מי שרוצה לבצע מסחר בשוק ההון, חייב להכיר לעומק את כל המושגים הבסיסיים, אלו שיאפשרו לעשות זאת בצורה בטוחה ויעילה באמת, בלי סיכון להפסדים כבדים ועם אפשרות למקסם את ההכנסות עד כמה שרק אפשר.
אחד המושגים הבסיסיים שצריך להכיר בהתחלה הוא מושג שנקרא פקודות מסחר, שהן בעצם הדרך שבה נבצע בפועל את הפעולות.
בואו ננסה להבין מהן בדיוק פקודות המסחר, כמה פקודות מסחר יש, מהן הפקודות הנפוצות ולמה חשוב לשים לב. לקראת סיום גם נחלוק טיפ חשוב לכל מי שרוצה לסחור בשוק ההון, אז בואו נצא לדרך!
מהן פקודות מסחר?
פקודות המסחר הן בעצם האמצעי הפורמלי שדרכו עוברת הוראה לביצוע פעולת מסחר כלשהו בשוק ההון, בין אם הן עוברות דרך ברוקר שייתן את הפקודה עבורנו ובין אם אנו נותנים אותה בעצמנו דרך פלטפורמת המסחר שבה אנו משתמשים.
הפקודות הבסיסיות ביותר הן אלו הקשורות בקנייה ובמכירה של מוצרים פיננסיים שונים, וככל שמעמיקים יותר ולומדים כיצד לסחור, נחשפים בעצם לפקודות מורכבות יותר שיהפכו את כל תהליך המסחר לאוטומטי.
את הפקודות השונות ניתן להעביר כאמור באופן טלפוני למנהלי ההשקעות שלנו, לעשות זאת דרך המייל או דרך הודעות וגם דרך תוכנות המסחר שונות.
לאחר שפקודת מסחר כלשהי מתקיימת, היא בעצם שמה את המשקיע בפוזיציה מסוימת. פוזיציה היא למעשה העמדה שבה המוכרים נמצאים ביחס לעסקה מסוימת, בין אם מדובר במכירה של מניה, בקנייה של אגרת חוב או בכל פעולה אחרת.
כמה פקודות מסחר יש?
לימיט
לימיט היא פקודת מסחר המאפשרת אוטומציה מסוימת, ומונעת מאיתנו את הצורך לשבת מול המחשב ולחכות שמניה כלשהי שאנו רוצים לקנות תגיע לערך הרצוי שלה.
באמצעות פקודת לימיט אנו בעצם אומרים למערכת באיזה מחיר אנו מעוניינים לקנות או למכור מניה כזו או אחרת. על כן הפקודה הזאת מורכבת משני אלמנטים עיקריים – רף המחיר (מינימום או מקסימום) וכמות המניות שנהיה מעוניינים לרכוש או למכור.
אם למשל אנו רוצים לקנות 1000 מניות של חברה כלשהי רק כאשר המחיר מגיע ל-15 שקלים למניה (נניח שכעת המחיר עומד על 20 שקלים), הקנייה תתבצע רק בנקודה הזאת.
חשוב לדעת שלעיתים, כאשר המחיר מגיע לרף שהגדרנו, לא יהיו מספיק מניות זמינות לרכישה ועל כן תתבצע רכישה חלקית בלבד.
מרקט
פקודת לימיט היא כזו הקובעות מגבלה על מחיר הרכישה או הקנייה ובניגוד אליה פקודת מרקט פשוט תבצע את הרכישה במחיר השוק הנוכחי, בלי תלות במחיר שלה.
העיקר כאן הוא בעצם רכישת המניות בכל מחיר, כלומר שאם רצינו למשל 200 יחידות של מניה מסוימת, הפקודה הזאת תבצע את הרכישה עבורנו.
פקודות מרקט מתחלקות לשני חלקים – פקודת LMO שהיא פקודת קנייה של המניה עם פתיחת המסחר היומי בבורסה, ופקודת LMC – פקודת קנייה בעת נעילת המסחר היומי.
כאשר הפקודה ניתנת דרך מערכת אוטומטית היא תבוטל אם לא תצליח להתבצע מכל סיבה שהיא. משום שאין מגבלה למחיר הקנייה, חשוב מאוד להיזהר בהוראת הפקודה הזאת ולהיות ערים למחיר המניה בשלב שבו נרצה לקנות אותה.
לא מותנות
ישנן פקודות מסחר מסוימת שהן סוג של וריאציות שונות של הוראות לימיט ומרקט הבסיסיות. פקודה אחת נקראת פקודת IOC – בצע מיד או בטל.
זוהי בעצם פקודת לימיט שצריכה להתבצע באופן מידי. אם זה לא מצליח אזי שהפקודה מבוטלת, ואם זה מצליח באופן חלקי, אזי שהחלק שלא צלח מבוטל.
