יין לבן מתאים בצורה מושלמת לאקלים החם בישראל. כוס יין לבן צוננת מספקת את המפלט האידיאלי מהחום הבלתי נסבל והלחות המעיקה של הקיץ הישראלי.
אין דרך טובה יותר להירגע לאחר יום עבודה מתיש או לשדרג ארוחה טובה מללגום יין לבן מרענן וקליל שמשאיר טעם של עוד בלי להכביד על החיך שלכם.
ממהרים? הנה 3 היינות המובילים בדירוג שלנו:
בואו להנות מערב זוגי חוויתי מקורי- סדנת קוקטיילים זוגית במחיר מתנה לקוראי מייליסט!
יין לבן פותח בפניכם עולם שלם של זנים ייחודיים, טעמים מורכבים ועמוקים וניחוחות משכרים. היקבים בישראל מציעים מגוון יינות שלא נופלים מיינות אחרים בעולם.
רוצים ליהנות מיין לבן משובח שיספק את הסחורה וישאיר אתכם מרוצים, אבל אין לכם מושג איך לבחור את היין המתאים שיקלע למצב הרוח ולטעם האישי שלכם? הגעתם למקום הנכון.
כדי שלא תלכו לאיבוד במבחר העצום והמבלבל, אנחנו הולכים לעשות סדר בבלאגן ולעזור לכם להבין מי נגד מי.
עשינו את כל העבודה הקשה במקומכם ובחרנו את עשרת היינות הלבנים המשובחים והמובחרים ביותר שיקפיצו את מצב הרוח שלכם ויעשו לכם את היום.
על הדרך תלמדו כיצד לאחסן ולהגיש נכון יין לבן כדי לשמור עליו במיטבו וליהנות ממנו בצורה מקסימלית, עם אילו מאכלים הוא משתדך, איך לשלב אותו בתבשילים ובמנות שלכם ואיך לבחור את סוג היין הלבן הנכון והמתאים ביותר עבורכם.
אז תתרווחו בנוחות ,תפתחו בקבוק יין טוב ותהנו מהטעם הייחודי והניחוח הבלתי נשכח של…
10 היינות הלבנים הכי טובים לשנת 2024
Château d'Yquem Sauternes 2001
יין הוינטג’ השמור היטב הזה מבציר 2001 מורכב מתערובת מיוחדת של ענבי סוביניון בלאן וסמיון המתאפיינים בארומות משגעות של אפרסק, אננס, קוקוס ואגוז מוסקט.
היין הלבן הנדיר הזה מתאים ליישון של עד 70 שנים והוא הפך לפריט אספנות מבוקש בקרב חובבי יין מושבעים שלא מוכנים להסתפק בפחות מהטוב ביותר.
סובינין בלאן Screaming Eagle 2016
הטעם המורכב והמתוחכם שלו מכיל מגוון רחב של רבדים שונים שתוכלו לפענח ולחקור בכל לגימה. הוא מתאים בצורה מושלמת לסלט ירוק קליל או שניתן להגיש אותו בתור אפריטיף מרענן שפותח את התיאבון.
M. Chapoutier Condrieu Coteau de Chery, 2012
היין הלבן המובחר הזה מגיע עם חותמת האיכות של יקב העל מ. שפוטייה מעמק הרון.
הוא מאפשר להתענג על האיכויות המהוללות של זן הויונייה שבולט בנוף בזכות הטעם המינרלי, המליחות העדינה והסיומת הארומטית שיוצרים חגיגה בלתי נשכחת בפה.
2009 Domaine de la Romanee-Conti Montrachet Grand Cru
שמו של יקב DRC יצא למרחוק בזכות כמה מיינות הקינוחים המשובחים והיוקרתיים ביותר בעולם המדגימים את אמנות ייצור היין במיטבה.
השרדונה בציר 2009 הזה בעל מרקם קטיפתי עם טעמי פירות הדר מודגשים ונגיעות פרחוניות שיתפוצצו לכם בפה.
דומיין ג׳ורג׳ ורניי קונדרי קוט דה טרנון 2016
בזכות הקפדה על הסטנדרטים הגבוהים ביותר ותשומת לב לכל פרט, היקב המשפחתי המוערך מצליח להפיק יינות ויונייה עטורי פרסים ושבחים שנה לאחר שנה.
בציר 2016 היה מוצלח ביותר עם יין יוצא מהכלל שמגלם בצורה מושלמת את מיטב טעמי היין העמוקים של חבל קונדרי.
בכל לגימה של היין תרגישו שילוב ייחודי ויוצא דופן של בריזת ים מרעננת וארומת הדרים עוקצנית שיקפיצו את מצב הרוח שלכם לשמיים ויעשו לכם טוב על הלב.
יין שאבלי Vaugiraut 1er Cru 2017
היין הנהדר הזה מורכב מ-100% ענבים לבנים קטיפתיים מזן שרדונה הגדל באזור Vaugiraut בחבל בורגונדי בצרפת.
תוכלו ליהנות מטעמים של פירות בשלים, תפוח ירוק, פירות הדר וטוויסט מליחות מעניין היוצרים יין מעודן שהטעם שלו רק ישתבח במשך יישון של למעלה מעשור.
2010 Coche-Dury Corton-Charlemagne Grand Cru
היקב הקסום הזה הממוקם בעיירה Meursault בחבל בורגונדי ידוע בזכות יינות האספנות המשובחים שלו שיהפכו לגולת הכותרת של כל קולקציית יין איכותית.
היין הפירותי, התוסס והעשיר המצטיין במינרליות עדינה וגוף מלא ירשים את חובבי היין הבררנים ביותר.
