מכירה בחסר: מה זה שורט ואיך זה קשור לשוק ההון?

אם גם אתם מתעניינים במסחר בשוק ההון ובהשקעות, אתם בטח יודעים שכדי להצליח יש צורך בכלים מתאימים ובהיכרות מעמיקה עם עולם המסחר ועם מושגים בסיסיים.

פעולות פשוטות של קנייה ומכירה של ניירות ערך בדרך כלל לא מספיקות כדי לייצר רווחים גדולים ומי שרוצה לייצר הכנסה חייב להכיר כלים ופעולות מתקדמות יותר. אחד מאותם הכלים, או מטכניקות המסחר אם תרצו, הוא טכניקה בשם "מכירה בחסר" או "שורט" באנגלית.

אז בין אם אתם עדיין בשלב ההתעניינות ובין אם כבר התחלתם לסחור, זה הזמן להבין מה זה מכירה בחסר.

אז מהי בעצם מכירה בחסר, מהו שורט סקוויז ומה הקשר שלו למניות? איך מבצעים שורט בצורה חכמה ומהם הסיכונים? הינה כל מה שחשוב לדעת בנושא. 

מכירה בחסר

בחור בסוודר תכלת מחזיק חץ זיגזג אדום של שוק ההון רקע לבן

בעסקת שורט, סוחרים בשווקי ההון השונים בעצם מוכרים מניות או ניירות ערך שלא בבעלותם (ועל כן היא מכונה מכירה בחסר).

איך בדיוק? ובכן, הם בעצם שואלים את אותם המוצרים הפיננסיים מהבעלים המקוריים שלהם תמורת עמלה מסוימת, מוכרים אותם ומתחייבים להחזיר את אותה הכמות בדיוק בתום העסקה, לרוב בזמן קצוב שמסוכם מראש.

אם לאחר מכירה של מניות בחסר המחיר שלהן יורד, אותם הסוחרים פשוט קונים בחזרה את המניות במחיר נמוך יותר, מחזירים את החוב שהיה להם לבעלי המניות המקוריים ובעצם מרוויחים מההפרש.

כמובן שיש כאן סכנה (שעוד נרחיב עליה) שכן אם מחיר המניה עולה יאלצו הסוחרים במניות חסר לרכוש את המניה במחיר גבוה יותר וכך הם למעשה מפסידים.

בדיוק בגלל זה מדובר בטכניקת מסחר שמצריכה לא מעט ידע והבנה בשוק ההון. ברוקרים בכל העולם משקיעים לא מעט זמן ומאמץ כדי ללמוד את התחום וגם בקורסים המובילים בתחום מקדישים לכך לא מעט זמן. 

מה זה שורט ומה הקשר שלו למניות?

מכירה בחסר, או שורט, היא בעצם פעולה שאפשר לבצע בשוק ההון במוצר פיננסי כזה או אחר.

פעמים רבות אלו אכן מניות שבהן נבצע את הפעולה, אבל האמת היא שאפשר לעשות את זה גם במוצרים אחרים. בהקשר הזה חשוב לציין שני מושגים חשובים:

סקוויז

זירת המסחר בשוק ההון היא כזו המתבססת על האיזון העדין בין ביקוש והיצע. סוחרים שמוכרים בחסר עושים זאת מתוך אמונה (כמובן כזו המתבססת על הבנה, חקר, ניתוחים סטטיסטיים ועוד) כי הערך של מוצר פיננסי כזה או אחר עומד לרדת בזמן הקרוב.

המציאות מראה שהשוק לא תמיד מתנהג כפי שהיינו מצפים ולעיתים מחירים של מוצרים שחשבנו שעומדים לרדת דווקא עולים באופן מפתיע, מה שמביא לתופעה המכונה "שורט סקוויז".

במצב הזה נראה בדרך כלל רכישה מאסיבית של בעלי המניות המבצעים מכירה בחסר כדי לסגור עסקה ולצמצם הפסדים.

כשהמצב הזה קורה, הוא יוצר בדרך כלל פניקה כללית בקרב כל מחזיקי הפוזיציה, מה שיוצר לחץ וגורם לעלייה של המחירים עוד יותר – כלומר מגדיל בפועל את ההפסד על הפעולה. 

קאברינג

הפעולה הזאת נועדה כדי לסגור או ליצור תיחום כלשהו של פעולת המכירה בחסר והיא נפוצה מאוד אצל סוחרים מקצועיים המבצעים פעולות בהיקפים גדולים וכן בקרנות גידור.

כאשר סוחר כלשהו מבצע מכירה בחסר ורוצה לייצר רווח, הוא בעצם חייב לקנות מניה במחיר נמוך מהמחיר בתחילת הפעולה. על כן סוחרים רבים מבצעים רכישה של המניה כדי לצמצם את החשיפה במכירה בחסר.

שורט קאברינג היא בעצם סוג של תעודת ביטוח שמגנה על המוכר מפני תנודות חדות או מפתיעות בזירת המסחר.

היא בעצם שמה את המשקיע בעמדה ניטרלית בשוק ומאפשרת למזער הפסדים ואפילו לייצר רווח, אפילו אם קטן יחסית. 

המדריך לביצוע שורט

עד עכשיו דיברנו על ביצוע פעולת שורט ברמה התיאורטית, אבל איך כל הדבר הזה נעשה בפועל? ובכן – מי שמנהל חשבון מסחר בעזרת ברוקרים יוכל להתעניין בביצוע מכירה בחסר ולבקש לעשות זאת.

