מה זה HDMI 2.1? המדריך המקיף על התקן החדש

כשאתם קונים טלוויזיה חדשה, סביר להניח שאתם בודקים את כל החיבורים והיציאות שיש לה. הטלוויזיות הכי טובות כיום מציעות 3-4 יציאות HDMI, ולפחות 3 יציאות USB. אבל מה זה בכלל יציאת HDMI ובשביל מה אנחנו צריכים אחת?

היום אנחנו הולכים לדבר על התקן הכי חדש של טכנולוגיית HDMI שנקרא: "HDMI 2.1". המדריך הזה יסביר לכם מה זה בדיוק HDMI, ומה ההבדל בין הגרסאות השונות.

תוכן העניינים הצג תוכן עניינים

מה זה בכלל HDMI?

HDMI (ראשי תיבות של High Definition Multimedia Interface, בעברית: ממשק מולטימדיה בהבחנה גבוהה), הוא תקן להעברת אותות וידאו ואודיו ברזולוציה גבוהה.

במילים פשוטות, הטכנולוגיה מחברת בין 2 מכשירים, בדרך כלל צג כמו מסך מחשב או מסך טלוויזיה, לבין המכשיר המשדר, למשל מחשב או ממיר דיגיטלי, כאשר יש כבל שמחבר ביניהם (החיבור אינו אלחוטי).

ה-HDMI הומצא אי שם בשנת 2003 במטרה לייצר כבל אחד שיעביר תמונה וסאונד ביחד, כי עד אז היה מקובל להשתמש בשני כבלים שונים: אחד לתמונה והשני לסאונד.

בהתחלה, היו שני סוגי HDMI:

  1. הכבל הסטנדרטי: HDMI 1 בעזרתו ניתן היה להעביר אותות וידאו ברזולוציה של 1080i, עם מהירות ריענון פיקסל של 165MHz, וקצב מהירות העברת מידע מקסימלי של 4.95GB לשנייה.
  2. הכבל המהיר: HDMI 2 אידיאלי לשימוש עם גרפיקת התצוגה הכי מתקדמת שיש, בעזרתו ניתן היה להעביר אותות וידאו ברזולוציה של 1440p, עם מהירות ריענון פיקסל של 340MHz, וקצב מהירות העברת מידע מקסימלי של 18GB לשנייה.

לשם השוואה, התקן הכי מתקדם היום (HDMI 2.1) מגיע לקצב מהירות העברת מידע מקסימלי של 48GB לשנייה. כיום כמעט כל הטלוויזיות, ובמיוחד טלוויזיות 4K, מגיעות עם יציאת HDMI 2.0 ויציאת HDMI 2.0b.

בשנים הקרובות הרבה דברים צפויים להשתנות בתחום הזה.

מה זה HDMI 2.1?

כבר ב-4 בינואר 2017 הכריזו על התקן החדש של ה-HDMI, והוא יצא לאור ב-28 בנובמבר באותה שנה. היא תומכת ברזולוציות גבוהות יותר וקצב ריענון גבוה יותר: רזולוציית 4K עם מהירות ריענון פיקסל של 120Hz, ורזולוציית 8K עם מהירות ריענון פיקסל זהה.

קצב מהירות העברת המידע המקסימלי עלה משמעותית גם כן, והוא עומד על לא פחות מ-48GB לשנייה. אחד הדברים הכי מעניינים הוא עניין התאימות: אפשר לחבר את הכבל של גרסת 2.1 גם למכשירים בעלי יציאת HDMI ישנה יותר, ואפשר גם לחבר כבלים ישנים ליציאות HDMI 2.1, אבל חשוב לשים לב שהכבלים הישנים לא יתמכו בקצב העברת הנתונים של 48GB לשניה.

מאפיינים

לפני שנכנס לעומק הדברים ונסביר איך זה משפיע על חווית הצפייה, בואו נבחן כמה מאפיינים בקצרה:

  • רזולוציה מקסימלית של 10K עם מהירות ריענון פיקסל של 120Hz (או 1200MHz).
  • תמיכה ב-HDRI, טכנולוגיה שמטרתה היא להציג תמונות חדות גם כאשר יש פערים של כהות ובהירות בתמונה (למשל: בסרט בו מישהו מאיר עם פנס בחושך, התמונה עדיין תיראה ברורה ומציאותית).
  • דחיסת זרם תצוגה 1.2 (DSC) המשמשת לפורמטים של וידאו הגבוהים מ-8K כדי שיוכלו לרוץ בצורה מהירה וחלקה.
  • תמיכה ב-HFR (קצב פריים גבוה) ברזולוציות שבין 4K ל-10K, עם קצב ריענון של 120Hz.
  • כולל ערוץ השבת שמע משופר (eARC) לאודיו של Dolby Atmos.
  • תמיכה ב-VRR (קצב ריענון משתנה), QMS (החלפת מדיה מהירה), ALLM/VRR (רספונסיביות משחק מיידית), ועוד