דומיין שלומברגר פינו גרי גראנד קרו שפיגל 2011
היין העמוק ומלא הטעם הזה מגיע מחלקות גראנד קרו מובחרות בחבל אלזס- אחד מאזורי גידול היין החשובים והפוריים ביותר בצרפת בפרט ובעולם כולו בכלל.
הטעם ההדרי המתקתק והרענן שלו משתלב בצורה מושלמת עם עוף ודגים. מעבר לליווי הארוחה שלכם, כמובן שתוכלו פשוט לשתות אותו לבדו ולהתענג על המתיקות הנהדרת שלו.
מרטיני ורוסי אסטי DOCG
יין הנתזים העליז ומלא שמחת החיים הזה מצדיק את המוניטין נטול הרבב של היקב המשובח הזה ויהפוך למסמר הערב של כל אירוע חגיגי.
הטעמים הרעננים של ענבי מוסקטו ואחוז האלכוהול הנמוך שלו הופכים את היין המבעבע הזה לבחירה מושלמת עבור מתחילים וטירונים שעושים את הצעדים הראשונים שלהם בעולם היין.
יין ריזלינג Egon Muller Scharzhofberger בציר 2017
יקב אגון מולר השוכן בחבל המוזל בגרמניה מנוהל על ידי משפחת מולר המייצרת יינות ריזלינג מתוקים ויבשים עוד מתחילת המאה ה-19.
יין הבוטריטיס המשובח הזה העשוי בשיטת ה"ריקבון האציל" הייחודית מציעה רקיחה מרגשת של טעמי וניחוחות משמש, דבש, מרציפן ותבלינים ארומטיים המשתלבים בהרמוניה מופלאה.
כל מה שרציתם לדעת על יין לבן ולא חשבתם לשאול
הגיע הזמן לצאת למסע קסום אחורה בזמן ולהתרשם מההיסטוריה העשירה והמפוארת של היין הלבן.
אחד מהאזכורים הראשונים ליין לבן נמצא בכתבים הקדומים של הממלכה החיתית המתוארכים לשנת 2500 לפני הספירה בקירוב.
העדויות האלה מצביעות על כך שמשקה הנקרא בשפה המקומית "וייאנה" הופק באזור מסופוטמיה. כמה אלפי שנה לאחר מכן ביוון העתיקה, עלו עדויות שאבי הרפואה המודרנית היפוקרטס נהג לרשום "יין לבן מר" בתור תרופה למטופלים שלו .
תושבי רומא העתיקה השאילו כמה טכניקות ייצור יין משכניהם היוונים ויין לבן מתוק הפך לחביב הקהל בקרב הרומאים.
ככל שהאימפריה הרומית האדירה התפשטה והתרחבה ברחבי אירופה,התגלו זנים חדשים של ענבים ותעשיית הפקת היין הפכה לרבגונית ומתקדמת יותר.
בראשית העת החדשה, יצרני יינות החלו לחקור ולהתנסות בשיטות ייצור חדשניות ופורצות דרך כמו תסיסה משנית ו"ריקבון אציל", מה שהוביל לפריחה ועדנה מחודשת של היינות הלבנים שהפופולריות שלהם הלכה וצברה תאוצה.
בתקופה הזאת נולדו כמה מהיינות הנדירים,המשובחים והיוקרתיים ביותר בעולם שזוכים לפופולריות עצומה גם היום, כמו השמפניה בצרפת, יין השרי הספרדי והטוקאי ההונגרי.
כיום ניתן למצוא מגוון מסחרר חושים של יינות לבנים מסוגים שונים המיוצרים באזורי גידול היין הידועים והנחשבים ביותר בעולם, החל מצרפת ועד לארגנטינה. הקלילות והרעננות הנעימה של היין הלבן הפכו אותו לבחירה מושלמת למזג האוויר השמשי והקיצי בישראל.
בישול עם יין לבן
יין לבן איכותי הוא הכוכב הבלתי מעורער של שולחן הקינוחים, אבל הוא מעולה גם לבישול ויכול לשדרג את התבשילים שלכם ולהעניק להם טעם וניחוח בלתי נשכח. לפניכם כמה עצות זהב וטיפים שימושיים לבישול עם יינות לבנים.
בחרו ביין לבן בעל רמת חמיצות גבוהה וטעם פירותי מעודן
יין לבן בעל גוף קליל עד בינוני מתאים בצורה מושלמת לבישול ויעשה שמח בסיר שלכם. אלא אם אינכם מכינים קינוח מתוק, עדיף ללכת על יין לבן עם ריכוז אלכוהול נמוך וניחוח פירותי נעים שיכה באפכם בעדינות.
פינו גריג’יו מאיטליה או סוביניון בלאן מכל מקום בעולם (למעט יינות מאוסטרליה וניו זילנד המתאפיינים בטעם פירותי חזק ובולט בעל נגיעות וארומות טרופיות) יספקו את הסחורה.
כל יין לבן עם נגיעות ארומטיות של פירות הדר וחמיצות טובה ומרעננת ירימו את התבשיל שלכם למעלה ויוסיפו המון רעננות ושמחת חיים לכל מנה.
אם על פי המתכון שלכם אתם צריכים להוסיף לתבשיל יין לבן "יבש", תחפשו יינות בעלי חמיצות פריכה ורמת אלכוהול מתונה (זה נכון גם ליינות אדומים).
מומלץ להימנע מיינות עשירים וסמיכים בעלי טעם עז ודומיננטי המיושנים בחביות עץ אלון (לדוגמה שרדונה) בגלל שהם יגנבו את הצגה ויאפילו על טעם המנה שאתם אוכלים במקום להחמיא לה ולשדרג אותה.
