שמן זית: 7 שמני זית מומלצים לשנת 2024 [מדריך בחירה מקיף]

דיסקליימר על מוצרים של Amazon.com
אתר "מייליסט" משתתף בתכנית השותפים של חברת Amazon Services LLC, מדובר בתכנית שיווק שותפים המיועדת לספק לאתרי אינטרנט עמלות פרסום, על ידיי פרסום וקישור ל- Amazon.com. כתוצאה מכך, חלק מהקישורים באתר הזה הם קישורי שותפים, מה שאומר שהאתר ירוויח עמלה אם תלחצו על הקישור ותקנו מוצר מסויים.

יש סיבה טובה לכך ששמן זית הפך לכוכב הבלתי מעורער של המטבח הישראלי והים תיכוני. הטעם והארומה הייחודיים של שמן איכותי עושים חגיגת טעמים בפה ומקפיצים את הטעם של כל מנה ותבשיל.

וזה עוד לפני שדיברנו על שפע סגולות הריפוי והיתרונות הבריאותיים של שמן הזית .עץ הזית מופיע על הסמל הממלכתי של מדינת ישראל ואפשר למצוא אותו כמעט בכל מטבח ומזווה בארץ הקודש. 

ממהרים? הנה 3 השמנים המובילים בדירוג שלנו:

השורה התחתונה
הבחירה שלנו
Pompeian Smooth שמן זית כתית
Pompeian Smooth
מתאים למגוון שימושים
לבדיקת מחיר ומבצעים
השורה התחתונה
נמאס לכם לבשל הכול בטונות של חמאה ואתם מחפשים תחליף בריא יותר אבל לא מוכנים להתפשר על הטעם של התבשילים שלכם? תלכו בלי לחשוב פעמיים על שמן הזית המעולה הזה.
תמורה טובה למחיר
Amazonfresh Mediterranean
Amazonfresh Mediterranean
מחיר משתלם
לבדיקת מחיר ומבצעים
השורה התחתונה
אמזון מפתיעים בשמן בעל טעמים עשירים, עדינים ומדויקים. הוא יכול להיות הליווי המושלם לכל מנה ומתאים לבישול, אפייה ותיבול.
במקום השלישי
the governor olive oil
The Governor 
תהליך כבישה חדשני
לבדיקת מחיר
השורה התחתונה
שמן הזית הבתולי וזוכה הפרסים הזה מופק מזיתים מובחרים הנמסקים באופן ידני מבתי גידול אורגניים באי קורפו ביוון. כל טיפה מהשמן המובחר הזה בעלת מרקם קטיפתי להפליא עם גוף מלא וטעמים חזקים ומודגשים בעלי תווים פירותיים.

אבל המבחר העצום של שמני זית שונים שתמצאו על מדפי החנויות יכול להפוך את בחירת שמן הזית המתאים ביותר למטבח ולטעם האישי שלכם לכאב ראש לא קטן.

בגלל הביקוש הגבוה לשמן איכותי שהפך לחביב הקהל, הופיעו לא מעט שמנים מזויפים ומהולים עם ערך תזונתי נמוך ואפס יתרונות בריאותיים שעדיף להרחיק מהמטבח שלכם.

מחפשים שמן זית איכותי, בריא וטעים שיספק את הסחורה, אבל אתם לא יודעים מאיפה להתחיל ואיך לבחור שמן מעולה שישאיר אתכם מרוצים? הגעתם למקום הנכון.

גם אם אין לכם שמץ של מושג מה צריך לחפש בשמן זית איכותי ומונחים כמו "שמן זית כתית מעולה", "כבישה קרה" או ""רמת חמיצות" נשמעים לכם כמו סינית ולא אומרים לכם הרבה, אין לכם מה לדאוג ולהילחץ.

אנחנו הולכים לעשות סדר בבלאגן ולעזור לכם להבין מי נגד מי. עשינו את כל העבודה הקשה ובחרנו עבורכם את 7 שמני הזית האיכותיים והמומלצים ביותר.

על הדרך תלמדו כיצד לבחור את שמן הזית המושלם עבורכם, מהי התועלת הבריאותית שלו ואיך להפיק את המירב ממנו ולהשתמש בו בצורה נכונה. 

אז הגיע הזמן לזרום עם…

תוכן העניינים הצג תוכן עניינים

7 שמני הזית האיכותיים ביותר לשנת 2024

1

Pompeian Smooth

אהוב במיוחד
הבחירה שלנו
קשה להתחרות ברבגוניות ובעושר הטעמים של שמן זית כתית מעולה מבית Pompeian.
יתרונות
  • ניתן להשתמש לטיגון, כבסיס למרינדות, תיבול סלטים והכנת רטבים ומרקים
  • טעם משובח ומעודן המותאם לחיך הישראלי
  • מחיר נגיש ושווה לכל כיס
חסרונות
  • הפקק מעט קשה ומסורבל לפתיחה

הוא מתאים בצורה מושלמת לטיגון, צריבה והקפצה, מחליק בצורה קלילה ונעימה בגרון ומשאיר סיומת חרפרפה נעימה ללא מרירות שתלטנית ועוצמתית מדי.

חברת Pompeian היא שם נרדף לאיכות ללא פשרות והקפדה על כל פרט. תהליך הייצור, האריזה והאחסון המוקפד של שמן הכתית המעולה הזה מבטיח שמירה מירבית על כל המרכיבים התזונתיים והבריאותיים, הטעם המקורי והארומה הרעננה שלו. 

2

Amazonfresh Mediterranean

בסגנון ים תיכוני
מחיר משתלם
רוצים ליהנות משמן זית איכותי ובריא בלי לקרוע את הכיס? כדאי שתשימו לב לשמן הזית המשובח הזה שמציע יחס מצוין של תמורה למחיר.
יתרונות
  • מספק תמורה מעולה לכסף שלכם
  • חותמת האיכות של יצרן ידוע ומוערך
  • מתאים למגוון רחב של שימושים שונים במטבח
חסרונות
  • משאיר טעם לוואי בפה

המרקם העשיר והטעם המעודן שלו הופכים אותו לבחירה מושלמת לבישול, אפייה ותיבול. הוא מוסיף טאץ’ מדויק ומענג לכל מנה. 

