פלייסטיישן 5: מתי יוצא PlayStation 5 ומה אנחנו יודעים עליו?

סוני פלייסטיישן 5 (או PS5) שאמור לצאת לאור בסוף השנה, צפוי לקחת את רמת המשחקים הוירטואלים לשלב הבא.

אז כן, בחברת סוני (החברה שמייצרת ותו) לא נותנים לנו יותר מדי פרטים על השינויים והחידושים הצפויים, לעומת מה שחברת מייקרוסופט עושה עם האקס בוקס אקס למשל, אבל לאט לאט הם חושפים פרטים על הדור הבא של קונסולת המשחקים שלהם, שצפויה להיות שדרוג משמעותי לעומת הדור הקודם.

החדשות הכי גדולות בשבועות האחרונים היו חשיפת הסרטון של מנוע המשחק "אנריל 5", בשיתוף עם חברת Epic Games, שנתן לנו טעימה ראשונה ליכולות הגרפיות של הפלייסטיישן החדש. הסרטון היה פשוט מדהים, והראה לנו עד כמה טכנולוגיית הגרפיקה השתפרה בשנים האחרונות.

תראו בעצמכם:

אז אמנם הסרטון לא מעיד על כל המשחקים שצפויים לצאת לפלייסטיישן 5, אבל הוא בהחלט מראה לנו מהן היכולות של הקונסולה, שמהן אפשר להסיק שגם המפרט שלה מאוד מרשים. אני מתאר לעצמי שנזכה לראות סרטונים נוספים מחברות משחקי AAA גדולות בעתיד הקרוב.

למרות שקיבלנו רק טעימה קטנה, רוב הדברים עדיין נשארו מסתוריים, למשל: איזה משחקים יהיו זמינים בהשקה של הקונסולה, תאימות למשחקים ישנים יותר (עדכון: אפשר יהיה לשחק במשחקים של PS4), האם יהיה אפשר לשחק ביחד ברשת עם אנשים בעלי גרסה פחות מתקדמת, ועוד.

אז למרות שאנחנו עדיין לא יודעים הכל, יש כמה שאלות שאנחנו יכולים לענות עליהן כבר עכשיו, וכל שאר הדברים הם בגדר השערה או ניחוש מושכל.

מבט חטוף על הפלייסטיישן 5

על פי התחזיות שלי, אני מצפה שבשבועות, חודשים, והשנה הקרובה, הדברים הבאים הולכים לקרות:

  • סוני פלייסטיישן 5 יושק רשמית בחודשים האחרונים של 2020.
  • חברת סוני אישרה שהיא לא תשיק את הדגם החדש שלה במסגרת תערוכת ה-E3, אלא תעשה את זה באופן עצמאי במהלך השנה.
  • חלק מהשיפורים כוללים: עלייה במהירות הרצת המשחקים, רזולוציית 8K, והוספת טכנולוגיית ניתוב קרניים (באנגלית: Ray Tracing) המשמשת לחישוב תאורה לתמונת תלת מימד שנוצרה באמצעות מחשב.
  • אם הכל ילך כצפוי, אז כבר בהשקה תוכלו לטעון את כל ספריית המשחקים שלכם בלי בעיה.
  • אפקטי תאורה חדשים ודינמיים שיעזרו לייצר סביבה מציאותית יותר.

תאריך ההשקה של פלייסטיישן 5

אחרי חודשים של שמועות, חברת סוני אישרה שפלייסטיישן 5 יצא לאור במהלך החגים של סוף 2020 (ככל הנראה הכוונה היא לחג המולד שנחגג ב-25 בדצמבר), מה שאומר שצפויה לנו תחרות מעניינת ביניהם לבין האקסבוקס אקס החדש של חברת מייקרוסופט שצפוי לצאת לאור סביב אותו תאריך.

בעבר, מארק סרני (שותף של חברת סוני) אמר בראיון שבכל מקרה הקונסולה לא תצא לאור לפני אפריל 2020. עכשיו, החברה סוף כל סוף שחררה הודעה רשמית בה הם אמרו שההשקה תהיה בחגים של סוף השנה.