אם אתם רוצים לשלב יין במנה מתוקה, ריזלינג יכול להיות הימור בטוח. אם אתם רוצים לאזן את המתיקות של המנה, שרדונה יבש יכול לעבוד בצורה נהדרת, כל עוד תימנעו מיין המיושן בחביות מעץ אלון ומתאפיין בטעם דומיננטי ושתלטני מדי.
תבחרו יין בעל ריכוז אלכוהול נמוך עד בינוני
ברוב המתכונים, היין תופס את מקומו של החומץ ומוסיף למנה טעם מעודן ועמוק שקשה לעמוד בפניו. אבל הדבר האחרון שאתם רוצים זה לשפוך טונות של יין לתוך המנה שלכם וליצור טעם לוואי חריף ולא נעים של אלכוהול שיהרוס אותה לגמרי.
ברוב המקרים, כשאתם מוסיפים יין לבן למנה, כל המטרה היא לאדות ממנו את כל האלכוהול כדי לפנות את הבמה לטעם העמוק והמורכב שלו שיעיף את התבשיל למעלה.
רוב היינות הלבנים גם ככה מגיעים עם רמת אלכוהול נמוכה יחסית, חפשו בקבוקי יין עם ריכוז אלכוהול של 10 עד 12 אחוזים כמו פינו גריג’יו ואתם מסודרים.
תוסיפו יינות שפרופיל הטעם ואזור הגידול שלהם תואמים למרכיבי המנה
כלל הזהב בהתאמת היין המושלם שאתם מוסיפים למנה שלכם או מלווים אותה הוא ללכת על יין בעל סגנון, מוצא ופרופיל טעם התואם למרכיבי המנה שלכם.
אם הענבים שמהם מופק היין גדלו על אותה האדמה ובאותו האזור עם מרכיבי המנה שלכם, הם ישלימו היטב אחד את השני ויעזרו ליצור הרמוניה נפלאה של טעמים.
לדוגמה, אם אתם מבשלים מנה קלאסית מהמטבח האיטלקי, זה תמיד רעיון טוב לשלב בתוכה יין איטלקי משובח .
הימנעו מיינות בישול נחותים או בקבוקי יין יוקרתיים שעולים הון תועפות
כשזה נוגע לבישול עם יין, חשוב להיצמד לכלל הבא: אל תוסיפו לתבשיל שלכם יין שאף פעם לא הייתם מוכנים לשתות אותו, נקודה. יין מעופש ומגעיל שאינו ראוי לשתייה לא יעשה טוב לתבשיל שלכם.
לכן, יין בישול הוא לא יותר מגימיק שיווקי ועדיף להתרחק ממנו כמו מאש. האיכות הירודה של יין בישול תואמת לתג המחיר המצחיק שלו ובדרך כלל מדובר ביין נחות המפוצץ בטונות של תוספים תעשייתיים.
כמובן שזה ממש לא אומר שאתם חייבים לבזבז יין מובחר ויוקרתי בשווי של כמה מאות שקלים על תבשיל הקדרה שלכם.
אם תחפשו היטב, זה ממש לא בשמיים למצוא יין לבן באיכות סבירה ובמחיר שפוי ושווה לכל כיס שתוכלו להשתמש בו לבישולים שלכם.
זה לא צריך להיות יין זול ומקולקל שאינכם סובלים, אבל מהצד השני אין שום טעם ללכת על היין המשובח והיקר ביותר שילך לאיבוד בתבשיל שלכם.
איך להגיש יין לבן
כדי ליהנות בצורה מלאה מבקבוק היין הלבן שלכם, חשוב להקפיד להגיש אותו בטמפרטורה הנכונה כדי לוודא שמלוא הטעם והארומה הייחודיים שלו יפתחו ויבואו לביטוי.
אם כבר השקעתם לא מעט זמן וכסף בבחירת בקבוק יין משובח שאתם סקרנים לטעום, חבל שתהרסו את כל החגיגה אם לא תטרחו להגיש אותו בטמפרטורה נכונה ולאחסן אותו כראוי.
זה יכול לעשות את כל ההבדל בין חווית שתייה נעימה ומשכרת חושים שתעשה לכם טעם של עוד להתנסות שלילית ומאכזבת שתוציא לכם את כל הרוח מהמפרשים.
אז הגיע הזמן ללמוד פעם אחת ולתמיד איך מאחסנים, מגישים ומוזגים יינות לבנים על פי כל כללי הטקס ו"כמו שכתוב בספר".
טמפרטורת האחסון וההגשה האופטימלית ליין לבן
יש להגיש את היין צונן בטמפרטורה הנעה בין 7 ל-12 מעלות צלסיוס. גם אם אין לכם מקרר יין מיוחד, תוכלו לקרר ולהגיש כראוי את בקבוק היין שלכם.
כל מה שצריך לעשות זה להכניס אותו למקרר למשך 3 שעות או להניח אותו בדלי עם קרח לחצי שעה ותוכלו ליהנות מהיין כשהוא במיטבו.
כמה זמן מחזיק יין לבן לאחר הפתיחה?
ברגע שחלצתם את הפקק ופתחתם את בקבוק היין, חשוב לשמור עליו בתוך דלי עם קרח או לעטוף במגבת מטבח שתאטום אותו היטב ולהכניס למקרר. תוכלו ליהנות ממנו במשך כמה ימים בלי לחשוש שהטעם המקורי והטבעי שלו מתפוגג ומשתנה.
ועוד טיפ חשוב לדרך: מומלץ לא לשתות יין לבן כשהוא קפוא וצונן מאוד. אין לשמור עליו בקירור של פחות מ-7 מעלות, שכן זה עלול לפגוע ביכולת שלכם לחוות בצורה מלאה את הטעם והארומה העמוקים והייחודיים של היין שבחרתם לעצמכם.
