מבשלות בירה: מבשלות בירה מומלצות לשנת 2024 [מדריך בחירה]

אם בירה היא אחד מהמשקאות האהובים עליכם, אז ביקור במבשלת בירה יהפוך כל לגימת בירה לטובה יותר. תעשיית מבשלות הבירה היא תעשייה עתיקה שנוצרה במאות שנים של מסורת, והתפתחה לאומנות ייחודית המשלבת מסורת וקהילתיות. מבתי השיכון הצנועים של אירופה של ימי הביניים ועד לסצנת מבשלות הבירה המשגשגת של המאה ה-21, בישול בירה הפך לצורת אמנות, מדע ותופעה תרבותית. ביקור במבשלת בירה הוא חוויה ייחודית שתשאיר לכם טעם של עוד.

בעשורים האחרונים, תנועת בירות הקראפט, בירה בעבודת יד, הגדירה מחדש את תעשיית המבשלות, ויצרה גל חדש של מבשלות קטנות ועצמאיות המוקדשות ליצירת בירות בוטיק איכותיות בעבודת יד. כל זה באמצעות דחיפת גבולות הטעם והטכניקה של הבירה המוכרת.

זה די מדהים לראות איך מכמה מבשלות בירה קטנות שבחרו לייצר בירות ייחודיות בעבודת יד, נוצרה תנועה שסוחפת אחריה אוהבי בירה מכל העולם. מבשלות בירה בעבודת יד שמות דגש על מרכיבים מיוחדים המתאימים לאזורים שונים וכמובן ההתענגות על בירה עשויה היטב.

גם כאן בישראל לא מחמיצים את ההזדמנות להיות חלק מהתעשייה העתיקה הזו. מבשלות ישראליות רבות מציעות מגוון בירות ייחודי וטעמים ישראלים. אז בואו יחד איתנו למסע לגילוי מבשלות הבירה שלא כדאי לכם לפספס.

דירוג מבשלות בירה הכי טובות לשנת 2024

1

מבשלת אלכסנדר

חוויה בלתי נשכחת
10

הבחירה שלנו

אחת המבשלות המבוקשות בארץ המייצרת בירות בוטיק בטעמים נפלאים ומציעה סיורים מרתקים במבשלה.

את המקום הראשון שלנו תופסת מבשלת אלכסנדר. אם יש לכם קצת רקע בתחום וכבר ביקרתם בעבר במבשלת בירה, אז אין ספק שאתם יודעים על מה אני מדבר. המבשלה ממוקמת בעמק חפר וידועה בבירות הקראפט שלה, המשלבות שיטות בישול מסורתיות עם חדשנות מודרנית. המגוון שלהם כולל מגוון של בירות ולאגרים, לעתים קרובות עם מרכיבים ישראליים מובהקים.

מבשלת אלכסנדר היא המבשלה המושלמת לחוויית מבשלת בירה אותנטית ואיכותית. למבשלה מרכז מבקרים מרשים והיא מציעה סיורים מודרכים וטעימות לזוגות ומשפחות ואפילו ימי כיף לעובדים, הרצאות ופסטיבלים.

החצר של המבשלה היא המקום המושלם לשבת גם חברים לשתות בירה ולהשקיף דרך חלונות הזכוכית הגדולים על מכלי התסיסה וחביות הבירה. 

חסרון- זמינות מוגבלת: חלק מהבירות של מבשלת אלכסנדר עשויות להיות בעלות תפוצה מוגבלת, מה שהופך אותן לקשות יותר לאיתור באזורים מסוימים.

2

מבשלת הגמלים הרוקדים

בלב תל אביב

אותנטי

בלב תל אביב נמצאת אחת המבשלות הכי מיוחדות שתבקרו בה, מבשלת .Dancing Camel מדובר במוסד תוסס הידוע במבחר הבירה היצירתי והנועז שלו.

המבשלה שהוקמה ב-2005 על ידי דיויד, יהודי אמריקאי שעשה עלייה והביא את אומנות בישול הבירה לתל אביב, מוקדשת לשיטות ידידותיות לסביבה, ומקדמת קיימות בבישול. המבשלה משחררת לעתים קרובות אצוות ניסיוניות, מה ששומר על מבחר הבירה דינמי וייחודי.

