כבדים. 

2021: המפץ הגדול של הביטקוין

הביטקוין הוכיח לא פעם ולא פעמיים שאף פעם אסור להספיד אותו. הוא התרומם מהקרשים וביצע קאמבק מהסרטים. בעשרה בנובמבר 2021 מחיר הביטקוין הגיע לשיא של כל הזמנים ועמד על לא פחות מ- 68,789.63 דולר! קדחת הקריפטו שברה שיאים והביטקוין הפך לטרנד לוהט שכולם מדברים עליו.

היזם המוערך ומנכ"ל טסלה אילון מאסק צייץ בטוויטר בחודש מרץ שכל אחד יוכל לשלם על מכוניות טסלה בביטקוין. חותמת האישור של האיש עשיר בעולם גרמה לשווי הביטקוין להרקיע שחקים וב-14 באפריל השער שלו עמד על 64,829.14 דולר.

אבל ב-13 במאי מאסק הטיל פצצה נוספת וצייץ בטוויטר שהוא אינו מוכן לקבל יותר תשלומים בביטקוין בגלל ההשפעות הסביבתיות השליליות של צריכת החשמל האדירה הכרוכה בכריית מטבעות ביטקוין. זה גרם לקריסה של כמעט 50% במחיר הביטקוין. 

שוק הביטקוין לא ממש התרגש מהנפילה הזמנית הזאת ורמת התמיכה והתפוצה של המטבע הדיגיטלי רק עלתה. ה-9 ביוני 2021 נרשמה היסטוריה כאשר מדינת אל סלבדור במרכז אמריקה הכריזה שהיא הולכת להפוך את הביטקוין למטבע החוקי והרשמי של המדינה.

למרות שהדולר ימשיך להיות המטבע העיקרי של אל-סלבדור, ניתן יהיה להשתמש במטבעות קריפטו עבור כל עסקה פיננסית המתבצעת במדינה. נשיא אל סלבדור, נאיב בוקלה, הכריז שהממשלה החלה בבניית "עיר הביטקוין" הראשונה בעולם בסמוך להר געש .

רשת הביטקוין ממש לא קפאה על שמרים והיא לא הפסיקה להתחדש ולהתפתח כשבנובמבר 2021 פרוטוקול המטבע עבר שדרוג משמעותי בשם "טאפרוט" (Taproot).

העדכון החדשני שהוטמע במערכת יעזור לרשת הבלוקצ’יין של הביטקוין להשלים בצורה חלקה ויעילה עסקאות מורכבות במיוחד, מה שיאפשר להרחיב באופן משמעותי את קצב והיקף השימוש בביטקוין ולהפוך אותו למתחרה ראוי למערכת ה"חוזים החכמים" שעליה מתבסס מטבע האת’ריום.

ב-4 בינואר 2022, הביטקוין חגג "בר מצווה" כשמלאו לו 13 שנים ושער החליפין שלו עמד על $46,546.80 דולר. אין ספק שהביטקוין וטכנולוגיית הבלוקצ’יין העומדת מאחוריו עמדו במבחן הזמן והוכיחו שהם הדבר הגדול הבא ושהשמיים הם הגבול עבורם. 

שאלות ותשובות

זוג ידיים מחזיקות מטבעות ביטקוין רקע שחור עם סימני שאלה

מה זה ביטקוין?

מדובר במטבע הוירטואלי הראשון והיקר ביותר שאין לו שום קיום פיזי מעבר לרשת הבלוקצ’יין שעליה הוא מתבסס. הוא נקרא גם מטבע קריפטו בגלל שכל העסקאות בביטקוין מאובטחות באמצעות טכנולוגיות ההצפנה (קריפטוגרפיה) המתקדמות ביותר.

למעשה, מדובר בסוג של רשימה מקוונת ברשת מחשבים מבוזרת המאפשרת לבצע העברות של המטבע בצורה ישירה ללא תיווך ופיקוח של גוף חיצוני, מה שהופך את הביטקוין לאמצעי תשלום וחליפין נגיש, שקוף ובטוח במיוחד. 

מתי נוצר הביטקוין?

הביטקוין פרץ לחיינו בשנת 2009 כשהוא הוצג לציבור הרחב על ידי גורם אנונימי שהשתמש בשם הבדוי סטושי נקמוטו. 

למה בכלל נוצר הביטקוין?

החזון והרעיון הראשוני מאחורי יצירת כסף וירטואלי חדשני קרם עור וגידים בתנועת ה"סייברפאנק" שפעלה בשנות ה-90 ובתחילת שנות האלפיים. באותה תקופה, אנשים החלו לעסוק ברצינות בקונספט של מטבע וירטואלי מבוזר שאינו נמצא תחת הפיקוח, המעקב השוטף והרגולציה של תאגיד, בנק מרכזי או ממשלה כלשהיא. 

כמה מטבעות ביטקוין קיימים כרגע בעולם?

נכון להיום, הופקו ונמצאים במחזור 18,590,300 מטבעות ביטקוין והיד עוד נטויה. חשוב להדגיש שמספר הביטקוינים המירבי שניתן לייצר מוגבל ועומד על רף מירבי של 21 מיליון מטבעות. המגבלה הזאת מוטמעת לתוך פרוטוקול הביטקוין ולא ניתן לשנות אותה. היא נועדה למנוע אינפלציה ופיחות חד בשווי שלו כתוצאה מהצפת השוק בכמות בלתי מוגבלת של ביטקוינים. 

