מערכת הפעלה: הכל על ווינדוס 10, כרום, MacOS ולינוקס

אם המעבד (CPU) או בשמו המלא: "יחידת העיבוד המרכזית" הוא המוח של המחשב, אז מערכת הפעלה היא הלב שלו.

מערכת ההפעלה היא התוכנה הכי חשובה שרצה על המחשב. בנוסף לעובדה שהיא מנהלת את כל התהליכים של המחשב, היא גם מטפלת בכל התוכנות שמותקנות על המערכת, ומקשרת בין המחשב לבין המשתמש. למעשה, מחשב נייד או נייח בלי מערכת הפעלה הוא פשוט חסר תועלת.

יש כל מני סוגים של מערכות הפעלה. לפני שנפרט עליהן, בואו קודם כל נבין למה בכלל צריך אותן.

התפקיד של מערכת ההפעלה

מערכת ההפעלה מנהלת את כל התוכנות, התהליכים, והרכיבים של המחשב. בדרך כלל כשאתם משתמשים במחשב, יהיו כמה תוכנות ותהליכים שרצים במקביל. כל התוכנות והתהליכים האלה צריכים גישה למעבד (CPU), זיכרון (RAM), ואחסון (הארד דיסק). התפקיד של מערכת ההפעלה הוא לקשר ולתאם בין כולם, כדי להבטיח שהמחשב יפעל כמו שצריך.

סוגים שונים של מערכות הפעלה

יש 2 סוגים עיקריים של מערכות הפעלה:

  • מערכות הפעלה רגילות (OS)
  • מערכות הפעלה בזמן אמת (RTOS)

בנוסף, יש שני סוגים של ממשק משתמש:

  • ממשק שורת פקודה (CUI או CLI)
  • ממשק משתמש גרפי (GUI)

ממשק שורת פקודה

מערכת הפעלה מבוססת על תכונת: "ממשק שורת פקודה" הייתה נפוצה בעבר לפני שמערכות ההפעלה של מיקרוסופט ואפל השתלטו על השוק, והיא מבוססת DOS או UNIX. היא עובדת בצורה הבאה: בשביל לבצע בה פעולה כלשהי, בין אם זה גישה לקבצים, פתיחת קבצים, שינוי שם קובץ, כתיבה, העתקה, וכו' – צריך להקיש פקודה כלשהי. באופן מסוים מערכת ההפעלה הזאת נחשבת למתקדמת, בעיקר בזכות היתרון הכי בולט שלה לעומת מערכות ההפעלה הגרפיות: המהירות.

ממשק משתמש גרפי

מערכות ההפעלה האלה הן למעשה תוכנות לכל דבר, ובעזרתן ניתן לגשת לקבצים בצורה נוחה יותר באמצעות המקלדת והעכבר, ואין צורך בהקלדת פקודות. סביר להניח שאתם כבר מכירים את ה-Windows (חלונות) של מיקרוסופט, MacOS של אפל, ואולי אפילו שמעתם על מערכת ההפעלה לינוקס (Linux) – הן כולן ממשקי משתמש גרפיים. את ממשקי המשתמש הגרפיים נהוג לחלק ל-3 סוגים שונים:

משתמש יחיד (Single User)

כפי שניתן להסיק מהשם, מדובר במערכת הפעלה שמתאימה לשימוש של אדם בודד. המערכות האלה נפוצות בעיקר במחשבי כף יד.

ריבוי משתמשים (Multi User)

בסוג הזה של מערכות ההפעלה, שני משתמשים או יותר יכולים לעבוד על תוכנות ולחלוק ציוד היקפי (כמו מדפסת) בו זמנית. לינוקס למשל, היא מערכת הפעלה מסוג Multi User. כלומר, יותר ממשתמש אחד יכול להימצא בה בו זמנית ולנהל אותה, בניגוד ל-Windows שבה יש אפשרות רק למשתמש אחד. חוץ מלינוקס, הדוגמאות הכי טובות למערכות הפעלה מהסוג הזה הן: UNIX, VMS ומחשבים מרכזיים (Mainframe) שנפוצים בעיקר בארגונים גדולים כמו: מוסדות ממשלתיים, חברות מסחריות גדולות, ואוניברסיטאות.