שמן הזית הזה משלב בין כמה זני זיתים מובחרים המשלימים זה את זה ויוצרים שמן מאוזן, מדויק והרמוני בטעמיו. הוא מגלם טעם ים תיכוני אותנטי שישדרג כל ארוחה שלכם!

3

פרימיום The Governor 

שיטת כבישה חדשנית
ייחודי
מתחברים לטעם חריף ובועט המשאיר עקצוץ נעים בגרון? שמן הכתית המעולה הזה נועד בול בשבילכם!
יתרונות
  • עשיר בפוליפנולים ונונגדי חמצון
  • טעם וארומה מסחררי חושים שאי אפשר לעמוד בפניהם
  • ארוז היטב בבקבוק מעוצב שגונב את ההצגה
חסרונות
  • הטעם עשוי להיות חזק ומחוספס מדי עבור מנות מסוימות

שמן הזית הייחודי הזה המגיע במהדורה מוגבלת ועונתית הוא 100% טהור, זך ונקי ללא סינון וזיקוק. הוא מצטיין ברמת חומציות חסרת תקדים של 0.17% בלבד! 

פרופיל הטעם העשיר והמתוחכם של שמן הזית הזה מעיף למעלה כל מנה ועובד נפלא עם בשרים או מנות צמחוניות וטבעוניות.

מעבר לטעם ולארומה הנפלאים שלו, שמן הזית הזה מציע תכולה גבוהה במיוחד של פוליפנולים ונוגדי חמצון עוצמתיים בזכות שיטות הכבישה והדחיסה החדשניות הנחשבות למילה האחרונה בתחום ומאפשרות לשמור על מלוא ההרכב התזונתי העשיר שלו. 

4

Filippo Berio

מאוזן וטבעי
טעמים עמוקים
שמן הזית הזה מצטיין במה שחשוב באמת: מבחן הטעם! הניחוח והטעם העשיר שלו מתאימים לתיבול, השריה, אפייה, בישול וטיגון.
יתרונות
  • מחיר מציאה
  • מתאים למגוון רחב של שימושים שונים
  • ארומת זיתים משכרת
חסרונות
  • קצת קשה להזליף את השמן מהמיכל בלי להשאיר לכלוך ובלאגן במטבח

תוכלו להזליף כמות קטנה ישירות מהמיכל כדי ליהנות מהשמן כפי שהוא ולשדרג כל מנת פסטה ,סלט רענן, פיצה ביתית עם קראסט שמתפצח בפה או סטייק נימוח.

כמעט כל אחד יתחבר לטעם העמוק והמאוזן שלו! שמן הזית המובחר הזה נטול גלוטן, כולסטרול ושומן טרנס רווי ולא תמצאו בו תוספים סינתטיים או כימיקלים מזיקים ששמני בישול אחרים מפוצצים בהם.

שמן הזית האיכותי הזה יהפוך לעמוד התווך של כל תזונה בריאה ומאוזנת וישמח אתכם בטעם שלא מהעולם הזה!

5

ZOE

מעולה לבישול ותיבול
ארומטי
אם אתם מעדיפים שמן זית כתית מעולה בעל גוף מלא וסמיך, השמן המעולה הזה הוא בחירה מעולה.
יתרונות
  • עובד נהדר כמעט עם כל מנה שאפשר להעלות על הדעת
  • ילדים עפים על הטעם שלו
  • נטול כולסטרול ונתרן
חסרונות
  • הטעם הדומיננטי והמרוכז עלול להיות חזק ושתלטני מדי עבור מנות מסוימות

הוא מגיע עם מנעד רחב של טעמים עשירים- החל מתווים פירותיים חושניים ועד לארומות מעודנות של שקדים, פלפל וריחן טרי.

השמן המדהים הזה יהפוך כל תבשיל ביתי שהכנתם במחבת החשמלית הביתית שלכם למנת שף מנצחת ברמה של מסעדה המעוטרת בכוכבי מישלן. 

הזיתים שמהם מופק שמן הזית הזה מגיעים אך ורק מחבל אלנטז’ו בדרום פורטוגל. הוא עשוי משילוב ייחודי של זני ארבקינה, פיקואל, ארבוסנה וקרסקנה המעניקים לשמן ZOE טעם עשבוני וחמאתי ערב לחיך. 

שמן הזית הזה משתדך נפלא ליין טוב וחומץ בלסמי והוא יקפיץ בכמה רמות כל מרינדה, רוטב, סלט או תבשיל. כמה טיפות של שמן הזית הזה יחמיאו לכל מנה!

6

Colavita

זוכה פרסים
פירותי
אם אינכם מוכנים להתפשר על פחות מהטוב ביותר ומחפשים שמן זית כתית מעולה עם מקסימום טעם וערכים תזונתיים, שמן Colavita יכול להיות ההימור הטוב והבטוח ביותר שלכם.
יתרונות
  • שמן רבגוני במיוחד המתאים לשימוש יומיומי
  • רמת חומציות נמוכה
  • טעם מדהים
חסרונות
  • פתיחת הפקק האטום טיפה מאתגרת

הוא עשוי מנבחרת מובחרת של זיתים מזני פיקואל, קורונייקי וארבקינה שנבחרו בקפידה ונמסקו בהמון אהבה ותשומת לב מהמטעים המובחרים ביותר בפורטוגל, ספרד, יוון ואיטליה ולאחר מכן נכבשו בכבישה קרה.

פרופיל הטעם המאוזן שלו המשלב בצורה הרמונית בין תווים פירותיים וחריפים מתאים בצורה מושלמת לבישול, צלייה, אפייה, טיגון, תיבול, רטבים, סלטים, מרינדות ומה לא. 

השמן זוכה הפרסים הזה עומד בתווי התקן המחמירים ביותר ונחשב לאחד מהבריאים והמזינים ביותר בשוק. עם רמת חומציות מדהימה של פחות מ-0.4%, לא תמצאו שמן מובחר ומשובח יותר!