כוסות היין הטובות ביותר ליין לבן
לאיזה כוס עדיף למזוג את היין הלבן שלכם כדי להתענג עליו בצורה מירבית? כל כוס יין קלאסית אמורה לעשות את העבודה.
די לשמור לאורך זמן על טמפרטורה אופטימלית של היין, מומלץ ללכת על כוס יין עם רגלית ארוכה ונפח כוס קטן יחסית. צריך להחזיק את רגל הכוס בזמן שאתם לוגמים להנאתכם את היין.
כוסות יין ללא רגל הפכו ללהיט בזכות העמידות ונוחות השימוש שלהן. אבל הבעיה היא שבגלל שתיאלצו להחזיק את הכוס ביד, היין בתוכו יתחמם בצורה הדרגתית מחום הגוף שלכם, מה שיהפוך אותו לפחות צונן ונעים לשתייה עם הזמן.
זני ענבי יין לבן פופולריים
למרות שעומד לרשותכם מגוון עצום של זני וסוגי יין לבן שונים שיתאימו לכל טעם וכיס, קיימים כמה סוגי יין לבן מפורסמים הבולטים על פני השאר.
לפניכם פירוט תמציתי של המאפיינים העיקריים של זני הענבים הלבנים הידועים והנחשבים ביותר שכבשו את הלבבות והחיך של חובבי יין בכל רחבי העולם.
שרדונה
שרדונה נחשב למניה בטוחה בעולם היין שאף פעם אי אפשר לטעות ולפספס איתה בזכות הקלילות והסיומת הנעימה והמרעננת שלו.
אבל האמת היא שהוא עשוי להיות הרבה יותר כבד, עשיר ודומיננטי ממה שנהוג לחשוב. קיים הבדל משמעותי ומורגש היטב בפרופיל הטעם של יינות שרדונה שונים בהתאם לאזור ייצור היין.
שרדונה נחשב ליין לבן קלאסי הטומן בחובו את מלוא האיכויות ונקודות החוזק שלו- טעם פירותי מתקתק ומרקם עשיר וקטיפתי שאינו מכביד על החיך יותר מדי.
עם זאת, חשוב להבין שלא כל יינות השרדונה נוצרו שווים ומגיעים עם טעם ומרקם אחיד וזהה. לדוגמה, יינות שרדונה מארצות הברית נוטים להיות בעלי טעם קרמי-חמאתי יותר לעומת זני שרדונה מחבל בורגונדי בצרפת.
בנוסף, חשוב להבדיל בין שני סוגים עיקריים של יינות שרדונה: כאלה שעברו יישון מסורתי בחביות עץ אלון, שבדרך כלל מתאפיינים בטעמים פירותיים בולטים ומודגשים יותר לעומת שרדונה ללא מגע עץ שנוטה להיות בעל גוף הרבה יותר קליל.
למרות ששרדונה בדרך כלל קולע לטעם של הקהל הרחב ונחשב בעיני רבים להימור בטוח, זה לא אומר שאתם תתאהבו בו ממבט ראשון וחשוב לטעום אותו ולוודא שאתם באמת מתחברים אליו.
סוביניון בלאן
מקורו של זן הענבים הלבנים המובחר הזה הוא באזור בורדו שבצרפת. מדובר באחד מהיינות המובחרים והארומטיים ביותר שניתן ליהנות מהם באופן מלא גם כשהוא צעיר.
הטעם הטרופי המתקתק והרענן הוא סימן ההיכר של הסוביניון בלאן והיין הקל והנעים לשתייה הזה מיוצר גם מחוץ לגבולות צרפת במדינות כמו בולגריה, צ’ילה, רומניה וניו זילנד.
יינות הסוביניון בלאן הטובים ביותר בתחומי ה"עולם הישן" (אירופה ואגן הים התיכון) מגיעים מאזור סנסר בעמק הלואר וחבל אלטה אדיג’ה השוכן בגבול בין איטליה לאוסטריה.
אם אתם מחפשים יין איכותי המיוצר מחוץ לאירופה, כדאי שתשימו לב ליין הסוביניון בלאן המשובח מיקב מרלבורו בניו-זילנד שקנה לעצמו שם עולמי ומוניטין ללא רבב.
מוסקט
מוסקט היא משפחת ענבים ענפה הכוללת למעלה מ-200 זנים שונים.
אחד מהבולטים שבהם הוא זן המוסקטו ביאנקו (Moscato Bianco) הידוע בטעם המתקתק ובארומה האופיינית שלו והמשמש ליצירת היינות המבעבעים האיטלקיים Moscato d’Asti ו- Asti Spumante.
פינו גריג’יו
עם כל הכבוד לשרדונה המוערך, הכוכב האמיתי של עולם היין הלבן הוא הפינו גריג’יו. הוא בעל גוף קל עד בינוני, ידוע בפריכות הנעימה שלו ונוטה להיות יבש.
הוא בולט בנוף בזכות הצבע הזהוב והצלול שלו המזכיר קש. ברוב המקרים, תרגישו בטעם הדרים רענן עם נגיעות של תפוח ירוק.
תמיד תוכלו לבנות על הטעם והניחוח האופייני לפינו גריג’יו, ללא כל קשר לארץ המוצא ואזור הייצור שלו. הקלף המנצח שלו זה פרופיל הטעם האחיד והעקבי שתמיד יספק את הסחורה ללא הפתעות לא נעימות.
לא משנה היכן תלגמו את היין הלבן המובחר הזה, תמיד תוכלו לבנות על חוויה מסחררת חושים שלא תאכזב אתכם. באזורים אחרים בעולם זן הענבים הזה ידוע בתור "פינו גרי" (Pinot Gris), אבל מדובר ביין זהה לגמרי.