הערה חשובה: חשוב שתבינו שמערכת הפעלה מסוג Multi User היא שונה מאשר מערכת הפעלה שנועדה למשתמש יחיד. הרבה אנשים מתבלבלים וחושבים למשל, שמערכת ווינדוס 2000 או Novell Netware הן מערכות הפעלה Multi User. אז כן, המערכות האלה יכולות לתמוך באלפי משתמשים שמחוברים בו זמנית באמצעות הרשת, אבל יכול להיות בהן רק מנהל מערכת אחד, שהוא המשתמש היחיד.

מערכת הפעלה בזמן אמת (RTOS)

מערכות RTOS מיועדת למערכת משובצת מחשב (באנגלית: Embedded system). יש כמה הבדלים בין המערכות האלה לבין שתי סוגי המערכות הקודמות שדיברנו עליהן, אבל לא נסבך אתכם – בקצרה ובמילים פשוטות, מדובר במערכות הפעלה שהוגדרו מראש כדי לבצע רק פעולה ספציפית, בדרך כלל מיועדות לתפעול מערכת או מכשיר אלקטרוני, ללא גמישות או אפשרות להתקין תוכנות מצד המשתמש.

המערכות האלה קיימות למשל במערכת ההצתה של כלי רכב, מכשירי חשמל ביתיים, מכשירים רפואיים, מערכות תעשייתיות, רובוטים, ועוד. דוגמאות למערכות RTOS נפוצות: RTLinux, VxWorks, TRON ו-Windows CE.

בחירת מערכת ההפעלה הנכונה

התלבטות בין מערכות ההפעלה השונות היא די נפוצה בימינו, בעיקר כי יש מגוון רחב מאוד ואנשים לא תמיד מבינים את ההבדל. בגדול, יש מערכות הפעלה שיותר מתאימות לגיימרים, אחרות יותר מתאימות לפיתוח, וכן הלאה.

הדבר הכי חשוב שצריך לדעת כדי לקבוע איזה מערכת הפעלה הכי מתאימה לכם, הוא אופי השימוש. לאנשים שמשתמשים במחשב לצורך עריכת וידאו למשל, יש דרישות שונות מאשר של סטודנט ממוצע או גיימר. אז בואו נעבור על הסוגים השונים של מערכות ההפעלה ונבין מהם ההבדלים.

ווינדוס 10 (Windows 10)

ווינדוס 10

נכון להיום, ווינדוס 10 של חברת מיקרוסופט מחזיקה בכ-90% מנתח השוק העולמי של מערכות ההפעלה. המשמעות של זה היא, שעל 9 מכל 10 מחשבים בעולם מותקנת מערכת ההפעלה הזאת. מיקרוסופט מוכרת רישיונות למערכת ההפעלה שלה לכל חברה שמייצרת מחשבים נייחים, מחשבים ניידים, טאבלטים, וכן הלאה. לכן, יש הרבה "מחשבי ווינדוס" בטווחי מחירים שונים ועם מפרטים שונים לחלוטין.

כמו כן, מיקרוסופט מוכרת רישיונות לווינדוס בעצמה, כך שכל אדם פרטי או חברה יכולים לקנות את מערכת ההפעלה הזאת. ובדיוק בזכות הגישה הזאת, ווינדוס הצליחה להשתלט על השוק מאוד מהר. מערכת ההפעלה של מיקרוסופט זמינה בכל מדינה בעולם, ויש לה את ספריית התוכנות הכי גדולה. בעזרת מערכת ההפעלה הזאת אפשר לעשות הכל: בין אם זה צפייה בסרטים ותמונות, לשחק במשחקי מחשב, לגלוש באינטרנט, לכתוב מידע על גבי כתבן או וורד, ועוד.