7

Lucini Italia

עשיר בוויטמינים
מריר
הטעם העגול והמלא של שמן הזית המשובח הזה מתאים כמו כפפה ליד לכל מי שנרתע ממרירות חזקה ומודגשת שגונבת את ההצגה ומאפילה על כל טעם אחר.
יתרונות
  • טעם מעודן ומענג שאינו שתלטני וחריף מדי 
  • מתאים בצורה מושלמת לבישול, הכנת מרינדות ותיבול סלטים
  • איכות מצוינת ביחס למחיר החסכוני והמשתלם
חסרונות
  • לא כל אחד יתחבר לטעם העדין של שמן הזית הזה שיכול ללכת לאיבוד ולהיות בקושי מורגש במנות מסוימות

הוא עומד בתקנים של מועצת שמן הזית הבינלאומית שנה אחר שנה, כך שתוכלו להיות בטוחים במאה אחוז שאתם קונים שמן זית בריא וטעים ברמה הגבוהה ביותר.

הוא עשוי מזיתים מובחרים הגדלים על הקרקע הפורייה והעשירה במינרלים למרגלות הרי האנדים בארגנטינה. הוא יכול לשמש בתור בסיס מעולה למרינדות מלאות טעם המשדרגות כל בשר שתניחו על הגריל.

הטעם המאוזן להפליא של שמן הזית הזה המשלב בין תווים פירותיים, אגוזיים וחריפים יענה על הדרישות הגבוהות של חובבי בישול אניני טעם. 

מדריך מקיף: איך לבחור את שמן הזית המושלם עבורכם? 

שמן זית מצטיין ברבגוניות וגמישות שימוש מירבית. הוא מתאים בצורה מושלמת לתיבול קר של סלטים, רטבים, בשר ודגים נאים ומנות ראשונות, אבל העמידות המרשימה שלו בפני חום גבוה הופכת אותו לבחירה מצוינת גם לטיגון, בישול ואפייה.

הוא שימש את האדם משחר האנושות והיה בעל מעמד מרכזי וחשוב בקרב מגוון רחב של עמים ותרבויות. הוא שימש לריפוי שלל מחלות ובעיות בריאותיות, בישול ותיבול, טקסים דתיים ואפילו למשיחת מלכים.

במרוצת המאה ה-20, המדע המודרני החל להתעניין בסגולות הבריאותיות של שמן הזית ומיטב החוקרים מכל רחבי העולם ניסו לבדוק האם צריכת שמן זית היא באמת סגולה לחיים ארוכים ובריאים יותר או שלכל היתרונות הבריאותיים שלו אין כל הוכחה מדעית ואחיזה במציאות.

למרות ששורה ארוכה של מחקרים מדעיים הוכיחו ששמן זית באמת משפיע באופן חיובי על בריאותנו, החוקרים עדיין אינם תמימי דעים בנוגע לעד כמה הוא בריא ומועיל באמת ולא הצילחו להכריע באיזה סוג שמן עדיף להשתמש.

אז בואו ננסה להבין ממה נובעת התועלת הבריאותית המיוחסת לשמן זית איכותי. כל הסוד הוא בהרכב שלו. סוג השומן העיקרי שיש בו הוא חומצה אולאית שהיא חומצת שומן חד-בלתי רוויה, שכל החוקרים והמומחים מסכימים שהיא בריאה. 

בניגוד לכך, שומנים רווים ושומן טראנס הרבה יותר מזיקים ומסוכנים לבריאותנו ויש להמעיט בצריכתם. אינספור מחקרים מדעיים מצאו ראיות מוצקות לקשר בין צריכה של השומנים הלא בריאים האלה לבעיות בריאותיות רבות, כולל מחלות לב, השמנה ושבץ. 

ובדיוק בנקודה הזאת שמן זית נכנס לתמונה. הוא מהווה תחליף בריא יותר לשומנים הבעייתיים האלה ועוזר להפחית את הסיכון ללקות במחלות לב שונות.

הוא עוזר להעלות את רמת הכולסטרול "הטוב" (HDL) בדם ובהתאמה להפחית את ריכוז הכולסטרול "הרע" (LDL) המשפיע באופן הרסני על בריאותנו. אבל כיצד הוא מועיל בתכל’ס לבריאות שלנו? תמשיכו לקרוא ותגלו. 

היתרונות הבריאותיים של שמן זית 

ארגוני ומומחי בריאות מכל רחבי העולם מחשיבים את התזונה הים תיכונית לדיאטה הבריאה, המאוזנת והמזינה ביותר.

למרות שהחוקרים מתקשים לשים את האצבע על המרכיב המדויק של צורת התזונה הזאת האחראי לתועלת הבריאותית העצומה שלה, ההשערה הרווחת היא שמדובר בשמן הזית שהוא חלק מרכזי ובלתי נפרד ממנה. הוא יכול להועיל לבריאות שלכם בדרכים הבאות: 

שיפור בריאות הלב 

הוא מכיל חומצת שומן חד בלתי רוויה (או בקיצור MUFA). החוקרים גילו ששילוב שומן מהסוג הזה בתפריט התזונתי היומיומי שלכם עוזר להפחית את כמות הכולסטרול הכוללת וגם את ריכוז הכולסטרול "הרע" והמזיק בגוף.

רוב הסיכויים שהאפקט הזה מושג באמצעות הפוליפנולים (נוגדי חמצון עוצמתיים) המצויים בשפע בשמן הזית. 

שיפור תפקוד המוח 

הוא תורם למניעת הפרעות קוגניטיביות קלות. במסגרת מחקר מדעי עדכני, הנסיינים אימצו שלושה דפוסי תזונה שונים: תזונה ים תיכונית המתבססת על שמן זית, תזונה ים תיכונית עם שפע אגוזים ודיאטה דלת שומן.

הקבוצה שצרכה כמויות גדולות של שמן זה רשמה את השיעור הנמוך ביותר של ירידה בכושר הקוגניטיבי לאחר תקופה של 6.5 שנים. 