יכול מאוד להיות שסוני תכננו שההשקה הרשמית תהיה בתערוכת E3, אבל התערוכה הזאת בוטלה בעקבות משבר הקורונה. יכול גם מאוד להיות שהם תכננו לעשות אירוע משל עצמם סביב אותו תאריך, בחודש יוני, או אולי בכנס GDC שהיה אמור להיערך באוגוסט השנה, אבל גם הוא בוטל.

למרבה המזל, בחברת סוני אמרו שמגפת הקורונה לא תפגע בתאריך השחרור הצפוי של הדגם החדש, אבל המגיפה והמשבר שנוצר בעקבותיו כן עלולים לגרום לעיכוב בייצור המשחקים החדשים.

בכל מקרה, על פי השמועות הקונסולה תצא לאור במסגרת הכנס השנתי של הפלייסטיישן, אז כדאי שתפתחו עיניים ותעקבו אחרי זה.

סוני מתכננים להצליח עם הפלייסטיישן החדש ובגדול: לפני עידן הקורונה, התוכנית הייתה להגיע להיקף מכירות של 6 מיליון יחידות עד מרץ 2021. כיום התחזית הזאת נראית פחות סבירה, גם בגלל המשבר הכלכלי וגם בגלל שעל פי ההערכות, תאריך ההשקה נדחה.

קונסולות משחקים נמכרות בדרך כלל ברווח מינימלי (אם בכלל), ולכן סוני תנסה למכור כמה שיותר תוכן ושירותים כדי לפצות על זה ולהרוויח כמה שיותר כסף, אז ככל שהם ימכרו יותר מכשירים בהשקה, ככה זה יכול לקרות בסבירות גבוהה יותר.

מאפיינים: עד כמה עוצמתי הולך להיות ה-PS5?

מר. סרני אישר את המאפיינים של הקונסולה במסגרת הרצאת וידאו שהוא העביר, ולטענתו המעבד הגרפי של הפלייסטיישן החדש כולל ביצועים עד 10.3 טרה-פלופ, 26CU, ותדר שעון של עד 2.23GHz. המעבד של הקונסולה החדשה הוא Ryzen Zen 2 בעל 8 ליבות של חברת AMD. על פי חברת סוני, תדר השעון משתנה ומגיע עד למהירות של 3.5GHz.

הפלייסטיישן החדש יגיע גם עם כונן קשיח  SSD בנפח של 825 ג'יגה עם אפשרות לשדרוג באופן עצמאי, כי הקונסולה כוללת יציאת SSD NVMe.

כאן תוכלו לראות את המפרט המלא, כולל השוואה לפלייסטיישן 4:

מאפייניםפלייסטיישן 4פלייסטיישן 5
מעבד (CPU)8x Jaguar Cores 1.6GHz2 ליבות, 8x Zen 3.5GHz (תדר משתנה)
מעבד גרפי (GPU)1.84 TFLOPs, 18 CUs 800MHz10.28 TFLOPs, 36 CUs 2.23GHz (תדר משתנה)
מבנה המעבד הגרפימותאם GCNמותאם RDNA 2
זיכרון/ממשק8GB GDDR5 / 254-bit16GB GDDR6 / 256-bit
נפח זיכרון176 GB/s448 GB/s
אכסון פנימי500GB HDD825GB SSD
IOPSעד 50-100MB/s5.5GB/s (RAW), 8-9 GB/s
הרחבת שטח אחסוןאפשר להחליף את הכונן הקשיחכולל יציאת NVMe SSD
הוספת כונן אחסון חיצונייציאת USB תומכת בדיסק קשיח HHDיציאת USB תומכת בדיסק קשיח HHD
כונן אופטיכונן Blu-Rayכונן 4K UHD Blu-Ray

ביצועים: איך המשחקים הולכים להיראות?

אז מה התוצאה בפועל של כל המאפיינים המטורפים האלה? אז אמנם עדיין לא ראינו סרטונים אמיתיים של משחקים שרצים על PS5, אבל מה שכן ראינו הוא את הדמו של המנוע הגרפי (Unreal 5) שעוזר לנו להבין אל מה הפלייסטיישן החדש יהיה מסוגל מבחינת ביצועי גרפיקה.