היתרון של ווינדוס הוא התאימות לכל סוגי התוכנות. זה משמעותי כי עם מערכות הפעלה מתחרות כמו Chrome של גוגל למשל, לא תמיד אפשר להריץ את כל התוכנות ולעשות דברים כמו עריכת וידאו, עיצוב גרפי, וכדומה. למערכת ההפעלה של Windows יש תאימות גם כמעט לכל סוגי הציוד ההיקפי, כמו: עכברים אלחוטיים, מקלדות, כונני אחסון חיצוניים, מדפסות, סורקים, מסכים, מיקרופונים, וכדומה. אז כן, מערכת ההפעלה של אפל (MacOS) מציעה את זה גם, אבל מערכת ההפעלה של Chrome לא.

בכל הנוגע לעדכונים, מיקרוסופט משחררת אותם באופן קבוע. משתמשי Windows מקבלים כל הזמן עדכונים הכוללים שינויים ושיפורים, בעיקר בכל הנוגע לאבטחה (אבל לא רק). בשגרה, מיקרוסופט משחררת עדכונים פעמיים בשנה, וחברת אפל רק פעם בשנה. לעומת שתיהן, מערכת ההפעלה של Google Chrome מתעדכנת בתדירות גבוהה יותר, אבל העדכונים שלהם בדרך כלל לא מציגים שיפורים או שינויים משמעותיים.

יתרונות:
  • מבחר גדול של תוכנות זמינות להורדה.
  • גמישות – מערכת ההפעלה מגיעה עם מחשבים בטווחי מחירים שונים ומפרטי חומרה שונים.
  • אפשר להתקין את המערכת כמעט על כל מחשב או טאבלט.
  • האפשרות הכי טובה עבור לגיימרים.
  • תאימות לציוד היקפי (אוזניות, ראוטר, מקלדות, ועוד).
  • עדכונים פעמיים בשנה.
חסרונות:
  • העדכונים עלולים להיות קצת מבלבלים.
  • יש בעיית תאימות עם רכיבים מסוימים.
  • יש גרסאות שונות של ווינדוס 10 מה שעלול לבלבל את המשתמשים.
  • לא כל כך מתאימה לפיתוח אפליקציות.

MacOS

MacOS

לעומת ווינדוס, השימוש במערכת ההפעלה MacOS (לשעבר OS X) מוגבל למכשירי אפל בלבד. לכן, במידה ותרצו להשתמש במערכת ההפעלה הזאת, תצטרכו לרכוש מוצרים של חברת אפל, כמו למשל מקבוק פרו. בגלל שמערכת ההפעלה של Mac יכולה לפעול רק על מגוון יחסית קטן של מחשבים, יותר קל לשלוט בה בהשוואה לווינדוס, מה שמאפשר לאפל לבצע בדיקות אינטנסיביות של המוצרים שלה, ולייעל את התוכנה בצורה טובה יותר מאשר מיקרוסופט.

העובדה הזאת גם מאפשרת לאפל להציע שירותים ממוקדים כדי לאבחן ולתקן בעיות, ולעשות את זה במהירות גבוהה יותר ובדיוק רב יותר לעומת ווינדוס, וכך בעצם הם עומדים בסלוגן המפורסם שלהם: "It Just Works" (זה פשוט עובד). מערכת ההפעלה של Mac היא מאוד ידידותית למשתמש. אז אמנם הממשק של ווינדוס נחשב ליחסית פשוט, אבל MacOS בהשוואה אליו נחשב לאפילו עוד יותר פשוט. אם אתם רגילים להשתמש בווינדוס, אז ככל הנראה ייקח לכם קצת זמן להסתגל ל-MacOS. למרות שיש הרבה מאוד פקודות דומות, השמות שלהן שונים וזה עלול לבלבל אתכם: למשל, סייר הקבצים של MacOS נקרא Finder.