ב-Dancing Camel מארחים אירועים, מתקשרים עם הקהילה המקומית, ומטפחים אווירה תוססת ומכילה. תוכלו לקבוע לכם סיור במבשלה בתיאום מראש ולהנות מחוויה יוצאת דופן.

האווירה והסגנון שונים מאוד מהמבשלה הקודמת שהזכרנו. כאן הכול הרבה יותר ארצי ופשוט. בעיניי זה דווקא הרבה יותר מיוחד ומחבר אותי לחוויית אומנות בישול הבירה בצורה הכי טובה שיש.

חסרונות- מהדורות מיוחדות מסוימות עשויות להיות בעלות הפקה מוגבלת, מה שהופך אותן לזמינות למשך זמן קצר. העדפות טעם: ייתכן שטעמים ניסיוניים לא יתאימו להעדפות הטעם של כולם.

3

מבשלת מלכה

בירה ישראלית איכותית

מגוון בירות נרחב

הביקור בסלון המבשלה יחשוף אתכם לסיפור המבשלה מהולדת הרעיון אי שם ב-2006 ועד היום ולסוד ההצלחה של בירה מלכה.

בירה מלכה כבר רכשה לעצמה שם של בירה איכותית וטעימה ותוכלו למצוא אותה ברים שונים ובחנויות המשקאות בארץ. אבל אם בא לכם להנות מחוויה יוצאת דופן ולראות בעצמכם איך נוצרת הבירה, תוכלו לבקר באתר המבשלה של בירה מלכה שנמצא בתפן ונקרא סלון מלכה.

המבשלה מאפשר סיורים בתיאום מראש במהלך השבוע ובימי חמישי פותחת שערים משעה 18 ועד חצות. החוויה מהנה במיוחד ומאפשרת לכם לצפות על המבשלה מהקומה השנייה ולראות את כל העשייה מלמעלה, להריח את הבירה המתבשלת ולראות בעצמכם את חומרי הגלם האיכותיים שבהם משתמשים במבשלה.

וכמובן שכל סיור במבשלת בירה אנו מושלם בלי טעימות, גם פה תזכו לטעום את שלל הסוגים השונים שיש למבשלת בירה מלכה להציע.

המדריך המלא למבשלות בירה

מהי מבשלת בירה?

נתחיל מההגדרה המופשטת ביותר- מבשלת בירה היא מתקן המוקדש לייצור בירה באמצעות תסיסה של לתת שעורה, מים, כשות ושמרים. היא משמשת כמוקד שבו האלכימיה של חליטה הופכת חומרי גלם למשקה האהוב שאנו מכירים כבירה.

מעבר לדברים הטכניים, מבשלת בירה מגלמת בעיני אנשים רבים את רוח האומנות, המסורת והחדשנות. אולי זה נשמע לכם מוזר, אבל זהו הלב הפועם של קהילה העוסקת בהבשלת בירה.

ממכלי הנירוסטה הבוהקים ועד לאולמות עמוסים בארומה הייחודית של תסיסת בירה, מבשלת בירה היא מקום מפלט שבו אהבה לבירה ודיוק אלכימאי מתמזגים, ומולידים את המשקה הייחודי הזה שכבש את העולם.

נכון שהמטרה העיקרית של מבשלה היא לייצר בירה. אבל מי שמשקיע את עצמו בתחום הבשלת הבירה, במיוחד בירות הקראפט לא יתבייש להגיד לכם שמבשלה כוללת בתוכה הרבה יותר ממפעל לייצור בירה; זהו מרכז של אומנות, יצירתיות וקהילה.

מבשלות בירה הן מקומות שבהם מסורת של אלפי שנים נשמרת, ומצד שני יש אימוץ של חדשנות ברכיבים וטעמים. מדובר באיזון עדין ומיוחד שמכבד את המסורת העתיקה של הבשלת בירה, אך מחפש לפרוץ גבולות טעם חדשים.

יש כאן גם קשר תרבותי שחשוב להזכיר, מבשלת בירה משמשת כמקום מפגש לאנשים מכל תחומי החיים. זהו מרחב שבו השיחות זורמות בחופשיות כמו הבירה, שבו נוצרות חברויות, ושבו הקהילה מתכנסת כדי לחגוג.

העולם המרתק הזה מושך אליו חובבים וטירונים כאחד, ומזמין אותם לחקור את העומק של המבשלות.