שנין בלאן
מדובר באחד מזני היין הלבן הרבגוניים ביותר בעולם המתאפיין בניחוח עדין של פסיפלורה וגדל בעיקר בעמק הלואר, ווברה ואנז’ו בצרפת ובאזורי גידול יין אחרים ברחבי העולם כמו ארצות הברית ודרום אפריקה.
גוורצטרמינר
מדובר ביין מתוק רך ונעים בעל נגיעות פרחוניות העוטף את הלשון בעפיצות נעימה ועושה חגיגה אמיתית בפה. ממש לא צריך להיבהל מהשם שובר השיניים של היין הלבן המעולה והארומטי הזה שלא זוכה למלוא הכבוד והערכה שהוא ראוי להם.
היין הזה מיוצר בעיקר בצפון צרפת. בגלל האקלים הקר יחסית, הענבים מבשילים לאט יותר והם מבלים יותר זמן על זמורות הגפן לפני שהם נבצרים.
התוצאה היא יין מתקתק יותר. בדרך כלל, גוורצטרמינר מכיל יותר סוכר ממוסקטו, אבל פחות מתוק מריזלינג. הוא מתאים בצורה מושלמת לאנשים המחפשים את האיזון האופטימלי בין יין יבש למתוק ורוצים ליהנות מהטוב שבשני העולמות.
ריזלינג
כנראה שמדובר ביין הקינוחים הפופולרי והנפוץ ביותר בעולם, אבל חשוב להפנים שהוא הרבה יותר מכך. הדבר הראשון שעולה לראש כשחושבים על ריזלינג היא מתיקות עזה הממלאת את החיך ואין ספק שריזלינג הוא יין מאוד מתוק.
אבל מעבר למתיקות הנעימה שהפכה לסימן ההיכר של היין הלבן האציל הזה, קיימים יינות ריזלינג עם מנעד טעמים רחב ומורכב יותר.
אפשר למצוא יינות ריזלינג ייחודיים עם מרקם כבד, סמיך וכמעט שמנוני המוסיפים להם מימד ועומק נוסף מעבר למתיקות האופיינית שלהם.
הריזלינג עמד במבחן הזמן והוכיח שטעם מנצח לא מחליפים. אז אם אתם מחפשים יין לבן מתוק במיוחד וערב לחיך, ריזלינג תמיד יעשה את העבודה.
ויונייה (Viognier)
זן הענבים הלבן הזה שמקורו באוסטרליה מספק יינות בעל פירותיות נעימה ולא שתלטנית, מרקם עשיר וגוף בינוני עד מלא עם המון נוכחות.
היין המתובל והמבושם הזה בעל ארומה וטעמים עזים של משמש ואפרסק בשל.
כיצד מייצרים יין לבן?
הגיע הזמן להכיר את השלבים העיקריים בתהליך ייצור היין הלבן:
1. גידול ובציר ענבי היין
לענבים הלבנים שמהם מופק יין לבן מאפשרים להישאר על הגפנים עד להבשלה מלאה כדי להבטיח מתיקות מירבית. עם זאת, כאשר מפיקים יין לבן יבש, הענבים נקטפים 8 ימים לפני הבשלה מלאה. זה מפחית את ריכוז הסוכר הטבעי הנוצר בתוכם.
2. הפרדת מוצקים וכבישה להכנת תירוש צלול
לאחר הגעת הענבים ליקב מהכרם, הם עוברים הליך מיון, הפרדה ומעיכה של הגרגרים כדי להפריד את הזגים והקליפות מהתירוש.
הפרדת המוצקים מתבצעת בשיטה המכונה שפיה שבה מעבירים את התירוש למיכל וממתינים בסבלנות עד שכל המשקעים מהבציר (שזרות וענפים, שאריות עפר ואדמה,עובש) עולים על פני השטח ונשאר תירוש צלול ונקי.
ניתן לטהר את התירוש באופן ידני או באמצעות כימיקלים.
3. תסיסה
התירוש מועבר למיכלי התסיסה העשויים מעץ אלון,בטון או נירוסטה. יצרן היין מוסיף לתירוש כמות מסוימת של שמרים כדי לייצר את תהליך התסיסה ולהפוך את הסוכרים שמכיל התירוש לאלכוהול.
ברגע שנוצר היחס הנכון בין כמויות הסוכר והכוהל ביין המותסס, צריך לעצור את תהליך התסיסה באמצעות קירור מבוקר, הוספת גופרית דו חמצנית או איסוף השמרים מהמיכל. בהכנת יין לבן יבש, תהליך התסיסה נמשך עד שכמעט כל הסוכר בתירוש הופך לאלכוהול.
בשלב זה, היין מחוזק באמצעות תוספת אלכוהול.
4 .יישון והבשלה
הצעד הבא הוא להעביר את היין המותסס למיכל בטון או נירוסטה גדול או ליישון מסורתי בחביות עץ אלון. במקרים מסוימים, מאפשרים לתהליך התסיסה להימשך גם בשלב זה באמצעות ערבול מתמשך של תערובת השמרים לייצוב היין. אבל ברוב המקרים בשלב היישון היין מבשיל בצורה מלאה, סופג ארומות מהחבית ומפתח את הטעם העמוק והמורכב שאנחנו כל כך אוהבים.
5. אריזה ומזיגה לבקבוקים
כשמגיע הזמן לארוז את היין ולשלוח אותו לחנויות, הוא מועבר למיכלים הרמטיים (העשויים מפלסטיק, אלומיניום וכו’) המונעים כל חשיפה לחמצן בחוץ. לאחר מכן, היין נמזג לבקבוקי זכוכית ונסגר באמצעות פקקי שעם ייחודיים שנועדו להגן על הטעם והארומה המקוריים שלו עד לרגע שבו תחליטו לפתוח את הבקבוק.