בהשוואה ל-Windows, ל-MacOS יש מגוון פחות רחב של תוכנות להציע. עם זאת, חברת אפל דואגת לספק למשתמשים שלה אלטרנטיבות, והיא מפתחת הרבה מאוד תוכנות ייחודיות ושימושיות. אפל דאגו שלמערכת ההפעלה שלהם תהיה תאימות לתוכנות פופולריות שונות, כמו דפדפן כרום של גוגל. בנוסף, מיקרוסופט הוציאה גרסת אופיס במיוחד למחשבים שרצים על MacOS. הרבה חברות שמתעסקות בעיצוב ומדיה מעדיפות את MacOS, כי מערכת ההפעלה הזאת מגיעה עם הרבה תוכנות ייחודיות ושימושיות המיועדות לאנשים שמתעסקים בתחומים האלה. אחת התוכנות הכי פופולריות למשל, היא התוכנה לעריכת וידאו שנקראת Final Cut Pro.

בכל הנוגע לגיימרים, MacOS היא לא בשבילכם. למעשה, מערכת ההפעלה הזאת מעולם לא הייתה פופולרית עבור גיימרים, כי רוב המשחקים החדשים פשוט לא זמינים ל-MacOS, אלא רק לווינדוס וקונסולות משחקים כמו פלייסטיישן ו-XBOX. למרות זאת, אם אתם גיימרים שבכל זאת מתעקשים להשתמש ב-MacOS, אז יש דרך לעקוף את זה. אפשר להתקין את אפליקציית Bootcamp ובעזרתו לגשת למערכת ההפעלה של ווינדוס דרך מחשב ה-Mac שלכם, כך שבעצם יהיו לכם 2 מערכות הפעלה שונות על המחשב.

חשוב לציין שבשביל להשתמש בווינדוס תצטרכו לשלם למיקרוסופט על הרישיון של התוכנה. אפשרות נוספת אגב, היא להתקין לינוקס על Bootcamp. כן, על מחשבי Mac תוכלו להתקין מערכות הפעלה שונות, אבל את מערכת ההפעלה MacOS אפשר להתקין אך ורק על מחשבים של חברת אפל. היתרון אולי הכי גדול של MacOS, הוא הסנכרון המושלם עם מכשירי אפל שונים כמו אייפון, אייפד, אייפוד, Apple Watch וכו'. מעבר לנוחות שהסנכרון בין מוצרי אפל השונים מספק לכם, תוכלו גם ליהנות משירותים שונים כמו הפקודות הקוליות של סירי ומערכת התשלומים של אפל.

האינטגרציה בין מערכות ההפעלה MacOS ו-iOS מאפשרת למשתמשים לפתוח מסמכים ולערוך אותם במכשירים השונים, או לענות לשיחות טלפון והודעות באמצעות המחשב. אם יש לכם את השעון החכם של אפל ואת מערכת ה-MacOS הכי עדכנית על המחשב, אז תוכלו להיכנס למחשב שלכם ללא צורך בסיסמה. הדברים האלה פשוט לא קיימים בתוכנות והמוצרים של מיקרוסופט. אפל לא מציעה מגוון רחב מדי של מחשבי מק, וכידוע, המחשבים שלהם הם די יקרים. בכל הנוגע לחומרה, לא בטוח שתמצאו מחשב שמתאים לכם. למשל, אפל לא מציעה מסכי 17 אינץ' או מסכי מגע (נכון לרגע זה).

למרות זאת, אפל השיקה לאחרונה את ה-iMac Pro החדש: הוא חזק יותר, כולל מעבד 18 ליבות וכרטיס מסך של AMD Vega Graphics, והרעיון מאחורי המחשב הזה הוא למנוע מאנשים לעבור למחשבי ווינדוס רק כי אין מחשבי Mac שעונים על הדרישות והצרכים שלהם מבחינת חומרה. מחשבי Mac פונים לאנשים שמחפשים חווית פרימיום. הרבה אנשים הם מעריצים מושבעים של החברה והמוצרים שלה, ובגלל שכבר יש להם אייפון, Apple Watch, ומוצרים נוספים, הם באופן טבעי יעדיפו גם את המחשבים של אפל שמסתנכרנים עם שאר המכשירים של החברה שהם כבר קנו.