ההבדל שהכי שמים אליו לב, הוא האפקטים של התאורה שגורמים לכל המשחק להראות הרבה יותר מציאותי, בזכות האורות והצללים שרואים במשחק. בנוסף, בסרטון גם אפשר לראות באופן כללי את איכות התמונה והמשחק.

עושה רושם שהמעבר למנוע הגרפי אנריל 5 יהיה די חלק, ככה שעל פי ההערכות למפתחי המשחקים לא צפויה להיות בעיה לשדרג את המשחקים שלהם לדגם החדש. פורטנייט כנראה יהיה אחד המשחקים הראשונים שיעשו את קפיצת המדרגה בשנת 2021, ובהמשך (כצפוי) עוד הרבה משחקים יצטרפו לרשימה.

הודגש בעבר כי במהירויות ה-SSD החדשות יופיעו גם שדרוגים דרמטיים לביצועי הקונסולה החדשה של סוני, מה שיאפשר למפתחים ליצור סצנות מורכבות יותר מבלי לדאוג שהמשחק יהיה איטי או יתקע, ובזכות זה עם הזמן, מסכי הטעינה ייעלמו לגמרי מהעולם – תארו לעצמכם עולם בלי מסכי טעינה מציקים, נשמע מדהים, לא?

סוני אישרו שהפלייסטיישן החדש יתמוך גם ברזולוציית 4K, אבל עדיין לא ברור אם המשחקים יוכלו להגיע לתדירות פריימים של 60fps.

השלטים של PlayStation 5: שלטי ה-DualSense

שלט של פלייסטיישן 5

שלטי ה-DuelSense מעוצבים בצורה מעט שונה: הם הרבה יותר אלגנטיים ועתידניים יחסית לשלטים של הדור הקודם, אבל אל תדאגו – הכפתורים לא השתנו בכלל. עם זאת, לראשונה בעולם הגיימינג, השלט הולך להגיע עם מיקרופון מובנה, מה שיכול לחסוך לנו את הצורך לקנות אוזניות גיימינג במיוחד בשביל זה. במקום אוזניות, תוכלו להשתמש במיקרופון המובנה שבשלט ולשמוע את הסאונד דרך הטלוויזיה שאתם מחברים למכשיר.

מעבר לעיצוב הכללי, יש עוד כמה שינויים קטנים בשלט החדש. העיצוב החדש נראה הרבה יותר עתידני, ולפחות בגרסה הסטנדרטית שלו משלב את הצבעים שחור ולבן, עם פסים כחולים.

בחזית השלט תוכלו למצוא את כפתורי ה-Create (ליצור) ו-Options (אפשרויות) החדשים. כפתור ה-Options נשאר עם אותו שם אבל במקום טקסט מופיע פשוט אייקון, וכפתור Share (שיתוף) הפך לכפתור Create, וגם במקרה שלו לא רשום טקסט אלא פשוט אייקון של 3 פסים אחד מעל לשני.

אנחנו עדיין לא יודעים מה המשמעות של השינוי מ-Share ל-Create, אבל בסוני אמרו שהשינוי יאפשר לשחקנים "ליצור תוכן מרשים ולחלוק אותו עם העולם", והם לא פירטו יותר מדי מעבר לזה, ככה שלא ניתן להבין מה זה בדיוק אומר, אלא בעיקר לנחש.

באזור השחור של השלט, אפשר לראות את הסטיקים (בקרי השליטה האנלוגיים) ואת הכפתור החדש שנוסף ל-DualSense. בקרי השליטה נראים כמעט בדיוק אותו דבר כמו ב-DualShock 4, אבל יש קצת הבדל.

אחד ההבדלים הוא, שהסטיקים עשויים מחומר אחר והטקסטורה שלהם שונה. הכפתור החדש שנמצא ביניהם מיועד להשתקת המיקרופון המובנה בתוך השלט. בסוני אומרים שאפשר להשתמש במיקרופון הזה כדי לדבר עם חברים, אבל זה עדיין פחות מומלץ מאשר להשתמש באוזניות ייעודיות לגיימרים.