שיפור בריאות כלי הדם 

מחקר אחד גילה ששמן זית יכול להשפיע באופן חיובי על תפקוד מערכת כלי הדם האחראית על אספקת הדם לכל חלקי הגוף. במסגרת הניסוי נערכה השוואה בין שתי קבוצות שונות.

בעוד שהראשונה הקפידה על תזונה ים תיכונית העשירה בשמן זית, השנייה ישבה על דיאטה דלת-שומן. הנסיינים מהקבוצה הראשונה הקפידו לצרוך 4 כפות שמן לכל הפחות מדי יום.

לאחר שנה אחת, הקבוצה הראשונה רשמה שיפור במדדים שונים המתקשרים לבריאות מערכת כלי הדם. עם זאת, חשוב לציין שמחקר אחר גילה שגם לצריכת שמן קנולה יש השפעה דומה על בריאות כלי הדם, ולכן חשוב לערוך מחקרים נוספים שישפכו אור על הסוגייה הזאת. 

מניעת סוכרת 

תזונה ים תיכונית העשירה בשמן זית יכולה להפחית את הסיכון ללקות בסוכרת. מחקר מדעי שנערך לא מזמן גילה ששכיחות התחלואה בסוכרת קטנה יותר בקרב נסיינים שצרכו שמן זית בהשוואה לקבוצת הביקורת. 

הפחתת הסיכון לסרטן 

מספר מחקרים גילו קשר בין תפריט תזונתי העשיר בשמן זית לסיכון מופחת לסרטן. הממצאים מצביעים על כך שצריכתו יעילה במיוחד בהפחתת הסיכון לסרטן השד והמעי הגס.

לגבי שאר סוגי הסרטן לא נאספו ראיות נחרצות וחד משמעיות. הריכוז הגבוה של נוגדי חמצון בתוך שמן הזית יכול לספק הגנה ממשית מכמה סוגי סרטן שונים. 

החסרונות של צריכת שמן זית 

לצד שפע הסגולות הרפואיות של שמן זית, חשוב להכיר גם את הצד השני של המטבע ולקחת בחשבון כמה היבטים בעייתיים וסיכונים אפשריים בצריכה מרובה שלו.

כל החוכמה היא להקפיד על המינון הנכון ולא להגזים, אחרת שמן הזית שאתם צורכים עשוי לגרום ליותר נזק מתועלת. 

השמנה 

גם אם הוא נחשב לבריא במיוחד ועדיף על סוגי שמנים אחרים המזיקים יותר לגוף, עדיין מדובר בשמן המכיל שומן עתיר קלוריות. לכן, צריכה מופרזת עשויה להוביל להשמנה, המוגדרת בתור ערך של 30 ומעלה במדד מסת גוף (BMI).

השמנה ומשקל יתר מתקשרים לשורה ארוכה של מחלות חמורות. לכן, הוא אינו מתאים באופן גורף לכולם ובחלק מהמקרים יש להוציא מהתפריט הזנותי שלכם כל סוג של שומן, כולל שמן זית. 

צריכת יתר 

צריכת יתר שלו עשויה לפעול בצורה ההפוכה ולהזיק לבריאותנו. לכן, גם אם לשמן הזית שלכם יש טעם מדהים וקשה לכם לעצור לפני שאתם שופכים חצי בקבוק ממנו, תעשו לעצמכם טובה ואל תגזימו.

תזכרו שמנת הגשה מומלצת היא כף אחת ולא יותר. היתרונות הבריאותיים של התזונה הים תיכונית אינם נגזרים משמן זית לבדו, אלא גם ממרכיבים אחרים שהיא כוללת בשפע כמו דגים ופירות ים והמון פירות וירקות טריים. 

אם תוסיפו כמה כפות שמן לתפריט התזונתי שלכם, זה ממש לא הופך אותו באופן אוטומטי לבריא ומזין לגמרי.

זילוף של כמה טיפות לא מפצה על טונות של מזון מעובד ומאכלים לא בריאים שאתם צורכים בכמויות גדולות ולכן ייתכן שתצטרכו להכניס שינויים נוספים בתזונה שלכם כדי לוודא שהיא באמת תועיל לבריאות שלכם. 

איך לבחור שמן זית? 

קל מאוד ללכת לאיבוד במבחר שמני הזית העצום על מדפי החנויות. עם כל כך הרבה סוגים ומותגים שונים, בחירת שמן זית איכותי ובריא הקולע לטעם ולהעדפות שלכם יכולה להיות משימה מסובכת ומאתגרת במיוחד.

הדבר האחרון שאתם רוצים זה "לאכול אותה" עם שמן גרוע ותפל במחיר מופקע. הבעיה היא שרוב האנשים בכלל לא מבינים מה כתוב על תווית הבקבוק ולא יודעים כיצד להבדיל בין שמן משובח שכדאי להכניס למטבח למוצר נחות ובעייתי שעדיף להתרחק ממנו כמו מאש.

וזה לפני שדיברנו על כל היצרנים המפוקפקים שמנסים "למרוח" את הלקוחות עם כותרות מפוצצות ותיאורים מפתים ומעורפלים כשלמעשה הם דוחפים לכם שמן זול ומהול שלא שווה את הכסף שלכם.

החדשות הטובות שאנחנו נמצאים כאן בשבילכם ודאגנו לכם למדריך מפורט שיסביר לכם בשפה פשוטה ובגובה העיניים את כל מה שצריך לדעת כדי לעשות בחירה נכונה בסוג שמן הזית הנכון והמתאים בשבילכם.

סוגי שמנים

אז בואו נבין פעם אחת ולתמיד מה עומד מאחורי כל המונחים המסתוריים והמבלבלים המופיעים על בקבוק שמן הזית שאתם פוגשים בחנות ונכיר את סוגי השמנים העיקריים: 

1. שמן זית כתית מעולה  (Extra Virgin)

מדובר בדירוג איכות השמן הגבוה ביותר הנקבע על פי ארגון שמן הזית הבינלאומי (IOC).