יתרונות:
  • עיצוב פשוט וידידותי למשתמש
  • שירות טוב יותר
  • תאימות/סנכרון עם שאר המכשירים של אפל
  • אפשר להריץ Windows על מערכת MacOS באמצעות שימוש ב-BootCamp
חסרונות:
  • יקר בהשוואה למחשבים שמריצים Windows
  • יש מגוון פחות גדול של תוכנות
  • לא מתאים לגיימרים
  • אין תמיכה במסך מגע
  • עדכוני המערכת השוטפים לא מרשימים במיוחד

Chrome OS

Chrome OS

אם השימוש העיקרי שלכם במחשב הוא גלישה באינטרנט באמצעות דפדפן, אז מערכת ההפעלה הזאת יכולה להתאים לכם בול. היא מגיעה במחשבי Chromebook של גוגל, והשימוש בה דורש חיבור לרשת האינטרנט כי רוב המידע מאוחסן בענן, אבל אפשר לעבוד גם בלי חיבור לרשת (מצב Offline) ולגשת רק לקבצים שמותקנים על גבי המכשיר.

לעומת מערכות ההפעלה ווינדוס 10 ו-MacOS של אפל, מערכת ההפעלה של Chrome היא פשוטה מאוד. אפשר להוריד אליה את כל האפליקציות של אנדרואיד ולגשת אליהן גם כשלא מחוברים לרשת. מערכת ההפעלה של כרום סובבת סביב הדפדפן שלה, ולכן היא מערכת ההפעלה הכי פחות מורכבת ומסובכת שיש בשוק.

המערכת הזאת כוללת כלים בסיסיים כמו מנהל הקבצים, ואפשר לפתוח קבצי תמונות, PDF, ומסמכים שונים. המיקוד העיקרי שלה הוא גלישה באינטרנט ושימוש באפליקציות אנדרואיד, אין לה "שולחן עבודה" קלאסי, וסרגל ה: "התחל" שלה הוא בגדול סרגל קיצורים לאפליקציות וגישה להגדרות המערכת.

מערכת ההפעלה של כרום נחשבת מאוד ידידותית למשתמש: הממשק שלה מהיר מאוד ואופטימלי לגלישה באינטרנט, צפייה בסרטונים, מוזיקה, שיחות וידאו, ועוד, והיא יכולה להריץ יישומי פלאש וג'אווה מתקדמים. אז למרות שמדובר במערכת הפעלה פונקציונאלית, היא עדיין לא מגוונת מבחינת האפשרויות השונות שהיא מציעה למשתמשים בהשוואה ל-Windows ו-MacOS.

אז כן, זה טבעי שמערכת ההפעלה של כרום תסתמך על הטכנולוגיות השונות של גוגל, בדיוק כמו ש-MacOS מסתמכת על הטכנולוגיות של אפל. בגלל שמחשבי Chrome מתמקדים בעיקר בגלישה באינטרנט, הם צורכים פחות חשמל ולא דורשים חומרה יקרה ומתקדמת, מה שמאוד משפיע על המחיר.

יצרנים של מחשבים ניידים עם מעבדים חלשים, זיכרון RAM מינימלי וכונן SSD בעל שטח אחסון קטן, בדרך כלל מעדיפים את מערכת ההפעלה של גוגל כי היא יכולה לרוץ חלק גם בתנאים האלה.

מערכת ההפעלה של Chrome מספקת את אותה החוויה גם ב-Chromebook וגם ב-Chromebox, והיא עובדת חלק גם כשהיא נמכרת על ידי חברות חיצוניות כמו סמסונג, דל, וטושיבה. המערכת נוחה וקלה לתפעול ולניהול, ולכן היא נפוצה מאוד במוסדות הלימוד השונים.

בגדול המחשבים שמגיעים עם Chrome OS הם מחשבים זולים, אבל גם בניהם יש דגמים יקרים עם כל מני פונקציות כמו רזולוציה גבוהה, מקלדות עם תאורה, מסכי מגע, מסך מתקפל, וכדומה.