בסופו של דבר, מטרתה של מבשלת בירה היא להיות יותר מאשר מקום שבו מייצרים בירה; זהו מקום מפלט למי שמחפש חיבור, חקירה ובריחה רגעית לעולם הטעמים, הריחות והחוויות המשותפות. היא מעידה על כך שבישול בירה הוא לא רק מדע – הוא אמנות, חגיגה ותופעה תרבותית.

תהליך חליטה

תהליך החליטה של הבירה מרתק ומשתמש ביסודות מדעיים עם קמצוץ של אינטואיציה וראש פתוח לנסות דברים חדשים.

משעורה לבירה:

המסע מגרגירי שעורה קטנים למשקה התוסס שאנו מתענגים עליו כבירה הוא סימפוניה של טרנספורמציות. הכל מתחיל בלתת, תהליך מוקפד שבו שעורה גולמית עוברת נביטה וייבוש, ומפעילה אנזימים החיוניים להפיכת עמילנים לסוכרים מותססים. לתת השעורה, עמוס כעת בפוטנציאל טעמים, ומכין את הקרקע למסע האלכימי שלפנינו.

כאשר המאלט תופס את מקומו בריקוד הבישול, הוא פוגש מים חמים בתהליך המכונה מעיכה. כאן, אנזימים בתוך הלתת פועלים את הקסם שלהם, מפרקים פחמימות מורכבות לסוכרים, ויוצרים נוזל מתוק המכונה וורט. מהות זו, העשירה בהבטחה לבאות, היא הבסיס שעליו ייבנה אופייה של הבירה.

השלב הבא, הרתחה, הוא חלק מרכזי בתהליך ההכנה של הבירה. הוורט, בשילוב כשות, עובר רתיחה ארוכה. כשות תורמת לא רק מרירות אלא גם מוסיפה קשת של טעמים וניחוחות, והופכת את המשקה לבעל טעם המוכר לנו כטעם הבירה. חום הרתיחה מוציא את השמנים האתריים מהכשות, ומקנה לבירה את המאפיינים הייחודיים שיגדירו אותה.

עם סיום פעולת הרתיחה, יוצא הוורט למסע צינון. לאחר הקירור, שמרים נכנסים לנוזל, השמרים הם הגיבור השקט של תהליך החליטה. מיקרואורגניזם זה מתסיס את הסוכרים בתוך הנוזל, ומסייע לייצר אלכוהול ופחמן. הנוזל שוקק כעת חיים, מבעבע ומתפתח, כאשר השמרים ממירים בחריצות סוכרים לחליטה המשכרת שאנו מכירים.

החלק האחרון, ההמתנה, מאפשרת לבירה להתבגר. תקופת מנוחה זו מאפשרת לטעמים להשתלב בהרמוניה, ומבטיחה תוצר סופי מאוזן ומעודן. הבירה, שעברה את התהליך המורכב הזה של מאלט, מעיכה, הרתחה, תסיסה ומיזוג, נארזת בבקבוקים, פחיות או חביות, וממתינה לרגע שבה יסירו ממנה את הפקק וימזגו אותה לכוס.

שלבי הבישול:

מלטינג: תהליך נביטה וייבוש עדין המפעיל אנזימים בשעורה ומכין אותה להמרת עמילנים לסוכרים במהלך החליטה.

מעיכה: שילוב של לתת ומים חמים, ייזום תגובות אנזימטיות שהופכות פחמימות מורכבות לסוכרים מותססים, וכתוצאה מכך יצירת וורט מתוק.

רותחים: הוורט, המועשר בכשות, עובר רתיחה נמרצת, מוציא טעמים וניחוחות מהכשות ומעצב את פרופיל הבירה.

תסיסה: הפרע המקורר פוגש שמרים, מתחיל את הטרנספורמציה הקסומה של סוכרים לאלכוהול ופחמן, ומעניק חיים לבירה.

התניה: תקופת התבגרות המאפשרת לטעמים להתמזג ולבירה להשיג את טעמה האופטימלי לפני אריזתה ושיתופה.

בידיהם של מבשלות מיומנות, המסע הזה משעורה לבירה אינו רק תהליך; זוהי צורת אמנות, משחק גומלין הרמוני של מדע ויצירתיות שמביא לשירה הנוזלית שאנו נהנים ממנה בכל לגימה.