למי שמנהל חשבון מסחר עצמאי זהו צעד פשוט למדי ואפשר לבצע זאת בכמה קליקים בלבד וזאת בתנאי שיש מספיק קרדיט בחשבון כדי לבצע פעולת מכירה של מוצר שאינו בבעלות הסוחר (כלומר, במקרה הצורך אפשר יהיה לשלם את החוב במקרים של הפסד).

חשוב לשים לב שלא כל גופי המסחר מאפשרים לבצע דרכם מכירה בחסר. אם אתם סוחרים דרך הבנק למשל, סביר להניח שלא תוכלו לעשות זאת ומסחר דרך בתי השקעות שונים יאפשר לבצע עסקאות כאלו בהיקף מוגבל בלבד (בבורסה בתל אביב ובוול סטריט) ובכפוף לחתימה על מסמכים ייעודיים.

האפשרות הטובה ביותר, למי שרוצה לבצע עסקאות מכירה בחסר בהיקף גדול יחסית, היא דרך ברוקרים מחו״ל, כאלו המחזיקים בכמות מניות גדולה מספיק.

חשוב להבין כי אלו הן פעולות מורכבות שלהן אלמנט ברור של סיכון ואם מחליטים לבצע אותן צריך לעשות זאת בחכמה.

לפני שמתחילים מסחר שוטף מומלץ לעבור קורס שוק ההון מעמיק ומקיף שמתחיל ביסודות וממשיך בפעולות מורכבות כמו מכירה בחסר. 

מהם הסיכונים והחסרונות של מכירה בחסר?

יתרונות וחסרונות כתובים על כרטיסים בצהוב ואדום עם רקע מנוגד

אז הסיכון מן הסתם במכירה בחסר היא עלייה של מחיר המנייה, מה שיאלץ את הסוחרים לרכוש אותה במחיר גבוה יותר ובכך בעצם להפסיד את ההפרש.

על פניו נשמע כמו סיכון סטנדרטי כשסוחרים בשוק ההון, אבל הוא גדול יותר – המאפיין הייחודי של מכירה בחסר, הוא גם החיסרון הגדול ביותר של הפוזיציה הזאת.

בעוד בעסקת לונג (קנייה של מוצר במחיר נמוך ומכירה כשהערך עולה) אפשר להפסיד את המחיר ששילמנו על המניה, במכירה בחסר פוטנציאל ההפסד הוא בלתי מוגבל.

כלומר – מחיר של מניה יכול לעלות בעשרים אחוז מהמחיר שבה מכרנו אותה, אבל גם יכול לעלות ב-500 אחוזים לצורך העניין, ואז אנחנו מדברים כבר על הפסד משמעותי ביותר וכזה שגם יכול להיות אין-סופי מבחינה תיאורטית.

חשוב להבין שלא מדובר באיזה תרחיש אימים נדיר. מניות שמזנקות הרבה מעבר לערכן הצפוי הן דבר שקורה לא מעט (תחשבו למשל מה קורה אם חברה כלשהי העוסקת בפיתוח תרופות פתאום מגלה תרופה חדשה ומבטיחה למחלה קשה).

זהו סיכון ממשי מאוד שחשוב מאוד להבין ולהביא בחשבון. 

השורה התחתונה

בחור בחולצה משובצת מחזיק ערמת שטרות ומחייך רקע לבן

מכירה בחסר היא פעולה מורכבת שיש בה לא מעט סיכונים ובסופו של יום פוטנציאל הפסד בלתי מוגבל.

לא מומלץ לבצע אותה בלי ידע וכלים מתאימים וחשוב לזכור באופן כללי שמסחר בשוק ההון הוא משהו שצריך לעשות באופן מחושב ולא כלאחר יד.

על כן, זה לא משנה אם אתם מעוניינים לבצע עסקאות מכירה בחסר, מתעניינים בעולם הקריפטו וחושבים על מסחר בביטקוין או חושבים אולי להשקיע במדדים ובניירות ערך – כדאי מאוד לסחור כמו שצריך ועם הידע המתאים.

קורסי שוק ההון יאפשרו לכם להתחיל לסחור בצורה בטוחה ונכונה ואם התחום הזה מעניין אתכם, כדאי למצוא קורס מתאים. אגב, היום אפשר גם לבחור בקורסים מקוונים, כך שאפילו אין צורך לצאת מהבית.

זכרו כי מסחר בשוק ההון הוא אומנות וכי מסחר לא אחראי ובלי הכלים המתאימים עלול להיות מסוכן ולהסתיים בהפסדים משמעותיים. 

דילים סודיים ועדכונים על ירידות מחיר לזמן מוגבל: השאירו פרטים!

נשלח לכם רק תוכן איכותי!

שלומי מור
שלומי מור

שלומי הוא המומחה הכי גדול בישראל לכל מה שקשור לדירוגים, השוואות וסקירות של מוצרים. הוא אוהב לטייל בים (לא בשעות השיא - ג'ינג'י אחרי הכל), לבדוק גאדג'טים חדשים, ואת הכלב שלו רקסי.

נשמח לשמוע את דעתכם!

השארת תגובה

מייליסט
Logo
דילוג לתוכן