מדובר בשמן הזית המובחר והמשובח ביותר שאינו עבר תהליך זיקוק והופק באמצעים מכאניים בלבד, ללא עיבוד בחום או תוספת כימיקלים ורמת החומציות שלו אינה עולה על 0.8%. 

הטעם והארומה של שמן זית כתית מעולה מתעלים על שמני זית ברמות איכות נמוכות יותר. צבע השמן, תג המחיר והערך התזונתי המדויק שלו משתנים מיצרן ליצרן.

אין שום בעיה בלהשתמש בשמן המעולה הזה לבישול, אבל עדיף לתבל איתו את הסלט שלכם כדי ליהנות ממנו בצורה מלאה ולהעריך את מלוא האיכויות יוצאות הדופן שלו. 

2. שמן זית כתית (virgin)

האיכות של שמן זית מהסוג הזה טיפה נמוכה יותר משמן זית כתית מעולה והוא בעל רמת חומציות מירבית של 1.5 עד 2 אחוזים. הוא מתאים לטיגון, בישול והקפצה. 

גם אם לא מדובר בשמן הזית המשובח ביותר, הוא עדיין הרבה יותר בריא משמני בישול נפוצים אחרים וגם עוקף אותם בסיבוב מבחינת הטעם שלו.

אם אינכם יכולים להרשות לעצמכם שמו זית כתית מעולה אבל עדיין רוצים ליהנות משמן איכותי ובריא במחיר סביר, שמן זית כתית יספק את הסחורה וישאיר אתכם מרוצים. 

3. כבישה קרה 

המונח "כבישה קרה" מתייחס לשיטת המיצוי והדחיסה שבה מופק השמן. על פי שיטת ההכנה הקלאסית והמסורתית של שמן זית, הוא מופק בבית בד באמצעות מכבש ואבן רחיים.

כבישת הזיתים בטמפרטורה גבוהה יכולה לייעל את התהליך ולהגביר את התפוקה, אבל החימום פוגע בטעם של השמן ובערכים התזונתיים שלו.

לכן, שמן הזית המובחר ביותר מופק באמצעות כבישה קרה בלבד. כל שמן זית כתית מעולה מופק באמצעות כבישה קרה ראשונה בלבד .זה אומר שאם על תווית הבקבוק מופיע הסימון "שמן זית כתית מעולה" זה אומר שהוא הופק בכבישה קרה. 

4. מזוכך 

חלק מהיצרנים מעדיפים לקרוא לשמן מזוכך בשמות אחרים כמו "שמן זית טהור" או פשוט "שמן זית".

שמןמזוכך מופק משמן זית כתית באמצעות תהליכי זיקוק המתבססים על עיבווד חום והוספת חומרים כימיים שבדרך כלל אינם משנים את ההרכב הכימי של השמן. 

שמן מזוכך שאינו מופק באמצעות כבישה קרה בעל רמת חומציות מירבית של 3.3%, אבל הוא מאבד את כל הטעם והארומה האופייניים לשמן זית טהור.

בדרך כלל מערבבים אותו עם כמות קטנה של שמן זית מרוכז ועוצמתי כדי להתגבר על הטעם התפל והדלוח שלו. שמן תעשייתי מהסוג הזה נטול יתרונות בריאותיים שמציע שמן זית כתית. 

5."קל במיוחד" 

מדובר במונח שיווקי ולא בתקן ממשי וסיווג רשמי לרמת האיכות של שמן הזית. לא מדובר באמת בשמן "דל שומן" או "מופחת קלוריות" כפי שיכול להישמע, אלא בסוג של שמן זית מזוכך נטול טעם וריח שבשום אופן אינו בריא יותר משמן זית רגיל.

בגלל הטעם הניטרלי והמחיר החסכוני שלו הוא מתאים יותר לאפייה שחבל לבזבז עליה שמן זית מובחר ויקר. 

6. מסונן/לא מסונן 

לפעמים אתם יכולים להיתקל בכיתוב "מסונן" או "לא מסונן" על בקבוק השמן.

במה עדיף לבחור? זה לגמרי תלי בטעם ובהעדפות האישיות שלכם. שמן לא מסונן טהור, קשוח ומחוספס יותר. הטעם והמרקם שלו קרובים יותר לשמן זית בצורתו הגולמית והטבעית ביותר.

לעומת זאת, שמן מסונן נטה להיות נקי, חלק וקטיפתי יותר ואנשים רבים מחשיבים אותו לאיכותי ועמיד יותר בהשוואה לשמן שאינו עבר סינון. המשקעים בשמן לא מסונן פוגעים בייצוב שלו ומקצרים את חיי המדף של השמן. עם זאת, מבחינת תועלת בריאותית, אין כל הבדל מבחינת שני סוגי שמני הזית האלה. 

זן הזיתים 

בדומה לענבים המשמשים לייצור יין, גם הזיתים שמהם מפיקים שמן זית מתחלקים למגוון רחב של זנים וסוגים שונים. לכל זן יש טעם וניחוח ייחודי משלו המשתקף היטב במוצר הסופי.

לדוגמה, זיתים מזן ארבקינה בעלי טעם חמאתי מעודן ונעים בעוד שזיתי נוצ’רלה דל בליצ’ה (Nocellara del Belice) מסיציליה מעניקים לשמן תווי טעם פירותיים קלילים יותר.

אם תדעו את פרופיל הטעם האופייני לכל זן זה יקל עליכם לבחור בחוכמה את סוג שמן הזית המתאים ביותר לצרכים, להעדפו ולמטרות השימוש שלכם. 

ארץ הייצור 

על פי החוק, היצרניות מחויבות להציג את ארץ הייצור של שמן הזית. עם זאת, אל תשכחו שמה שחשוב באמת זה ארץ המקור של הזיתים שמהם הופק השמן ולא איפה שהשמן נארז ונמזג לבקבוקים.

לכן, אל תתנו ליצרנים להתחכם ולהערים עליכם ותקראו היטב את כל האותיות הקטנות כדי להבין מאיפה באמת מגיע שמן הזית שאתם שוקלים לקנות.