השוואה בין HDMI 2.1 לגרסאות אחרות

הטבלה הבאה משווה בין כל גרסאות ה-HDMI:

מאפיינים1.01.11.2/1.2a1.3/1.3a1.4-1.4b2.0-2.0b2.1
דיסקים Blu-Ray DVD באיכות HDכןכןכןכןכןכןכן
בקרת שליטה (CEC)כןכןכןכןכןכןכן
אודיו DVDלאכןכןכןכןכןכן
סופר אודיו דיסק (CD)לאכןכןכןכןכןכן
ליפ סינק אוטומטילאלאלאכןכןכןכן
שמע רב-ערוצי (Dolby True HD/DTS HD)לאלאלאכןכןכןכן
פקודות CEC עדכניותלאלאלאכןכןכןכן
וידאו תלת מימדלאלאלאלאכןכןכן
פיצ'ר לחלוקת העומסים (EtherChannel)לאלאלאלאכןכןכן
ערוץ החזרת אודיו (ARC)לאלאלאלאכןכןכן
סטרימינג 4 אודיו במקביללאלאלאלאלאכןכן
סטרימינג 2 וידאו במקביללאלאלאלאלאכןכן
תמיכה ב-HDR HLGלאלאלאלאלאכןכן
HDR סטטילאלאלאלאלאכןכן
HDR דינמילאלאלאלאלאלאכן
ערוץ החזרת אודיו מוגברלאלאלאלאלאלאכן
קצב ריענון משתנהלאלאלאלאלאלאכן
החלפת מדיה מהירהלאלאלאלאלאלאכן
העברת פריים מהירה (QFT)לאלאלאלאלאלאכן
מצב זמן שהיה נמוך (ALLM)לאלאלאלאלאלאכן
דחיסת סטרימינג תצוגה (DSC)דחיסת סטרימינג תצוגה (DSC)לאלאלאלאלאלאכן

בטבלה הזאת אפשר לראות שחיבור HDMI 2.1 הוא טוב יותר מאשר HDMI 2.0b, למרות שטלוויזיות ה-4K הכי מתקדמות שיש היום בשוק מגיעות בדרך כלל עם יציאת 2.0b.

עכשיו נמשיך ונראה לכם בצורה מפורטת מה HDMI 2.1 מציע ש-2.0b לא.

אז למה 2.1 יותר טוב מ-2.0b?

תקן HDMI 2.1 הוא בעצם גרסה משופרת של HDMI 2.0b, כאשר ההבדל הבולט ביותר הוא יכולת התמיכה ברזולוציות וידאו גבוהות יותר, אבל לגרסת 2.1 יש עוד כמה יתרונות.

רזולוציה עד 10K

גרסת 2.0b תומכת ברזולוציית 4K, עם מהירות ריענון מקסימלית של 60Hz, לעומת HDMI 2.1 אתם שתומכת ב-4K עם מהירות ריענון מקסימלית של 120Hz, או 8K במהירות 120Hz, ואפילו ברזולוציית 10K!

נכון להיום זה לא אמור להשפיע על חווית הצפייה בטלוויזיה, כי אין כמעט אף סרט או סדרה שדורשים קצב ריענון כל כך גבוה. אבל אצל גיימרים לעומת זאת, זה כן מהווה יתרון: יחידת קצב הפריימים (FPS) הגבוהה משפיעה על הנראות של המשחקים. על פי דיווחים שונים, בהוליווד כבר שוקלים להתחיל לצלם סרטים עם FPS של 120Hz כדי לשדרג את חווית הצפייה.

חווית אודיו משופרת עם eARC

ARC זו תכונה המאפשרת תנועה דו כיוונית של שמע דרך כבל HDMI, בין טלוויזיה לבין מכשיר שמע חיצוני (רמקולים). התכונה הזאת זמינה בשתי גרסאות ה-HDMI, אבל בגלל שרוחב הפס של גרסת 2.0b מוגבל יחסית, אז איכות הסאונד תהיה פחות טובה.

לעומת זאת, ב-HDMI 2.1 תכונת ה-ARC משופרת והיא מבטיחה סאונד רציף ואיכותי. פורמט "דולבי אטמוס" הוא הדוגמא האידיאלית: eARC מאפשר לדולבי אטמוס לספק את ביצועי הסאונד הכי טובים באמצעות הגרסה הכי חדשה שלהם, הנקראת TrueHD.