כשהמערכת רק יצאה לאור, הייתה לה בעיה של תאימות עם תוכנות חיצוניות, אבל הנושא הזה נפתר כשגוגל הוסיפו את חנות האנדרואיד (Play Store) למערכת ההפעלה שלהם. מחשבי כרומבוק לא מתאימים להרצת תוכנות כבדות או משחקים. משתמשי Chrome OS לא יכולים להתקין ולהריץ את התוכנות שמיועדות לווינדוס, אבל הם כן יכולים להריץ את האפליקציות השונות של האנדרואיד.

יתרונות:
  • מערכת הפעלה ידידותית למשתמש.
  • שוקלת מעט מאוד, ועובדת מהר.
  • מגיעה עם מחשבים ומכשירים יחסית זולים.
  • אפשר להתקין עליה אפליקציות של אנדרואיד – יתרון עצום.
חסרונות:
  • היצע מוגבל של תוכנות להורדה ביחס למחשבים "רגילים".
  • שטח אחסון מוגבל.
  • אין תאימות עם הרבה מכשירים.
  • יותר מדי מסתמך על הטכנולוגיה של גוגל.

לינוקס (Linux)

לינוקס שהושקה בשנת 1991 על ידי לינוס טורבאלדס, היא מערכת הפעלה קוד פתוח (Open Source) – אפשר לשנות את מערכת ההפעלה בהתאם לצורך, כי היא גמישה מאוד. לעומת ווינדוס ו-MacOS, למערכת ההפעלה של לינוקס התפתחו הרבה גרסאות שונות.

בגלל שמדובר במערכת קוד פתוח, קיימות מאות גרסאות שונות של מערכות הפעלה מבוססות לינוקס, הידועות בכינוי: "Distros" (בעברית: הפצה), והבחירה בין אותן "גרסאות מופצות" היא לא תמיד פשוטה – הרבה יותר פשוט לבחור בין גרסאות הווינדוס השונות.

מצד שני, למגוון הזה יש גם יתרון: תוכלו להשיג מערכת הפעלה שמתאימה לסגנון או לצרכים שלכם יחסית בקלות: למשל אם אתם אוהבים את הסגנון של MacOS אז תוכלו להוריד את גרסת מערכת ההפעלה Elementary OS של לינוקס. באופן דומה, אם אתם מתגעגעים ל-Windows XP אז תוכלו להוריד את Q4oS OS.

תהליך ההתקנה של המערכת הזאת הוא גם כן פשוט, והיתרון הכי גדול הוא שאתם בכלל לא חייבים להתקין אותה על "המחשב עצמו" – במקום להתקין אותה על ההארד דיסק, תוכלו להתקין אותה על כונן USB חיצוני או על דיסק און קי, ואז פשוט "לקחת" איתכם את מערכת ההפעלה לכל מקום, ופשוט לחבר אותה למחשב כלשהו ברגע שתרצו להפעיל אותה, כמו שאפשר לראות המדריך הזה:

אם אתם רוצים להתחיל להשתמש בלינוקס, אז רוב האנשים מתחילים עם Ubuntu כי יש לה הרבה פיצ'רים, והיא ידידותית למשתמש אפילו יותר מווינדוס. בנוסף, מדובר ב: "גרסת ההפצה" הכי קלה להתקנה, לעומת שאר הגרסאות שדורשות מעט ידע טכני. אז כמו שאמרתי, רוב התוכנות כיום מתאימות לשימוש בווינדוס, אבל בהרבה מהן אפשר להשתמש גם עם לינוקס. הרבה אנשים משתמשים בלינוקס כי הם מעדיפים להשתמש במערכת הפעלה קוד פתוח ו/או חינמית. אז כן, משתמשי Windows נהנים מהמגוון הכי רחב של תוכנות שונות, אבל למשתמשי לינוקס יש קהילות תמיכה בהן אפשר להתייעץ לגבי הרצת תוכנה מסוימת ו/או מציאת אלטרנטיבה לתוכנה הזאת.