אם אתם מעדיפים לקנות "כחול-לבן" ומתחברים יותר לתוצרת מקומית, תחפשו תו תקן "שמן זית ישראלי" על תווית הבקבוק. מדובר בחותמת לכך שמדובר בשמן זית 100% ישראלי העומד בכל דרישות האיכות שנקבעו, כך שתוכלו לקנות אותו בראש שקט. 

צבע 

חשיפה לאור פוגעת בשמן הזית וגורמת לו להתקלקל מהר יותר. לכן, חשוב לאחסן אותו בבקבוק כהה או במיכל אטום לאור כדי להאריך את תוחלת החיים שלו. 

בנוגע לצבע השמן, הגיע הזמן לנפץ פעם אחת ולתמיד מיתוס נפוץ שנדבק אליו: אין שום קשר בין צבע השמן לאיכות שלו. הגוון הספציפי של השמן נקבע על פי רמת הבשלות של הזיתים בעת המסיק, אבל הוא אינו מצביע על איכות וטריות השמן. 

אם בעת המסיק הזיתים שנקטפו לא היו בשלים לגמרי, השמן שהופק מהם יהיה בעל גוון ירקרק. לעומת זאת, שמן שהופק מזיתים בצבע סגלגל-שחור יהיה בעלי גוון זהוב וצלול יותר. 

הטעם של שמן הזית תלוי במגוון גורמים שונים כמו טכניקת הכבישה והטחינה, שיטות גידול והשקיית מטעי הזיתים, האקלים ותנאי מזג האוויר באזור הגידול, איכות הקרקע, רמת הבשלות של הזיתים בזמן המסיק ופרופיל הטעם של זן הזיתים שממנו הופק השמן. 

טעם 

אם כבר הגענו לטעם, כדאי לדעת ששמן זית בגוון ירוק נוטה להיות בעל טעם עז, בועט ועוקצני יותר (למעט כמה יוצאים מהכלל).

הוא משתלב נפלא עם בשרים שומניים כמו חזיר ובקר ומתאים לתיבול עלים ירוקים וירקות שורש צלויים. הוא גם עובד נפלא עם עגבניות טריות. תנסו ותופתעו מהתוצאות. 

לעומת זאת, שמן זית זהוב בדרך כלל מתאפיין בטעם חמאתי ועדין יותר. הוא מתאים למנות עוף ודגים או להכנת רוטב פסטו. תוכלו אפילו להזליף אותו על גלידת וניל או שוקולד כדי ליצור פיצוץ של טעמים בפה.

תוכלו להשתמש באותו בקבוק גם לבישול וגם לתיבול. כשאתם מחפשים שמן איכותי, עדיף להימנע מקניית שמן חיוור וחסר צבע, מה שעלול לאותת על כך שמדובר בשמן מזוכך.

עדיף לתפוס מרחק גם משמן בעל גוון נחושת חום אדמדם כי זה עלול להיות סימן לחמצון של השמן ופגיעה בטעם ובאיכות שלו. 

התמורה לכסף שלכם 

אתם צריכים למצוא שמן איכותי המתאים לטעם, לדרישות ולכיס שלכם. לפעמים תוכלו לחסוך לא מעט כסף עם אריזת חיסכון גדולה. זה נכון שבעתיים אם כל המשפחה שלכם משתמשת בנדיבות בשמן זית ונהנית מהטעם המדהים שלו. 

שתיית שמן זית בבוקר 

בחורה בסוודר כחול מחזיקה ספל ומטפטפת לתוכו שמן זית

בעוד שהיתרונות הבריאותיים של צריכת שמן זית על בסיס יומיומי הוכחו באופן מדעי, עדיין מתנהל ויכוח סוער בנוגע לפרק הזמן האופטימלי לצריכתו. 

בעוד שחלק מהמומחים אומרים שהדבר הראשון שצריך לעשות בבוקר זה לשתות שמן זית כדי לפתוח את היום ברגל ימין, אחרים טוענים שעדיף לשתות אותו לפני השינה. 

האמת היא שקשה מאוד להכריע בסוגיה הזאת כי עדיין לא נערך מחקר מקיף שבדק את התזמון הטוב והיעיל ביותר לצריכת שמן זית שיאפשר למקסם את הסגולות הבריאותיות שלו. 

עם זאת, אין ספק ששמן זית באמת בריא ומועיל לגוף ויכול להיות תחליף מצוין לחמאה ושומנים מזיקים אחרים. לכן, מומלץ בחום לשלב אותו בתזונה היומיומית שלכם ופשוט לקחת אותו בפרק הזמן הנוח והמתאים ביותר בשבילכם.

ברגע שהתייעצתם עם רופא המשפחה שלכם בנוגע לתדירות והכמות האופטימלית של שמן זית שתוכלו לקחת בבטחה, תחשבו כיצד לשלב אותו בתפריט היומיומי שלכם בדרך הנוחה, היעילה והכיפית ביותר בשבילכם.

ההחלטה האם לצרוך אותו בבוקר או בערב ובאילו מאכלים לשלב אותו נמצאת אך ורק בידיים שלכם ותלויה בהעדפות האישיות שלכם. 

כפית שמן זית על בטן ריקה תועיל לבריאות שלכם בדרכים הבאות: 

  • הפחתת דלקות. 
  • שתיית שמן זית בבוקר עוזרת להסדיר ולהמריץ את פעילות מערכת העיכול ולשפר את ספיגת הרכיבים התזונתיים בגוף. 
  • הפחתת הסיכון לסרטן במערכת העיכול 
  • מפחיתה תחושת רעב ותורמת לירידה מהירה ויעילה יותר במשקל
  • עוזרת להתגבר על חמרמורת (מדובר בשומן בריא ומועיל שיעזור לכם לחזור לעצמכם לאחר בילוי רווי באלכוהול) 

אין ספק שצריכת שמן זית בבוקר עוזרת למקסם את היתרונות הבריאותיים שלו, למרות שהממצאים המדעיים בנוגע ליעילות של שתיית שמן על קיבה ריקה די מוגבלים ומצומצמים. 