היתרון של תכונת eARC הוא שבזכותה אפשר לחבר מספר מכשירים שונים לטלוויזיה, לחבר רק כבל HDMI אחד מהטלוויזיה לרמקול החיצוני, ואיכות הסאונד עדיין תהיה גבוהה.

HDR דינמי – טכנולוגיה רשמית ואמינה

כיום, טכניקת ה-HDR קיימת כמעט בכל טלוויזיות ה-4K החדשות. בזכות הטכניקה הזאת הטלוויזיות מציגות את איכות התמונה הכי טובה מאז ה-FULL HD יצא לאור.

אנשים שמבינים בתחום ואוהבים לקרוא לעומק את מפרטי הטלוויזיה, יודעים ש-Dolby Vision היא גרסת ה-HDR של חברת דולבי, והיא עדיפה על פורמטים אחרים מכיוון שמדובר ב-HDR דינמי.

מה זה בעצם אומר "דינמי"? במילים פשוטות, בכל פעם שהתמונה מתחלפת ה-Dolby Vision משנה את ההגדרות של התמונה בהתאם, כדי לספק תמונה יותר איכותית.

החיסרון של Dolby Vision הוא שהשימוש בפיצ'ר הזה הוא לא חינמי, מה שאומר שיצרניות הטלוויזיה צריכות לשלם כסף כדי להשתמש בו. למה זה חיסרון? בעיקר כי זה מרתיע חלק מהן שבוחרות שלא להשתמש בפיצ'ר הזה כדי שלא יצטרכו לייקר את מחירי הטלוויזיות שהם מייצרים.

למרות זאת, תקן HDMI 2.1 תומך בגרסה הדינמית של HDR10 (המכונה HDR10+), כדי לספק לצופים חווית צפייה מעולה.

היום אמנם אפשר להשתמש עם HDR10+ גם באמצעות תקן HDMI 2.0b, אבל חשוב להדגיש שה-HDR לא נתמך באופן פורמלי, לעומת תקן HDMI 2.1 שבו השימוש הוא כן פורמלי, מה שהופך אותו גם לאמין יותר.

תדירות ריענון משתנה – חוויה מעולה לגיימרים

כבר אמרתי לכם שתקן HDMI 2.1 יכול לתמוך בהעברת פריים מהירה יותר, במיוחד בכל הנוגע לגיימינג.

קצב הפריימים יכול להשתנות בהתאם לסיטואציה או מורכבות הסצנה. בדרך כלל קיים פער בין מהירות המשחק בפועל לבין מה שאנחנו רואים על גבי המסך.

הפער הזה עלול לפגוע בחוויית המשחק. בין אם אנחנו מבצעים פעולה באיחור בגלל שראינו אותה באיחור על גבי המסך, או אפילו תקלות שונות ותקיעות במהלך המשחק. תקן HDMI 2.1 מאפשר העברת תצוגה מהמחשב, ממיר או קונסולת המשחקים שלכם אל המסך של המחשב או הטלוויזיה במהירות הכי גבוהה שיש, מה שמשפר את חווית המשחק.

העברת פריימים מהירה (QFT) – חווית מציאות מדומה (VR) מעולה

כפי שאפשר להבין מהשם, התכונה הזאת הופכת את קצב העברת הפריימים של הוידאו מהמקור למסך למהירה יותר.

גיימרים אוהבים את התכונה הזאת כי היא מפחיתה את משך הזמן שלוקח מרגע ביצוע פעולה כלשהי, ועד שהיא מופיעה על גבי המסך. אנשים שמשתמשים במשקפי מציאות מדומה (VR) גם כן אוהבים את התכונה הזאת מסיבה דומה.

החלפת מדיה מהירה – כבר לא צריך להתמודד עם מסך ריק (Blank Screen)

מכירים את זה שהמסך נתקע במשך כמה שניות על תצוגה של מסך ריק כשאתם מנסים לעבור בין תוכנות או לחזור לשולחן העבודה? אז עם HDMI 2.1 כבר לא תצטרכו לדאוג לגבי זה בזכות תכונת ה-QMS שמשדרגת את מהירות החלפת המדיה.

מצב זמן שהיה נמוך (ALLM) – משנה אוטומטית את המצב בהתאם לאופן השימוש

תכונת ALLM מאפשרת למסך הטלוויזיה או המחשב לדעת מתי מגיע האות מהמחשב או מהקונסולה, ובזכות זה למנוע עיבוד תמונות שעלולות לתקוע את רצף התצוגה. בזכות זה, המסך יעבור אוטומטית למצב המתאים למשחקים או מצב סרטים / טלוויזיה, בהתאם לצורך.