לינוקס היא מערכת ההפעלה הכי מאובטחת שיש, לכן הרבה אנשי IT מעדיפים אותה על פני ווינדוס. היתרון הכי משמעותי שלה מבחינה אבטחה, הוא שהיא לא נותנת גישה מלאה למשתמשים. בגלל שלמשתמשים יש הרשאות נמוכות יותר, זה עוזר להגביל את הנזק שוירוסים שונים יכולים לעשות. במקרה ויש לכם וירוס במחשב, הוא ישפיע רק על הקבצים והתיקיות שבמחשב הספציפי ולא על כל הרשת. הקוד הפתוח הוא יתרון בפני עצמו כי יש יותר אנשים שסורקים את מערכת ההפעלה ומוצאים פגמים. דבר מעניין נוסף הוא, שבגלל שכל התוכנות נכתבות לווינדוס, ככה גם כל הוירוסים! מה שבאופן מסוים ועקיף "מגן" על משתמשי לינוקס.

בזכות העובדה שיש הרבה "גרסאות הפצה" שונות, למשתמשי לינוקס יש מגוון רחב של אפשרויות בחירה בכל הנוגע לעיצוב וממשק משתמש, בעיקר בגרסאות כמו Ubuntu ו-Fedora. בכל הנוגע לביצועים, לינוקס מסוגלת להתעלות על ווינדוס לאורך זמן. במחשבים עם ווינדוס יש הרבה תקלות, ואחרי תקופה ממושכת הם בדרך כלל נהיים איטיים ומתחילים להיתקע. מערכת ההפעלה של לינוקס היא קלה יותר על המחשב, אמינה יותר, בטוחה יותר, וגם מהירה יותר בהרבה מקרים.

למרות זאת, ווינדוס היא הרבה יותר ידידותית למשתמש. הסיבה הראשונה היא שווינדוס קיימת עוד משנת 1985, והסיבה השנייה היא שלינוקס היא לא מערכת הפעלה כל כך נפוצה, לכן משתמשים חדשים צריכים להתרגל אליה, לעומת ווינדוס שהיא מעין ברירת מחדל.

אם העדיפות העליונה שלכם היא אבטחת מידע, אז לינוקס היא מערכת ההפעלה האופטימלית בשבילכם. לכן, בנקים ומוסדות פיננסיים שונים מעדיפים להשתמש בלינוקס, גם מטעמי אבטחה וגם כי הם יכולים להרשות לעצמם לשלם לצוות IT שידאג לטפל בתוכנה. עסקים קטנים לעומת זאת, בדרך כלל יעדיפו את ווינדוס על פני לינוקס.

יתרונות:
  • קוד פתוח (Open Source).
  • מספר 1 מבחינת אבטחה.
  • מגוון רחב של גרסאות הפצה.
  • לא חייבים להתקין את מערכת ההפעלה על המחשב.
חסרונות:
  • לא מספיק נפוצה.
  • לוקח זמן להתרגל אליה.
  • יש בעיה עם תאימות לתוכנות וציוד היקפי.
  • גיימרים, גרפיקאים, עורכי וידאו, וכו' יעדיפו את ווינדוס או MacOS.

MS-DOS

MS-DOS

MS-DOS היא מערכת הפעלה של שורת פקודה (אפשר לבצע פעולות שונות באמצעות הרצת פקודות), ולעומת שאר המערכות שדיברנו עליהן, היא לא גרפית. כיום MS-DOS לא נפוצה בכלל בתור מערכת הפעלה, אבל היא כן קיימת בכל מחשב ווינדוס – אפשר להגיע אליה דרך תפריט "התחל" (Start) ולהריץ בחיפוש: "CMD". היום יש לנו מערכות הפעלה גרפיות שהן הרבה יותר נוחות וידידותיות למשתמש ולכן, השימוש במערכת הפעלה של שורת פקודה כבר יצא כמעט לחלוטין מכלל שימוש, לפחות בשביל המשתמש הממוצע.