ההיסטוריה של הבירה ומבשלות הבירה

מבשלת בירה מודרנית עם מיכלי סינון בירה כסופים

לפענח את ההיסטוריה של הבירה זה לצאת למסע בתולדות הציוויליזציה האנושית. המקורות של הבירה הולכים אחורה עד לערש הציוויליזציה.

מקורות הבירה

העדויות המוקדמות ביותר לבישול הבירה נמצאו במסופוטמיה העתיקה, שם חרטו השומרים את יראת הכבוד שלהם לנינקאסי, אלת הבירה, על לוחות חימר.

חליטות מוקדמות אלה, רחוקות מהמשקה שאנחנו קוראים לו בירה כיום, ונולדו ככל הנראה במקרה, שכן דגנים תססו בטעות בנוכחות שמרי בר.

אמנות בישול הבירה מתפרשת על פני תרבויות עתיקות. בין היתר היא צמחה והתפתחה במצרים העתיקה, שם הבירה הייתה מרכיב עיקרי בתזונה היומית ומילאה תפקיד מרכזי בטקסים דתיים.

תהליך הבישול הפך למלאכה שמורה, שעברה מדור לדור, כאשר כל תרבות מוסיפה את טעמיה ושיטות הבישול הייחודיות שלה למארג ההיסטוריה של הבירה.

האבולוציה של מבשלות בירה

ככל שהציוויליזציות התפתחו, כך גם מלאכת הבישול. ידעתם שהמנזרים באירופה של ימי הביניים הפכו למומחים של ידע בבישול בירה, הנזירים שכללו טכניקות בישול ויצרו כמה ממתכוני הבירה המתועדים הראשונים.

אולי מוזר לנו לדמיין בית בירה בתוך מנזר אבל עבודת בישול הבירה לא רק סיפקה את הצמא הרוחני של הנזירים, אלא גם מקלט למטיילים עייפים ולמקומיים המחפשים הפוגה מהדרך.

בתחילת המהפכה התעשייתית, מבשלות הבירה התפתחו למפעלים בקנה מידה גדול. המצאת מנוע הקיטור והקירור, חולל מהפכה בתהליך הבישול ואיפשר ייצור והפצה גדולים יותר של בירה.

המאה ה-20 הייתה רצופה בניצחונות וגם באתגרים עבור מבשלות בירה. חוק היובש בארצות הברית בשנות ה-20 של המאה ה-20 הנחית מכה קשה על התעשייה, ואילץ מבשלות בירה רבות לסגור את שעריהן.

עם זאת, במחצית השנייה של המאה חלה התעוררות מחודשת, המסומנת על ידי עלייתן של מבשלות בירה. מבשלות בירה קטנות ועצמאיות, שהונעו על ידי תשוקה לאיכות ומסורת, הציתו רנסנס שהגדיר מחדש את נוף הבישול.

תנועת בירות הקראפט, שצברה תאוצה בסוף המאה ה-20 וממשיכה לפרוח גם כיום, שמה בראש סדר העדיפויות טעמים ייחודיים, חומרי גלם איכותיים וחיבור לקהילות המקומיות. מבשלות הבירה הפכו שוב למקומות של ניסויים, יצירתיות ומשמעות תרבותית.

בעשורים האחרונים, מהפכת בירות הקראפט העולמית הולידה מגוון רחב של מבשלות בירה, שכל אחת מהן תורמת לפסיפס העשיר של מסורות הבישול. מהמיקרו-מבשלות שמייצרות קבוצות קטנות של בירות ניסיוניות ועד לשמות מבוססים שדוחפים את גבולות הטעם, המבשלות הפכו לאבני בוחן תרבותיות, ומטפחות תחושה של קהילה ואחווה.

כיום, ההיסטוריה של מבשלות הבירה נחשבת לשילוב מסורת וחדשנות. ככל שהטכנולוגיה ממשיכה להתקדם, מבשלות הבירה שואבות השראה ממתכונים עתיקים תוך שילוב טכניקות מודרניות, מה שמבטיח שרוח הבישול תישאר חגיגה מתפתחת של טעם ואומנות.

המסע מהשומרים העתיקים במסופוטמיה העתיקה למבשלות הבירה השוקקות של ימינו, הוא עדות לתהליך הפיתוח המתמשך של הבירה.