אין יותר בעיות עם סנכרון "ליפ סינק"

האם שמתם לב שיש בדרך כלל הפרשי זמן קלים בין הסאונד לבין תצוגת הוידאו על המסך כאשר אתם משתמשים ברמקול חיצוני?

לפעמים קיימת חוסר התאמה בין פלט הסאונד לפלט הוידאו, אז תקן HDMI 2.1 מבטל את חוסר ההתאמה בסנכרון. גיימרים שמחברים פלייסטיישן או XBOX לטלוויזיה, ומשתמשי Blu-ray רוצים שהסנכרון יהיה מושלם, יכולים לעשות את זה עם התקן החדש.

שאלות ותשובות

סידור של קוביות משחק עם ציור של סימני שאלה עליהן

אז אחרי שעברנו על התכונות של HDMI 2.1 השווינו אותו ל-HDMI 2.0b, שהוא התקן הכי עדכני ומתקדם שיש היום בשוק. עכשיו נעבור על כמה שאלות נפוצות ונענה עליהן בצורה מעמיקה.

בשביל מה צריך HDMI 2.1?

נתחיל דווקא בזה שנכון להיום אין הרבה מכשירים שתומכים בתקן 2.1. מדובר בעצם על טכנולוגיה עתידית. לכן, זה הגיוני שתשאלו למה כדאי או צריך להשקיע בזה כבר עכשיו, אם HDMI 2.0b עושה את העבודה ומאפשר לכם להגיע לקצב העברת נתונים של 18GB לשנייה. אם לצורך העניין תחליטו לבדוק את כל המכשירים הקיימים היום, אז תגיעו למסקנה שהמהירות המקסימלית שתצטרכו היא קצת מתחת ל-18GB לשניה, שזאת המגבלה של תקן 2.0b.

למשל, אם תרצו להריץ דיסק 4K Ultra HD Blu-ray עם המאפיינים הכי "כבדים" שיש, אז תגלו שכל המאפיינים והפונקציות ביחד דורשים קצת פחות מ-18GB לשנייה. למרות זאת, תחום הטכנולוגיה מתחדש, מתקדם ומתפתח כל הזמן, וסביר להניח שזה רק עניין של זמן עד שגם אותם 18GB לשניה כבר לא יספיקו לנו. אז הפתרון הכי טוב הוא להכין מראש תשתית טובה, במקרה הזה תקן HDMI מתקדם, שיוכל לספק את הצרכים שלנו גם היום וגם בעתיד.

האם אפשר לשדרג את ה-HDMI 2.0b ל-HDMI 2.1?

אז באופן תיאורטי כן, זה אפשרי, אבל זה ממש לא פרקטי כי מדובר בתהליך מורכב ויקר, ולמען האמת הוא גם לא תמיד אפשרי מכל מני סיבות שלא נכנס אליהן.

אז יכול להיות שסתם השקעתי עכשיו כסף בטלוויזיה חדשה ומתקדמת?

לא בהכרח. אם הטלוויזיה שלכם תומכת ברזולוציית UHD 4K, אז סביר להניח שהטלוויזיה שלכם תספק את הסחורה בשנים הקרובות, עד שרזולוציית 8K תחדור לשוק. אם קניתם טלוויזיה מתקדמת לאחרונה, אז סביר להניח שהיא תומכת ב-HDR ולכן, אין לכם מה לדאוג בנושא. אז כן, לתקן HDMI 2.1 יש יתרונות מסוימים על פני HDMI 2.0b, אבל זה ייקח הרבה זמן עד שנוכל ליהנות מכל היתרונות שהתקן החדש מציע. נכון להיום, רזולוציית 8K עדיין לא זמינה, וגם יקח זמן עד שרזולוציית 4K עם קצב מהירות ריענון פיקסל של 120Hz תהיה נפוצה.

לסיכום, אם קניתם טלוויזיה חדשה ומתקדמת עם התכונות שציינו, אז סביר להניח שתוכלו להמשיך וליהנות ממנה בשנים הקרובות בכל מקרה, לפחות עד שהתקן החדש של HDMI "ישתלט על השוק" באופן מוחלט.

האם עדיף לי לחכות לתקן HDMI 2.1 לפני שאני קונה טלוויזיה חדשה?

אם הייתם שואלים אותנו את השאלה הזאת לפני שנה אז היינו אומרים לכם לקנות טלוויזיית 4K, אבל הטכנולוגיה השתפרה במהירות הרבה יותר גבוהה ממה שציפינו. ביריד CES 2020 זכיתי לראות מקרוב את הטלוויזיות הכי חדישות שיש, כאלה שמציעות תמונות באיכות גבוהה מאוד בזכות ה-HDMI 2.1. להערכתי, הטלוויזיות האלה יגיעו לשוק ויהיו זמינות לרכישה בעתיד הקרוב.