סוגים שונים של יין לבן
יינות לבנים נחלקים לכמה סוגים עיקריים שחשוב להכיר:
יין לבן יבש
יין לבן יבש הוא בעצם נטול סוכר ענבים לגמרי או בעל ריכוז נמוך מאוד שלו.
ללא מתיקות שתאזן את הטעם שלו, על היצרן לווסת את רמות האלכוהול והחומציות של היין היבש כדי ליצור טעם וניחוח הרמוני ונעים. וזאת משימה די עדינה ומורכבת הדורשת לא מעט מיומנות ומומחיות.
יין לבן מתוק
יין לבן מתוק נוטה להיות בעל גוון הרבה יותר כהה ומרקם סמיך ועשיר יותר בגלל תכולת הסוכר הגבוהה שלו.
במהלך תהליך הייצור של יין לבן מתוק, תהליך תסיסת היין נעצר בשלב מוקדם יחסית לפני שהשמרים הספיקו "לאכול" את הסוכר הטבעי שמכיל התירוש ולנטרל את המתיקות של היין המותסס.
יין לבן מבעבע
יין נתזים או יין מבעבע מכיל כמויות גדולות של פחמן דו-חמצני שנוצר כתוצאה מהתסיסה הטבעית של היין והתסיסה המשנית שלו בבקבוק עצמו. הבועות הקטנות שיעשו לכם נעים בפה והטעם הקליל והמעודן יקפיצו כל אירוע חגיגי ומיוחד.
יין לבן מחוזק
יין לבן מחוזק מכיל תוספת של אלכוהול (בניגוד לכוהל טבעי שנוצר בעת תסיסת היין). במקור מדובר בפתרון מאולתר להארכת תוחלת החיים של היין בעת מסעות ארוכים בלב ים.
אבל גם לאחר שיצרני היין גילו טכניקות חדשניות ויעילות יותר לשימור ואחסון אופטימלי של היין לאורך זמן, יינות מחוזקים זוכים לפופולריות רבה וממשיכים למלא את מדפי החנויות.
מה זה יין לבן יבש?
יין לבן מסווג בתור "יבש" אם הוא מכיל פחות מאחוז אחד של סוכר, כלומר פחות מארבעה גרם סוכר לכל ליטר. דרגת היובש של היין נקבעת בעת תהליך התסיסה ומתייחסת לכמות הסוכר שנשארת בסיומו.
לזני ענבים שונים יש רמות מתיקות טבעית שונות. לכן, זנים מסוימים של יינות לבנים מגיעים יבשים בלבד בגלל שזה פשוט בלתי אפשרי לווסת את כמות הסוכר במוצר הסופי כדי ליצור יינות מתוקים או חצי יבשים.
האם שרדונה הוא יין לבן יבש?
ועוד איך, הוא מיוצר עם או ללא יישון בחביות עץ אלון. החשיפה הממושכת לעץ הטבעי מעניקה ליין נגיעות וניל עם מאפיינים ארציים-אדמתיים היוצרים פרופיל טעם עז ובועט יותר מארומות פירות ההדר והפירות הטרופיים האופייניות לשרדונה קלאסי.
משך היישון בחביות העץ משפיע על הארומה והמרקם של היין. אם היין שוכב בחבית זמן קצר, הוא שומר על הטעם הפירותי המובהק והדומיננטי שלו.
לעומת זאת, אם הוא עובר תהליך יישון ארוך בחביות מעץ אלון, הוא מקבל ניחוחות וניל מודגשים שאי אפשר לפספס.
האם סוביניון בלאן הוא יין לבן יבש?
כשמדובר ביינות לבנים יבשים, סוביניון בלאן הוא המועמד הראשון שעולה לראש.
קשה להתחרות בפופולריות חובקת העולם שלו והוא הפך לבחירה מועדפת על חובבי יין בזכות פרופיל הטעם הרך, הנעים והקיצי שלו שהופך אותו לבן לוויה מושלם למתאבנים, מנות ראשונות וארוחות קלות.
סגנונות ופרופילי טעם שונים של יין לבן
הטעם והניחוח של היין מושפע מהרכב הקרקע שבה הוא צומח, האקלים ורמת הלחות באזור הגידול, מספר ימי השמש בשנת הבציר שלו וסוג טכניקות הייצור והיישון שהיצרן משתנש בהם.
זה אומר שיין המופק מאותו זן ענבים לבנים אבל מגיע מכרמים ויקבים שונים עלול להיות בעל טעם וארומה שונים לגמרי. כדי שבחירת היין הלבן המושלם עבורכם לא תהפוך לחיפוש מחט בערמת שחת, חשוב שתהיו סגורים על פרופיל הטעם שמדבר אליכם וסוגי היין המועדפים עליכם.
אם אין לכם מושג מהם סגנונות וסוגי היינות הלבנים העיקריים ומושגים כמו עפיצות ופריכות נשמעים לכם כמו סינית,קחו נשימה עמוקה ואל תיכנסו להיסטריה.
הכנו עבורכם סקירה מקיפה של סוגי היין הלבן הנפוצים והפופולריים ביותר כך שתוכלו לקבל מושג וכיוון ראשוני בבחירת היין הנכון והמתאים ביותר עבורכם.
יינות לבנים קלילים,רעננים ומעודנים
סימן ההיכר והקלף המנצח של יינות לבנים הוא ללא ספק הרעננות והקלילות הנעימה שלהם. הם מגיעים עם ארומות מעודנות של פרחים, עשבים, דומדמניות לבנות ופירות שונים.
היינות הפירותיים והנעימים לשתייה האלה לא עברו יישון בחביות עץ או בילו בהן זמן קצר במיוחד. לכן, הטעם והארומה המקוריים והטבעיים שלהם נשמרו בצורה אופטימלית ללא ניחוחות זרים וארומות חיצוניות שיאפילו עליהם.