פקודה נוספת היא פקודת FOK – ביצוע מלא מידי. הקנייה תתבצע רק במלואה ותבוטל אם לא תצליח לעבור באופן הזה. עוד פקודה בלתי מותנית שחשוב להכיר נקראת פקודת ICE.
אלו הן בעצם פקודות לימיט בכמות גדולה יותר, כאשר בשלב הראשון הביצוע ההוא על חלק מהכמות בלבד, ורק לאחר מכן מתבצעת הפעולה על שאר הכמות (אם מדובר באלף מניות למשל, 200 בשלב הראשון ו-800 בשלב השני). הפקודה הזאת בעצם דורשת מאיתנו להגדיר במדויק את השלבים השונים לביצוע.
מותנות
פקודות מותנות הן פקודות המתבצעות אך ורק כאשר מתקיימים תנאים מסוימים מוגדרים מראש. אלו הן כמה מהפקודות המותנות הנפוצות:
- סטופ לימיט: פקודה שתתבצע רק כאשר שער המניה גדול, קטן או שווה לסכום מסוים שהגדרנו. למשל כאשר מניה יורדת מתחת לרף מסוים ואנו מחליטים למכור אותה כדי למזער הפסדים. אם יש לנו לצורך העניין מניה ששווה מאה שקל ואנו מעוניינים להימנע מירידה של מעבר ל-25 אחוזים, נגדיר מכירה אוטומטית שלה ברגע שהיא מגיע למחיר של 75 שקלים.
- טייק פרופיט: באופן דומה לסטופ לימיט, הפקודה הזאת תאפשר לנו למכור מניה כלשהי באופן אוטומטי כאשר היא מגיעה לרווחה כלשהו שהגדרנו. אם נרצה למשל למכור מניה שעלתה לנו 100 שקלים ב-20 אחוזים מעל הערך המקורי שלה, הפקודה הזאת תבצע את המהלך כשהיא תגיע לשווי של 120 שקלים.
- טריילינג סטופ: הוראת סטופ היא הוראה עם טריגר משתנה. אפשר להגדיר במקביל למשל שמניה תימכר אם היא יורדת בעשרה אחוזים מהערך הראשוני שלה או ב-15 דולר.
- ביי אבוב: קנייה של מניה מסוימת רק לאחר שהיא חוצה רף מחיר מסוים. נוסף לכך, אפשר להגדיר גם את המחיר המרבי שנהיה מוכנים לשלם עבור מניה וככה הפקודה תתבצע רק בתנאים אלו.
עצירת הפסד
עצירת הפסד היא הפקודה המותנית האוטומטית והבסיסית ביותר. אנו בעצם מגדירים רף תחתון כלשהו ואם המניה מגיעה אליו אז מתבצעת מכירה וזאת במטרה לעצור את ההפסדים לפני שהם מעמיקים.
למה כדאי לשים לב בפקודות?
פקודות המסחר הן בעצם הביצוע בפועל של פעולות בשוק ההון. על כן, כאשר רוצים לתת פקודה כזו או אחרת, חשוב מאוד לשים לב לכמה נקודות בסיסיות כמו:
- מהם תנאי השוק ואילו אירועים גדולים שעשויים להשפיע על התנודות בבורסה.
- שביצענו מחקר מקדים ומעמיק לגבי מניות ומוצרים פיננסיים אחרים שאנו שוקלים לרכוש.
- שביצענו ניהול סיכונים מסודר לפני שנתנו פקודה כזו או אחרת.
- שאנחנו מבינים לעומק את המשמעות של הפקודות השונות ויודעים מה קורה כאשר אנו נותנים אותן.
- שאנחנו נותנים את הפקודה הנכונה בזמן הנכון. צריך לזכור שאחרי הכול, הצלחה במסחר בשוק ההון היא עניין של תזמון.
נוסף לכל הדברים האלה חשוב לשים לב גם לטכניקת המסחר שלנו. כאשר מדובר בטכניקות מורכבות ומתקדמות יותר כמו מכירה בחסר, הפקודות הן קצת שונות ומורכבות יותר בעצמן ולכן חייבים להכיר אותן ולהיות תמיד עם היד על הדופק.
השורה התחתונה
פקודות המסחר השונות הן אולי הדבר הבסיסי והחשוב ביותר שמשקיעים חייבים להכיר וזהו אחד הדברים הראשונים שצריכים ללמוד כשמתחילים לסחור בשוק ההון לראשונה.
קורס שוק ההון למתחילים הוא הדרך הנכונה והחכמה ביותר לקפוץ למים העמוקים ורק בדרך הזאת תוכלו להיכנס אל העולם הזה בלא סיכונים מיותרים ועם הסיכוי הטוב ביותר לעשות רווח.
שווה בהחלט להכיר את הקורסים המובילים בישראל היום ולבחור את הקורס שהכי מתאים לכם וייתן את המענה הטוב ביותר לצרכים ולאופי שלכם. בהצלחה!