למה כדאי לבקר במבשלת בירה

בחור עם זקן עומד במבשלת בירה מחזיק כוס בירה עם בקבוקי בירה על דלפק

אז אחרי שעברנו קצת על ההיסטוריה של התפתחות המבשלות, בואו נבין למה כדאי לנו לבקר במבשלת בירה

חוויה תרבותית

ביקור במבשלת בירה הוא לא רק יציאה לשתיית בירה; זו טבילה תרבותית. מבשלות בירה משקפות לעתים קרובות את הזהות הייחודית של מיקומן, ומאמצות אמנות, מוזיקה ומסורות קולינריות מקומיות.

אתם יכולים לחוות את פעימות הלב של קהילה דרך העדשה של מבשלות הבירה שלה. מדובר בחוויה יוצאת דופן שתגלה לכם עולם שלם המורכב מטעמים, אומנות עתיקה ומלאכת יד מרתקת. 

טעימות בירה

ביקור במבשלה מציע הזדמנות להתענג על מגוון רחב של סגנונות בירה. הטעימות של סוגי בירה שונים מאפשרות לכם לחקור את הניואנסים של חליטות שונות.

צוות מבשלה הוא בדרך כלל צוות בעל ידע נרחב מאוד בתחום שיכול להדריך אתכם בתהליך הטעימות, להעשיר את הידע שלכם ולגלות לכם עולם חדש שלא הכרתם.

סיורי מבשלות

מבשלות בירה רבות מספקות סיורים מודרכים, המציעים הצצה אל מאחורי הקלעים של תהליך הבישול. סיורים אלה מספקים תובנות על האמנות והמדע של החליטה, החל מהמרכיבים המשמשים ועד למורכבות התסיסה. זו חוויה חינוכית שמעמיקה את הבנת המלאכה העתיקה הזו.

סוגי בירות

בירות מיושנות בחביות

מבשלות בירה מתנסות לעתים קרובות ביישון חביות, שבהן הבירה מבשילה בחביות עץ ששימשו בעבר למשקאות חריפים כמו בורבון או יין.

תהליך זה מקנה טעמים ייחודיים מהעץ, יחד עם מאפיינים שיוריים מהתכולה הקודמת, מה שמוביל לחליטות מורכבות ולעיתים קרובות חזקות.

אלס חמוץ

חליטה של בירות בעלות טעמים חמצמצים וחריפים. באמצעות שימוש בזני שמרי בר או הוספת פירות, מבשלות הבירה יוצרות טווח גדול של חמיצות, החל מחמצמצות קלה ועד חמוצה להחמצה. הסגנונות כוללים את Berliner Weisse, Gose, Lambics ו-American Wild Ales.

חליטות שיתופיות

מבשלות שיתופיות הן מבשלות המייצרות שיתוף פעולה בין שתי מבשלות בירה. התוצאה היא מהדורות מוגבלות של בירות בוטיק.

שיתופי פעולה אלה משלבים את המומחיות, היצירתיות והסגנונות הייחודיים של מבשלות בירה שונות, וככה נוצרות בירות ייחודיות ומבוקשות מאוד, המציגות את הרוח השיתופית של קהילת מבשלי הבירה.

חליטות מיוחדות

מעבר לקטגוריות המסורתיות, מבשלות ידועות בייצור בירות מיוחדות וניסיוניות. אלה עשויים לכלול בירות מיושנות בחביות, בירות חמוצות, ושחרורים משותפים עם מבשלות אחרות. עולם הבירות הוא דינמי, כאשר מבשלות הבירה פורצות גבולות ללא הרף כדי ליצור היצע ייחודי ובלתי נשכח.

מעבר לקטגוריות שפרטנו כאן, שהן המוכרות ביותר, מבשלות בוטיק פורצות גבולות כל הזמן, ומציגות סגנונות שונים, מרכיבים ניסיוניים וטכניקות בישול לא קונבנציונליות. החל מתערובות עם נגיעות של פירות ועד בירות מתובלות עם ארומה של קפה, האפשרויות הן אינסופיות.

שאלות ותשובות

בחור בסוודר וזקן מחזיק קנקן בירה המונחת על חבית וחושב רקע כתום

מהי בירת קראפט?