בואו נבצע השוואה מהירה בין ממשק MS-DOS לממשקים גרפיים:

מאפייןMS-DOSמערכות הפעלה גרפיות
ידידותיות למשתמשלא ידידותית כי צריך לזכור את כל הפקודות ולהקליד אותןהרבה יותר פשוט כי הכל ויזואלי
שליטהיש גישה ושליטה מלאה על כל הקבצים, למרות שפחות נוח לגשת אליהםמאוד ידידותי למשתמש ונוח מאוד לגשת לקבצים, תוכנות, וכו'
ריבוי משימות (מולטיטסקינג)לא כל כך פשוטפשוט מאוד
מהירותהמערכת קלה ורצה מהר מאודאיטי יחסית ל-MS-DOS כי יש גרפיקה כבדה
משאביםדורשת הרבה פחות משאביםדורשות יותר משאבים ויש הרבה אלמנטים שצריכים להיטען
פקודותדי מסובך למשתמשים חדשיםפשוט מאוד כי לא צריך לדעת את הפקודות, אלא פשוט להשתמש במקלדת והעכבר
שליטה מרחוקאם אתם מכירים את הפקודות אז זה די פשוטיותר פשוט מאשר עם MS-DOS
רמת קושי בתפעולברגע שלומדים את כל הפקודות זה לא קשהתלוי במערכת ההפעלה ובמבנה שלה

לאיזה צורך מתאימה כל אחת ממערכות ההפעלה השונות?

  • גיימינג: ווינדוס 10 היא מערכת ההפעלה הכי טובה לגיימינג, כי יש לה את המגוון הכי רחב של משחקים. בנוסף, רוב המשחקים מציגים ביצועים טובים יותר ב-Windows לעומת Linux ו-MacOS.
  • תכנות: לינוקס היא מערכת ההפעלה הכי טובה לתכנות, בעיקר בזכות תכונות האבטחה המתקדמות וההצפנה.
  • עריכת תמונות/וידאו: לעריכת תמונות מתקדמת (פוטושופ וכו') ועריכת וידאו, מערכת ההפעלה MacOS היא מספר אחת.
  • סטונדטים: כל 3 מערכות ההפעלה שדיברנו עליהן (ווינדוס, לינוקס, MacOS) מתאימות לסטודנטים. זה תלוי מה אתם לומדים ומה הצרכים שלכם. היתרון של ווינדוס הוא מגוון התוכנות הרחב, היתרון של MacOS הוא שאפשר להתקין על גביו ווינדוס – כמו שאמרתי מקודם.
  • גלישה באינטרנט: מערכת ההפעלה של Chrome היא הכי פשוטה לגלישה באינטרנט, ולעומתה לינוקס היא הכי מסובכת.

מערכות הפעלה: סיכום ושורה תחתונה

מבט מלמעלה על גבר שעובד על המחשב שלו במשרד

אז עכשיו כשהגענו לסוף של המדריך הזה, כבר הבנו שמערכות ההפעלה הכי נפוצות הן ווינדוס ו-MacOS. מערכת ההפעלה של Chrome הופכת ליותר ויותר פופולרית בגלל שהיא מאוד נוחה וקלה לשימוש, אבל בעיקר בגלל שכיום לכולם יש סמארטפונים, אבל לא לכולם יש מחשבים ניידים. לינוקס היא מערכת הפעלה מעולה לעסקים, במיוחד למגזר הפיננסי בגלל בזכות אבטחת המידע.

המטרה של המדריך הזה היא להסביר לכם על ההבדלים בין המערכות השונות, ולהקל עליכם בבחירת מערכת ההפעלה למחשב שלכם בעתיד, ואני מקווה שהצלחתי לעשות את זה!

דילים סודיים ועדכונים על ירידות מחיר לזמן מוגבל: השאירו פרטים!

נשלח לכם רק תוכן איכותי!

יאיר ורדי
יאיר ורדי

יאיר הוא מומחה טכנולוגיה, שמתעסק בחומרה ותוכנה של מחשבים וגאדג'טים מכל הסוגים. בעל תואר שני במדעי המחשב מהטכניון (כרגע עובד על הדוקטורט), מתגורר בראשון לציון.

נשמח לשמוע את דעתכם!

השארת תגובה

מייליסט
Logo
דילוג לתוכן