ממה נובע הערך הגבוה של הביטקוין?

בדומה לכסף רגיל, הביטקוין הוא אמצעי תשלום וחליפין לכל דבר שניתן לשלם בעזרתו תמורת מגוון רחב של סחורות ושירותים שונים. 

האם ביטקוין הוא אפיק השקעה בטוח ואמין?

אכן כן, במובנים רבים הוא דומה לזהב הנחשב לסוג של "גלגל הצלה" או "עוגן בטוח" בזמנים של חוסר יציבות כלכלית ומשברים פיננסיים. 

למה אנשים רבים עוברים להשתמש בביטקוין ומאמצים אותו בחום?

מדובר במטבע מבוזר ונגיש המאפשר לרכוש סחורה ומוצרים בצורה אנונימית ומאובטחת במיוחד. הוא מגן על הפרטיות שלכם ולמרות שהמידע על כל עסקה מתועד ב"פנקס חשבונות" שקוף ופתוח, כל הנתונים האלה מוצפנים ומוגנים היטב ופרטי המוכר והקונה אף פעם לא נחשפים באופן פומבי.

בנוסף, אנשים רבים מתחברים לעובדה שביטקוין אינו מנוהל ומפוקח על יד בנק מרכזי, מה שאומר שהוא הרבה יותר שקוף, נגיש וחסין בפני אינפלציה ומשברים גיאופוליטיים בהשוואה לכסף רגיל. מהצד השני, זה גם אומר שהוא לא זוכה לפיקוח ורגולציה ופחות מוגן או מבוטח כמו הכסף ששוכב בחשבון העו"ש בבנק שלכם.

כיצד נקרא "ספר החשבונות" הציבורי המתעד ומאמת את כלל העסקאות בביטקוין?

הטכנולוגיה הזאת שעליה מתבסס הביטקוין נקראת בלוקצ’יין (שרשרת בלוקים). היא מאפשרת לעקוב ולתקף כל העברה של מטבעות ביטקוין. כל מטבע ביטקוין הוא למעשה רשומה מקוונת ברשת המבוזרת הזאת. 

כיצד אפשר להשיג מטבעות ביטקוין?

  1. ניתן לקנות ביטקוין בכסף פיזי אמיתי. 
  2. תוכלו למכור פריטים ומוצרים לאנשים אחרים שישלמו עליהם בביטקוין. 
  3. תוכלו ליצור מטבעות ביטקוין במחשב שלכם באמצעות תהליך שנקרא "כרייה". 

מה עומד מאוחרי השווי הגבוה של הביטקוין שלא מפסיק לשבור שיאים?

הערך של הביטקוין נקבע אך ורק על ידי קהילת המשתמשים והמשקיעים במטבע. המחיר הבלתי נתפס שלו מייצג את הפוטנציאל המבטיח והערך העצום שלו בעיני האנשים שעומדים מאחוריו ומאמינים בו. 

מה מסביר את השינויים החדים בשווי הביטקוין?

מחירו נקבע על פי היצע וביקוש. כשהדרישה למטבע נוסקת בצורה תלולה, גם השווי שלו עולה. כמובן שזה עובד גם בכיוון ההפוך וכשהביקוש אליו פוחת, גם המחיר שלו צולל בהתאמה. זה כל הסיפור. 

השורה התחתונה

ארבעה אנשים מחייכים ומחזיקים ביטקויינים על העיניים

למרות מבול ההשמצות וההפחדות שהביטקוין הוא כלי מפוקפק לפושעים ונוכלים בגלל האנונימיות הכמעט מוחלטת, הנגישות הגבוהה והיעדר הפיקוח עליו או לא יותר מבועה מנופחת שאוטוטו תתפוצץ, עולם הקריפטו ממשיך לצמוח, להתרחב ולהתפתח בכול הכוח בלי למצמץ ולהביט לאחור.

גם לגופי הרגולציה והמוסדות הפיננסיים המובילים ברחבי העולם מתחיל לרדת האסימון שהביטקוין כאן כדי להישאר והוא הולך לדבר חזק בעתיד הקרוב.

כבר עכשיו יותר ויותר חברות ענק ומותגים פופולריים מאמצים את הביטקוין ומכירים בו רשמית ואין ספק שהמטבע הדיגטילי המקורי והוותיק ביותר הפך לאפיק השקעה ואמצעי תשלום לגיטימי, נגיש ואמין שכדאי לשים אליו לב ולקחת בחשבון.

לוגו ארנק דיגיטלי זנגו לבן
מחפשים ארנק דיגיטלי מושלם?
קבלו (בחינם) את הארנק הדיגיטלי הכי טוב בעולם!

דילים סודיים ועדכונים על ירידות מחיר לזמן מוגבל: השאירו פרטים!

נשלח לכם רק תוכן איכותי!

יאיר ורדי
יאיר ורדי

יאיר הוא מומחה טכנולוגיה, שמתעסק בחומרה ותוכנה של מחשבים וגאדג'טים מכל הסוגים. בעל תואר שני במדעי המחשב מהטכניון (כרגע עובד על הדוקטורט), מתגורר בראשון לציון.

נשמח לשמוע את דעתכם!

השארת תגובה

מייליסט
Logo
דילוג לתוכן