משמעות המילה קראפט היא- עבודת יד. בירת קראפט היא מונח הכולל בירות המיוצרות על ידי מבשלות קטנות ועצמאיות. מבשלות אלו שמות דגש על איכות, שיטות בישול מסורתיות וחיבור לקהילה המקומית. מבשלות קראפט שמות בראש סדר העדיפויות חדשנות, טעמים מגוונים, ולעתים קרובות מייצרות אצוות מוגבלות, מה שיוצר תרבות בירה דינמית וייחודית.

איך מבשלים בירה?

בירה מבושלת בתהליך קפדני של חליטה, מעיכה, הרתחה, תסיסה, ריכוך ואריזה. שעורה עוברת תהליך שבו מוםעלים אנזימים, ועמילנים הופכים לסוכרים. וורט שנוצר מבושל עם כשות עבור טעם, מקורר, מותסס על ידי שמרים, נח, ולאחר מכן ארוז לתוך בקבוקים, פחיות, או חביות.

מהן התפיסות המוטעות הנפוצות לגבי מבשלות בירה?

תפיסה מוטעית אחת היא שכל הבירות זהות. המבשלות מציעות מגוון רחב של סגנונות בירה, כל אחד עם המאפיינים הייחודיים שלו. תפיסה מוטעית נוספת היא שמבשלות בירה מיועדות רק לחובבי בירה. במציאות, מבשלות בירה מקבלות בברכה אנשים עם רמות שונות של ידע בבירה, ומציעות מגוון רחב של אפשרויות שיתאימו לטעמים שונים. לבסוף, יש אמונה כי בירה מלאכה היא תמיד יקרה. בעוד שלחלק מבירות המלאכה עשויה להיות נקודת מחיר גבוהה יותר, המגוון והאיכות מצדיקים לעתים קרובות את העלות.

למה כדאי לבקר במבשלת בירה?

ביקור במבשלת בירה הוא חוויה שאין דומה לה. הביקור במבשלה מציע טבילה תרבותית, המאפשרת לאנשים לחקור את הזהות המקומית באמצעות אמנות, מוסיקה ומסורות קולינריות. טעימות בירה הן גולת הכותרת, ומספקות הזדמנות להתענג על מגוון רחב של סגנונות וטעמים. סיורי מבשלות מציעים תובנות על תהליך הבישול, ומחזקים את ההערכה למלאכה. לא מדובר רק בבירה; מדובר בקהילה, בחוויות משותפות ובשמחה שבגילוי חליטות חדשות וייחודיות.

מה ההבדל בין בירה אייל ללאגר?

אייל ולאגר מייצגים שתי קטגוריות עיקריות של בירה, הנבדלות זו מזו לפי סוג השמרים וטמפרטורת התסיסה. אלס משתמשים בשמרים מותססים בטמפרטורות חמות יותר, והתוצאה היא טעמים פירותיים ומורכבים. לאגר, לעומת זאת, משתמשים בשמרים מותססים בתחתית בטמפרטורות קרירות יותר, ומניבים פרופילים פריכים ונקיים. הבדלים אלה בשמרים ובתסיסה תורמים למגוון הטעמים המצויים

השורה התחתונה

חברים שותים ביחד בירה משיקים כוסות וצוחקים

במסע שלנו בין מבשלות בירה, חקרנו את ההיצע המגוון של המבשלות שמומלץ לבקר בהן, כל אחת עם היתרונות והחסרונות שלה. גילינו חידושי טעם ייחודיים ולמדנו על ההיסטוריה הייחודית של מבשלות הבירה. 

הגיע הזמן לצאת ולגלות את מבשלות הבירה בישראל ואת אומנות בישול הבירה. לכל מבשלה יש סיפור לספר, ועל ידי תמיכה במפעלים מקומיים, אתם תורמים למארג העשיר של תרבות בישול הבירה.

בין אם אתם חובבי בירה מנוסים או חדשים בעולם של בירות בוטיק, מסע הגילוי מחכה לכם במבשלה הקרובה אליכם.

דילים סודיים ועדכונים על ירידות מחיר לזמן מוגבל: השאירו פרטים!

נשלח לכם רק תוכן איכותי!

אופק דרימר
נשמח לשמוע את דעתכם!

השארת תגובה

מייליסט
Logo
דילוג לתוכן