עצות זהב לרכישת, אחסון וצריכת שמן זית 

1. אל תתפשרו על איכות ותרכשו שמן זית כתית מעולה בלבד, נקודה.

זה לא מבטיח שמדובר בשמן הטוב ביותר בשוק שתעופו על הטעם שלו, אבל לפחות תוכלו להיות בטוחים ורגועים שמדובר בשמן איכותי, בריא ובטוח לשימוש הרחוק שנות אור משמנים נחותים וזולים.

אל תתנו ליצרנים ערמומיים להפיל אתכם בפח עם גימיקים שיווקיים כמו "שמן זית טהור", "שמן זית בטעם של פעם" או "שמן זית קליל מבית בד אמיתי".

הקלישאות השחוקות האלה צריכות להדליק אצלכם נורה אדומה כי מדובר בתמרור אזהרה לכך שמדובר בשמן מזוכך או שמן מהול ומדולל שאיבד חלק גדול מהטעם והערך התזונתי הגבוה שלו. 

2. קראו היטב את התווית.

תזכרו שהיא לא נועדה לקישוט בלבד ומכילה פרטים חיוניים המצביעים על איכות וסוג השמן. אל תשכחו לבדוק את תאריך התפוגה, אחרי ביקבוק השמן, הוא מחזיק מעמד במשך שנה עד שנה וחצי לפני שהוא מאבד את טעמו ויתרונותיו הבריאותיים. 

3. הימנעו משמן זית בבקבוק זכוכית שקוף, לא משנה עד כמה מפתה ואטרקטיבית התווית שלו.

אור הוא אחד מהאויבים הגדולים ביותר של השמן ועם הזמן הוא יגרום לאיבוד רוב הטעם והארומה הייחודיים שלו. תחפשו שמן זית כתית מעולה המאוחסן בתוך בקבוקי זכוכית כהים או מיכלים אטומים. 

4. שימו לב שהכיתוב "כבישה קרה ראשונה" שהרבה יצרנים מתגאים בו חסר כל ערך ממשי.

על פי דרישות תקן האיכות, שמן זית כתית מעולה חייב להיות מופק מהכבישה הראשונה (ובדרך כלל היחידה) שחייבת להתבצע ללא חימום ותחת טמפרטורה מבוקרת שאינה עולה על 32 מעלות צלסיוס. 

5. חשוב לזכור ששמן זית כתית מעולה אינו משתבח עם הזמן בדומה ליין טוב.

ככל שהשמן טרי יותר, כך יהיה לו טעם משובח יותר וערך תזונתי גבוה יותר. קחו בחשבון שפרופיל הטעם של שמן זית טרי וטהור עשוי להכיל מרירות וחריפות בולטת שלא כל אחד יתחבר אליה.

אבל תווי הטעם העוצמתיים האלה הם דווקא סימן לאיכות גבוהה במיוחד של השמן ולשפע הרכיבים התזונתיים המועילים והבריאים שהוא מכיל כמו פוליפנולים ונוגדי חמצון אחרים. 

6. אור וחום הם אויבים מושבעים של שמן זית שלא עושים לו טוב.

לכן, חשוב לשמור על בקבוק שמן הזית שלכם במקום אפל וקריר כדי לשמור על הטעם המקורי שלו לאורך זמן רב. חשיפה לחום ולקרני השמש יגרמו לטעם ולארומה המקוריים של השמן להתפוגג ולהיעלם וזה הדבר האחרון שאתם רוצים. 

7. אל תשכחו להשתמש בשמן הזית שלכם.

חבל שהוא סתם יעמוד על המדף, יעלה אבק ויתחיל לאבד את הטעם המשגע שלו. תנו למלך המטבח את הכבוד הראוי ותשלבו אותו כמה שיותר בבישולים ובתפריט התזונתי שלכם.

בגלל שהגיל לא עושה טוב לשמן הזית, זה רעיון חכם להשתמש בשמן טרי וצעיר יותר לתיבול קר של סלטים ומנות אחרות, בעוד ששמן ותיק יותר ששוכב אצלכם לא מעט זמן יתאים יותר לבישול, טיגון ואפייה. 

8. השתמשו בנדיבות בשמן הזית שלכם.

לא צריך להתקמצן, כמה זילופים של שמן יחוללו ניסים ונפלאות עם כל מנה וירימו אותה לגבהים חדשים. 

כיצד מייצרים שמן זית? 

שמן זית הוא הרבה יותר ממוצר מזון נפוץ ובסיסי, הוא חלק בלתי נפרד מההיסטוריה האנושית. מדובר בסימן ההיכר של התזונה הים תיכונית שאנחנו כל כך אוהבים.

שמן זית הוא שמן בישול, תבלין נפלא שמוסיף טעם עשיר ועמוק לכל מנה, מרכיב מרכזי בשלל תרופות סבתא ומוצרים קוסמטיים וסמל לדרך וסגנון חיים.

בסופו של דבר, זיתים הם פירות ושמן איכותי הוא מיץ זיתים שמנוני ועסיסי בעל טעם וארומה משכרים. 

אז הגיע הזמן להכיר את תהליך הייצור של מלך המטבח הבלתי מעורער. מסיק הזיתים מתרחש בחודשים אוקטובר ונובמבר. חשוב למעוך ולסחוט את הזיתים שנקטפו כמה שיותר מהר, כי כל דקה שהם שוכבים בחוץ לאחר המסיק רק פוגעת בהם ויוצרת חמיצות לא רצויה.

בניגוד ליין, הטעם שלו לא הולך ומשתבח עם השנים ולכן חשוב לקצר עד כמה שניתן את הזמן העובר בין מסיק הזיתים לתחילת תהליך המיצוי שלהם. 

בעוד שחלק משמני הכתית המעולים עדיין מופקים בשיטות מסורתיות הקיימות במשך מאות שנים ונטחנים בעזרת אבן ריחיים כמו בימים עברו, חלק מהיצרנים עברו למכונות מודרניות ולאמצעים חדשניים יותר שעושים את העבודה בצורה מהירה ויעילה יותר ושומרים על טמפרטורה מבוקרת. 