כמה מהנציגים הידועים והמוערכים ביותר של הסגנון הזה הם ורדחו ואלבריניו מספרד, מוסקדה ושרדונה מצרפת, פינו גריג’יו וקורטזה מאיטליה, גרונר ולטלינר האוסטרי ועוד רבים וטובים.
יינות לבנים עוצמתיים ועשירים עם נוכחות בולטת ולא שתלטנית
בצד השני של הסקאלה עומדים יינות עשירים בעלי עומק ונוכחות המיושנים בחביות מעץ אלון.
הטעם והניחוח שלהם הופך למורכב ורבגוני יותר ומועשר במנעד רחב של ארומות בולטות, החל מנגיעות וניל, דרך קוקוס וקרמל קלוי ועד לתבלינים עוצמתיים.
האלמנטים הפירותיים והפרחוניים יורדים מקדמת הבמה ונשארים ברקע כדי להגביר את המרקם הקרמי והקטיפתי של היין.
היינות הלבנים הדומיננטיים והבועטים האלה שהטעם שלהם משתבח ומתפתח עם הזמן כוללים בין השאר מקבאו ספרדי, טרביאנו מאיטליה, שרדונה מחבל בורגונדי, ויונייה מצפון עמק הרון.
ניתן למצוא יינות לבנים מובחרים ממשפחת הטעמים הזאת גם ביקבים ידועים בדרום אפריקה, ארגנטינה, צ’ילה, אוסטרליה וניו-זילנד, כך שלא חסרות אפשרויות שתוכלו לבחור מהן.
יינות לבנים מתוקים, ארומטיים ומבושמים
קטגוריה נוספת של יינות לבנים מתאפיינת בארומות משכרות חושים שיגרמו לכם להרגיש כאילו שנכנסתם לחנות בשמים, גינה פורחת ומלבלבת, ג’ונגל טרופי או בזאר אוריינטלי המציע חגיגה בלתי נגמרת של טעמים וניחוחות ייחודיים.
ביינות מהסג הזה, ארומות פרחוניות בולטות מועשרות על ידי טעמים פירותיים אקזוטיים בולטים היוצרים פרופיל טעם הדרי,מתובל ודובשני.
היינות הלבנים הארומטיים ביותר שהניחוח הקסום שלכם ייחרט בזיכרונכם לזמן רב הם ריזלינג, גוורצטרמינר, מוסקט, טורונטס ומלווזיה.
מדובר בכמה מזני הענבים הלבנים הקדומים ביותר שנמצאים בשימוש בתעשיית היין במשך מאות שנים ומשמשים ליצירת יינות מתוקים ויבשים.
החל מיינות לבנים קלאסיים בעלי טעם מוקפד ומאוזן מחבל אלזס, אוסטריה וצפון איטליה ועד ליינות צעירים ומסקרנים יותר מארצות טרופיות חמות, המבחר העצום מבטיח שכל אחד ימצא בקבוק יין איכותי שיקלע לטעם ולהעדפות שלו.
יינות לבנים יבשים
יינות מהסוג הזה קלים במיוחד לשתייה ובעלי תכולת אלכוהול נמוכה. תוכלו להרוות את הצימאון בלי שהראש שלכם יסתחרר.
הם מתאפיינים במנעד רחב של ניחוחות נעימים הנשלטים על ידי ארומות פרחוניות ופירותיות. זני הענבים העיקריים המשמשים לייצור יינות לבנים יבשים הם שרדונה,פינו בלאן, סוביניון בלאן וסילבנר.
יינות לבנים מתוקים, חצי מתוקים וחצי יבשים
היינות האלה מתאפיינים בטעם מתקתק דומיננטי בשילוב עם גוף רך ונעים שאינו מכביד על החיך, ואפילו מרקם מעט סמיך ועשיר ביינות מתוקים יותר.
כל לגימה מיין מהסוג הזה תמלא אתכם בטעמים פירותיים ודובשניים עם ארומה עשירה וסיומת נעימה שמשאירה טעם של עוד.
זני הענבים הלבנים העיקריים שמהם מפיקים יינות מתוקים וחצי יבשים הם גוורצטרמינר,שנין, סוביניון בלאן, סמיון (Semillon), מוסקט, פינו גרי וריזלינג.
שאלות ותשובות
האם יין לבן בריא?
כל עוד תקפידו לשתות במתינות בלי להגזים ותבחרו ביין לבן איכותי ומובחר, הוא יעשה רק טוב לבריאותכם. כמובן ששתייה מופרזת יכולה לפגע בבריאות שלכם ולגרום להרבה יותר נזק מתועלת, אבל זה נכון גם למשקאות קלים ואפילו מיצים טבעיים.
בעוד שסגולות המרפא והיתרונות הבריאותיים של היין הלבן עדיין די מעורפלים ושנויים במחלוקת, אף אחד לא חולק על העובדה שיין לבן טוב הוא חלק בלתי נפרד מכל ארוחה טובה ומפגש חברתי נעים. יין לבן משובח מרומם את מצב הרוח, עוזר לנקות את הראש ומספק זריקת מרץ מרעננת לגוף ולנפש.
האם עדיף להגיש יין לבן כשהוא צונן?
אכן כן, יין לבן במיטבו כשהוא קריר ולכן מומלץ להגיש אותו ישירות מהמקרר. יין חמים המוגש בטמפרטורת החדר מאבד חלק גדול מהטעם והארומה הייחודיים שלו, מה שמקשה ליהנות ממנו בצורה מלאה ולהעריך את מלוא האיכויות שלו.