בחלק העליון של השלט (עדיין לא ראינו את החלק האחורי), הדבר הראשון ששמנו לב אליו זה שהנורה המהבהבת כבר לא נמצאת שם. במקום זה, יש אפקט תאורה עדין שנמצא מאחורי משטח המגע בצד הקדמי של השלט – מה שמצביע על כך שכנראה לא יהיה ניתן לשלוט על משקפי המציאות המדומה באמצעות השלט.

מנגנון הרטט של השלט עבר שדרוג ועכשיו השחקנים יוכלו להנות מחוויה טבעית וירגישו את זה בכל פעולה כמו קפיצה, ירייה, בעיטה וכו'. גם כפתורי ה-R2/L2 המוכרים עברו שדרוג, מה שישפר את חווית המשחק. סוני שדרגה גם את מערך הטעינה ל USB-C שבזכותו השלט אמור להיטען מהר יותר מהשלט של דור הקודם.

גיימינג בענן: האם סוני ומייקרוסופט משתפות פעולה כדי להתחרות בגוגל?

שירותי משחקי הסטרימינג בענן הופכים להיות פופולריים יותר ויותר כל הזמן, וזאת תמיד הייתה נקודת החולשה של חברת סוני. לכן, סוני ומייקרוסופט החליטו לשתף פעולה כאשר סוני תשתמש בשרתי הענן של מיקרוסופט (Azure), שהיא ספקית שרתי הענן השנייה הכי גדולה בעולם אחרי חברת אמזון (AWS).

מיקרוסופט הקימה בשנה שעברה חטיבת משחקי ענן המבוססת על Azure. הם עשו את זה כדי לבדוק איך הם יכולים לספק שירותי סטרימינג, ולא כדי להפעיל קונסולת משחקים בעצמם. המתחרים העיקריים שלהם הם גוגל שרק לאחרונה התחילו להריץ את סטאדיה (Stadia), ושיתוף הפעולה הזה מעיד ככל הנראה על הרצון של מייקרוסופט וסוני להתחרות בגוגל בקטגוריה הזאת.

כמובן שאסור לשכוח גם את Nvidia GeForce Now, שהיא גם כן פלטפורמת ענן למשחקי מחשב של חברה גדולה ומוכרת מאוד. הפלטפורמה תקשר את הספרייה הקיימת בענן למגוון משתמשים, מה שהופך אותה למאוד אטרקטיבית עבור מי שלא רוצה לבנות ספריית משחקים מאפס, בדומה לסטאדיה של גוגל.

סוני הורידה לאחרונה את התמחור החודשי והשנתי עבור שירות ה-NOW שלה, שעכשיו עולה $9.99 עם תקופת ניסיון ללא תשלום שזמינה גם למשתמשים חדשים. זה נראה כמו צעד ראשון באסטרטגיה שלהם להרחיב את השימוש של הלקוחות שלה בשירותי הסטרימינג של החברה. אמנם מדובר בצעד קטן, אבל הוא הכרחי אם הם רוצים להתמודד מול מיקרוסופט.

‏האם משקפי המציאות המדומה (Sony PlayStation VR) יוכלו לעבוד עם הדגם החדש?

משקפיי מציאות מדומה של PlayStation VR

בסוני כבר אישרו שמשקפי המציאות המדומה שלהם יעבדו עם הפלייסטיישן 5, מה שאומר שהם לא מתכננים לייצר משקפיים חדשים במקביל להשקה של הקונסולה. אז בזמן שמדובר בחדשות טובות עבור הרבה אנשים, זה גם מעלה כמה שאלות מעניינות, למשל: האם חווית המציאות המדומה שהתקדמה בפלייסטיישן 5 לא מצריכה שדרוג כלשהו במשקפיים עצמם? והאם הכל יעבוד חלק ותהיה תאימות מלאה?

יש גם ציוד היקפי כמו שלטי פלייסטיישן ובקרי תנועה, ששניהם חיוניים לשימוש במשקפי המציאות המדומה, ככה שסביר להניח שיהיה ניתן להשתמש גם בהם בדגם החדש. במידה וכן זה יהיה מעולה, אבל במידה ולא, אז כדאי מאוד לסוני להבהיר את הנושא הזה ביום שבו יחשפו את הקונסולה באופן רשמי.