למה הטמפרטורה בעת כבישת הזיתים כל כך חשובה? כי ככל שהם נחשפים לפחות חום, כך השמן שמופק מהם איכותי, טעים ובריא יותר. 

שמן זית טרי שרק נסחט זה עתה מלא במשקעים הצובעים אותו בגוון עכור.

אבל העכירות הזאת אינה סימן לאיכות נמוכה, אלא דווקא עדות לכך שמדובר בשמן מובחר המפוצץ בטעמים אותנטיים! שמן המופק בתחילת עונת המסיק מתאפיין בטעם עשבוני ומודגש יותר בעוד ששמן המופק לקראת סוף העונה נוטה להיות מעודן וקליל יותר.

שמני הזית בשוק לא נוצרו שווים ולכל שמן יש טעם, אופי וסיפור מרתק וייחודי משלו וזה חלק בלתי נפרד מהקסם שלהם! 

חשוב להדגיש שרק שמן זית כתית מעולה מיוצר בתהליך הזה.

המיצוי של שמן זית מזוכך ומעובד מתבצע בצורה שונה לגמרי ודורש חימום והוספת כימיקלים הפוגעים באופן משמעותי בטעם, בצבע, בניחוח ובערך התזונתי של שמן הזית וגורמים לאיבוד חלק גדול מהייחודיות והאותנטיות שלו. 

שאלות ותשובות 

בחורה לבושה בסינר מחזיקה בקבוק שמן זית וחושבת יד על הסנטר

האם יש הבדל בטעם של שמנים צמחיים לשמן זית?

ועוד איך! שמנים צמחיים חסרי כל טעם, בעוד ששמן זית איכותי שומר על הטעם והניחוח הייחודיים של זני הזיתים שמהם הוא הופק.

למרות שהוא עולה טיפה יותר משמנים צמחיים, הוא מפצה על כך בגדול בזכות שפע היתרונות הבריאותיים שלו שהופכים אותו לפתרון מושלם לכל מי שרוצה להקפיד על תפריז תזונתי מאוזן, מזין ובריא יותר. כמובן שמבחינה בריאותית, עדיף להשתמש בשמן הזית לתיבול קר של סלטים ומנות ראשונות.

כיצד שמן זית כתית מעולה יכול להועיל לבריאות?

ריכוז גבוה של חומצות שומן חד בלתי רוויות ונוגדי חמצון הופכים את שמן הזית לאחד משמני הבישול הבריאים ביותר שיש. שמן זית עשיר בטוקופרולים (נגזרת של ויטמין E) הידועים ביכולות נוגדות החמצון שלהם. הם עוזרים להוריד את רמות הכולסטרול בגוף ותורמים לבריאות מערכת הלב וכלי הדם. 

האם ישנה חשיבות לאריזת שמן הזית?

אכן כן. אריזה טובה ומוקפדת יכולה לעשות הבדל עצום. חשיפה לאור ולחמצן לא עושים טוב לשמן וגורמים לו להתעפש ולהתקלקל. לכן, בקבוק זכוכית כהה והרמטי שומר לאורך זמן על הטעם והארומה המקוריים של השמן. 

האם זה בטוח לעשות שימוש חוזר בשמן זית?

אין שום בעיה בלמחזר את אותו השמן, אפילו כשמדובר בטיגון חוזר, אבל קחו בחשבון שהטעם, הארומה, הערך התזונתי והטריות של השמן ייפגעו. כמה מחקריים מדעיים הראו שגם חימום במיקרוגל אינו מפחית את תכולת הפוליפנולים המצויים באופן טבעי בשמן. 

כמה שמן זית מומלץ לצרוך ביום?

כדי להפיק את מלוא התועלת הבריאותית הטמונה בשמן זית, מומלץ להקפיד על מינון של כף אחת או שתיים ביום. עם זאת, עד כמה שהוא נחשב בצדק לבריא ומזין, עדיין מדובר בשומן ולכן חשוב לצרוך אותו בזהירות ובמתינות. אם אתם סובלים מהשמנה או בעיות בריאותיות אחרות, מומלץ להתייעץ עם רופא בנוגע למינון המומלץ. 

השורה התחתונה 

אמא ובת מכינות סלט שופכות שמן זית ומלח לקערה

לא סתם שמן זית הפך לבחירה מובנת מאליה עבור שפים מקצועיים, בשלנים ביתיים ושוחרי בריאות כאחד. הוא מצטיין באינספור סגולות רפואיות ויכול לשדרג את הטעם של כל מנה וארוחה.

שמן זית טרי ואיכותי זה התענוג הכי גדול שיש, מספיק אפילו לזלף כמה טיפות ממנו על סלט פשוט עם קמצוץ מלח ומעט לימון ויש לכם ארוחת מלכים אמיתית.

אין לנו ספק שהמידע המועיל והמפורט במדריך המקיף הזה יעזור לכם לעשות בחירה מנצחת בשמן זית משובח ה"תפור" לטעם ולהעדפות שלכם בכלום זמן וללא מאמץ ויחסוך לכם המון ספקות, התלבטויות ואכזבות.

אז למה אתם מחכים? תצטיידו בבקבוק מובחר של ה"זהב הנוזלי" הזה שיהפוך לידיד הטוב והנאמן ביותר שלכם במטבח ויעשה רק טוב לבריאות שלכם. בתיאבון!

דילים סודיים ועדכונים על ירידות מחיר לזמן מוגבל: השאירו פרטים!

נשלח לכם רק תוכן איכותי!

שלומי מור
שלומי מור

שלומי הוא המומחה הכי גדול בישראל לכל מה שקשור לדירוגים, השוואות וסקירות של מוצרים. הוא אוהב לטייל בים (לא בשעות השיא - ג'ינג'י אחרי הכל), לבדוק גאדג'טים חדשים, ואת הכלב שלו רקסי.

נשמח לשמוע את דעתכם!

השארת תגובה

מייליסט
Logo
דילוג לתוכן