לכן, כדי להבטיח שהיין שקניתם יעמוד בציפיות שלכם ויספק חגיגת טעמים אמיתית, חשוב להקפיד על כלל האצבע הבא: יינות לבנים בעלי גוף קליל ומעודן יותר יש להגיש בטמפרטורה של 7-10 מעלות, בעוד שטמפרטורת ההגשה המושלמת עבור יינות לבנים כבדים ועשירים יותר היא 10 עד 13 מעלות צלסיוס.
האם יין לבן יכול להתקלקל?
כולנו יודעים שיין טוב רק הולך ומשתבח עם השנים, אבל זה רק בתנאי שמקפידים לאחסן אותו בצורה נכונה. הדבר האחרון שאתם רוצים זה לאכול אותה עם יין מקולקל ומעופש שאיבד את כל הטעם והניחוח המקורי שלו ויהרוס את כל החגיגה.
ברגע שפתחתם בקבוק יין, השעון מתחיל לתקתק לאחור וחשוב לצרוך אותו כמה שיותר מהר לפני שהוא מתקלקל. לא מומלץ לאחסן בקבוק יין פתוח במקרר יותר מיומיים או שלושה וחשוב לסגור אותו עם פקק השעם המקורי כדי לאטום אותו היטב ולמנוע מהיין בפנים להתחמצן ולהפוך לחומץ.
תוכלו לשמור יינות לבנים במשך שנתיים עד שלוש שנים בלי לחשוש מפגיעה בטריות ובטעם שלהם. אם אתם רוצים לאחסן בבטחה יינות לבנים בתנאים אופטימליים ולאפשר להם להתיישן בכבוד ולהשתבח עם השנים, מקרר יין איכותי יכול להציל את המצב ולסגור לכם את הפינה בצורה מושלמת.
איזו כוס יין מתאימה ליין לבן?
לכל סיר יש מכסה ולכל סוג יין יש את הכוס המושלמת עבורו שתאפשר ליהנות ממנו בצורה מלאה. על מדפי החנויות תמצאו מבחר עצום של כוסות יין בשלל צורות, גדלים ועיצובים. אז באיזו כוס עדיף לבחור? תלכו על כוס קטנה בעלת פיה צרה שתעזור להגביר ולהדגיש את הארומה הייחודית של היין הלבן ולשמור עליו צונן ומרענן לאורך זמן.
אם אתם מעדיפים יינות לבנים עם מרקם סמיך, עשיר וקטיפתי יותר, כוסות יין גדולות ורחבות יותר יעבדו בצורה הטובה ביותר ויעזרו ליהנות בצורה מלאה מהמרקם הקרמי ומלא האופי והנוכחות של היין.
מהו היין הלבן המתאים ביותר לבישול?
אי אפשר להתחרות ברבגוניות ובקשת הטעמים והניחוחות של יינות לבנים. הם משתלבים נפלא עם מגוון עצום של מנות ותבשילים שונים. יינות לבנים כמו סביניון בלאן או פינו גריג’יו יכולים לחולל ניסים ונפלאות עם התבשיל שלכם ולהקפיץ את הטעם שלו.
יין לבן משובח במינון הנכון יכול להעניק למנה שלכם טעם משגע וארומה ייחודית שאין באף תבלין אחר, עם זאת חשוב לא לסטות מהמתכון ולהגזים עם הכמויות, שכן סוגים מסוימים של יין לבן עשויים לקבל טעם לוואי מר בעת בישול ממושך.
מהו היין הלבן הטוב והמומלץ ביותר?
אין יין אחד שמתאים באופן גורף לכולם ולכל אדם יש טעם והעדפות אישיות משלו. אבל במקום לגשש באפלה ולהמר על בקבוק היין הראשון שנראה לכם סבבה, זה תמיד רעיון טוב לעשות בחירה מושכלת ומודעת על פי הטעמים והמרקמים שאתם מתחברים אליהם.
אם אתם נמשכים לטעם הדרי וחמצמץ בולט, שרדונה ללא מגע עץ או סוביניון בלאן יעשו את העבודה. לעומת זאת, אם אתם נהנים יותר מיינות עשירים בעלי גוף מלא יותר, תלכו על שרדונה שיושן בחבית מעץ אלון. אם תכירו היטב את פרופיל הטעמים שאתם מתחברים אליו, תוכלו למצוא את היינות הנכונים והמתאימים ביותר עבורכם בלי להסתבך ולשבור את הראש.
השורה התחתונה
בקבוק יין לבן צונן וטעים מתאים כמו כפפה ליד לקיץ הישראלי החם והלוהט.הוא מספק הפוגה נעימה ומרעננת מהחום המעיק ושגרת היומיום הלחוצה והמעייפת.
לא חסרים יינות לבנים מעולים שיספקו את הסחורה וישאירו אתכם מרוצים, אבל המבחר האינסופי יכול להפוך את בחירת היין הלבן המושלם עבורכם לכאב ראש רציני.
החדשות הטובות הן שלאחר קריאת המדריך המפורט הזה יש לכם את כל מה שצריך לדעת כדי לבחור את בקבוק היין הלבן הנכון והמתאים ביותר בשבילכם ולהפיק את המירב ממנו.
כל יין הוא עולם ומלואו וכל היינות הלבנים ממש לא נוצרו שווים, לכן חשוב להקדיש זמן ומחשבה לבחירת יין לבן איכותי ה"תפור" לטעם ולהעדפות האישיות שלכם.
אין לנו ספק שהמידע המועיל והשימושי במדריך המפורט הזה יעזור לכם למצוא יין לבן משובח שמדבר אליכם וקולע לטעם שלכם במינימום זמן ומאמץ ויחסוך לכם המון התלבטויות, ספקות ואכזבות.
אז למה אתם מחכים? תמזגו לעצמכם יין לבן צלול ונעים שיעשה לכם מתוק בפה ובלב. לחיים!