לכן, אם אתם רוצים להשקיע לטווח הארוך, אז כדאי לכם לחכות קצת כדי לתת לטלוויזיות החדשות לחדור לשוק ולתת למחירים לרדת טיפה. זה רק עניין של זמן עד שהטלוויזיות האלה יהיו זמינות במחירים נוחים ומשתלמים.

האם כדאי כבר עכשיו לקנות כבל HDMI חדש בתקן HDMI 2.1?

אז החדשות הטובות הן שגודל החיבור לא השתנה בכלל. הכבלים הישנים יכולים להתחבר גם ליציאת ה-HDMI החדשה. למרות זאת, חשוב לציין שאם תשתמשו בכבל HDMI ישן, אז לא תוכלו ליהנות מקצב העברת הנתונים הגבוה של התקן החדש. רצוי להשתמש בכבל HDMI מהתקן החדש (2.1). בכל הנוגע למחיר, אין פער משמעותי בינם לבין התקן הקודם.

האם אפשר לחבר מכשיר שתומך בתקן 2.0b ליציאת HDMI 2.1?

כן, יציאת תקן 2.1 כוללת תאימות לגרסאות ישנות יותר. בזכות העובדה הזאת, אתם תוכלו לחבר את המכשירים שלכם גם ליציאה החדשה והם אמורים לעבוד כמו שצריך. אם אתם מתכננים לקנות טלוויזיית 8K חדשה בעתיד, אז אין לכם מה לדאוג לגבי חיבור מכשירים או כבלים בתקן 2.0b.

מה הוא קצב הפריימים והרזולוציות הנתמכות?

תקן HDMI 2.1 יכול לתמוך ברזולוציות ובקצב הפריימים הבאים:

  • 4K בתדירות של 50Hz/60Hz
  • 4K בתדירות של 100Hz/120Hz
  • 5K בתדירות של 50Hz/60Hz
  • 5K בתדירות של 100Hz/120Hz
  • 8K בתדירות של 50Hz/60Hz
  • 8K בתדירות של 100Hz/120Hz
  • 10K בתדירות של 50Hz/60Hz
  • 10K בתדירות של 100Hz/120Hz

האם יש כבר בשוק טלוויזיות שמגיעות עם יציאת HDMI 2.1?

התשובה היא כן, אבל חשוב לציין שלא כל הטלוויזיות שמגיעות עם תקן HDMI 2.1 כוללות את כל התכונות שהזכרנו במאמר הזה. לכן, מומלץ לעבור על מפרט הטלוויזיה לפני שקונים.

איזה טלוויזיות מגיעות היום עם תקן HDMI 2.1?

כל הטלוויזיות ברזולוציית 8K מגיעות עם תקן HDMI 2.1. היצרניות הכי גדולות של הטלוויזיות האלה הן סמסונג ו- LG הקוריאניות. בדרך כלל לטלוויזיות שלהם יש רזולוציה מינימלית של 4K ומסך בגודל של 55 אינץ' ומעלה.

HDMI 2.1: סיכום ושורה תחתונה

יד מחזיקה הרבה כבלים מסוגים ואורכים שונים

בשורה התחתונה, מדובר בהתקן ה-HDMI הכי חדש שיש בשוק, והוא מהווה שדרוג משמעותי לגרסאות שבאו לפניו. תחשבו עליו בתור כביש מהיר חדש שהחליטו לבנות באמצע מדבר שומם – "המכוניות" מסוגלות להאיץ על "הכביש" הזה למהירות המקסימלית, "ולנסוע" עליו בצורה חלקה יותר מאי פעם.

דילים סודיים ועדכונים על ירידות מחיר לזמן מוגבל: השאירו פרטים!

נשלח לכם רק תוכן איכותי!

יאיר ורדי
יאיר ורדי

יאיר הוא מומחה טכנולוגיה, שמתעסק בחומרה ותוכנה של מחשבים וגאדג'טים מכל הסוגים. בעל תואר שני במדעי המחשב מהטכניון (כרגע עובד על הדוקטורט), מתגורר בראשון לציון.

2 תגובות
הכל הכי עוזר הציון הכי גבוה הציון הכי נמוך הוספת סקירה
  1. האם סוני 4 שתומך ב2.0 יתמוך בטלוויזיה של 2.1 ?

השארת תגובה

מייליסט
Logo
דילוג לתוכן