עד היום נמכרו לא פחות מ-4 מיליון משקפי VR, מה שהופך אותן לאחת הצורות הפופולריות ביותר בה אנשים חווים את טכנולוגיית המציאות המדומה בעולם. העובדה שבסך הכל צריך לקנות את המשקפיים עצמם וכמה משחקים תואמים, הופכת את העניין למאוד אטרקטיבי עבור גיימרים, וסוני מודעת לזה שיש עוד הרבה לאן להתקדם ולהתפתח בתחום הזה.

שואי יושידה, הנשיא לשעבר של חברת סוני אמר: "אני חושב שהשיפור של כל המפרט של הפלייסטיישן יביא לשיפור גם בחוויית המציאות המדומה. לחוויה הזאת יש עוד הרבה איפה להשתפר, אפילו אצל חברות גדולות שמתעסקות בזה כבר הרבה זמן.הבנתי את זה ברגע שהתחלתי להשתמש במשקפיים כאלה. הייתי חייב ללמוד הרבה כי לא יכולתי להסתדר עם משחקי טלוויזיה רגילים. יחד עם היכולות של היזמים הצלחנו להבין איך עושים את זה. 3 שנים אחרי והידע שלנו בתחום עדיין ממשיך לגדול". לכן אנחנו מקווים שהדברים ימשיכו להשתפר ולהשתדרג ב-PS5.

איזה משחקים של פלייסטיישן 5 כבר הוכרזו?

אנחנו מצפים להרבה הכרזות על משחקים חדשים לקראת ההשקה, אבל מעט מאוד הכרזות רשמיות מצד חברת סוני. עם זאת, המהדורה האחרונה של מגזין הפלייסטיישן הרשמי שעוקבת אחרי התצוגות המקדימות של משחקי ה-PS5, תפרט עליהם בגיליון הקרוב שלה שיצא לאור בחודש הבא (יולי).

יכול מאוד להיות שהרבה חברות רצו להכריז על המשחקים החדשים במסגרת תערוכת ה-E3. עם כל הלחץ שיש על סוני בגלל שהתאריך של התערוכה עבר, ייתכן שהכרזות על המשחקים של הקונסולה החדשה יופיעו בטפטופים במהלך מאי, יוני, והלאה, או בפעם אחת שבה יחשפו את הכל ביחד. חברת יוביסופט עשתה לנו קצת טיזינג עם המשחק Assassin's Creed ל-PS5. האם חברות נוספות ילכו בעקבותיהם?

חברת CD Projekt, המפתחים של המשחק Witcher הפופולרי, אישרו שמשחק העתיד שלהם – Cyberpunk 2077, מפותח לקונסולות של הדור הבא, אשר ללא ספק יכללו גם את הקונסולה החדשה של סוני.

משחק נוסף שהם אישרו שיהיה זמין לפלייסטיישן 5 הוא Godfall, ובמקרה אנחנו גם יודעים שהוא יהיה זמין אך ורק לקונסולה הזאת. מדובר במשחק פעולה-פנטזיה, שפותח על ידי אותו הצוות שפיתח את Borderlands. אתם יכולים כבר עכשיו לחפש סרטונים של המשחק כדי לקבל הצצה ראשונה למשחק עצמו, וגם ליכולות הגרפיות של הפלייסטיישן 5. הנה אחד שאהבתי:

מעבר למשחקים אלה, כרגע כל שאר הדברים הם ניחוש מושכל. למרות זאת, יש הרבה דיבור סביב המשחק The Last of Us 2, משחק תפקידים חדש מבית חברת בת'סדה וגם את המשחק הבא בסדרת Elder Scrolls.

עבר הרבה זמן מאז שראינו טריילרים למשחקים אחרים, אבל יכול מאוד להיות שהם פשוט מחכים להכרזה הרשמית של סוני, שבה החברה תכריז שהיא מתחילה למכור את הפלייסטיישן החדש באופן רשמי.

על פי ההדלפה מה-13 באוגוסט, המשחק Ghost of Tushima יהיה זמין אך ורק ל-PS5, אבל זה עדיין לא ברור אם המפתחים שלו יספיקו לסיים אותו בזמן במקביל להשקה הרשמית של הקונסולה החדשה.

עוד מידע שמצאתי קשור למשחקי המרוצים הפופולריים Grand Turismo. עדכוני התמיכה של החברה יהיו: "מעטים ורחוקים אחד מהשני בשנת 2020", כך אמר יוצר המשחק, קזונורי ימאוצ'י. זה ככל הנראה רמז לכך שהם ממקדים את המאמצים בלהכין את המשחק שיהיה מותאם לפלייסטיישן 5 בזמן ההשקה.

משחקי פלייסטיישן 5: האם הקונסולה תוכל להריץ משחקים ישנים?

"עוצמתי להפליא" – כך תיארה סוני את התאימות של ה-PS5, ואלה הן חדשות טובות גם לבעלי PS5 וגם לבעלי PS4 שלא רוצים לשדרג, אבל עדיין רוצים לשחק ברשת עם אנשים שכן שדרגו.

מה שלא ברור הוא האם נוכל להריץ את כל המשחקים הישנים או רק משחקים ספציפיים. אני מעריך שתהיה תאימות למספר גדול של משחקי PS4, אבל לא לכולם.

על פי דיווחים, פלייסטיישן 5 יפעל כמו אימולטור הדגמים הקודמים בסדרה, ואפילו אפשר יהיה לשחק בו משחקים של הפלייסטיישן הראשון, אבל אנחנו נצטרך להמתין ולראות עד כמה זה נכון, אז תחזיקו אצבעות!

מה הולך להיות המחיר של פלייסטיישן 5?

המחיר צפוי להישאר סודי עד להשקה הרשמית. פלייסטיישן 1 ו-2 הושקו במחיר של $299, ה-PS3 התחיל ב-$499 וה-PS4 האחרון יותר הגיע ל-$399. אני חושב שזה סביר להניח שהפלייסטיישן החדש יעלה סביב ה-499 דולר.

עם זאת, אי אפשר בהכרח להסתמך על נתוני העבר, ועם כלמה שקורה עכשיו בעולם, יכול להיות שמלחמת הסחר בין סין לארצות הברית עשויה בהחלט להשפיע על עלות הייצור והשילוח. ביוני 2019 פרסמו החברות נינטנדו, סוני ומייקרוסופט הצהרה משותפת המתריעה על עליית מחירים אם מלחמת הסחר תימשך.

התוצאה עלולה להיות עליית מחירים משמעותית, שזאת אולי סיבה נוספת לכך שהם מתכננים להשיק 2 קונסולות: פלייסטיישן 5 פרו – שהיא יותר יקרה, ודגם "רגיל" במחיר מוזל. על פי מחקר שעשיתי באינטרנט וכתבות שקראתי בנושא, ההפרש במחיר כנראה יהיה באזור של 100-150 דולר.

לדעתי, ושוב – גם כאן מדובר בניחוש מושכל, לסוני יהיה מאוד קשה לשמור על המחירים הנמוכים שלה. זה נובע מעלות הרכיבים הפנימיים עם זיכרון פלאש DRAM ו-NAND, שמצביעה גם על מה שצפוי לקרות אצל יצרני הסמארטפונים של הדור הבא. על פי ההערכה של מקורות שונים, מחיר הייצור הוא 450 דולר ובגלל זה, גם אנחנו הצרכנים נצטרך לשלם מחיר גבוה יותר.

דילים סודיים ועדכונים על ירידות מחיר לזמן מוגבל: השאירו פרטים!

נשלח לכם רק תוכן איכותי!

שלומי מור
שלומי מור

שלומי הוא המומחה הכי גדול בישראל לכל מה שקשור לדירוגים, השוואות וסקירות של מוצרים. הוא אוהב לטייל בים (לא בשעות השיא - ג'ינג'י אחרי הכל), לבדוק גאדג'טים חדשים, ואת הכלב שלו רקסי.

נשמח לשמוע את דעתכם!

השארת תגובה

מייליסט
Logo
דילוג לתוכן